Jump to content

Moto Zajednica

marshall

Članovi
  • Broj tema i poruka

    700
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Novi zaSad
  • Motocikl
    Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850

Poslednji posetioci profila

3617 profile views

marshall's Achievements

Zainteresovan

Zainteresovan (3/6)

373

Reputacija u zajednici

  1. Da, to servisno za 4TX 1996-2001 imam i to moze da se nadje na mrezi. To koristim kao informaciju pre bilo kakvog upustanja u rad, sa rezervom da je razlika moguca. Problem je sto imam motor 3VD a za njega nisam nasao SERVISNO UPUTSTVO, korisnicko imam takodje sa mreze. Ako neko ima SERVISNO ZA 3VD 1991-1995? HVALA!
  2. Kolega, molim ako slucajno pronadjete SERVISNO ZA 3VD da mi posaljete na pp. Koristim neko servisno za 4TX koje sam skinuo sa mreze, ali postoje znacajne razlike. Velik deo opisa moze se primeniti ali kad se dodje do detalja agregata razlike su prilicne. Korisnicko imam elektronsko. Odrzavam sam svoja vozila, hvala unapred!
  3. Kolege, nista strasno ako je guma (pneumatik) PRAVLJENA OD GUME. Moze biti i starija, bez da se deformise ili popuca, pogotovo na 50 ccm. Drugo je sa onom gumama koje su proizvedene od mase pola novi kaucuk a pola mlevene stare gume i njihov prah u masi nove. To su te sto moraju da se preventivno skinu i bace posle odredjenog broja godina, te se iznenada raspadnu i to na relativno vecim brzinama. Pogotovo na brzim, tezim i jacim motorima. Ja licno vozim na skuterima 150 ccm glatko 2011-to godiste, na TDM-u 850 trenutno je zadnja 2012-to (a 2K Dunlop RoadSmart 3 su skinute i na cekanju do daljnjeg). Bez nelagode, nameravam da potrosim i jedne i druge, jedino necu da prelazim 120 -130 km.h. Zasto bih? Nisam jos cuo da se raspadaju proizvedene cela masa od kaucuka. A uostalom, evo primera da se nove gume raspadnu i to najpoznatije na svetu. Opet sam nasao na YT da se raspala kao slina nova Continentalka 2K. od koje nebi trebalo da bude pouzdanije na svetu. Pobedila na nekim uporednim testovima, motorasi kupili nove u radnji a od nje ostali samo dronjci. Tvrdim da je proizvedena pola od novog kaucuka i pola od praha starih guma i fabrika nije odradila adekvatno spajanje slojeva.
  4. marshall

    TDM Srbija

    Ma nemoze, eto provereno testom u praksi. Nece da se svuce lancanik u levo jer mu zastitna dekla to nece dozvoliti, a nazubljenost sprecava proklizavanje lancanika u prazno. Da je to u pitanju Tomos, mozda bi i spao. Naravno, ovo nikom nije preporuka da se tako traljavo praktikuje, i ja sam vrlo sklon temeljnosti. Sta mi bi posle tog servisa kod majstora, neznam ali eto podelio sam i to sa svima ovde. Jos jedno ogradjivanje sa moje strane moram uputiti svim ostalim vlasnicima svih drugih motocikala. Mozda ce bas na Vasem motociklu biti moguce otpadanje prednjeg lancanika ako nije propisno zategnut. To sto smo potpuno bez ikakve stete prosli i preziveli moj voljeni TDM 850 3VD i moja malenkost, nije obavezno da ce tako proci i svi drugi. Pogotovo da godinu dana vuku nesrecu za rep kao ja, ili kako rece kolega N.F.S., kupe tako motor sa odvrnutim pogonskim lancanikom i da uopste nema prisutne matice... pamet u glavu, srafciger za uvo i srecno drugari!!!
  5. marshall

    TDM Srbija

    Da, bar je takav moj zakljucak. Citam ovde da se gotovo svi zale na trzanje i lose potezanje iz niskih obrtaja na 850 4TX i 900, a ja recimo krecem uz tek-tek mali gas ili nista gasa. Na malim uzbrdicama dajem pri kretanju tek malo gasa i to nije vise od 1500 obrtaja, sa 2000 smatrao bih to za kidanje. Naravno da pri tome kvacilo doziram vrlo nezno. Mislim da mi se nikada nije ugasio uz trzaj, osim jednom na Miseluku. Zapravo sam palio i pokusao kretanje sa spustenom bocnom nogarom pa me je pametni sistem spasao pada gasenjem. Dok sam shvatio..... bio umoran.
  6. marshall

    TDM Srbija

    Koliko vidim u pitanju je 4TX i to nije ista masina kao stariji 3VD. Ista je krajnja snaga, spolja agregati izgledaju isto ali... usis je kod 3VD siri 5 mm, kod 4 TX uzi 5 mm. Radilice su kod 3VD paralel twin, kod 4 TX 270/90 (BIG BANG). Uzi usis i manje dizne kod 4 TX diktiraju potrebu za vise gasa u nizem rezimu, ali zbog vece mehanicke efikasnosti (radilice BIG BANG) modifikovanog 4 TX postize se ista krajnja snaga kao kod 3 VD.
  7. marshall

    TDM Srbija

    Jeste, 7 kila, ja sam menjao pa se pojavio problem pri postavljanju novog lancanika. DA SE ZNA, MOGUCE JE DA MATICA LANCANIKA OBLAJZNE jer je od mekseg materijala. Ona je predvidjena da se menja sa svakim novim lancanikom. Serviser koji mi je u pocetku radio nagovarao me cak da narezem na radilici manji navoj pa novu manju maticu... Zavrnuli smo prstima oblajznutu maticu prednjeg lancanika na moje insistiranje da bih otisao kuci. Onda sam u PLATNER-u porucio novu maticu i platnu za sigurnosno savijanje - osiguravanje.... i malo jos vozio motor. Tako sam vozio zavrnutog lancanika samo prstima. Stigle nova matica i platna, a vozio sam to takvo traljavo jos godinu dana dok se nisam nakanio da zamenim maticu. Stavio novu maticu, zategao na 70 Nm, savio limcic- platnu i vozio to isto kao sto sam vozio nezategnuto godinu dana. Objasnjenje je da ta matica lancanika nece da se odvrne vise jer nemoze od spoljnog stitnika lancanika, ako bi se neko vozio sa skinutim stitnikom lancanika, odvijanje bi onda bilo moguce. Vreteno radilice je nazubljeno a lancanik se umetne u te zljebove tako da nece proklizavati nezategnit. Tako sam vozio godinu dana, nikim nista. Zatezna sila je u SERVICE MANUAL-u definisana na 70 Nm ili 7kpm STO JE POGRESNO u navodu, ali sve sile su tako navedene u manualu. Npr. 20 Nm kao 2 kpm ili 9 Nm kao 0,9 kpm sto je sve pogresno. Odnos izmedju tih skala nije 10 prema 1 NEGO 9,81 PREMA1. Na primer stezanje silom od 14 kpm u preracunatoj skali bilo bi oko 132 Nm (a ne 140 Nm). Pri sastavljanjima stezem sve sile prema navodu u Nm. Plastike su mi narocito zahvalne.
  8. Na tom plavom je i povredjen kod Slavonskog Broda. Kupio ga je novog i bas voleo. Putovao je i na drugim motorima ranije, ali na tom ZZR-u 1100 bas je prosao mnogo. Cesto je zimi motor bio u izlogu njegove prodavnice na Spensu ili nekoj drugoj radnji (imao ih je i 4 neko vreme), svuda je privlacio poglede. Znali smo se od nekog kasnijeg detinjstva ili rane mladosti, odrasli u komsiluku. Ako se dobro secam, imao je Tomos APN4, Javu 350, Suzuki GSX 750, Kavasaki 1100 Unitrak, Kavasaki ZZR 1100. Mozda sam nesto zaboravio, neka me neko ispravi ako se seca. Sva vozila je koristio vrlo dugo u poredjenju sa drugima. Uopste mi nije u secanju bilo kakav njegov pad ili udes motociklom.
  9. marshall

    TDM Srbija

    Svaka cast, prve 3 stavke sam ucinio isto, gume se razlikuju samo po proizvodjacu i jos sam nakrcao zalihu polovnih, sto novih.... i par polovnih felni za drugacije gume.... ce da gazi svuda bez prigovora!
  10. Jeste, cesto je motor zimovao u izlogu.
  11. marshall

    TDM Srbija

    Jos kako je ranije postojalo, znam za to od 80-tih godina i mnogi su ugradjivali jos onda. Ali na TDM-ovima neznam da iko ima ugradjen amortizer kormana. to sluzi da spreci ili bar ublazi mala cimanja kormana pri visokim brzinama i narocito u nagibima. Za univerzalca kao TDM je nepotrebno, prolazi lakse i glatkije od drugih motocikala, narocito tezih i snaznijih. Za teskase je vec opravdano imati ga, i ako nije fabricki vec ugradjen.
  12. Izmedju ostalih imao je dugo Kavu 1100 unitrak (nekako braon-narandzast) i Kavu ZZR 1100 (plavi). Svako vozilo je dugo imao, sve mu je dobro trajalo.
  13. Medju prvima uopste je dobio taj ZZR 1100. Inace je bio stabilan sto se tice svega, dugo je drzao isti motocikl, i isti automobil. Nikad nije menjao na brzinu, to mi se veoma svidjalo kod njega. Nekako je bio povezan, dobro uvozan, uvek je dobro odrzavao sva vozila. Secam se kada nije bio siguran u kvalitet radova i dostupnost delova za odrzavanje, recimo u doba sankcija i embarga prema nama, vozio je motor u Bec na servis, samo da bi dobio adekvatan tretman i resurs delova. Sve mu je dugo trajalo.
  14. Ovo su Jelini najcesci ili bar najstariji saputnici na dugim voznjama po celom kontinentu. Neki sa slike imaju i znatno preko 50 godina druzenja i motordzijskih putovanja sa njim. Naravno ima ih jos... Ovde su nas Jela (sasvim levo) i drugari Skulja, Stiv, Vlada.
  15. Izvini sasa ns 1, pisao sam tekst za drugara. Sada je sve vec reseno, Jela je sahranjen u sredu. U novinama je bio 1 oglas, (to su mi rekli na sahrani) ja sam cuo od prijatelja sa kojima sam i otisao na sahranu. Kada se ti i ja sretnemo, ispricacemo se, ako se dobro secam ja sam ti i rekao za tu njegovu nesrecu septembra 2018. Ostali smo bez naseg Jele.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja