Jump to content

Moto Zajednica

Zimski servis - DRZ400

Recommended Posts

  • Enduraš, 6301 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

Doslo je vreme da uradim zimski servis koji ce biti malo obimniji od zamene ulja i filtera.

 

Iskustva vlasnika DRZ-a kazu da je potrebno bar jednom u par godina skinuti zadnju viljusku, proveriti stanje iglicastih lezajeva u viljusci jer imaju tendenciju da zardjaju, zapeknu i raspadnu se. Ko god je posle duzeg vremena skidao viljusku nailazio je na problem propalih lezajeva. Zato sam resio da uradim to i proverim kakvo je stanje kod mene iako se ne oseca nikakav luft i viljuska radi kako treba.

 

Kad zavrsim sa viljuskom, imam nameru da zamenim ulje u prednjim stapovima, jer ko zna kad je menjano, zatim me ceka zamena prednjih plocica i na kraju zamena ulja i filtera. Naravno, ako ne iskrsne jos nesto u medjuvremenu. Kad to sve obavim motor ce biti spreman za nove avanture :) Kako budem radio tako cu dodavati nove slike i tekst.

 

Motor je na stenderu i spreman je za cerupanje :)

 

FUkGk_img6062hh.jpg

 

prvo skidam tocak i proveravam stanje lagera u tocku. Prosle godine sam menjao lagere zadnjeg tocka, tako da ih cisto kontrolisem na brzinu "prst metodom" - gurnete prst u lager i okrecete levo-desno, treba da ide glatko i nigde ne sme da zapinje. Posto su maltene novi, lageri su ok, ali sam ispod semeringa nasao malo vode, vidim i razlog zasto je voda tu

 

l26Cc_img6063r.jpg

 

semering se urezao u aluminijumske distancere, pa ne dihtuje vise kako treba. Ove distancere cu da napravim od prohroma, tako da cu da otklonim taj problem.

 

Skidam sve sa viljuske - kociona kljesta, vodjicu lanca, podmazivac lanca i odvijam maticu osovine viljuske. Maticu sam odvio bez problema, ali osovina nece napolje, sto sam i ocekivao. Posto je osovina suplja, pravim prirucni radapciger od navojne sipke m8 i pokusavam tako da izbijem osovinu

 

MJja0_img6069yu.jpg

 

ydaSP_img6067r.jpg

 

2v4XZ_img6068k.jpg

 

Natezao sam dok nisam pokidao navojnu sipku na pola :) Idemo na plan B. Od ostatka pokidane sipke povovo pravim radapciger, ovog puta samo nategnem osovinu i udaram cekicem pokusavajuci da je oslobodim. Opet nece. Da grejem ne smem, izgorece mi semerinzi u viljusci.Na kraju uzimam Hilti, staru polomljenu burguju i hiltijem uspevam da pokrenem osovinu da izlazi. Kombinacija nategnutog radapcigera i vibracija Hiltija je uspela da oslobodi zapeklu osovinu.

 

4eHmO_img6070y.jpg

 

200U8_img6071l.jpg

 

Konacno, visljuska je skinuta

 

qAFOB_img6072kj.jpg

 

sledi kontrola lezajeva, jedan je dobar, drugi ne valja. Pun je rdje i skoro je zapekao. Naftom uspevam da ga razradim, na kraju cak vise nije ni zaglavljivao prilikom okretanja, ali je dobio lufta, tako da cu morati da ga zamenim.

 

QsUw4_img6076c.jpg

 

EJ98A_img6077av.jpg

 

VIdh7_img6079b.jpg

 

skidam semeringe sa svih lezajeva i sve ispiram u nafti.

 

MUh3S_img6080ha.jpg

 

Evo kako izgleda lezaj koji ide u donji kraj amortizera, zapekao je skroz i raspao se, znaci i on je za zamenu.

 

eEa2O_img6082gz.jpg

 

Dog bones i pripadajuci delovi

 

JokZT_img6085ym.jpg

 

 

Nastavak uskoro...

  • Podržavam 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Kontraš!, 1271 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: KLX 650 sm/enduro

aj kad budes menjao ulje u viljuskama probaj da napravis vidoje, da ja vidim sta me ceka! Tacnije dal se vade opruge iz stapova pa onda meri nivo ulja(mada razmisljam da sipam tacno onoliko ulja koliko kaze manual pa sta mu bog da), jbg strah od nepoznatog pa da ne zahebem nesto...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BIG ENDURO FREAK, 640 postova
  • Lokacija: Novi Sad; Zrenjanin;
  • Motocikl: Honda TRANSALP XL600V 1987

Ah sto volem miris benzna i pranje delova :D i onda kad se sve to sklapa, podmazuje fino, naleze svaki deo gde mu je mesto.. uh sto volem taj sex, pratim ovu pornografiju :Mina:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6301 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

Ugradicu mazalice ako ne budem morao da skidam lezajeve zbog toga. Ako moram, onda necu jer nema sanse da skinem lezaj, a da ga ne ostetim, a sve lezajeve da menjam - skupooooooo :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6301 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

Lezaj za viljusku stigao, isti lezaj sam nasao na 3 mesta po ceni od 27, 23 i najjeftinije sam nasao za 15e na ovom sajtu http://www.motodelovi.com/. Cene delova jako variraju od dobavljaca do dobavljaca, treba se dobro raspitati pre porucivanja.

Stari lezaj je uz malo grejanja viljuske izbijen i istim postupkom je nov ubacen. Na viljusci i trouglu zadnjeg ogibljenja sam ubacio ukupno 6 mazalica, kako bi mogao da podmazujem pokretne delove bez skidanja viljuske. Postupak ugradnje mazalica nisam slikao, zaboravio :) ali je postupak sledeci: izbuse se odgovarajuce rupe, urezu se navoji i zaviju mazalice - prosto :)

 

j9wdZ_img6219copy.jpg

 

Viljusku mnogo lakse vracam nego sto sam je skinuo, kad se podmaze sve lakse ide :) Primecujem da mi je prednji lancanik pred izdisajem, otanjio je zube, a montiran je pre 6000km, izgleda ne voli blato i prasinu. Nov je vec montiran.

 

HYND6_img6220copy.jpg

 

Dok sam menjao lancanik, primecujem da je roler lanca zapekao, ne okrece se kad lanac kliza po njemu. Sta cu, skidam da vidim u cemu je problem

 

DEtP3_img6221copy.jpg

 

problem je u zapeklom lageru. Izbijam lagere

 

1bsEp_img6222copy.jpg

 

stanje nije sjajno, jedan je dobar, jedan blokiran

 

EWsNX_img6223copy.jpg

 

evo nasta lice kad sam ih otvorio

 

PHuNN_img6225copy.jpg

 

posle tretmana u nafti i razradjivanja, oba se okrecu bez problema, ovo vec izgleda bolje

 

3w6wb_img6226copy.jpg

 

narvno, ovaj razradjen vise nije kakav treba da bude, dobio je malo lufra, ali posto roler ne trpi nikakvo opterecenje, a i nije neki kritican deo, bez problema prolazi i takav lezaj. Ovo se NE RADI kod lagera tockova recimo, cim zapinje, odmah se menja za nov. Podmazujem lagere i spremni su za ugradnju. Lager se podmazuje tako sto se otvori tankim srafcigerom ili nozicem i nanese se vodootporna (litijumska) tovatna mast na 1/3 lagera. Ako se ceo lager napuni mascu, bice veliko trenje i lager ce se grejati sto nije dobro.

 

w7RxQ_img6227copy.jpg

 

Roler je vracen na mesto, vrti se kao cigra :)

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 707 postova
  • Lokacija: podgorica,mne
  • Motocikl: uvijek prljava Honda xr650r

Vidiš kod mene na dr350 postoje mazalice fabrički i ovih dana pošto se i ja igram sam iste stvari radio. Samo meni je crkla guma po kojoj kliza lanac pa je čekam da bih sve sastavio . Evo ovdje malo opširnije http://www.nolimitbikers.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=4624

pa kad malo više odradim postaviću i ovdje :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6301 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

Zamena ulja u stapovima

 

Kad sam krenuo, reko' ajd' da promenim u ulje u stapovima, nije neki posao, brzo se uradi, a moze mnogo da znaci. I sreca sto sam resio, jer sam iz stapova isipao neku zabokrecinu, na sve je licilo sem na ulje :) Postupak zamene je sledeci:

 

Prvo se otpuste cepovi stapova

 

H4gen_img6235copy.jpg

 

NzJi1_img6236copy.jpg

 

zatim se skine tocak i otkace svi drzaci sajli i kocionog creva sa stapova. Otpuste se srafovi na gornjim i donjim trouglovima

 

tqYmY_img6237copy.jpg

 

MrnhC_img6238copy.jpg

 

posle otpustanja srafova, stapovi se lako izvuku dole

 

C542s_img6239copy.jpg

 

skidaju se "harmonike" tj zastitne gume sa stapova, odvija se cep. Pri odvijanju cepa pritiskati na dole jer postoji mogucnost da nategnuta opruga lansira cep kad ga odvijete. Kad je cep odvijen i opruga ide napolje.

 

csdQz_img6245copy.jpg

 

isipamo staro ulje uz stapa, kad izadje sta je moglo, onda pumpamo viljusku iz skroz izvucenog do skroz uvucenog polozaja sve dok izlazi ulje. Vrlo je bitno da se viljuska pumpa celim svojim hodom. Kad vise ne bude bilo ulja u njoj lako ce da ide od pocetka do kraja hoda.

 

aN6PV_img6246copy.jpg

 

uTnMB_img6247copy.jpg

 

U service manualu za vas motor potrazite kolicinu ulja koja ide u stapove i jos vaznije nivo ulja u stapovima. U sustini, nivo ulja je jedino sto je vazno, kolicina je vazna samo da bi znali koliko otprilike da sipate. Meri se skroz sabijen stap bez opruge. U DRZ ide 710 ml, ja sipam nesto manje od 700 i krecem da merim. Lagano dosipam sve dok ne dobijem potrban nivo ulja od 165mm, ovo takodje vazi za DRZ. Par puta iyvucem i sabijem viljusku, sacekam da mehurici izadju, proverim nivo,po potrebi dolijem. Nivo ulja merim metrom na izvlacenje, sto se mene tice, dovoljno je precizan. Moze i sublerom, kako je kome zgodnije. Razlika od 1-2 mm izmedju stapova (ako pogresite pri merenju) nece praviti razliku koju mozete da osetite u voznji. Ko hoce tvrdju viljusku moze da sipa malo vise ulja i obrnuto.

 

WIoWL_img6249copy.jpg

 

hAXuW_img6250copy.jpg

 

Kome ova metoda nije dovoljno tacna, Djunta je razvio svemirski modulator za odredjivanje nivoa ulja :Dhttp://forum.bjbiker..._1#entry1061002

 

Ja koristim ATF ulje, u nekoliko motora sam ga sipao i bio zadovoljan. ATF ulje je gradacije oko 7,5w. Postoje i specijalna ulja razlicitih gradacija za viljuske kome ATF nije dovoljno dobro ili mu treba dosta razlicita gradacija.

 

59n1H_img6252copy.jpg

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6301 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

Posto je sve rastureno, ajde da o istom trosku zamenim i plocice, nove cuvam vec 2 godine, ove stare nikako da se potrose :) Skidam stare i prijatno iznenadjenje - Nissin, prva fabricka ugradnja. Izgleda je mom DRZ-u originalna kilometraza :D

 

2rSp1_img6253copy.jpg

 

7kvcB_img6254copy.jpg

 

Proveravam i lagere u prednjem tocku, to je 5 minuta posla, a mogu da predupredim propadanje lagera ako je ostao bez masti.

'vako ja skidam zastitu sa lagera bez da je ostetim

 

gzgHR_img6257copy.jpg

 

pZBfD_img6258copy.jpg

 

Kao sto sam i pretpostavio, jedva da ima masti u oba lagera

 

Ur2UO_img6255copy.jpg

 

SUCF8_img6256copy.jpg

 

kao sto vec rekoh u predhodnom postu, mast ide 1/3, pa zatvaranje

 

ZQVWT_img6260copy.jpg

 

toliko za danas...

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1015 postova
  • Lokacija: Soko Banja
  • Motocikl: Transalp `1998 & Transalp 1999

Jbt. sve mi je jasno . Ali ovo sto si sipao ATF ulje u kvalitetnu viljusku od jos kvalitetnijeg motora bas i nije kako treba .

 

Pa to ulje sipas kad imas motor do 1000 evra a i tada ga ne sipam nego kupim original ulje . Nije moglo da iskosta vise od 20 evra pa da ga jebes .

 

Stvarno mi za neke stvari i nisi jasan :neznam:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6301 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

Drazo, uopste nije u pitanju cena, razlika u ceni je manja od 10e. Ja smatram da je ATF ulje sasvim dobar izbor za bilo koju viljusku i da specijalnim uljem za viljuske ne bi dobio apsolutno nista.U odnosu na automatski menjac, viljuska je daleko manje zahtevna za ulje. Kad je dobro za automatski menjac gde je pritisak i temperatura ulja daleko veca nego u viljuskama, dobro je i za viljuske. E sad, to je moj stav, koji sam ucvrstio u praksi, ne mora svako da se slaze sa njim.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Kontraš!, 1271 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: KLX 650 sm/enduro

aco, na africi ako sam ja dobro razumeo ima sraf za ispustanje ulja na dnu stapa. Jel to znaci da ne mora da se skidaju stapovi pri zameni ili ih ipak treba poskidati?!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 102 postova
  • Lokacija: Ljubovija
  • Motocikl: Tomos ATX, Yamaha DT 125 R, Sprint Apollo 250 RX

Pa kake ima veze ja sam sipo u ATX na prednjim viljuskama vavolin ulje jeste da taj motor ne vredi vise od 400 eura a taj neznam i ja koliko, drugo je da je menjac.. Ja sam teo da kupim ipone ali je ono bilo 800 din. ali je ovo bilo 260.

post-21159-0-88814800-1329485378_thumb.jpg

post-21159-0-85023100-1329485402_thumb.jpg

post-21159-0-22332700-1329485429_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • skuter-servis, 406 postova
  • Lokacija: Vojvodina
  • Motocikl: dr mr

aco, na africi ako sam ja dobro razumeo ima sraf za ispustanje ulja na dnu stapa. Jel to znaci da ne mora da se skidaju stapovi pri zameni ili ih ipak treba poskidati?!

 

 

 

 

Najbolje je skinuti, mada moze i kad su montirani na trouglu, samo moras ispustiti dole i onda motor pustiti sa stendera da sabije viljusku..

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1015 postova
  • Lokacija: Soko Banja
  • Motocikl: Transalp `1998 & Transalp 1999

Kako vi kazete . Ja ni u AXT nebi sipao ATF . Koliko ste sigurni da je ATF dobro za podmazivanje lezajeva ( gliko ) u viljusci ?????

 

Nebi ga sipau u motor da mi ne daj boze prejebe viljusku pa neznam sta da je . Vi samo sipajte mozda i izmislite vrucu vodu .

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6301 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

A koji to lezajevi postoje u viljusci ? Rasturao vec viljuske u sastavne delice, ne videh nikakav lezaj unutra :)

 

Evo kako izgleda unutrasnjost automatskog menjaca

 

autotranscut.jpg

 

Izbroj koliko lezajeva ima unutra. Ako je za ovu masineriju dobro ATF ulje, vala dobro je i za moju viljusku koja ima 100x manje pokretnih delova i u odnosu na menjac je jako prost sklop. Evo ti link da vidis koliko tu ima lezajeva, gumica, zupcanika itd: http://www.therangerstation.com/tech_library/diagrams/expaod.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1015 postova
  • Lokacija: Soko Banja
  • Motocikl: Transalp `1998 & Transalp 1999

Me ti zajebavas??????

 

Jedan ti je na stapu a drugi to je u cizmi ili kako je vec zovu . Tako da onaj na stapu klizi unutar onog u cizmi a ovaj drugi klizi oko stapa . Zato kada se redovno ne menja ulje lezajevi se pojedu i dobije luft . ATF ulje ima u nekoliko gradacija i nisu svi isti . Ako ti je slucajno neko sto ima adetiv unutra ( za ispiranje i ko zna jos sta ima unutra ) brzo ces da se oprostis sa lezajevima .

 

Nije mi jasno sto pokusavate da dokazete nesto sto nije tako . Zasto ne sipas ulje od auta u motor pa se vozi . Jbg sve ima svoje .

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6301 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

Niti ja tebe mogu da ubedim da sam u pravu, niti ti mene da si ti u pravu, ja cu u moju viljusku i dalje sipati ATF, ti u tvoju sipaj ulje za viljuske i svima lepo :takoje:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja