Jump to content

Moto Zajednica

MZ popravke i štelovanja

Recommended Posts

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Nash, sa ovom napravom koju je genije Qlantisw iskopao ne sa Interneta nego iz mojih dečačkih snova lako može da se desi da oni sa Banditom požele izgled i karakteristike MZ-a  ;D ;D ;D

Mnogi neznaju šta ih čeka na proleće. Saznali bi i ranije ali su ..... pa ne voze zimi  :P :P :P

Ijao kakav sam gad.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 35 postova

Quantisw-e, kako si mislio da tip šalje poštom, da li je to pouzećem tj. plaćanje po obavljenoj isporuci na kućnu/datu adresu ili karticama pa dostava nakon provere o izvršenoj uplati ugovorene valute?

Pa ako je lik OK mogao bi da pošalje i bez blokade, čemu zezanje sa skidanjem?

Ja sam kupio preko poljskog eBaya, i platio PayPal-om ali već par mjeseci tip ne stavlja...

Maliove smo si slali na Engleskom  i mislim da tu nebi trebalo biti problema.

Naravno običaj je da onaj koji kupuje plati, pa mu tek onda prodavac šalje robu.

Mislim da nebi bilo problema kontaktirati tipa i uplatiti mu na neki devizni račun u Poljskoj.

Moji MZi 251 su serijski tako da me nije puno zanimalo ovo preko 7000 obrtaja.

VAŽNO!!!

Uredjaj mjenja SAMO MZ crnu kutiju, tj MORA SE IMATI SVOJ PICKUP od MZ elektronskog paljenja!!!!

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Opet ja upadam.Moze da se napravi digitalno paljenje koje regulise pretpaljenje.Samo mi obezbedite 2 impulsa.Prvi je max pretpaljenje,a drugi minimum,i kazite mi koliko ima stepeni izmedju ta dva impulsa,i reseno je.Blokade nema :) (ali ako treba moze i to da se resi)

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

Opet ja upadam.Moze da se napravi digitalno paljenje koje regulise pretpaljenje.Samo mi obezbedite 2 impulsa.Prvi je max pretpaljenje,a drugi minimum,i kazite mi koliko ima stepeni izmedju ta dva impulsa,i reseno je.Blokade nema :) (ali ako treba moze i to da se resi)

Hm... znaci stavim dva senzora ili dodam jos jedan stalni magnet na rotoru (sto nijke veliki problem) Nisam srazmisljao u tom smeru. Vise sam razmisljao u fazonu  : dam mu dosta ranije pretpaljenje a stelujem kasnjenje signala koje se, sa povecanjem ucestalosi impulsa, smanjuje.

Joska, ispravi me ako gresim ali mislim da je ovo ,mozda, lakse izvesti (nisam toliko zalazio u digitalnu tehologiju).

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

jbg ako nema pikap.opet problem...mora se i to onda traziti na drugom mestu...mislim da za te pare moze da se nadje original el paljenje od mz-a,jedino sto ono nema regulaciju pretpaljenja,ali mislim da razlika nije prevelika sa i bez njega....

Original elektronsko paljenje od MZ-a može da se nađe, samo čekam cenu.

A šta to u sebi sadrži - neznam  ???

Joska, ako nije problem objasni nam šta ti treba od parametara pa da ti kažemo, na kraju svakako moramo samo da dođemo do rešenja na ovaj ili onaj način.

• I=U/R, 2061 postova

Ako stavis veliko pretpaljenje,pa hoces da kasnis signal,to je ok.Upravoo to radi i mikrokontroler.Samo kako ces da ga upalis?

Kad se motor vec vrti,onda nije problem kasniti signal,ali razmisli malo sta se desava dok ga kurblas...

Brzina radilice kad kurblas je veoma neujednacena,zato moras imati jos jednu referentnu tacku,da ako je kasnjenje

zatajilo,ipak dodje do bacanja varnice.

Ako si vec video kako je to reseno na fabrickim paljenjima,koji imaju pickup,onda ni trebalo da ti je jasno.

Ali da ja to malo pojasnim:

Dakle obicno se radi o magnetu,koji na sebi sa spoljasnje strane ima jedan breg,koji je dugacak

tacno toliko koliko stepeni treba da se regulise pretpaljenje,i obicno je 24 stepena.(Kazem uglavnom,jer ima i drugih vrednosti)

Pickup je postavljen na 10 do 12 stepeni pre gmt.

Znaci kada breg nailazi a to je 10 ili 12 stepeni+ duzina brega 24 stepena=34 ili 36 stepeni,i tu se generise u pickup-u prvi impuls

koji je ili pozitivan ili negativan.Breg dalje prolazi ispod pickup-a,i za to vreme u pickup-u se ne stvara nikakav napon,nego kada

se breg izmakne,onda se stvara drugi impuls,koji je u stvari impuls koji ti treba kada palis motor,jer je na 10-12 stepeni pre gmt.

Polaritet prvog i drugog impulsa je uvek kontra,jedan je negativan,drugi pozitivan,a koji je redosled zavisi od same konstrukcije.

Kod nekih pickupova izveden je samo jedan izvod,dok je drugi spojen fixno na masu.Moras videti osciloskopom koji je redosled

izlaznih impulsa.Vidjao sam i jedno i drugo,tj da je prvi negativan,a drugi pozitivan,i da je prvi pozitivan,a drugi negativan(pezo skuter,honda dominator

itd).

Tvoje paljenje treba da izracuna u svakom obrtaju momentalni broj obrtaja,ako se to vec zna,onda znas koliko vremena treba radilici da

bi se okrenula za 1 stepen,i od onog prvog impulsa na 36 stepeni zapocinjes kasnjenje.

Kada su mali obrtaji,ne kasnis nista samo cekas drugi impuls,kada su veliki obrtaji(3500++) ne kasnis nista,nego odmah bacas varnicu,

kada se javi prvi impuls.To je uglavnom to.Ja sam ovo resio mikrokontrolerom,i odlicno radi.Impresivno je kada gledas stroboskopom,

i vidis da se regulacija desava,a nema mehanickih delova u tome.

Ako imate dalja pitanja,-samo napred.

Pozdrav!

• I=U/R, 2061 postova

Hteo sam da postavim slike nekih paljenja,ali...

Bolje pogledajte ovde:  http://www.parabolanet.com/~sorosjozsef/

Na levoj strani slike su "obicna" paljenja,a sa desne,gornji je sa regulacijom za 1 pickup(1-2 cilindara)

donji je za 2 pickup-a(2-4cilindara).

Slika je 228kb.

Upaljac na slici je samo da imate orijentir o dimenzijama.

Pozdrav!

• U prolazu, 35 postova

jbg ako nema pikap.opet problem...mora se i to onda traziti na drugom mestu...mislim da za te pare moze da se nadje original el paljenje od mz-a,jedino sto ono nema regulaciju pretpaljenja,ali mislim da razlika nije prevelika sa i bez njega....

Samo da pojasnim zašto sam ja to kupio.

Od svih svojih ETZ-a - samo na jednom imam orginal MZ el. paljenje (Stari tip - velika crna kutija).

Naravno da me je mamilo da ga stavim na MZ koji vozim, ali nisam se usudio iz prostog razloga što ako crna kutija rikne negdje na putu onda sam u ku**u, a platine samo pročačkaš ili zamjeniš u 3 min.

Novi tip MZ paljenja od 1991  (čitaj Kanuni) nije kompatibilan sa pickupom starog tipa.

Kako je pickup gotovo nepokvariv, razmišljao sam o kupovini polovne MZ crne kutije, (nova zbog drugačijeg pickupa ne pomaže!) ali to je uvijek mačak u vreči.

Tako da mi se ovo Poljsko čudo (pogotovo što tip ima verziju i za stari i za novi pickup!) činilo kao idealna kupovina.

Očekujem najviše dobiti u elastičnosti mašine po 2x! (1x je bila Denso Iridium svječica!), a ako se nešto zapuši na putu, samo vratim orginalnu crnu kutiju... 

• Zainteresovan, 503 postova

Očekujem najviše dobiti u elastičnosti mašine po 2x! (1x je bila Denso Iridium svječica!

Ova svjećica je stvarno čudo u koje se isplati uložiti novce. Prešao sam s njom 8000km i nema na sebi NIAKAKVE znakove potrošenosti.

Inače, moj MZ je trenutno rastavljen, bušio sam cilindar na 70mm, kupio novi klip. Idem još u Mađu po neke dijelove, pa ću ga sastaviti.

Inače, prije rastavljanja mašine sam upalio motor, i oprao ga, nisam baš štedio cilindar s mlazom vode. Ostavim ga da se osuši i skinem glavu cilindra - imaš šta vidjeti. U cilindru vode kao u priči, sve se napravila ona bijela pjena, brtva mokra, očito je gdje je propustilo. A prošli put kad sam rastavljao stavio sam staru brtvu, jer nisam imao novu. Zato sad ne želim sastavljati mašinu sa starom brtvom, nego idem po novu (i to odmah 2 kompleta) pa na stastavljanje.

Konačno sam zalijepio i disk pločice, ali ni to ne mogu isprobati, dok god je MZ nepokretan.

Mene ima ali ćutim, nemam šta pametno da kažem, sve čekam da mi neko kaže šta da uradim sa tim paljenjem pa da detaljno sklopim motor koji je rasturen i čeka.

Joska, ti si kralj, sve je očigledno i imaš dobre rezultate ne kao teoriju već kao gotove proizvode, da li bi umeo to da napraviš za MZ? Šta bi ti konkretno pomoglo, manual, crteži, sheme, šta?

Sada kad kaže Qlantisw da se razlikuju modeli elektronskog paljenja od i do 91' znači da je moguće da TS Chopper-u i meni trebaju različiti uređaji ili ne?

Joska, ti si poslednje rešenje, eto, do nikakvog zaključka nismo došli a da predpaljenje prati broj obrtaja uz 10.000 max-a... :(

• I=U/R, 2061 postova

Pa trebaju mi 2 signala,kako sam gore i napisao.Nije bitno sta ce da proizvede ta dva signala.Moze biti i pickup,mogu 2 optokoplera,ili 2 hal senzora,

a mogu i 2 platine(ali samo u krajnjem slucaju).Polariteti signala ne moraju biti jedan pozitivan,drugi negativan,svejedno je.Mogu elektroniku da prilagodim po potrebi.Ako je struja od 12 volti u pitanju,onda je sve reseno,a ako je od 6V,pa onda moram da patentujem nesto novo,ali ni to nije problem.

Pozdrav!

Pa trebaju mi 2 signala,kako sam gore i napisao.Nije bitno sta ce da proizvede ta dva signala.Moze biti i pickup,mogu 2 optokoplera,ili 2 hal senzora,

a mogu i 2 platine(ali samo u krajnjem slucaju).Polariteti signala ne moraju biti jedan pozitivan,drugi negativan,svejedno je.Mogu elektroniku da prilagodim po potrebi.Ako je struja od 12 volti u pitanju,onda je sve reseno,a ako je od 6V,pa onda moram da patentujem nesto novo,ali ni to nije problem.

Pozdrav!

Joska, struja je od 12 voliti, eto koliko ponosno iznosim svoje znanje o struji koje nije puno veće od ovoga što sam rekao. To je tako i nikako drugačije, neće da radi na akumulator od 6 pa da mu radiš neznam šta, provereno u mlađim danima.

TS Chopper, molim te da odgovoriš Joski tj. da čoveku daš ulazne parametre kako bi mogao da radi. Eto, zna da radi, ima dosta uređaja koji dobro rade, materija mu nije strana a ono što uradi ne samo što vrši funkciju nego i izgleda kao i original ako ne i lepše ili praktičnije. Znači, čovek zna i hoće.

Mi smo shvatili ovo pitanje kao jako važno što i jeste i ti si se bre primio da ga rešiš, tako ja to zamišljam, uleteo si u garažu i verovatno nešto fizički teško radiš sa teškim alatom uz koncentraciju, nestrpljivost i rešenost da ćeš isterati do kraja...

Ali zašto brate: ''ja sam u garaži, radim paljenje...''???

Mislim da je ovde važno da dođemo do rešenja a ne ko je došao do rešenja. A mislim i da je najbolje da Joska dođe do rešenja, ako ja sam napravim paljenje mnogi ga neće imati ili obrnuto, problem rešava svako za sebe i van toga može da reši još 2,3 ali ne preko toga. Joska, koliko sam shvatio, je elektroničar pa ako napravi uređaj za MZ, a inače dečko pravi uređaje, imaće ga svi kojima je potreban a njegov biznis je takođe podmiren i svi zadovoljni. Ovu stvar treba da reši profesionalac koji na tome treba da zaradi, mi to svakako plaćamo a radije plaćam njemu koji bi napravio ono što nam treba nego nekome drugom čiji uređaj zahteva doradu/preradu, plaćanje na kartice, drkanje bre...

Sa druge strane, ne sumnjam da bi uradio dobro a sumnjam u svakog drugog koji bi to isto uradio. Pa ipak to ide na motor a ja motorom svuda, šta mi treba da negde van grada stane zbog toga, jedino da plačem što obično ne pomaže...

Eto, elektronočar nisam ali kao ekonomista ovde vidim interes za sve ali na rešenju treba da rade svi zajedno, samo svako svoj posao.

Zbog toga te molim da daš čoveku ono što traži, ja uopšte ne razumem o kakvim je signalima reč, ne bih davao netačne i neproverene informacije po kojima bi Joska uradio nesto loše, pa da se izvinjavam, pa ponovo, pa ko zna šta ispada i tako se međusobno iscpljujemo.

U ove signale se možda razume Qlantisw ili Wice koji je prvi provalio u čemu je fora ili možda Nash koji ima svoje sheme koje niko ne razume dok se on ne razume u tuđe ali eto sve radi...  ;)

Ljudi, hajde da omogućimo čoveku da nam pomogne i svima dobro! :)

Ma i ja sam za to da Joska resi problem svima je to u interesu, problem je u meni jer je moje paljenje prepravljeno 100% ali ga jos malo doradjujem pa nema svrhe da coveka davim svojim problemom kada to nikom drugom ne koristi. Moja stara instalacija je bila 6v sa dinamom umesto alternatora (stari tip) pa ni ona nije ista kao kod etz-a.

Inace kod etz-a bitni podaci su 12v oko mislim oko 90w sa alternatorom i reglerom. Trenutak  paljenja je oko 3mm pre gmt a paljenje je klasicno sa platinskom dugmadi i kondenzatorom. Etz  fabricki nema regulator predpaljenja, znaci ovo je zelja nas nezadovoljnih customizer-a, Koliko stepani predpaljenje treba da se pomera u napred to ne znam, treba proveriti na licu mesta (sto znaci da je moguce stelovati vreme predpaljenja) dok motor radi, traziti najbolje performanse.

Joska, koliko je stepeni potrebno izmedju dva "signala"?

Vujo sve u svemu moraces malo da prepravljas stator, tj. moraces da napravis plocu na kojoj bi se srafio pickup(senzor) i moraces da napravis na rotoru jedan deo koji ce odredjivati vreme paljenja(magnet na valjku-disku, ili disk sa rupom...) E tek kada se sve to napravi moguce je ugraditi joskinu elektoniku, koja je nesumnjivo odlicna.

Bojim se da si me pogresno shvatio ono sto ja pravim veze nema sa oruginalnim mz-ovim paljenjem, pa nisam hteo da vas zamaram time  uostalom videli ste kakvo ja paljenje kod mene znaci nema akumulatora, reglera i alternatora, sto bi ti verovatno hteo da zadrzis.

Izvinjavam se ako sam pogresno shvacen  ono "ja sam u radionici" se odnosiolo na: " pokusavam nesto pa cu javiti", a ne na :"ja sam najpametniji ko vas je*e".

Joska moze li moja zamisao da uspe, kao senzor bih upotrebio magnetnu glavu iz starog kasetofona?

Bice nasi mz-i bolji od japanaca kada lap-top-om  krenemo da stelujemo paljenje, a na dobrom smo putu da tako bude.

Izvinjavam se ako sam pogresno shvacen  ono "ja sam u radionici" se odnosiolo na: " pokusavam nesto pa cu javiti", a ne na :"ja sam najpametniji ko vas je*e".

Ma jok bre, ovde su sve dobri ljudi nema zlonamernih, meni je samo zvučalo da si nestrpljiv pa ode sam u akciju dok ja eto sebim besposlen i gledam rasturen motor u nadi da će mi neko pomoći. Glupo, zar ne? Ti se kidaš, ja neradim, Joska može i hoće ali nema šta i na kraju dobijemo nešto što je opet nesigurno.

Ja nesto da prepravljam na rotoru ili ostalom nemogu jer neznam, neznam ni kako bih gotov uređaj dobijen od Joske montirao...Jednostavno neznam pa gledam da ne diram ono u šta se ne razumem, sjebaću nešto pa 100 pametnih neće moći da poprave...

Ali tehničke podatke imam, šemu cele instalacije, fotografije i crteže delova u sklopovima sa vrednostima za štelovanje predpaljenja i ostalim veličinama o vrsti i snazi električne instalacije. Ako je to dovoljno, ja to Joski mogu da posaljem na mail i sve ce mu biti jasno, kao da gleda u motor. Ali signali, senzori, ortokolper... pa to stvarno neznam šta je i čemu služi.

Eto, ja mogu toliko a ako bi trebao još nešto recite, na raspolaganju sam, ionako od motora nemam ništa dok ovo ne rešim.  :(

• I=U/R, 2061 postova

Izvinjavam se sto ovako kasno odgovaram,ali za vikend sam imao guzvu,pa nisam stigao.

Dakle,za glavu iz kasetofona nisam bas siguran da bi valjalo,jer:

Ona daje jako mali napon na izlazu,pa da se pojaca,treba staviti neko predpojacalo.

Sa tim cemo dobiti signal,a dobicemo i dosta suma ,plus,u signalu ce biti i vibracije koje pravi motor.

Mislim da to nije dobra ideja.

Imam je jednu drugu,samo moram da vidim na nekom motoru kako tacno izgleda paljenje,

i da li je izvodljivo to sto imam na umu.Ako jeste,to bi znacilo da nista ne bi trebalo prepravljati,samo dodati

jos 2 lima,jedan kao nosac senzora,koji bi bio optokopler,a drugi koji bi prolazio kroz taj senzor.

Otici cu kod drugara koji ima mz,pa cu da vidim.

A koliko stepeni treba da se regulise,isto cu da vidim,jer bas na tom motoru postoji centrifugalni regulator,pa cemo izmeriti

koliko stepeni se pomera.

Mozda jos danas odem da vidim.

Obavesticu vas.

Pozdrav!

Ok, izbacio sam glavu kasetofona kao opciju (zaista daje slab signal). Nasao sam nesto drugo.

Joska pazi ovako: ako kondenzatorom impulsni signal (tj. njegov silazni krak)  produzim i takav signal dovedem do nekog diferencijalnog pojacavaca koji ce ga dalje pretvaratu u pravougli, onda bih mogao da visinom tog dif. napona, paljenje pomeram u jednu ili drugu stranu. Ne umem bas najbolje da objasnim ali mislim da me razumes o cemu pricam. Ovako bih imao samo jedan senzor, i izbegaao bih mikrokontroler za koji mislim da je suvise osetljiv na ekstremne vibracije koaje stvara motor ( ipak je to MZ, tu se sve trese i drma). Mozda bi za neki finiji motor ovo bilo savrseno ali MZ je sirov i surov.  Sta mislis? Opet napominjem, bolji si strucnjak u ovoj oblasti pa mi tvoje misljenje mnogo znaci.

• Zainteresovan, 503 postova

Da se pohvalim - sklopio sam stroj. Novi klip i cilindar su stavljeni, sad ostaje vidjeti perfomanse. Manual preporuča 1000km razrade, nekako mi se čini da toliko strpljenja neću imati.

I da nadopunim cjenik djelova u Mađarskoj:

Igličasti pod klipom: 650ft

Komplet brtvi 250ft

Platine: 550ft

Filter zraka: 990ft

Karike (sve 3) 600ft

Ručica pred. koč.:400ft

Lula za svjećicu: 250ft

Pipa za gorivo: 1200ft

Čep za gorivo s ključem: 1600ft

Komplet klip: 2700ft

Regler: 3300ft

Ručke (obje): 1350ft

Tečaj je otprilike: 1kn=10din=30ft

• I=U/R, 2061 postova

Dobro razmisljanje,sto se tice kondenzatora,i produzivanja impulsa.Steta sto se kondenzator prazni logaritamski,a ne linearno.Isprobao sam i to

resenje,ali kontroler je mnogo bolja opcija,i uopste nije osetljivije na vibracije od bilo koje druge elektronske komponente.I to je samo jedan integralac.

Ja sam koristio frekventno naponski pretvarac LM2917,da dobijem referentni napon,koji je srazmeran obrtajima,impuls sa platnina,ili bilo cega okida sklop

za praznjenje kondenzatora.Napon kondenzatora i frekventno naponskog pretvaraca ide u komparator,pa kad se naponi poklope,imam impuls.

Teoretski ovo ovako treba da radi,ali ako sagradis sklop,i prikacis osciloskop,bez kojeg mislim da ne mozes da radis u impulsnoj tehnici,a za ovo ti treba 2 kanalni osciloskop,videces sta se desava.I posto koristis kondenzator,njegov kapacitet varira i to mnogo sa promenom temperature,a na motoru bas ima

extremnih promena(leto +40 i zima -20),tako ce da varira i tacka predpaljenja.Mikrokontroler koristi kvarc kristal,a to je ipak "malo" preciznije :) .

I ustedis dosta elemenata.Program koji sam napisao je dugacak svega 289 bajtova,a u 12f629 moze da stane 1024(tj 1kb).Radi sa 4MHz kvarcom,

a to mu dodje milion instrukcija u sekundi.I vise nego dovoljno.

Sada sam se čuo sa Joskom. Lepa vest: DOBIĆEMO UREĐAJ!

Kakav, na koju foru radi i slično, ja nemogu da pišem jer se nerazumem, on će svakako bolje objasniti. Meni je bilo važno da znam da li je tako nešto moguće i naišao sam na čoveka koji potpuno vlada materijom, zna o čemu govori i razume se u svoj posao, stalno se usavršava i nadograđuje što svoje što tuđe uređaje.

Drugi mi je zadatak bio da ga ubedim da, kada napravi uređaj, da misli i na uputstvo za mene tj. ''za budale'', onako u Američkom fazonu, kao sa Telešopa... I tu me je rezumeo, verovatno je i sa budalama imao posla  ;D pa je jednog momenta razgovor dobijao tragikomičan ton, hoću li ja prilikom montaže skinuti tri žice i staviti druge ili jednu a na njeno mesto tri... :D :D :D

U svakom slučaju pričamo o malom broju žica i šrafova pa koliko sam razumeo, kada uređaj bude gorov, ko sledi uputstva moći će da ga ugradi sam, pa još i ako je teška mentolčina u pitanju kao autor teksta potrošiće čitavih 5 do 10 minuta za to.

Lepo da nemož' lepše!

TS Chopper, Joska radi i na uređaju za starije MZ generacije tako da ćeš ti dobiti svoj u isto vreme pa bi bilo pametno da ne čačkaš bilo šta kako čovek ne bi posle imao dodatnu glavobolju. Za to vreme, a otprilike takav je dogovor i sa Joskom, ako si našao bolju kombinaciju za klip javljaj ako nisi da uzimam ovaj i da završavam mehaniku što i tebi savetujem. Ova struja će se napraviti jednostavno, spajanjem žica, tako da uvek može da se montira na kraju, nakon ''grubih radova''.

Cena za klip od 75 je OKO 20 evra kako kaže dobavljač, ima li ko povoljnije?

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja