Jump to content

Moto Zajednica

zamena kočionih pločica i ŠKRIPANJE

Recommended Posts

• U prolazu, 26 postova
  • Motocikl: Transalp 700
Pre 11 sati, abarth_maniac je napisao:

Često ljudi skinu pločice koje fabricki imaju limove/ublaživace i stave nove bez njih.

Oni imaju više zadataka, a jedan od njih je da se mikrovibracije ne prenose na kljesta,a time se škripanje neutrališe.

Da li ima novih plocica sa limovima da se kupi? 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2933 postova
  • Motocikl: SV 650S 1999, SV650S 2000, Simson SR50, Cagiva Mito 125, Simson S51, Tomos Automatic A3SL, A3...

Koliko ja znam, samo iz fabrickog kataloga. Zamenske dolaze uvek bez limova.

Ja ih imam za par modela, jer sam kupovao kpt kljesta pa sam posebno prodavao njih, a sebi ostavljao limova ako ljudima nije trebalo.

• U prolazu, 26 postova

Nedavno sam mijenjao zadnje plocice, stare su imale limove, dok nove TRW nisu. Da li je trebalo da pokusam da stavim limove sa straih ploicica na nove ili se to ne radi ili ne moze ili nema potrebe? 

• Drug član, 1792 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014

Te TRW kod mene škripe kao lude, jedva čekam da ih potrošim i zamenim nekom drugom markom.

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

• Ne silazi, 6991 postova
  • Motocikl: đački pešački

Kad ja odlučujem, stavljam TRW Lucas sinter. Problem je što kočioni sistem ne radi optimalno i to se normalno projektuje. Prosta zamena, izvucu uvuci,  koja se primenjuje kod automobila kod motorcikala nije zadovoljavajuća.

Limovi i neki sinter podmetači na pločicama imaju svrhu da umanje prenos toplote na kočionu tečnost, uračunati su i u hod klipa i kad god ih ima, treba ih staviti. Ako ih fabrički ima, pa su izbačeni, za toliko se mora uzeti u obzir donja frikciona debljina, znači da se manje sme trošiti pločica. Neki proizvođači stavljaju, neki ne, sa Nissinom sam se sreo nekoliko puta recimo, ko radi razne marke motora ima bolji uvid. 

Moji komentari uglavnom proističu iz ličnog iskustva:

Promenio član đunta
  • Sviđa mi se 1

• U prolazu, 26 postova
On 30. 5. 2026. at 10:50, đunta je napisao:

Prosta zamena, izvucu uvuci,  koja se primenjuje kod automobila kod motorcikala nije zadovoljavajuća.

Sta bi trebalo da se uradi da se obezbjedi da sistem optimalno radi?

Nove TRW sinter plocice koje sam kupio su 10,7mm debljine i nemaju limove, dok za originalne na zvanicnom sajtu nigdje nije prikazana debljina, mada imaju limove na sebi, kao i podmetace. 

Kad ugrabim pokusacu da sve premjerim dok su jos nove plocice i da pokusam da stavim limove i podmetace sa starih, ukoliko budu mogli da stanu. 

• Drug član, 2933 postova
  • Motocikl: SV 650S 1999, SV650S 2000, Simson SR50, Cagiva Mito 125, Simson S51, Tomos Automatic A3SL, A3...

Naravno da mogu da stanu. Aftermarket proizvodjac pravi plocice tako sto kupi originalnu i prekopira je.

Nema tu mnogo filozofije.

Limove prebacis sa one koju skidas na novu koju ugradjujes.

Sta znaci optimalno?

Ispravka greske? Optimalno je da plocica bude koje debljine?

Optimalna dubina sare na pneumatiku je koliko?

Optimalna potrosenost diskova!?!?

Postoje granicne vrednosti koje se postuju, tolerancije koje se postuju.

Optimalno je kao i statistika. Napravimo kako nama odgovara...

• Sviđa mi se 3

Pre 8 sati, Stylo je napisao:

Sta bi trebalo da se uradi da se obezbjedi da sistem optimalno radi?

Kad se javi neka anomalija, to znači da nešto nije optimalno, tj. nije dobro. Kočnice su najbitniji, ili najvažniji sistem na motoru i to govori sve. Šta uraditi, pa čisto logički, kad je pločica potrošena i za zamenu je, klip je izašao napolje, izvući staru i staviti novu pločicu ko kod automobila, nije dobro, jer  prljavština zađe unutar cilindra. 

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 712 postova
  • Motocikl: Honda VFR800 FI

Ni kod automobila niko ko je bar malo pametan ne nagura klip prosto unutra, obicno se istera jos malo, skine zastitna gumica, osisti sve lepo, ako treba ispolira i onda vrati nazad.
Sad ce neko reci, optimalno bi bilo da se rasture kljesta, ispoliraju klipovi.... Verovatno i bi, ali ne verujem da bi neko platio zamenu plocica nekooliko stotina evra.

Svi sklolpovi na automobilima/motociklima su daleko robusniji nego sto ih neki ljudi ovde predstavljaju, i mogu da rade u "optimalnim" vrednostima iliti granicama, a vecina moze i kad ih debelo premasi, ne kazem da treba, ali jednostavno moze. Da nije tako ginuli bi ljudi masovno od otpalih tockova, letecih diskova, zamajaca koji su probili zvono menjaca i tako dalje i tako dalje.

• Sviđa mi se 3

Kod automobila prašnjara ne dozvoljava da bilo šta uđe u cilindar tako da klip može bez problema da se vrati u nultu poziciju, većinom su jednoklipna klješta, veliki kapacitet, veliki zazori, pritiska se nogom i uz pomoć servo pojačivača. 

Potreba za dobrom kočnicom je pri takozvanom paničnom kočenju, koje uzrokuju drugi, sreća, staristička verovatnoća ili pripremljenost za te momente koji istina se ne dešavaju svaki čas, ali se dešavaju.

Ako se ima za iće piće, valjda bi trebalo i za nešto preče, u mom okruženju je tako barem, što je i lični izbor u krajnjoj liniji.

• Sviđa mi se 4

20260530_111222.jpg.81eed9a768822d554811ffb9cefb466e.jpg

BMW R1200GS Rally, 52k, verovatno druga garnitura pločica, vidi se nejednakost u potrošnji.

20260530_112416.jpg.fcc41e7d222c7ae8d648f6ff3bdb921b.jpg

Nije potrebno ilustrovatri kako nejednako izlaze klipovi, dovoljna je ova ilustracija. I jasno se vidi prljavština ispod gumice, posledica pomenutog načina zamene pločica, ali i neadekvatne izmene kočoione tečnosti.

20260612_102451.jpg.84fb8f5e5b194a002461861824baef8b.jpg

BMW R1200C, nepunih 40k, dovežen na zamenu diskova i pločica jer su na tehničkom izmerili prekomerne oscilacije, vozač se inače nije žalio na kočenje ni malo.  Preko ovog izbačaja, nisu išli klipovi dalje i jako teško su izvučeni. 

20260612_095843.jpg.d2c49261398ed07aaa1e637bbd6b7ce5.jpg

20260612_100015.jpg.2ea2886b021fbd24751a5af391f35c7e.jpg

Nakon ispiranja, slike govore dovoljno.

20260611_130605.jpg.81a352ef24c7ec14972eae598e772a24.jpg

Leva strana na slici je ispod kompresione gumice i toliko je klip izlazio, desno je ostatak prljavštine isto nakon ispiranja.

Mislim da nije potrebno diskutovati, da li raditi ili ne.

Pre 19 sati, jova2112 je napisao:

Gde da dovezem motor da na pravim to?

Pa obrati se svom majstoru ili zatraži ovde nekog koji ti je blizu.

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja