Jump to content

Moto Zajednica

Pomoc oko kupovine Yamahe Majesty

Recommended Posts

• U prolazu, 10 postova

Zdravo drugari. Zeznuo sam se pa sam u predstavljanju napisao sta me interesuje, ali evo da se ispravim :)

Imam ponudu da uzmem Yamahu Majesty 125cc 2002-2003 godiste, presla oko 25000km, redovno odrzavana, nije padano sa nje, stvarno dobro stanje motora.

E sad me interesuju neke stvari :

- Da li je to velika kilometraza za skuter ?

- Koliko moze da predje a da se ne redi generalka ?

- Da li su skupi delovi (citao sam da je neko na ovom forumu napisao da je rolnice i jos nesto platio 250e ?!)

- I na kraju da li vredi pazariti taj motor za oko 1200-1300e, a registrovan je cele godine, i uradjen mu je mali servis ovog meseca ?

Pa eto, ko je voljan da malo svog iskustva podeli samnom, bicu mu zahvalan :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 7366 postova
  • Motocikl: TDM 900

1. Ne

2. Normalnom eksploatacijom i dobrim odrzavanjem, moze da dogura do 80,000.

3. Neko ga je zajebao

4. Dog. se oko cene, imas/nemas, mozes/ne mozes.

• Kontraš!, 1271 postova
  • Motocikl: KLX 650 sm/enduro

za kilometrazu se na svakom motoru postavlja jedno ogromno znak pitanja! Ako je ta kilometraza, prava, mislim da to nije strasno! LM, mislim da cak za manje pare imas majestya 250, ako hoces raspitacu se kod ruske ili ce ti on sam reci ako vidi ovu temu.

Inace za maxi skutere je ceo varijator oko 200e a rolnice za sve motore nisu preko 4000din u najskupljem slucaju, kaisevi mislim da nisu preko 40e. U sustini nisu preterano zahtevni za odrzavanje!

• U prolazu, 10 postova

Kilometraza je 100% tacna. Cinjenica da mi je brat(kod njega je 2 godine) ponudio taj motor, a prethodno je on kupio od druga koji je bio zestoki bajker, i koj ga je odrzavao stvarno extra.

Zato u principu mislim da cena od 1300e nije mnogo, jer sam pored toga siguran u motor, i mogu da se opustim dok ga vozim, a da ne razmisljam o tome da li ce da stane, ili da li cu ga upaliti sledeci put kada ga ugasim :)

Ja sam i zeleo da kupim motor, i gledao sam cene. Novi Kinezi su 1000e, ali je Kinez. Ne kazem da su losi, ali nisu bas preterano kvalitetni. Gledao sam na oglasima druge motore, nasao sam dve Majesty, cene su 1200-1300e (doduse one su 2004-2005god), pise da su presle po 12000 i 20000km, ali to je pitanje jer su iz uvoza. I kada bih kupio neki drugi, opet bih morao da ga platim 1000 do 1200e u zavisnosti od toga koliko mu skinem cenu, ali pored toga bih znao da odmah moram da ulozim u njega neki novac + registracija...

pera-s rece da mogu da uzmem 250cc za manje pare. Dobar je to savet, ali ipak ne zelim da uzimam nista vece od 125cc. Ipak do sada nisam vozio motore toliko (jesam samo skutere 50cc), a planiram ga za gratsku voznju, za sve dalje tu su kola :)

• Svrati ponekad, 425 postova
  • Motocikl: Futong 250

Sudeci po ovom postu, cetvrto pitanje moze slobodno da se obrise, jer ti smatras da je 1300e realna cena! :)

Ne kazem da nije, nego nema potrebe da to pitas ljude, ostala pitanja su na mestu! ;)

• U prolazu, 10 postova

Pa da, smatram da je to neka realna cena za motor koji je odrzavan. Ali sam postavio to pitanje, cisto da vidim da li ce neko reci da je cena iznad realne, ili da je i sam motor precenjen sa cenom.

Posto je pera-s rekao da je varijator oko 200e za skuter, interesuje me koliko se on cesto kvari, ili da li se moze proveriti u kakvom je stanju ?

Zna li neko kakva probleme moze da ima Majesty od 125cc ? Neki deo koj je los napravljen, pa se cesto menja, neka falinka i sl. ?

• BJB Maxi Scooter Club, 2075 postova
  • Motocikl: Био некад јапанац сада понтадеранац,и поново јапанац

Generalno taj Yamahin model nema falinku osim jedne.A to je da pojedine masine vole da 2cirka1.gifmalo vise ulja,sto znaci da su im otisle karike i onda im nema pomoci(bar tako kaze moj majstor).Sve ostalo im je napravljeno za dugotrajnu eksplataciju.

Ja mislim da mu je cena prejaka ali ako ti mislis da nije onda je to to.I da ,naravno da se moze proveriti u kakvom su stanju varijator,rolnice i kais i to bez mnogo muke.

Pozdrav i srecno sa kupovinom za sta god da se odlucis1zdravo.gif

P.S ovo pitanje je vise za Scooter cafe tamo imas vise ljudi koji bas vize ovakve masine

Promenio član bracabgd

• U prolazu, 10 postova

Da li bi neko mogao da mi kaze kako prepoznati tokom voznje da li varijator radi "kako treba" ? Kako on utice na voznju motora, da li uopste moze to da se primeti tokom rada motora da varijator nije kako treba ? Interesuje me to, posto je to jedna od, moglo bi se reci, najskupljih kvarova kod skutera.

• Kontraš!, 1271 postova

ako ti je to proveren motor i nudi ti ga brat valjda imas dovoljno poverenja u njega da mu verujes sve sto ti kaze u vezi tog motora. Ako ne znao on sigurno zna taj njegov drugar od kojeg je kupio(koji je pretpostavljam prvi vlasnik motora)! Osetices kako motor vuce, ako ide glatko ne treska pri polasku i na malim brzinama(10-20km/h) nema nikakvih problema. Ja koliko znam ne kvari se varijator tek tako, jedino mozes da ga zamenis sa JCosta varijatorom ako hoces malo startniji motor, ali i vecu potrosnju! Nemoj ni mene drzati za rec, nisam neki strucnjak al vidim nece niko da te posavetuje, a ako sam ja nesto pogresio sigurno ce se neko javiti da me ispravi!

• U prolazu, 10 postova

@ pera-s - ma ne pitam za varijator zato sto nemam dovoljno poverenja u brata, nego pitam cisto da znam ;) Iskreno, ne razumem se u motore, nisam nikada imao neki, pa nisam ni imao potrebe da se malo raspitam sta i kako. Zato sad koristim priliku da pitam sve sto me zanima :) Malo novih informacija nije na odmetu :)

Ma dobro, nema veze sto nisi strucanjak, bitno je da imas dobre volje da posavetujes duduka poput mene, pa makar i ne bilo sve tacno sto kazes :)

Sigurno ce se javiti jos neko, sa nekim korisnim savetom, samo ljudi mozda trenutno nisu toliko aktivni na forumu :)

• U prolazu, 9 postova

Majesty 125 je dosta trom skuter. Mala je kubikaza u odnosu na tezinu skutera. Kada se cepa po gasu,ume da popije ulje. Udobnost je ok,s tim ako su dvoje na njemu,onda je jos tromiji. Moj savet je da ako vec uzimas veci skuter,potrazi nesto sa vecom kubikazom,dakle ne ispod 250cc

• U prolazu, 10 postova

Razumem da je nekima od vas to slab motor, pogotovu ljudima koji imaju jace motore. Ali ja sam prosecan vozac, moglo bi se reci pocetnik, i meni stvarno ne treba nesto jace.

Vozio sam se par puta na pomenutom motoru, i u potpunosti zadovoljava moje potrebe po tome kako ide, i koliko moze da ide... Jako mi je bitno da je motor udoban, da ne osetim svaki kamencic preko kog predjem, a Majesty mi je ostavio utisak da je zaista udoban.

• Kontraš!, 1271 postova

na skuteru se bas svaki kamen i svaka pukotina oseti! I 125 i 250 prilicno brzo dostizu brzinu od 60km/h pri kojoj se najcesce desavaju nesrece(padovi)! Krajnja brzina nesto drugacija ali sa vecom kubikazom mozes lakse istrpis putnu brzinu od recimo 90km/h! Ja sam poceo sa burgmanom 400, i vatreno krstenje doziveo ne zbog snage motora vec zbog neiskustva na dva tocka(prevashodno neiskustva u kocenju) i naravno, desilo se u onom trenutku nepaznje kad se suvise opustis i pomislis da si usao u fazon...

• U prolazu, 10 postova

Gledaj, ti si oduvek vozio jake motore, a normalno je da ce uvek jaci motor biti donekle i udobniji. Ja sam do sada vozio, i vozio sam se uglavnom na skuterima male kubikaze, pa zato to kazem ;)Interesuje me koliko cesto se menjaju rolnice i kaisevi ?

• BJB Maxi Scooter Club, 743 postova

Ako već imaš A kategoriju, uzmi tu Yamahu i provozaj je po svojim relacijama gde ćeš se svakodnevno voziti (kuća-posao, do kuma na kafu, na adu...) i sve će ti biti jasno. Gledaj da li možeš da držiš ritam sa ostalim saobraćajem, da li je vožnja bezbedna (možda npr. ideš na posao Ibarskom magistralom, pa te pretiču kamioni ako voziš 125cc).

Što se cene tiče, nekoliko forumaša ti je pomenulo da je jaka - iz najbolje namere (da bi prošao što jeftinije), ali to ne mora da bude tako. Kriza poslednjih nekoliko godina je oborila cene 20-30%, ali isto tako i stanje skutera koji se prodaju (nemaju ljudi para za održavanje). Ako ga kupiš za tu cenu, budi svestan da ga verovatno nećeš prodati za taj novac, ali u suštini - na kraju - bitno je koliko tebi vredi i da li ti odgovara. ;)

• U prolazu, 91 postova
  • Motocikl: Skyliner 180

Evo malo i mog iskustva sa istim skuterom samo 180 ccm

Prednosti- udoban, puno mesta za noge, upravljac koji je precizan i lepo lezi u ruci, mala potrosnja tj. oko 3 L.

Nedostaci- nisko teziste koje zahteva paznju pri prelasku ivicnjaka i slicnog ( u suprotnom se moze ostetiti hladnjak ),

Motor sam kupio u firmi ,,Kompp,, 11.2010. god. s predjenih 28000 km, godina proizvodnje 2003., uvoz Italija s par ogrebotina.

Od tada pa do danas, u njenoj eksploataciji imao sam sledece probleme i izdatke:

1.pucao mi kais na svake 2-3 hiljade kilometara, (nakon mnogo nerviranja i setanja od majstora do majstora problem su mi otkrili i resili u ,,Motolaboratoriji,, tj. Pedja- razlog bio nepodmazan ,,torque driver,, )

http://grafolit.eu/svet-skutera.rs/forum/index.php?/topic/24-kako-promeniti-torque-driver/

2.Na 32000 km. poceo da mesa ulje i rashladnu tecnost- (sledi obrada glave motora i menjanje dihtunga, podesavanje ventila, klackalica, rashladne tecnosti, svecica - sve ukupno 200 eura kod Joce u ,,Profi moto,,-u ).

3.Pre 10-ak dana kupio obe nove gume ,,Pirelli,, u Keleni , a u ,,Bikers hausu,, novi filter vazduha (800din), plocice ( oko 800 din ) sve RMS.

4.Registracija+nove tablice izadju 9800 dinara.

• U prolazu, 10 postova

@ nolezmaj - nisam iz BG-a, iz Nisa sam :) Zivim u centru grada, tako da nemam problema sa "magistralama". Apsolutno mi treba za gradsku voznju, podji stani, jer je u Nisu malo drugacije nego u BG-u (u BG-u se mnogo brze vozi, i ima uslova da se vozi brze, dok u Nisu bas i nema). "A'' kategoriju jos nemam, ali cu je imati uskoro. Medjutim, ako sam se do sada dobro uklapao u saobracaj sa 50cc, mislim da cu i sa 125cc.

@ anzakula - cini mi se da te bas nije mazio taj skuter sa problemima s vremena na vreme. Naravno, kad kupujes polovan skuter, auto, ili bilo sta drugo, ne mozes znati sta te sve moze stici kasnije. I kad je vozilo kod vlasnika duze vreme, ni tad vlasnik ne moze reci 100% sigurno "Ej, nece ti se desiti nesto vece, pa da moras da menjas dihtunge ili sl.".

Inace, koliko su te kostale obe gume ? Nadam se da vise neces imati vecih problema sa tim skuterom, jer je zaista steta kad platis nesto 1000 i nesto eura, da moras ubrozo nakon toga da ulozis jos 400 preko.

• U prolazu, 91 postova
  • Motocikl: Skyliner 180

Prednja 3900 din. a zadnju sam dobio sa ekstra popustom i cena je bila 2200 din.

Ukupno 9100 din. s montazom i balansiranjem.

P.S. Kad kupujes motor proveri rashladnu tecnost ( antifriz ) tj. vidi da li ima u njemu ulja ili masnih tragova po povrsini, jer ako ima to je znak da je masina spremna za remont.Takodje vidi i da li podize nivo ulja u karteru i da li smrdi na benzin.

• U prolazu, 47 postova
  • Motocikl: Kymco downtown 300i

Majesty je generalno vrlo kvalitetan skuter, ja imam 250 ccm. Rolnice i kais nisu neka skupa stavka i trajace ti mozda dve sezone(zavisi koliko vozis i koliko kvalitetne rolnice i kais kupis). Kad se kais istrosi (istanji), skuter postize malo manju krajnju brzinu (mozes i tako da ga vozis neko vreme, ali treba ga zaeminiti da ne pukne). Variomat retko dolazi kod skutera, obicno ako se nesta zalomi pa ga osteti, a to je bas retko, ne brini. Ja vozim skutere od 2005. god i nikad mi nije pukao kais niti riknuo variomat (a promenio sam ih dosta).

250 ccm je po meni extra kubikaza za Beograd, ali Nis je dosta ravan grad, tako da se 125 ccm zavrsiti posao za gradsku voznju.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja