Jump to content

Moto Zajednica

Koliko veze ima broj i raspored cilindara??

Recommended Posts

• U prolazu, 7 postova

Posto sam novi clan foruma, prvi bih hteo da vas sve pozdravim. Kupujem motor vec tri godine i nikako da ga kupim. Nisam neki veliki poznavalac. U posedu sam imao bt 50 odavno, mada sam vozio razne bolje motore tu i tamo. Zanima me kakve veze ima broj i raspored cilindara u voznji po gradu a i na otvorenom. Npr, dopada mi se Aprilia Pegaso i Yamaha MTo3, oni imaju jedan cilindar. Kakva je njihova prednost tj. nedostatak u odnosu na motor koji ima cetiri ili dva cilindra. Da li mi to olaksava gradsku voznju ili nema neke veze? Drugari mi kazu da je sa cetiri cilindra katastrofa za po gradu jer moras stalno da si na visokim obrtajima i da punis gas. Mozda su pitanja malo smesna, izvin'te unapred.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Banned, 993 postova
  • Motocikl: zx7r

jedan cilindar je majka za grad...

na niskim obrtajima razvija dobar obrtni moment i vrlo lepo potezhe...

jeftino je odrzhavanje i vozhnja do 120kmh je podnoshljiva a sve preko toga otpada od vibracija, znachi mane su mu autoput, duzhi put i sve preko nekih 120kmh...

4 cilindra su skupa za odrzhavanje - sve puta 4 i taj koji ga vozi pun gasi i ja mu uz AreOut-a zhelim puno srece i uspeha u svojoj trkachkoj karijeri  ;D

moje mishljenje je da je V2 najbolji motor jer meni najbolje lezhi...

a o tome mozhe Dusan da ti kazhe neshto vishe da ja ne smaram jer ne znam bash najbolje...

• Drug član, 1192 postova
  • Motocikl: Dominator

Svaki motor ima svoj šmek. U zavisnosti od onoga šta tebi odgovara, odlučiš se za pravu stvar. Pomenuo si Pegaso i MT03, jedan cilindar, sjajni motori po meni. MT03 izgleda baš brutalno, Pegaso je pitomiji i ima zaštitu od vetra. Nije bitan broj cilindara, bitno je da pronađeš šta ti odgovara. Ja sam bio prezadovoljan sa KLR650, on ima jedan cilindar, završavao mi je sve što sam od njega tražio, kasnije sam vozio i 4 cilindra, vrlo malim gasom po gradu, i nije katastrofa. Skrasio sam se na dva cilindra i srećan sam. Nego, ono što sam hteo da kažem, sednem pre nekog vremena na Bata bakijev APN6 i nauživam se po gradu. Jedan cilindar, smrdi, srese, nema zaštitu od vetra, i ne koči nešto preterano dobro i blokirala mu je prednja viljuška. Uživanje? Stopostotno! Nije bitna ni kubikaža ni konjaža, a pogotovo broj cilindara, bitno je da pronađeš motor u kojem ćeš uživati i koji će te činiti srećnim. Biti motorista je mnogo više od toga koliko je cilindara ispod tebe i koliko konja je vuče, to je onaj osećaj da si na točkovima i da uživaš u slobodi. Ako pri tome i malo trese, e pa neka trese!

najzli

• Svrati ponekad, 309 postova
  • Motocikl: Piaggio Beverly 200

Ja sam mojih 4 cilindra po gradu samo lagano. I to do 4 eeeeeeventualno do 5000 rpm. Znaci veoma lagano. Tako da to pun gas i slicno zaboravi.

1 cilindar dosta trese,  iskusio sam bas na Aprilia Pegaso 650 motoru, ali to je preko 120km/h. A za grad je OK. Kao sto rece Najzli, sam moras videti sta ti vise odgovara.

• Drug član, 1465 postova

Pozdrav,

V2 ima i svoja dodatna, tesko racionalnim tekstom, opisiva zadovoljstva. Dakle, u nekom tehnickom smislu moze se jos svasta pisati, narocito o velikim kubikazama ali ovo je nesto sasvim, sasvim drugo. Neku sintezu izmedju ovog ne-tehnickog ugodjaja i tehnickih resenja nudi i bokser u BMW varijanti (jedini R koji bi mi odgovarao :) )

• Drug član, 1300 postova
  • Motocikl: R1150GS

Ja sam uzivao na svakom motoru koji sam imao. APN4 kao klinac sam mogao za zavrnem do kraja na otvorenom a opet nisam vozio mnogo brze od ogranicenja, isao mozda 70km/h. Jedno vreme sam i u srednju isao sa njim, svaki dan 50km. Pa matori MZ ( televizor, ES175...chopper...), sa tim sam se vozio das puno.  Nije trosio puno, a mogao i nekih 110 da izvuce a u gradu samo opusteno na niskim obrtajima, mislio sam da mi nikad nece trebati vise od 175ccm, pri vecim brzinama mi trnule ruke i dupe od treskanja... Pa JAWA CZ175 chopper, koji je imao taj karakteristican zvuk, dimio na sve strane, i ona mogla do 110, ali sam samo isprobao, uvek vozio do nekih 80, samo sto je ponekad popustilo kvacilo, ni kocnice nisu bile sjajne, i morao sam uvek da nosim ulja za mesavinu...Jednocilindrasi...Pa BMW R51/3 chopper.Dva cilindra, boxer.. To je pravo zadovoljstvo, taj motor je stvarno imao dusu, ne mogu da ga prezalim, pogotovo sto sam ga video pre nekih mesec dana raskomadanog  :'( Pitam se , da li ce se ikad voziti, kao ja nekada. Ako budem imao para, otkupicu ga sigurno! Taj je tresao bubrege, plombe ispadale iz zuba, ali kad sam odvrnuo gas i zagrmeli auspusi,upalili se alarmi u kolima na ulici,  to je bio osecaj koju sstruja razume u potpunosti...Kada je na gas reagovao ostrim cimanjem na stranu...Lepe uspomene. Kilometar sat nisam imao, ali mi nije ni trebalo, slusao sam otkucaje srca tog motora, svaki takt sam cuo i svet oko mene je postala sporedna pojava...  :'( Nedostaje mi...Zajedno smo bili na mom prvom ozbiljnom putovanju koja je zapecatila moj zivot, zarazen sam...Travel-addict...

Pa CB400N, dva cilindra redna...Predvidljiv motor, uvek se isto ponasa, ponekad cak dosadan...Za kratko vreme sam presao sa njim oko 7-8000 kilometara, isprobao brzinu od 160km/h ali nije mi bilo neko zadovoljstvo...Sa njom sam presao najduzu dnevnu kilometrazu i najvise sati provedenih u sedlu na dan...Najlepse se ponasala na oko 5000rpm...Uramio bih ga da sam mogao, ali sam zeleo promenu.

Sad Transalp  ( ili TRANSLAP uvek se smejem kada neko ne zna da procita... ;D ),dva cilindra u  V rasporedu... Ne mogu jos puno da pricam, tek sam presao oko 7000km za ovih 2 meseca  ;D

Raspisao sam se nevidjeno, a poenta svega je da je bitno da ti znas uzivati i u sitnicama, jer NE POSTOJI IDEALAN MOTOR!

(Poslednja recenicaje  za one koji ne zele dugo da citaju gore navedene gluposti  ;D)

• Drug član, 1576 postova
  • Motocikl: BMW R1100RT

Kad gledash stari snimak iz kraja 60ih, honde boldor, klasika sa 4 cilindra, revolucionarnog koncept tada, svetlosnh godina ispred triumpha i ostalih, vidis kako stave casu punu vode na sediste, dodaju gas, a ni casa ni voda se ne pomeraju. E, to je uravnotezen rad, zato sto se krajnji 1 i 4 cilindar (i 2 i 3 naravno)  krecu u isto vreme i ponistavaju trzaje. Jeste fali mu malo snage na nizim obrtajuma ali zato ima mnogo obrtaja na raspolaganju.

Ako hoces udobno da se vozish van grada i u gradu uzmi 4 cilindra.

Ako hoces brutalnu snagu u nizim obrtajima i zvuk viljuske u metalnom loncu uzmi italijana sa 2 cilindra u V.

Ako hoces da si dosadan sam sebi i da se vozis kao baba uzmi 2 cilindra u rednom rasporedu od 600 ccm pozeljno Kawasaki.

Ako hoces dobrog jednocilindrasa, kupi od mene Hondu Dominator.

Ustvari, ako hoces da se vozis ko covek uzmi Hondu sa kolko god oces cilindara. ;)

• Svrati ponekad, 276 postova
  • Motocikl: XT660R

Kao sto vidis imam Xt-a koji ima istu masinu kao MT-03 i Pegaso,kad sednem na Xt-a odusevi me jedan cilindar,posle duzeg vozikanja sa njim zazelim se cetvorocilindrasa(Fz),kad sednem na Fz odusevim se,pa se opet zazelim XT-a i tako u krug.Nije tacno da cetvorocilindrasa moras na velike obrtaje,bar je tako sa Fz-om,neverovatno je elastican

• Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Motocikl: 1 Litar Honde

Hvala drugari na odgovorima, poceo sam da kapiram. Kad smo već kod jednog cilindra, šta mislite o ceni  bmw GS-u koji se danas pojavio na moto- berzi,   5000e za 2001. godište.  :-[

Vredi se cenjkati...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja