Jump to content

Moto Zajednica

MZ popravke i štelovanja

Recommended Posts

• Zainteresovan, 870 postova
  • Motocikl: Suzuki XF650 Freewind

Wolflord neznam koliko si para spremio za kineza , ali novi imaju otprilike istu cenu kao Yamaha 125-tica

Sta god da kupim bice dobrodoslo. :) Gorim za nekim motorom!

Video sam onu lepu YBR-125 sto je sergio prodavao, samo sto nemam dovoljno para za to. Imam jos fore da skupim para i da razmislm.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Vujo stavio bih ja taj osigurac kada bi ga Jozef imao , no nije ga imao.

Posle ovoliko godina donekle sam ga provalio. Ne voli da prodaje ''sitnije'' delove jer to sve nabavlja u kompletima. Komplete nemože da proda jer sa cenama udara po ušima pa mora da ih raspakuje. Kada ih raspakuje, izgubi se jer nezna gde je šta stavio i šta je od čega...

No, ukoliko te vidi sa SPISKOM, onako kao krenuo si u nabavku pa još nešto i kupiš a ovo ostaviš za kraj, videćeš kako će da nađe.  ;)

Neće oni nas! ;D ;D ;D

Gledao sam link što je Svakak stavio sa motori.hr vezan za lepljenje obloga.

Postoji ovde mesto gde lepe obloge od zaista dosta vrsta materijala. Koliko para - toliko muzike. Najveći problem im je metalni sklop na koji bi nešto lepili jer to ljudi ne čuvaju što bi bilo pametno imati jedne u rezervi potrošene ili potrošene pa zalepljene a druge na motoru i tako u krug. Da bi poslovali na ovakav način oni uvoze sa raznih svetskih otpada to đubre kao otpad pa ga repariraju.

Kada ih zalepe nema načina da se provali da nisu novi. To se sija, crni delovi su zaista crni, polirani su polirani, urađeno je kvalitetno nema šta...

Pored stoji ambalaža, kutije najpoznatijih svetskih proizvođača, pa biraj koje kupuješ tj. kako hoćeš da ti zapakuju... ;D  Ipak, kada odem tamo pitaju me kao i TS Chopper-a, šta hoću, mekše, tvrđe, deblje, tanje, kvalitetnije ili ''za prodaju''... Ja samo obično uzimao u najlošijoj kesi, nisam bio zainteresovan za kutije. ;)

Cenu neznam ali sam siguran da nemože da bude oko 30 evra, mora daleeeko manje...

E sad, sve to može da se proba ali niko ništa ne garantuje mada je izbor materijala stvarno veliki... Dok sam imao Askonu ove obloge su bile duplo jeftinije od originala, ako odnesem stare onda i tri puta, trajale su duplo kraće, mekane su pa nisu trošile disk ali kako je to kočilo pa to je čudo jedno! Zapravo, nje se dalo porediti sa originalom.

Na motoru to nisam nikad probao mada imam želju ali nemam stare i potrošene pločice a da mi radi lepljenja stoji motor dva dana mnogo mi je uvek bilo. Mada, ide zima...

Sredio sam lanac i lančanike sa zadnjim kočionim oblogama. Ostale su mi sitnice u pa da polako, u skladu sa parama, prelazim na prikolicu. E sad, u sitnice spada viljuška koja treba da je tvrđa jer će ipak na motoru biti prikolica od 70 kg + putnik ili dva...

Majstor kaže da bih trebao da ispustim ulje iz viljuške i stavim gušće, menjačko i biće znatno tvrđa mada semerinzi... Ali nema veze, sve je potrošno, sve se menja...

No, kako bih mogao da iz viljuški ''ispumpam'' postojeće ulje i sipam odozgo novo, SAE 80/90? Cilj mi je da ne rasturam ništa nego da staro odozgo izvadim i sipam novo, nemogu više ništa da rasturam smučilo mi se, ceo stan mi je masan. >:(

A da, ko misli da je dobra fora raditi ga u sobi vara se, moram da priznam, mada nerado, da MZ ustvari nema beš neki prijatan miris samo se ne oseća dok ne uđe u kuću... ;D

Nisam stigao da proveravam po uputstvima ali predpostavljam da se sipa oko 250ml. po štapu?

• Zainteresovan, 503 postova

Majstor kaže da bih trebao da ispustim ulje iz viljuške i stavim gušće, menjačko i biće znatno tvrđa mada semerinzi... Ali nema veze, sve je potrošno, sve se menja...

Nemoj motorno ulje u vilice ni za Boga miloga. Originalno ide ulje 10W, ja ću uskoro mijenjati i mislim stavljati 15W. Ti možeš otići i na 20W. Ne moraš se brinuti i dodavati M0SO2 u ulje, jer aditive za bolje klizanje danas ima svako ulje za teleskopske viljuške (fork oil).

No, kako bih mogao da iz viljuški ''ispumpam'' postojeće ulje i sipam odozgo novo, SAE 80/90? Cilj mi je da ne rasturam ništa nego da staro odozgo izvadim i sipam novo, nemogu više ništa da rasturam smučilo mi se, ceo stan mi je masan. >:(

Nisam stigao da proveravam po uputstvima ali predpostavljam da se sipa oko 250ml. po štapu?

Kad već rastavljaš što nebi mjenjao i smeringe? Nije to velik posao. Znam da sam ja sve to riješio u 2 sata i još sam popio sok :)

Ulja ide 230ml u jedan teleskop, ali možeš količinu povećavati do (mislim) 260ml, ali ne preko toga. Sve što staviš preko 230ml će ti otvrdnuti vilicu.

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

Kod starih teleskopa se ona karika dole prolicno pohaba, pa u tom slucaju, ako vas mrzi da rasturate teleskope samo sipate sae90 . Prednja viljuska pocne da radi kao nova. Mnogi koji su probali moj motor su izjavili :" e , dobro ti ocuvani teleskopi ,super spiluju". Naravno daleko su od dorih, ali tako vozim duze vremena i nemam nikakvih problema. Ove zime cu zmeniti semeringe i te karike, posto sami teleskopi nemaju poduzne risove, i bice ok.

Znaci: ako su teleskopi stari slobodno sae90 videces neverovatnu promenu. 

Nemoj motorno ulje u vilice ni za Boga miloga. Originalno ide ulje 10W, ja ću uskoro mijenjati i mislim stavljati 15W. Ti možeš otići i na 20W. Ne moraš se brinuti i dodavati M0SO2 u ulje, jer aditive za bolje klizanje danas ima svako ulje za teleskopske viljuške (fork oil).

Ne, motorno ne... Sve je tačno to što kažeš ali po servisima kada rade motore pa ih niko ne gleda (znači ona fora ostavi motor i dođi prekosutra) uopšte ne sipaju ulja za viljuške. Razlog - skupa su  ???

Ko želi tvrđu viljušku sipaju mu ulje za automatske menjače koje je između 30 i 35W. Ta fora je stara ali je debelo kriju pa još nije masovno provaljena.

Zvao sam Galax i jedva pronašao čoveka nadležnog za kvalitet. Prvo je tvrdio da Galax ne pravi ulja za viljuške ali nakon posla sata razgovora priznao je da je ulje za automatske menjače to isto samo malo veće gustine, 30W.

Isto je i obično ulje za menjače u pogledu aditiva 80 ili 90 W samo je to previše za normalne ali i nenormalne uslove ekspolatacije kod motorcikla, niko nije stavljao...

Ja sam do sada imao 30W, zapravo to ulje za automatske menjače i izuzev gustine ne primećujem bilo kakvu razliku pa verujem da je reč o istom ili bar sličnom proizvodu drugačije gustine. Volim tvrđu viljušku i mnogo mi smeta što nije takva na MZ-u. Mašina jaka, prednja kočnica ubija, motor nosi daleko preko naznačenog opterećenja i onda potone napred...

Mada nije on ni pravljen za brzinsko nadmetanje u serijskoj varijanti nego za uživanje a što ja imam neka očekivanja drugačija od njegove prirode, jbg...

Kad već rastavljaš što nebi mjenjao i smeringe? Nije to velik posao. Znam da sam ja sve to riješio u 2 sata i još sam popio sok :)

Ehehe...  ;D  Tako je sve i počelo a ja ispao neizmerno glup na kraju.

Semeringe sam zamenio ali nisam dovoljno zategao gornje šrafove na štapovima pa je izbacio ulje ali u nejednakim  količinama, različito za svaki štap. Te razlilke su verovatno minimalne ali su dovoljne da spoznam da je sadašnje stanje neodrživo. Semerinzi su novi ali i da nisu nema sile da ponovo nešto rasturam u stanu, napolju je kiša a ako odem kod nekog u garažu onda ne radim sa svojim alatom....

Zbog toga bih voleo da nekako ''ispumpam'' ostatke ulja 30W i stavim 80w pa neka onda izbija i te nove semeringe ako hoće. Možda bih u tom slučaju, pošto je ulje gušće, mogao da ga sipam manje, oko 230-240 ml. po štapu?

Kod starih teleskopa se ona karika dole prolicno pohaba, pa u tom slucaju, ako vas mrzi da rasturate teleskope samo sipate sae90 . Prednja viljuska pocne da radi kao nova. Mnogi koji su probali moj motor su izjavili :" e , dobro ti ocuvani teleskopi ,super spiluju". Naravno daleko su od dorih, ali tako vozim duze vremena i nemam nikakvih problema. Ove zime cu zmeniti semeringe i te karike, posto sami teleskopi nemaju poduzne risove, i bice ok.

Slažem se ali ne bih dodavao ulje na postojeće, valjda je bolje da ispumpam staro i sipam novo u jednakim količinama?

A u neznanju sam kako da ispumpam staro.

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

Slažem se ali ne bih dodavao ulje na postojeće, valjda je bolje da ispumpam staro i sipam novo u jednakim količinama?

A u neznanju sam kako da ispumpam staro.

Vujo, mislim da je nemoguce valjano ispumpati staro... Moraju da se vade stapovi. Inace, prosle zime sam ih pretresao na mom motoru i sipao sam Motul 20W fork. Secam se jednog hladnog popodneva da sam se vozio i da nisam mogao da verujem kakvo poboljsanje u odnosu na pre! :)

Gornji srafovi treba domacinski da se stregnu. Mislim da je u manualu pomenut moment kljuc i sila preko 200...

Ne secam se bas da li kod mene ima, ali nije na odmet staviti na gornje stafove tanke bakarne ili aluminijumske podloske (sajbne). A moze i malo teflon trake.

Ne secam se bas da li kod mene ima, ali nije na odmet staviti na gornje stafove tanke bakarne ili aluminijumske podloske (sajbne). A moze i malo teflon trake.

Ja sam to zabrtvio s malo onog visokotemperaturnog silikona. Drži i nepušta :)

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

ja sam kod sebe sipao hidraulicno ulje i radi ok,a inace atf ulje (za automatske menjace) sam koristio na tomosu pre i radilo je super,a sto se tice gornjih srafova na stapovima ja,ih nisam nicim dihtovao,ii ne pusta mi...

ja sam kod sebe sipao hidraulicno ulje i radi ok,a inace atf ulje (za automatske menjace) sam koristio na tomosu pre i radilo je super,a sto se tice gornjih srafova na stapovima ja,ih nisam nicim dihtovao,ii ne pusta mi...

Pa stvarno korisna informacija, Wice, svaka čast! :)

Da li ti je poznat viskozitet tog ulja? To je baš to, mislim i da više može da odgovara od menjačkog iako je kao isto...

Ipak ulje za dizalice trpi opterećenja daleko veća od viljuške, ko zna kakve to aditive ima u sebi... ???

nisam siguran za gustinu,vizuelno mozda je malo gusce od atf,ali hidraol sam imao na poslu,pa eto...:)

inace to ulje mi je i u mz-u i u suzani i radi ok.....a nije ni skupo u prodaji,a moze se nabaviti i u vecini preduzeca... ;D

e sad bas ako te intresuje gustina mogu pogledati na buretu,znam da je INA ali neznam oznaku.ali koji god hidraol da sipas radice,kolega je takodje sipao u svog bmw r50 i radi lepo.....

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

Stari Vujadin je namestio karburator ali neznamo koliko troši i kako se pokazao sa pravom iglom.

Evo informacije koju sam obecao - potrosnja mi je 5L @ 100Km iskljucivo gradske voznje.  Motor sad toliko dobro ide da uopste necu da cackam nista vise oko karba vec samo da vozim!

Ranije je trosio 6 po gradu a 5 na otvorenom. Ovo je poboljsanje i sto se tice performansi i potrosnje tako da mogu da kazem da sam zadovoljan. Verovanto to moze, sto Vuja kaze, da se "ustroji" ali ne verujem da bi onda isao ovako dobro.

Vujo, koliko sad tebi trosi?

Vujo, koliko sad tebi trosi?

Pravo da ti kažem - neznam. Ne vozim motor, tanak sam sa parama  ;D a imam velike ambicije. Zbog toga sam uzeo da radim motor sada da bih preko zime radio prikolicu koja će me izaći daleko skuplje nego što sam zamišljao.

Prvo sam se odrekao drugog MZ-a što sam ga namenio prikolici a sada se ispostavlja da i to nije dovoljno. Za sve pare do kojih dođem kupujem delove i menjam ih sam, majstor je misaona imenica iako smo drugari pa za mene stvarno nije skup. No, tako ide, ''sila zakon menja'' pa sam počeo sam da popravljam posle mnogo, mnogo, godina. Ništa to meni nije novo, sve sam radio ali kada ispadne problem onda je baš problem, ne radim sa rutinom i lakoćom. I mnogo mi je teška narav, mnogo sam gori od tebe i kada se razmašeš štanglama po pumpi  :)

Zamenio sam sajle. Pa je bio zadnji točak sa gumama. Pa lanac, lančanici i zadnja kočnica. Sada je na redu prednja viljuška i menjačko ulje a nakon toga platine i ručice upravljača (one grozne gumene) i zadnji far koji sam našao da je identičan originalnom ali ima dve sijalice unutra. Posle toga, ovde sam našao na forumu, postoji prednja far sijalica H 4 samo ne od 55-60W nego od 90-100W. Neznam gde bih je našao ali valjda jedna sijalica nemože da bude bogatstvo.

Baš poletno i sretno ponesen iskustvima koje navodi Wice, odem do pumpe u Višnjici koja je Beopetrol a nekada je bila INA. Čovek zamalo da me ubije, pa zar tu da tražim Inino ulje a gde su hoteli, ko je prvi oteo... Katastrofa od politike, sve čovek optužuje ali se svodi na to ko je gori lopov, za pošteno nisam od njega čuo. Jedva sam izašao, i da odem u neki hotel bolelo bi me uvo čiji je, ja sam i ovde tražio litar ulja, nisam imao nameru da politiziram sa pumpadžijom... ???

Onda krenem logikom da ulje za dizalice ima valjda i galax, to je naftna industrija iz Beograda pa gde će se prodavati ako ne u Beogradu. Kada sam otišao u radnju pao sam u nesvest, donela mi žena kantu onoliku kao što je Svavak uprtio ono STIHL ulje. Nisam znao da li da se smejem ili da plačem, šta ću sa 10 litara tog ulja, pa treba mi pola litre...

Na kraju kupim dve litre menjačkog ulja, za menjač i viljušku pa šta mu bude. I to menjačko ulje imaju više vrsta ali mnooogo glupi, tačno su im cene formirane u visini aditiva koje su u istu osnovu dodali pa uopšte nije potrebno neko specijalno poznavanje ulja, sve je u ceni kazano.

Sada sam nestrpljiv kao Wice, gledam u motor koji sam stavio u hodnik ispred ulaznih vrata da bih mogao da ga uteram unutra kada ga radim. A on takav kakav ga Švaba pravio, šta god novo staviš na njega odmah se vidi. Ružan jer je prljav i masan ali sija.

Komšije su bile u neznanju kako sam ga dobacio na treći sprat a od kako sam objasnio da ga na zadnjem točku uteram u lift niko me ništa ne pita i ne buni se...

Ipak, sećam se kada sam namestio karburator da je to tako išlo da je čudo jedno. Sada delim tvoje mišljenje, kada ide ovako kako ide, neka troši koliko god hoće!

To su ukratko bili moji radovi. Šta vi planirate? Već sam jednom izneo ideju da se sakupimo sa potrebama pa ili uzmemo na jednom mestu uz obaranje cene ili neko od nas ode do Mađarske.

Zvao sam Mikija - Jawu koji kaže da ga niko nije zvao za te gume cilindra. Ts Chopper i MZ Rider, nemojte čekati, ko zna za posle...

druze ako ti nesto znaci ja imam pola litre ulja u steku ako hoces mogu ostaviti kod kolega u servisu (kulic) kod novog groblja pa svrati da uzmes.....sijalice imas gde oces imas narva h4 90 100w ali mislim da su bolje one plave h4 90/100 ali kupuju se u kolpletu od 2 kom...u radnjama su oko 600 a ja sam uzeo na bubanj potoku za 300 din...nadam se da sam pomogao

druze ako ti nesto znaci ja imam pola litre ulja u steku ako hoces mogu ostaviti kod kolega u servisu (kulic) kod novog groblja pa svrati da uzmes.....sijalice imas gde oces imas narva h4 90 100w ali mislim da su bolje one plave h4 90/100 ali kupuju se u kolpletu od 2 kom...u radnjama su oko 600 a ja sam uzeo na bubanj potoku za 300 din...nadam se da sam pomogao

Hvala ti puno, ulje sam već kupio i stvarno ne bi imalo smisla da uzimam od tebe, ako nešto krene po zlu javiću se.

Pomogao si dosta za svaku stvar, baš prijateljski  :)

Uspeo sam, zamenio sam ulje u viljušci bez skidanja. :)

A i rezon je bio ispravan. U uputstvu piše da je prečnik žice federa viljuške 4 mm dok je za prikoličara planirana debljina od 4,5 mm. Doduše, nisam siguran gde bih našao taj feder ali eto, opterećenje je veće pa i opruga mora da bude jača.

Ja bih lično ovu oprugu stavio i da nije prikolice ali i ovako neznam gde da je nađem, Jozef nema pa i nisam imao neki izbor sem gušćeg ulja. A i cena tih federa mora da ubija. TS Chopper je u pravu, razlika je velika samo je ja još nisam osetio u vožnji jer se ne vozim zbog radova, ali i ovako ''na suvo'' je sve jasno.

Razočarao sam se u majstorčine, tokom rasklapanja motora našao sam toliko fuša da je to strašno. Npr. inbusi ručica sa obe strane su neravnomerno zategnuti, gornji toliko da nemožeš da odviješ a donji labav. Ulje iz viljuške koje sam izvadio je staro a i pitanje koje je.

Ulje u menjaču nisam uspeo da zamenim, šraf za ispuštanje je toliko zategnut a posle mog truda se više nemože nazvati šrafom neke veličine, skroz je okrugao i tek sada sam u problemu. Naravno, ispod njega nema šajbne pa je zato konjski zavrnut , da ulje ne bi curilo.

Pa zar je toliko bogatstvo u jednoj šajbni bakarnoj ili aluminijumskoj svejedno?

Nisam uspeo da skinem i okrugli deo na levom deklu u koji se ''bode'' sajla obrtomera. Prvo sam jedva odvio šrafove jer sam silu šrafcigera pojačao francuskim ključem inače ih ne bi ni odvio. Međutim, odvijanje nije dalo rezultate, kao da to nisam uradio, okrugli deo ni da makne i na udaranje čekićem, pa još većim čekićem.

Izgleda mi, što kaže Stari Vujadin, mora levi dekl dole što baš nevolim jer se plašim nepoznatog, neznam šta sve negativno iz toga može da proizađe. Ako vam nije jasno na šta mislim nije ni meni ali eto, zašto ne bi mogao da odvrnem običan šraf za ispuštanje ulje, kakva je to pamet pa čak i jedan šraf jako lepo može da se pokvari kada radi idiot na njemu. Bojim se da mi se nakon otvaranja levog dekla sve ne razleti unaokolo pa šta onda? 99% kvarova na MZ-ima se ne bi ni dešavalo da su ljudi održavali stvari kako treba. U uputstvu piše da kod zamene ulja ''po potrebi'' treba zameniti i podlošku. I sad, zašto je NIKADA ne menjati a kada totalno ode u kur.. onda konjski zavrtati bez nje!?

Ubi me motor. Nemogu da ispustim ulje uzbog šrafa i nemogu da skinem okrugli deo jer verovatno zubi prenosa obrtomera nisu dobro nalegli zbog potrošenosti pa je ''specijalista'' zavrnuo kao kreten. A levi dekl mi je Pandorina kutija.

Ajd sad nešto lepo. Ulje se iz štapova viljuški vadi bez skidanja na isti način kao što se pije Koka - kola bez čaše, slamkom ili cevčicom. Kod viljuške sam koristio neko medicinsko tanko crevo, za infuziju ili kateter neznam ni sam, fora je da je što tanje kako bi ušlo skroz do dole. Možda je to sve moglo da se uradi i bez vađenja federa ali sam ih ja ipak izvadio da bih bio siguran da sam crevo nabio do najniže moguće tačke. Naravno, i ovde fuš, u svakom štapu je bilo oko 100 ml ulja što nema veze sa preporučenom količinom koju je Svakak video a koja je od 230 do 260 ml. Moje tumačenje je u skladu sa logikom ostalih fuševa, što manje ulja - manja mogućnost da će izbiti semerinzi.

Banda.

Šta savetujete da radim sa levim deklom? Da li da ga skidam? Da li da prvo ispustim ulje pa da ga skidam ili obrnuto? Kakve su predpostavke, kakav sve fuš može da me sačeka nakon skidanja?

Šta savetujete da radim sa levim deklom? Da li da ga skidam? Da li da prvo ispustim ulje pa da ga skidam ili obrnuto? Kakve su predpostavke, kakav sve fuš može da me sačeka nakon skidanja?

Nemoj samo radi ispuštanja ulja skidati dekli. Ja sam imao isti problem i napravio sam ovo što vidiš na sljedećoj slici

http://www.togs.biz/josip/galerija/?galerie=Ostalo&photo=2

http://www.togs.biz/josip/galerija/?galerie=Ostalo&photo=3

Možeš se poslužiti nekim sjekačem, pa zakači sjekažem maticu i udri čekićem, samo nemoj prejako. Nisam siguran kako da objesnim postupak. Pitaj nekog majstora kojem vjeruješ :) Možeš probati i s nekim motor cangama (morat ću uslikati taj komad alata - jako pomaže kod takvih matica)

Inače, ja sam još uvijek u potrazi za dobrim disk pločicama. Ove original Lucas koštaju 160kn/par. To mi je trenutno puno, jer ove mađarske koštaju 40kn/par. Vidjet ću kako će biti s lovom preko zime...

Auh ala se prepadoh kada sam video sliku sa linka, kao da sam video neznam šta, neočekivano... :o

To su uslovi za rad, pa još može i da visi, ne mora da ležiš ko' govedo u prašini...

Pa kažem ja, uslovi su ti idealni prostora okolo koliko voliš, traktor tu a takva snaga kao podrška nikada nije na odmet, od struje do hidraulike radi dizanja motora u vis. Vidim i radni sto sa alatom... I sve to u fenomenalnoj prirodi. Veličanstveno! :)

A ja - na točak u lift, ulje prska po zidovima dnevne sobe, nije radio neko vreme pa sam ga i upalio u sobi, onako malo, punjenja radi...

Dve strane sveta, raj i pakao....

Nemoj samo radi ispuštanja ulja skidati dekli.

Ne bih skidao dekl radi ispuštanja ulja već zbog obrtomera. Planirao sam da problem šrafa rešim tzv. švedskim klještima, ili velikim papagajkama kojima se skidaju ventili radijatora. Sekača se bojim, lako odleti u stranu pa može da ošteti još nešto, i pored dobre teorije slab sam praktičar pa mi manuelne operacije nisu pouzdane... Motorcangle su slabe, zategnuto je neverovatno, taj čovek mi uopšte nije delovao tako jak a ko zna koji alat ima.

Dekl moram da skidam zbog nameštanja prenosa zupčanika obrtomera. Mnogo me nervira kada nešto neradi. Zašto da neradi? Meni treba obrtomer i hoću da je sve ispravno na motoru.

Da li neko ima istrošene pločice koje bih odneo na lepljenje? Eto, hoću da probam da nađem rešenje, trebaju mi jače kočnice ako sam već viljušku ojačao a i zašto da svi plaćamo pločice 30 evra ako može za 10 ili 15? Testirao bih te lepljene pa ako valjaju lako bismo ih dostavili Svakaku i Quantislawu koji je valjda do sada razmontirao gips i stekao junačko zdravlje! :)

sto se tice donjeg srafa uzmi vodoinstalaterske rolcangle ako se tako pese i odvices sigurno,a levi dekli mora da sidje kuckanjem,pogledacu mozda imam koji u rezervi pa ako imam mozes biti i grublji....ja sam plocice lepio kod nekog tipa u obrenovcu .lepljenje je 800 din par,sada sam i na suzukiju nalepio  i koci dobro .plocice su skoro iste kao na mz.mozda imam negde stare pa cu potraziti

Kod razvijanja srafova koji su dogo zategnuti u aliminijum (kao oni koji drze dekl) obavezno uraditi sledece:

uzeti jedan tup predmet (stari staf sa ravnom ceonom stranom ili neku sipku) i njega nasloniti na sraf koji razvijamo, a zatim cekicem jako udariri par puta.

Ovim postupkom se sraf na neki nacin "odlepi" od aluminijuma pa se mnogo lakse razvije. U suprotnom moze doci do proklizavanja glave ili jos gore kidanja samog srafa. Pazite da predmet bude ravan sa prednje strane, da ni osteti glavu srafa. Sraf za ispustanje ulja ces morati sekacem (ili starim polomljenim srafcigerom) i cekicem, tako sto ces udarati kao da zelis da zaokruglis galvu srafa. :-\

• Zainteresovan, 837 postova
  • Motocikl: Trenutno bez :/

ako imas ovakav kljuc,kucnes kao sto je rekao ts-chopper i sa ovim odvijes bez problema!

svakak super nacin za ispustanje ulja,to se nikada ne bih setio!genijalno...

post-1656-1287899122402_thumb.jpg

Nash, pametno, pa čemu služe fotografije.

Mali dekl obrtomera, ovaj sa tri šrafa nemogu da skinem pa sam mislio da ako skinem ceo levi možda ga iznutra na neki način izbijem. No, ovaj majstor što je prijatelj a nemože da radi jer je pao sa krova (jebote šta mi se dešava :o) savetuje da ne idem kod onih majstora hoštoplera već da na bilo koji način pokušam da to izvadim napolje. Razlog zašto neće je u plastifikaciji, čim se ti šrafovi jače stegnu plastika se nekako sjedini.

Pokušao sam da šrafciger kao sekač nabijem između tog dela i velikog dekla ali nisam uspeo. On mi kaže da probam nekako da taj deo zavrtim u krug kako bih tu ''plastičnu vezu'' oslabio i krug izvukao napolje. U svakom slučaju, to kada bih izbio ne bih ni skidao dekl, računam da ću ovim klještima odšrafiti šraf za ispuštanje ulja, klješta su duga oko pola metra pa da vidim tako moćan šraf ;D

Ali mi opet nije jasno kako da ovo zavrtim u krug? Da li da probam da ga ovim klještima obuhvatim?

post-1570-12878991225529_thumb.jpg

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja