kumruzvelt 3 Napisano Februar 9, 2012 U prolazu, 17 postova Prijavi odgovor kao problematičan Zbog pojedinih postova moram skrenuti paznju da su skuteri ozbiljne touring masine pod kojim su se prednosti klasicnog motocikla izgubile i da ces se mnogo lepo i udobno navozati na nekom od primeraka. Pisali smo puno toga o uporedjivanju, precniku tockova, touring sposobnostima te prelistaj malo a ako i tada budes imao nedoumice, postavi pitanje konkretno i mi cemo se potruditi oko kvalitetnog odgovora Pazi ovo Konkretno, da uporedimo: Burgman 400, T-max 500, Scarabeo 500, Silver wing 400(500). Po mom skromnom misljenju (citaj neznanju): 1. Scarabeo-veliki tockovi, udobnost, upravljivost; 2. T-max - performanse, udobnost; 3. Silver wing- ???; 4. Burgman - ??? Nisam siguran sta od ovoga, ali bar sam resio dilemu - SKUTER. Zasto? Zato sto realno cu ga voziti u vecini slucajeva po gradu, eventalno van grada do 100-200km ne verujem dalje. Zelim da imam sa cim da se kvalitetno sa uzivanjem provozam, eventaulno neki susreti i druzenje na kracim relacijama. Duze relacije (tipa more, planine) su iskljucene. Kada idem na more idem autom jer vucem gliser i opremu za ronjenje i podvodni ribolov (ici na more bez akcije, u stilu cvariti se i smarati na suncu za mene je dosadno i bezsmisleno). Vecinu leta provodim na Dunavu i Savi, na brodu. Verovatno (ustvari sigurno) cu pored skutera kupiti i jedam mali kros (do 125ccm) koji bih kotistio kada sam u prirodi (na vodi) t,j, na brodu. To je veoma korisno kada je covek negde u bespucu na reci a treba da ode u nabavku do naseljenog mesta koje je ponekad udaljeno i do 10-ak km, pa mi biciklom to predstavlja problem zbog ponekad vrlo nezgodne konfiguracije terena. Mali kros je za to idealan. Definitivno prvo kupujem skuter pa ako mi se pojavi zelja za necim vecim, prodacu ga i kupiti nesto tipa kruzera (NV, Dragstar ili Pan European) ali moram da budem siguran da to zaista zelim. Procitao sam skoro sve sa foruma u vezi skutera, mnogo je pristrasnosti i rekao bih misljenja iz druge ruke. Sigurno da ima i za i protiv, ali bi to trebalo biti argumentovano i iz prve ruke. Meni se u cini da bi mi nesto od ovoga navedenog odgovaralo. Nemam iskustva sa vecim skuterima. Sta je to sto je maksimalno po velicini (udobnost uz neke solidne performanse u situacijama kada ti treba malo vise snage ili starta pa je potrebno dodati gas), a opet da je moguce normalno manevrisati kroz guzvu. Iz svih prica stekao sam utisak da bi to bilo nesto izmedju 300 i 500ccm. Ne interesuje me mnogo koliko trosi i koliko kostaju delovi (vise me interesuje ako ustrebaju da ih ima). Dalje, koji od navedenih skutera ima realno dobra tehnicka resenja koja pomazu u voznji , na primer: dobre i pouzdane kocnice, sta znaci na motoru ABS (pomaze li realno kao na kolima), dalje nisam znao (nije ni cudo, ako ne pratis onda nisi u toku) za kombinovano kocenje (u moje vrema to nije bilo), podesive amortizere i dr. To su stvari koje ne znam i za koje mi realno treba misljenje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Culle 1112 Napisano Februar 10, 2012 BJB Maxi Scooter Club, 863 postova Lokacija: Beograd MML Motocikl: Aprilia Atlantic Clasic 500,dok ne pojeftini GP Prijavi odgovor kao problematičan Moja preporuka je : Aprilia Atlantic 500 Po meni najrobusnij skuter(u toj klasi),zbog vasih dimenzija ,ima duple diskove napred i velike tockove (napred 15'' pozadi 14'') Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cobe 189 Napisano Februar 10, 2012 BJB Maxi Scooter Club, 469 postova Lokacija: TRSTENIK Motocikl: pa najbolji nego koji drugi :-))) Prijavi odgovor kao problematičan ako hoces dacu ti da probas moj silwer wing 600 pa onda uporedi sa ostalim MAXI skuteerima ,ali mislim da nema potrebe za tim jer je razlika velika i veoma lako primetna Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VanjaBGD 31 Napisano Februar 10, 2012 Svrati ponekad, 147 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan t-max 500 Mislim da stariji modeli mogu da se nadju za te pare. Govorim o modelima 2001, 2002... 2005. Mislim da ni jedan skuter koji nosi master 500 ne moze da se meri sa njim po performansama. O voznji necu da pametujem, nisam ga probao ali po prici drugih cista pesma. Agilnost, udobnost... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kumruzvelt 3 Napisano Februar 10, 2012 U prolazu, 17 postova Prijavi odgovor kao problematičan Moja preporuka je : Aprilia Atlantic 500 Po meni najrobusnij skuter(u toj klasi),zbog vasih dimenzija ,ima duple diskove napred i velike tockove (napred 15'' pozadi 14'') Ako uporedimo Atlantic 500 i Scarabeo 500, koji imaju potpuno isti motor, razlika u dimenzijama je: Scarabeo: Maksimalna duzina 2,310 мм Maksimalna sirina 785 мм Maksimalna visina 1,435 мм Visina sedista 800 мм Osno rastojanje tockova 1,605 мм Tockovi Prednji: 3.00 x 16”; Zadnji: 3.75 x 16”. Gume Prednja: 110/80 x 16”; Zadnja: 140/70 x 16”. Zaprem. razervoara 17 lit Atlantic: Maksimalna duzina 2,200 мм Maksimalna sirina 815 мм Maksimalna visina 1,370 мм Visina sedista 780 мм Osno rastojanje tockova 1,515 мм Tockovi Prednji: 3.00 x 14”; Zadnji: 3.75 x 14”. Gume Prednja: 120/70 x 14”; Zadnja: 140/70 x 14”. Zaprem. razervoara 15 lit Iz ovoga se vidi da je Scarabeo duzi, ima vece osno rastojanje tockova, vece tockove i veci razervoar. Mozda je ruzniji od Atlanisa ali to je stvar ukusa. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kumruzvelt 3 Napisano Februar 10, 2012 U prolazu, 17 postova Prijavi odgovor kao problematičan Evo linkovi sa tehnickim podatcima (ne zamerite na ruskom su jeziku) Scarabeo: http://catalog.auto.ru/catalog/scooters/card/53074.html Atlantic: http://catalog.auto.ru/catalog/scooters/card/14416.html Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Culle 1112 Napisano Februar 10, 2012 BJB Maxi Scooter Club, 863 postova Lokacija: Beograd MML Motocikl: Aprilia Atlantic Clasic 500,dok ne pojeftini GP Prijavi odgovor kao problematičan Ja sto znam je to da je Atlantic udobniji zbog samog polozaja sedenja , a Scarebo malo vise umora jer se sedi kao na bicikli,uspravno ,al' nek' iskusnije kolege izloze vise detalja . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pera-s 434 Napisano Februar 10, 2012 Kontraš!, 1271 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: KLX 650 sm/enduro Prijavi odgovor kao problematičan http://catalog.auto.ru/catalog/scooters/model/8962.html ovaj scarebo je klasican sminkerski motor, za po gradu OK, za putovanje duze od 100km mislim da ces se smoriti! U brugmanu mozes da se zavalis i da se vozis kao iz fotelje! Pretpostavljam da isto to mozes da uradis i na atlantiku! Meni licno su drazi japanci nego italijani(devojka moze i sa sela ali motor mora iz japana! )! No verovatno su razlike u nijansama pa je najbolje da trazis neki od ta dva pa koji bude bio u najboljem stanju! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kumruzvelt 3 Napisano Februar 10, 2012 U prolazu, 17 postova Prijavi odgovor kao problematičan http://catalog.auto....model/8962.html ovaj scarebo je klasican sminkerski motor, za po gradu OK, za putovanje duze od 100km mislim da ces se smoriti! U brugmanu mozes da se zavalis i da se vozis kao iz fotelje! Pretpostavljam da isto to mozes da uradis i na atlantiku! Meni licno su drazi japanci nego italijani(devojka moze i sa sela ali motor mora iz japana! )! No verovatno su razlike u nijansama pa je najbolje da trazis neki od ta dva pa koji bude bio u najboljem stanju! Nije izbor na ta dva, to je u poslednjim postovima bilo kao alternativa. Ja sam po mom skromnom misljenju naveo cetiri modela za diskusiju: Atlantic, T-max, Scarabeo, Burgman Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 2040 Napisano Februar 10, 2012 Skuteras, 3696 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Skarabeo nije ni malo neudoban i nezgodan za duza putovanja. To je po meni cak i jedan od najudobnijih skutera na koje sam seo u zivotu. T-max sam vozio i sa njim sto se tice brzine, upravljanja i lezanja nema poredjenja, ali ipak je Buba udobnija. Jedina mana kod Bube je sto nema prostora da se ispruze noge. Mada, ja sam sa tim polozajem nogu na Leonardu presao 35000km i evo me zivi i zdrav. T-max jos ima i cenu za koju bi mogla dva Atlantika, Skarabea.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pera-s 434 Napisano Februar 10, 2012 Kontraš!, 1271 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: KLX 650 sm/enduro Prijavi odgovor kao problematičan pa ja bih na spisak pre ubacio silverwing hondu, a ako volis naznacen sportski izgled na skuteru onda mozda gilera nexus?! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kumruzvelt 3 Napisano Februar 10, 2012 U prolazu, 17 postova Prijavi odgovor kao problematičan pa ja bih na spisak pre ubacio silverwing hondu, a ako volis naznacen sportski izgled na skuteru onda mozda gilera nexus?! Jeste u pravu si , malo sam "omasio". U ranijem postu sam to i naveo ...umesto Atlantica sam stavio Silver wing...poslednjih nekoliko postova me odvedose "stranputicom"pa sam pogresio... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano Februar 10, 2012 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Ja otkidam na ovog starog 500cc Scarabea: Ne znam kakva je mašina, ovde ima dosta infoa. Evo ga jedan na prodaju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cobe 189 Napisano Februar 11, 2012 BJB Maxi Scooter Club, 469 postova Lokacija: TRSTENIK Motocikl: pa najbolji nego koji drugi :-))) Prijavi odgovor kao problematičan ljudi neka price i neka diskusije ali realno govoreci u tom izboru silwer wingu 600 nema ravnog MAXI skutera :zdravo: 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marshall 380 Napisano Februar 13, 2012 motordzija opste prakse, 700 postova Lokacija: Novi zaSad Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan SKURABEO! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...