Jump to content

Moto Zajednica

Podmazivac lanca

Recommended Posts

• Zainteresovan, 501 postova
  • Motocikl: R 1250 GS ADV

Ajde molim vas kazite mi koliko se kod vas onej elektromagnetni ventil greje, kod mene ako ga pipnes posle pola sata ukljucenog mozes da se opeces, ja stavio neki landorenzo ventil, kakva je situacija sa lovato ventilima, plasim se da mi ne poistopi plasticne delove okolo :stabre:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 751 postova
  • Motocikl: yamaha fz 750 genesis

Pa mora da se greje kada je stalno pod naponom,vidi da ti nije pukla negde plastika od namotaja,ako vec kazes da se toliko greje,cisto radi provere,ako nije onda teraj

• bu!, 609 postova
  • Motocikl: Honda Deauville 650

jel neko koristio elektro ventil za benzin za podmazivac lanca?kakva su iskustva,vredi li stavljati e.ventil za benzin ili je bolji ovaj za plin?

• bu!, 609 postova

raspitivao sam se za cene,npr za Lovato mi traze 30e,za neki gasni e.ventil neke druge marke 1200 din,a za benzinski 900...

A pretpostavljam da je taj "plavi " Lovato?

• Svrati ponekad, 241 postova
  • Motocikl: Honda Cbr 900 RR

Ovo je odlicno,mene samo zanima zasto se ne bi uradila ova cevcica da kaplje na prednji lancanik da se ne vidi ovamo iza,jer je probao neko napred da stavi?

• Zainteresovan, 501 postova
  • Motocikl: R 1250 GS ADV

raspitivao sam se za cene,npr za Lovato mi traze 30e,za neki gasni e.ventil neke druge marke 1200 din,a za benzinski 900...

A pretpostavljam da je taj "plavi " Lovato?

Treba da trazis elektromagnetni ventil za benzin, ne za plin. Imas na kupindo 1200 din. Kazu da su landorenzovi bolji i oni su isto oko 10 eura

• Drug član, 1080 postova
  • Motocikl: Bev 250ie.

To sto koristimo za podmazivac i jeste el. ventil za benzin koji se koristi pri ugradnji plinskih sistema u vozila, i sluzi za kontrolu dotoka benzina u motor....

Bar ja mislim da mu je to namena... :)

• Drug član, 3039 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop

Razbacalo bi ulje i lanac ne bi bio dobro podmazan...Lepo i detaljno je objasnjeno u nekom od postova iznad.

e to i meni nije jasno...

ok, ugaona brzina i to sve, al taj lanac se okreće jako velikom brzinom, u roku od milisekunde će se ista ta karika naći i na prednjem zupčaniku, kako onda ne spadne? 1staa.gif

jel ovo neko probao pa se uverio ili neko tako smatra?

• Svrati ponekad, 312 postova

Ugaona brzina je ista i na prednjem i na zadnjem lancaniku. Prosto, lanac kao cvrsta sprega ih tera da se okrecu istom ugaonom brzinom. Da, razlicitim brojem obrtaja ali razlicit obim daje istu brzinu na obodu gde naleze lanac. Da im se ugaona brzina razlikuje lanac bi pukao odmah.

Ono sto je razlicito je broj karika i vreme koje nalezu na lancanik. Prednji je oko 3 puta manjeg obima od zadnjeg, 3x manji broj karika je u kontaktu sa lancanikom a svaka pojedinacno 3x krace.

Jos jedna, mozda bitna, stvar: karike na zadnji lancanik prvo nalezu na donji deo pa se penju. Tu je pravo mesto za podmazivanje jer dok stignu do vrha ulje ima bar malo vremena da nalegne i razlije se u tanji, laksi sloj koji ce manje leteti. Kod prednjeg lancanika nikako ne mozes da dovedes ulje na mesto gde karika prvo naleze jer ulje pada dole. Moras da ga dovedes negde u donjoj zoni pa ulje nema vremena da se "istanji" i onda lakse i odlece.

• Podržavam 2

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3647 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Razbacalo bi ulje i lanac ne bi bio dobro podmazan...Lepo i detaljno je objasnjeno u nekom od postova iznad.

ok, ugaona brzina i to sve, al taj lanac se okreće jako velikom brzinom, u roku od milisekunde će se ista ta karika naći i na prednjem zupčaniku, kako onda ne spadne? 1staa.gif

Ugradio sam pre tri godine podmazivać na svoj Transalp (na zadnem lančaniku) i to funkcioniše prilično dobro. El. ventil je Lovato (za benzin), slavinica za podešavanje "akvaijumska" (nije baš kvalitetno rešenje). Problem bude što prilikom pranja motora ili prilikom vožnje po blatu može da se pomeri ili zapuši izlazna cevčica na lančaniku.

Mislim da bi bolje rešenje bila ugradnja na prednji lančanik i pokušaću to da uradim uskoro. Ne vidim bilo kakav razlog da ulje ne dospe na lanac?

• Zainteresovan, 751 postova
  • Motocikl: yamaha fz 750 genesis

To sto koristimo za podmazivac i jeste el. ventil za benzin koji se koristi pri ugradnji plinskih sistema u vozila, i sluzi za kontrolu dotoka benzina u motor....

Taj ventil zatvara ili otvara dotok goriva u karburator,znaci prebacis na plin,on zatvara benzin :takoje:

• Svakom po zasluzi, 12421 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Ugradio sam pre tri godine podmazivać na svoj Transalp (na zadnem lančaniku) i to funkcioniše prilično dobro. El. ventil je Lovato (za benzin), slavinica za podešavanje "akvaijumska" (nije baš kvalitetno rešenje). Problem bude što prilikom pranja motora ili prilikom vožnje po blatu može da se pomeri ili zapuši izlazna cevčica na lančaniku.

Mislim da bi bolje rešenje bila ugradnja na prednji lančanik i pokušaću to da uradim uskoro. Ne vidim bilo kakav razlog da ulje ne dospe na lanac?

Naravno da može da se namesti kapalica da bude uz prednji lančanik ali više razbacuje ulja baš zbog manjeg prečnika lančanika - probao lično :). Smanjivanjem broja kapi to razbacivanje se smanjuje ali onda lanac nije dobro podmazan.

• Drug član, 3039 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop

Ugaona brzina je ista i na prednjem i na zadnjem lancaniku. Prosto, lanac kao cvrsta sprega ih tera da se okrecu istom ugaonom brzinom. Da, razlicitim brojem obrtaja ali razlicit obim daje istu brzinu na obodu gde naleze lanac. Da im se ugaona brzina razlikuje lanac bi pukao odmah.

Ono sto je razlicito je broj karika i vreme koje nalezu na lancanik. Prednji je oko 3 puta manjeg obima od zadnjeg, 3x manji broj karika je u kontaktu sa lancanikom a svaka pojedinacno 3x krace.

Jos jedna, mozda bitna, stvar: karike na zadnji lancanik prvo nalezu na donji deo pa se penju. Tu je pravo mesto za podmazivanje jer dok stignu do vrha ulje ima bar malo vremena da nalegne i razlije se u tanji, laksi sloj koji ce manje leteti. Kod prednjeg lancanika nikako ne mozes da dovedes ulje na mesto gde karika prvo naleze jer ulje pada dole. Moras da ga dovedes negde u donjoj zoni pa ulje nema vremena da se "istanji" i onda lakse i odlece.

Ima smisla. 1aha.gif

• Drug član, 1080 postova
  • Motocikl: Bev 250ie.

Taj ventil zatvara ili otvara dotok goriva u karburator,znaci prebacis na plin,on zatvara benzin :takoje:

Pa da...upravo to sam i mislio..samo sam ga nekako zakomplikovao.. :)

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3647 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Naravno da može da se namesti kapalica da bude uz prednji lančanik ali više razbacuje ulja baš zbog manjeg prečnika lančanika - probao lično :). Smanjivanjem broja kapi to razbacivanje se smanjuje ali onda lanac nije dobro podmazan.

Što si ti neki nezgodan gospodin 0ljut2.gif Kvariš ljudima zadovoljstvo eksperimentisanja!0plac.gif

• bu!, 609 postova

probacu da elektro ventil prepravim pa da ne radi na struju nego na vakuum :D ako ne odletim u vazduh javim vam kako i da li sam uspeo :D

• Svrati ponekad, 211 postova
  • Motocikl: cbr 500 f

probacu da elektro ventil prepravim pa da ne radi na struju nego na vakuum :D ako ne odletim u vazduh javim vam kako i da li sam uspeo :D

Onda ti je jednostavnije da nadjes polovnu vakum slavinu za gorivo od nekog skutera

• bu!, 609 postova

Onda ti je jednostavnije da nadjes polovnu vakum slavinu za gorivo od nekog skutera

htedoh,ali kad sam u google-u ukucao nesto tipa,vakuum slavina,izaslo mi je mnooooogo rezultata od kojih su prvih 5 bili nesto tipa:pomoc,crkla mi je vakum slavina...pa onda,pomoc,za 5-6 meseci mi je crklo 3-4 vakum slavine i tako ...pa sam odustao..a i ovo moje nema membranu koja bi mogla da crkne..

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja