Jump to content

Moto Zajednica

Nasi ljubimci (slike motora)

Recommended Posts

• Drug član, 1737 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Ne crkavaju mu namotaji, ne pregoreva mu regler, ne raspada mu se magnet kao Fejzeru, nikada nikome nije pukao ram...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 970 postova
  • Motocikl: -
Pre 12 sati, Paf je napisao:

Što vrijeme leti, evo stiže 8 mjesec...uživajte ljudi...

Pozdrav svima-gdje god bili... 

Panorama.jpg

20250720_191034.thumb.jpg.b964abd7cabd6abbfaa5c1b0b220089e.jpg

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 3392 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop
1 hour ago, Zarkela said:

Poljaci ga zovu jajceg 😆 Al je pouzdan. Ne hebe lep nego uporan, u ovom slučaju pouzdan 😅

...ne jbe ni lep ni uporan - uvek samo prisutan. 

...iz nebrojano primera. 

• Sviđa mi se 2
  • Haha 1

• U prolazu, 9 postova
  • Motocikl: BMW R850C “Chonky Boy”
5 hours ago, Andrej_Hotstepper said:

Apsolutno! 

To je i najbitnije. 

👍

I da.. Šta je taj motor, kruzer? 

Na papiru je kruzer. To je bio nekakav pokušaj BMWa da napravi motor za (prevashodno) američko tržište, nakon što su videli uspeh japanskih metric kruzera.
Kažem “na papiru”, jer geometrija nije tipično kruzerska. Zapravo se sedi prilično neutralno i upravljanje je dosta bolje. Ne buni se kod obaranja i prilično je zabavan za krivinarenje. 

Nije imao preterani komercijalni uspeh jer pokušaj da imaš kruzer sa tele/mono suspenzijom i sličnim dizajnerskim i inženjerskim odlukama nije prošao dobro kod klasične kruzer publike. 
Ali, ako se to ostavi po strani, de fakto je odličan motocikl. 

• Drug član, 1249 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

Tako je bilo i sa japancima kruzerima u koje se ubacivali agregate od sportski motora. Nekako nisu zaziveli. Imam drugara koji se lozi na te fore, vetar u kosi, celicna zver, bez kacige i ostalo. Iskreno pre bih uzeo tehnoloski napredniji motor nego motor koji je neupravljiv, tezak, slabo povozan itd..  al postujem ko to voli. 

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 9 postova
  • Motocikl: BMW R850C “Chonky Boy”
37 minutes ago, Zarkela said:

Tako je bilo i sa japancima kruzerima u koje se ubacivali agregate od sportski motora. Nekako nisu zaziveli. Imam drugara koji se lozi na te fore, vetar u kosi, celicna zver, bez kacige i ostalo. Iskreno pre bih uzeo tehnoloski napredniji motor nego motor koji je neupravljiv, tezak, slabo povozan itd..  al postujem ko to voli. 

Zapravo, ja i nisam neki fan kruzera generalno. Pogotovo ne u smislu te klasične ložačine. 😄😄 

A nisam lud ni za školskim autobusima na 2 točka (po pitanju povoznosti). 

Ako bih morao u neku kutiju da se svrstam, onda bi to bilo kao fan classic ili retro motora. Ovog BMWa sam kupio više sticajem okolnosti - oduvek mi se low key svidjao, a nalateo mi je jako očuvan primerak za odličnu cenu, baš u momentu kad sam planirao da kupim motor. (Mada mi je bio plan da kupim nešto skroz deseto.😄)

Plus ergonomija mi jako odgovara zbog problema sa kolenom i kičmom, tako da za sad ostaje jer sam prezadovoljan. 

• Sviđa mi se 4

• Svrati ponekad, 119 postova
  • Motocikl: 2024 Honda CRF1100L Africa Twin AS ES DCT, 2006 Honda XL650V Transalp
7 hours ago, EzRider said:

… na putu za Kladovo

Kakav je put sada? Razmisljam se da napravim jedan krug, mozda povratak rumskom stranom ili nesto juznije, al nisam bio vrv ima 10 godina, najdalje sto sam otisao u to vreme je do Golupca.

• U prolazu, 5 postova
  • Motocikl: QJMotor SRV 700
pre 1 minut, dule0911 je napisao:

Kakav je put sada? Razmisljam se da napravim jedan krug, mozda povratak rumskom stranom ili nesto juznije, al nisam bio vrv ima 10 godina, najdalje sto sam otisao u to vreme je do Golupca.

Oko Pozarevca rade put pa je malo bilo nezgodno jer nisam koristio navigaciju ali snasao se brzo

Golubac pa Kladovo - put je top, ravan asfalt, vise motora nego automobila, nema guzve uopste (za vikend sam isao). Nema odrona, peska i slicno

Razmisljam da sledecu turu udjem u Rumuniju i teram dalje u krug, kaze ortak da je isto tako dobar put

• Sviđa mi se 1

54 minutes ago, dule0911 said:

Golubac - Kladovo je najbolji put u Srbiji za motor. Potpišem. Svake sezone 3-4 puta provozam. 🫣

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

7 hours ago, bajker71 said:

Ne crkavaju mu namotaji, ne pregoreva mu regler, ne raspada mu se magnet kao Fejzeru, nikada nikome nije pukao ram...

Ne ide, ne skreće, ne koči. 

Agregat teška anemija. Teška. 

Težak ko tuč, ali u vožnji težak. 

Položaj tela ala la 80te noge blizu dupetu ruke daleko.

Samo da napomenem zašto ga mrzim (a redak je motor da je kod mene u minusu) :

Suzuki nije imao RAZLOG da ga napravi osim pohlepe da proda zasterelu tehnologiju zamaskiranu u oklope pod nazivom GSX a veze nema sa celom gamom - otimačina. 

Ram je sramota. 

fe81d2531903b12e503cb3cf477f78466dc2a138.thumb.jpg.4b64b4cc3b117cdd2ac6e5de0ca6ccd3.jpg

Suzuki je pre toga imao ultra moderan i ram i agregat, RF600 i RF900, daleko napredniji agregati a da ne pričamo o ramu koji tada bio ultra moderna tehnologija livenog aluminijuma

IMG_6720-800x450.jpg.0fce74c5db06b5912e13214dff929d0a.jpg

Dostojan protivnik u najprodavanijom klasi tada, i CBRu i YZFu... 

E onda su rešili da iskopaju agregat iz 80te, stave ga u plastiku, dizajn neću komentarisati... 

#oprostiimboženeznajuštačine

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

• Malinar u pokusaju, 1799 postova
  • Motocikl: piaggio x9 amalfi, triumph tiger 1050

@Andrej_HotstepperPoenta je bila u niskoj ceni novog motora. Ta stara tehnologija unutar kuće je činila finalni proizvod mnogo jeftinijim u odnosu na konkurenciju i imala je svoje tržište. 

Kao danas kada bi imao da kupiš nov suzukijev motor, za koji znaš da je ultra pouzdan, ali jbg, ima jeftino ogibljenje i slabe kočnice (u stvari i dalje ima takav suzuki, nov-stari strom 650, ali koji bi koštao 6 000 evra umesto 9 koliko košta).

Ja sam 10 godinao imao bandit 600 (koji spada u to uvaljivanje stare tehnologije), mislim da si ga i video u Vojsci nekoliko puta, taj motor za 10 godina koliko je bio kod mene, nije promenio niti rad agregata, niti potrošnju goriva, niti ulja, bukvalno kao da nije vožen 10 godina i skoro 70 000km, kad god sam krenuo negde na put sa njim, znao sam da imam pouzdan motor, kvarova 0, a daleko od toga da je bio primerak u salonskom stanju, samo Bog zna koliko je kilometara pregazio pre mene i što je najbitnije, agregat je i dalje zdrav. Klinac koji ga je kupio ga ne gasi, zamenio mu auspuh (hteo je da dobije sportski zvuk) i sajle kvačila i gasa (počele su da se listaju). 

Kome nije vozna dinamika u prvom planu, a hoće pouzdan i jeftin motor, za 1200-1300 evra bolje od gsxf-a nema. Da su ružni, jbg jesu.

• Sviđa mi se 3

Meni ta buljava Katana uopšte nije ružna, to je sve stvar ukusa.

@Andrej_Hotstepper kapiram ja da Katana 600 svojim performansama ne briljira, više vuče na turing nego na sport ali ne mogu da shvatim toliko razočarenje u motocikl od 600 ccm i solidnih 86 ks a voziš 650 ccm sa svega 64 ks?! Jbt imaš 20 konja manje sa većom radnom zapreminom a ovaj ti slab, ne ide. Pa on je Versys-a formula 1...

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2718 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX14R '16 Performance Sport
pre 9 minuta, bajker71 je napisao:

@Andrej_Hotstepper kapiram ja da Katana 600 svojim performansama ne briljira, više vuče na turing nego na sport ali ne mogu da shvatim toliko razočarenje u motocikl od 600 ccm i solidnih 86 ks a voziš 650 ccm sa svega 64 ks?! Jbt imaš 20 konja manje sa većom radnom zapreminom a ovaj ti slab, ne ide. Pa on je Versys-a formula 1...

ima da se useres dok izvuces tih 86 konja iz nje, 750-ica ima 92 konja i mnogo je ostrija, obe se voze kao bicikla...a tako i koce...🤣 a da ima najruzniju tablu u moto svetu-ima...kao na IMTu 539🤢

Promenio član BokyBoy

Trudim se da ne nastavljam polemiku u temi koja za to nije ali sam sada u dilemi.

Da li se Katana vozi lako "kao bicikla", što napisa Boki ili ima grozan položaj sedenja "noge blizu dupeta a ruke daleko" što kaže Andrej?! Jedno sa drugim ne ide pod ruku, dogovorite se kritičari, uskladite stavove.  :)

• Haha 1

1 hour ago, bajker71 said:

...uh... 

Ajde... 

Motocikli je mašina koja daleko kompleksnija od jedne cifre.

Podatak "maksimalna snaga agregata" je najčešće spominjan a u realnosti verovatno najmanje bitan podatak kad se priča o motorima.

I ovo potpišem. 

Snaga agregata, tj. kriva obrtnog momenta je za običnog smrtnika, tj. mene i svih nas koji motor koristimo na ulici bitniji podatak. 

I sad pored svega tog - smatram da je od svih atributa motocikla, za sam osećaj vožnje dinamika motocikla, položaj sedenja tj.  težišna tačka i tačka rotacija motora, i samo vešanje, daleko daleko bitniji faktor od agregata, recimo da je agregat 35% motora, a nazovimo to "ram i vešanje" 65%...

.. A pošto misliš da ja mislim da je moj motor najbolji na svetu - ne mislim, ali i dalje smatram da je Versys za GSXF600 MULTISTRADA. Po svemu. 

Konji nisu bitni, bitan je paket, i karakter samog vozila. 😉👍

Da ne bude da sam ja pristrasan, ajde dođem jedan dan za BG, odemo na kafu, probaš, živo me interesuje šta ćeš da kažeš.

Ja ne pljujem ljude koji voze gsxf, daleko bilo, razumem zašto ga ljudi vole, i nemojte ga mešati sa banditom jer nisu isti ni približno, bandit je jako pogođen model, ja samo volim Suzuki kao brend, i njihov pristup inženjeringu, ali je gsxf bio namerni "cut corner" i znali su šta rade. 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Integrisan, 7953 postova
  • Motocikl: TDM 900

GSXF je bio sportouring motocikl kompletno iz postojećih bazičnih komponenti sa ostalih Suzukija. Taj motocikl nikada nije bio predviđen da bude vrh klase već da ne zaostaje mnogo za konkurencijom a da košta osetno manje. 

Agregat SACS, nema diskusije jedan od najboljih agregata ikada napravljenih, ostalo je sve bazično ali uz pun oklop. Sve radi, ništa se ne kvari i imaš četiri cilindra i pun oklop. Relativno i veliki motor. Kod Suzukija jeftinije ne znači i lošije. Sad očekivati od njega neka čudesa, nije realno jer taj motor to nikad nije ni bio. Ima neka čar i u takvim bazičnim motociklima za kojima danas svi kukaju. 

On je nov koštao oko 7500 eur, sa druge stane VFR800 je bio nešto više od 10000. Tad je evro vredeo nešto i 2500 nisu bile male pare tada. VFR je bio tada kralj klase i nešto najbolje od Honde. Taj motor je bio prestiž. 

• Sviđa mi se 3

• Drug član, 1249 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

GSXF 750 je daleko povozniji i agilni motor, ne može da se poredi sa anemičnom 600. Ali u odnosu na Versys ako bi poredili mada nije za poređenje jer nisu izašli u istom periodu, Versys je mnogo zabavniji motor za voznju i upravljiviji, ogibljenje isto bolje, bolje koči itd... i na kraju manje troši ali je isto pouzdan.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 412 postova
  • Motocikl: Sprint Prince 125

Kad sam trazio da kupim motor u toj klasi "low" magareta za svaki dan, radnih masina, katana mi je bila prvi izbor. Uporedo u istom danu probao katanu 600 (kao iz salona, bez ogrebotine) i zzr 600 (koji ima fine tragove upotrebe), posle kruga od nekih 4-5 km, odabrao zzr bez dileme. Tih 15-20 ks razlike izgleda kao 50 u praksi. Katana mi bas ne ide. Predjem lezeci i onda prva, druuuuga, trecaa, dok se zalunfa, muka.

Sent from my 2201117PG using Tapatalk

• Drug član, 2098 postova
  • Motocikl: Kawasaki GTR 1400

U toj klasi low magareta , spada i yamaha thundercat , kod koje je agregat nenadjebiv.... Ugradjivao se bas dugo , a u amerikama jos duze , mislim cak da je isao i u r6...

A nije ni trom , sta znam , skroz ok motorce

• Sviđa mi se 3

• Malinar u pokusaju, 1799 postova
  • Motocikl: piaggio x9 amalfi, triumph tiger 1050
Pre 7 sati, Alekre je napisao:

Ima neka čar i u takvim bazičnim motociklima za kojima danas svi kukaju. 

Ne znam zašto, ali zaista ima neke draži u tim jednostavnim motorima. Analogni cajgeri, masivan ram, 4 redna klipa, uljano hladjenje, automobilski alternator, ventili na klackalicama koji se šteluju špijunima i jedna jedina pumpa-uljna.

Taj agregat je zaista bio lep za vožnju, sećam se srećnog vremena, bez kamera za kontrolu brzine, od Smedereva do Kragujevca pun gas autoputem, bio u nekoj žurbi, a autoput gotovo prazan, brzina na cajgeru 180-210 km/h, konstantno na 9500-10000 obrtaja, stižem na ulaz u Kragujevac, a agregat se ne čuje, samo šapuće.

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 7953 postova
  • Motocikl: TDM 900

@Juan

ZZR600 je bio najbrža 600ka u klasi. Najbolje ocenjena svojevremeno.

@milomir22

Taj motor je nastao specifično za trkanje. Kontruisan je i testiran je tako što su ga držali 24 sata pod punim gasom. Rasturili ga nakon toga, sve što bilo napeto je ojačano i dodatno ohlađeno. Tako su sklopili prvi GSXR koji je izašao 1985. godine. Pa sad ti vidi, taj motor u osnovi sa modifikacijama su vukli sve do 2000ih. Tako da, mogao si da ga držiš od Smedereva do Atine, ništa mu ne bi bilo.

Pazi to, 1985. godina. Kakva su ulja bila tada pa je motor izdržao 24 sata punog gasa? Zamisli sad, ulja sa estrima i ostala ludila.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Integrisan, 6290 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600
4 hours ago, Darko Mihajlovic said:

U toj klasi low magareta , spada i yamaha thundercat , kod koje je agregat nenadjebiv.... Ugradjivao se bas dugo , a u amerikama jos duze , mislim cak da je isao i u r6...

A nije ni trom , sta znam , skroz ok motorce

Jako podcenjen motor generalno. 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja