severian 17710 Napisano Maj 9, 2011 Integrisan, 8371 postova Prijavi odgovor kao problematičan Za ovaj vikend išli smo na neku malo dužu vožnjicu, ja opteretio topcase i naravno: pukao šraf koji drži nosač kofera (M6) i ostao u navoju (pošto sam ga locktite-ovao, a verovatno i dobro pretegao;). Tom prilikom ispao je i distancer nosača kofera (a kofer je sam Bog sačuvao - ostao na 2 navoja na preostala 3 šrafa, pre nego smo primetili). Sada treba srediti stvar, pa da pitam iskusnije: - Ostatak šrafa u navoju očigledno moram da odvrnem bušenjem. Koliko sam shvatio za M6 mora da se izbuši 4.8mm (najbliže tome) i onda odvija. Pošto je navoj u samom motoru, ovo mora da se odradi JAKO pažljivo! Ovo ne smem;) sam, pa da pitam: Da li neko zna preciznog i strpljivog majstora koji ovo može da završi (traži vreme i strpljenje)? - Da li nego zna nekog metalostrugara (uslužnog) gde bih mogao da napravim distancer (vrlo nekarakterističan, ali imam drugi za kalup)? Ili neko ima neki drugi predlog gde napraviti taj distancer? - Gde može da se nađe novi šraf tvrdoće preko 9 (ili još bolje preko 10), M6 sa dugim navojem? Gde to naći na komad? Takođe, dobrodošao je bilo koji dodatni savet;) Unapred hvala! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sale ZX10 93 Napisano Maj 9, 2011 U prolazu, 76 postova Prijavi odgovor kao problematičan sraf ces naci na buvljaku, jedna od poslednjih tezgi, mislim da se zove srafko... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pera Pop 596 Napisano Maj 9, 2011 Svrati ponekad, 360 postova Lokacija: Beograd Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Ima odlican metalostrugar u Batajnici dobar majstor i prilicno jeftin u odnosu na druge.Videcu mogu li da ti nadjem broj nema firmu radi kod kuce kod rampe u centru Batajnice Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17710 Napisano Maj 9, 2011 Integrisan, 8371 postova Prijavi odgovor kao problematičan Provericu na buvljaku za sraf (mada su mi drugari rekli da tesko da cu tamo naci inox sraf tvrdoce od 9 i vise). U svakom slucaju hvala. Za metalostrugara u Batajnici - ako nadjes neki kontakt, molim te objavi ga ovde (bice korisno i drugima). Verujem da dobrom majstoru za tu podlosku ne treba duze od 5min na strugu (posto imam drugu za templejt;). Imali li jos neko savet? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
thelord 98 Napisano Maj 9, 2011 Stomatolog na motoru, 1522 postova Lokacija: NBGD Motocikl: Transalp XL600V-X Prijavi odgovor kao problematičan Srafko radnju imas i preko puta Antike kod Hale Sportova. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rboban 1038 Napisano Maj 9, 2011 Drug član, 3000 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: FleXeR Prijavi odgovor kao problematičan Da NE lepis ubuduce srafoVe..... POZZ 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17710 Napisano Maj 9, 2011 Integrisan, 8371 postova Prijavi odgovor kao problematičan E, ovo je bilo od pomoci;)... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bogdan 143 Napisano Maj 9, 2011 Zainteresovan, 762 postova Lokacija: Donji Milanovac Prijavi odgovor kao problematičan Kazes inox , ako mislis na prohrom sraf to je to ( ne niklovan ili pocinkovan nego ceo od prohroma )jer su srafovi od prohroma zilaviji od ovih od obicnog celika , znam jer radim vanbrodske motore a oni koriste takve. Nema ih na buvljaku ni po radnjama , vidi na Adi u servisima za pente , m-6/40 mm koristi tomsova cetvorka , ako je dovoljno dugacak. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aćimo 1144 Napisano Maj 9, 2011 Drug član, 1531 postova Lokacija: Beograd-Čačak Motocikl: XRV 750, TZR 125 Prijavi odgovor kao problematičan Takav šraf naćićeš u ulici Vojvode Stepe. Radnja je ispod trošarine nekih 50-tak metara, prema autokomandi sa desne strane. Pozz. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6798 Napisano Maj 9, 2011 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Sa burgijom od 4,8mm se busi rupa da bi se naknadno urezao navoj 6mm! Znaci trebace ti laserska preciznost da burgija ostane u centru.Zato kreni sa burgijama manjeg precnika i dodji najvise do 4. U tu rupu bi mogao da se uvrne zatim onaj "levi odvijac za zalomljene srafove".Kako se to tacno zove ne znam.Obicno ih prodaju u kutijici sa 4-5 komada razlicitog precnika. Da bi lakse odvrnuo sraf sa Loctite-om potrebno ga je dobro zagrejati.Ako je moguce let lampom,ako ne industrijskim fenom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17710 Napisano Maj 9, 2011 Integrisan, 8371 postova Prijavi odgovor kao problematičan Takav šraf naćićeš u ulici Vojvode Stepe. Radnja je ispod trošarine nekih 50-tak metara, prema autokomandi sa desne strane. Pozz. Hvala. Pogledacu. Da li znas kako se zove radnja? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17710 Napisano Maj 9, 2011 Integrisan, 8371 postova Prijavi odgovor kao problematičan Sa burgijom od 4,8mm se busi rupa da bi se naknadno urezao navoj 6mm! Znaci trebace ti laserska preciznost da burgija ostane u centru.Zato kreni sa burgijama manjeg precnika i dodji najvise do 4. U tu rupu bi mogao da se uvrne zatim onaj "levi odvijac za zalomljene srafove".Kako se to tacno zove ne znam.Obicno ih prodaju u kutijici sa 4-5 komada razlicitog precnika. Da bi lakse odvrnuo sraf sa Loctite-om potrebno ga je dobro zagrejati.Ako je moguce let lampom,ako ne industrijskim fenom. Hvala. Ovo su pravi saveti. Inace, i dobio sam od nekih ovde prisutnih drugara savet da se pocne sa burgijom od 3mm (ili cak manjom) pa da sirim. Problem je sto je navoj na samom motoru (a ne na nosacu kofera), pa ne moze da se skine taj deo i postavi pod onu busilicu sa nosacem. Za levi navoj sam dobio savet da je jako rizican, tj. ako pukne kod odvrtanja mogu da se slikam sa tom rupom, a onda i zbogom nosacu topcase-a. Navodno postoji i neki konus koji moze da se gurne u izbusenu rupu i da se tako odvrce. Sta mislis/mislite o tome? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6798 Napisano Maj 9, 2011 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan E to na sta ja mislim je konusno ima na sebi nesto poput navoja (levog) i ti kad ga uvrces konus normalno postaje siri i u jednom trenutku pocne da okrece i taj komad srafa u navoju. E sad nije sve tako jednostavno. Kada je rupa zabusena u srafu velika,postoji mogucnost da se ostatak srafa toliko rasiri (jer su zidovi tanki)pa onda sam sebi koci put napolje.To je br. 1 Br. 2-ti alati (taj alat) bi trebalo da je poznate svetske marke. Kineske kopije ,narocito one manjeg precnika,izuzetno su krte,pa kad je sraf "tvrdoglav" postoji velika mogucnost da to cudo pukne.To nikako necemo Zato jos jednom ponavljam da je grejanje vrlo vazna stvar. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bogdan 143 Napisano Maj 9, 2011 Zainteresovan, 762 postova Lokacija: Donji Milanovac Prijavi odgovor kao problematičan Sto rece pronto,obavezno jaaako dobro grejanje zbog loktajta , e sad ako si upotrebio neki ekstrajak , nema vadjenja tog srafa kad je zalomljen nego dobro nacentriraj pa busi sa 3 mm pa sa 4.8 i probaj da ureznicom procistis ,ako nece busi sa 5.6 i urezuj sledeci navoj , m-7 pa nadji takav sraf. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6798 Napisano Maj 9, 2011 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Ne mora odmah M7. Moze da se proba Helicoil.Ume da bude bolje od originalnog navoja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aćimo 1144 Napisano Maj 9, 2011 Drug član, 1531 postova Lokacija: Beograd-Čačak Motocikl: XRV 750, TZR 125 Prijavi odgovor kao problematičan Takav šraf naćićeš u ulici Vojvode Stepe. Radnja je ispod trošarine nekih 50-tak metara, prema autokomandi sa desne strane. Pozz. Hvala. Pogledacu. Da li znas kako se zove radnja? ACRONI Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17710 Napisano Maj 10, 2011 Integrisan, 8371 postova Prijavi odgovor kao problematičan Sto rece pronto,obavezno jaaako dobro grejanje zbog loktajta , e sad ako si upotrebio neki ekstrajak , nema vadjenja tog srafa kad je zalomljen nego dobro nacentriraj pa busi sa 3 mm pa sa 4.8 i probaj da ureznicom procistis ,ako nece busi sa 5.6 i urezuj sledeci navoj , m-7 pa nadji takav sraf. Upotrebio sam plavi locktite, tj. onaj koji nije za trajno fiksiranje nego da moze demontaza. Da nije trajno fiksirano najbolji dokaz su preostala tri srafa - sva tri su se odvila skoro do kraja od vibracija Dakle, ako sam dobro razumeo: Busim sa 3mm u centru (ideja mi je da ubojnicom prvo napravim rupicu, pa onda burgijom), pa sa 4mm (da ne idem na 4.8?), dobro zagrejem fenom nekako (ne bih se igrao sa let lampom jer je sediste jako blizu), i onda konusom sa levim navojem (od renomiranog proizvodjaca ) pazljivo zavijam i nadam se najboljem. Sto se srafa tice - hvala svima na sugestijama. Inace, javio se i nesebicno ponudio pomoc i jedan forumas pa cemo to probati prvo preko njega da napravimo. Mislim, ako najpre izvadim ovaj zalomljeni vijak... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17710 Napisano Maj 10, 2011 Integrisan, 8371 postova Prijavi odgovor kao problematičan PS: inace, ne mogu da vam opisem koliko motor vibrira od labavog kofera! Posto se stvar dogodila u seriji krivina, a ja nisam odmah shvatio sta se desava, bio sam potpuno zapanjen jedno 5-6 krivina, dok se nisam setio da pogledam nazad . Nista se ne cuje posebno, samo se motor rita kao govece na rodeu... Odjednom... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladas 192 Napisano Maj 10, 2011 Svrati ponekad, 373 postova Lokacija: Buenos Aires, Argentina Motocikl: BMW F650GS Prijavi odgovor kao problematičan Pogledaj: Mozda moze da posluzi. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rboban 1038 Napisano Maj 10, 2011 Drug član, 3000 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: FleXeR Prijavi odgovor kao problematičan http://www.louis.de/_3096a1c616b5eec7c627328af1c94d5061/index.php?topic=artnr_gr&article_context=detail&grwgr=370&wgr=471&list_total=9&anzeige=0&artnr_gr=10003942 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
strasilo 3893 Napisano Maj 10, 2011 Drug član, 2288 postova Lokacija: Podravska pripizdina u HR Motocikl: egzotični GSXR750 K88 Prijavi odgovor kao problematičan Kakav locttite je u pitanju .. ako je onaj "hard" zaboravi na bilo kakve pokušaje spašavanja postojeće rupe i navoja... jer ćeš jebat ježa u leđa, a nećeš ništa napraviti ... Buši odmah veću rupu za pripremu za "puškicu" (helicoil i slično) i baziraj se na to ... Ako ćeš stavljeti inox vijak, svaki je tvrdoće veće od 10 jer je inox čelik, a obični vijci su od željeza (uglavnom 8.8 tvrdoće)... tako da se oko toga ne moraš brinuti ... Neznam gdje ih kod tebe ima za kupiti, ali kod mene ih ima u svakoj "boljoj" trgovini sa vijčanom robom ... i cijena je mizerija... cca 15-25 din/kom Isti tokar (strugar) koji će ti napraviti distancer, može ti riješiti i navoj na vijku ako je drugačiji ... no, pošto ćeš vjerovatno ubacivati "puškicu", ide obični navoj M6 Ovo ti je alat za vađenje polomljenih vijaka ali vjeruj mi na riječ, ako imaš locctite zaboravi na to ... "Puškice" nije uopće problem staviti, samo je skupo ulaganje jer treba specijalni alat, pa je bolje naći nekoga tko to već ima (svaki auto/moto servis koji drži do sebe ) Ja sam do sad to radio nebrojeno puta... nekoliko puta sam kupovao refill puškica po 100 koamda itd itd ... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17710 Napisano Maj 10, 2011 Integrisan, 8371 postova Prijavi odgovor kao problematičan Kakav locttite je u pitanju .. ako je onaj "hard" zaboravi na bilo kakve pokušaje spašavanja postojeće rupe i navoja... jer ćeš jebat ježa u leđa, a nećeš ništa napraviti ... Nije hard, vec onaj "plavi" (hard je bio crveni) koji je predvidjen za demontazu. Mislis li da vredi pokusati? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
guja011 167 Napisano Maj 10, 2011 Drug član, 1847 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan jel to de je šraf prolazna rupa ili slepa? daj neku fotku Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17710 Napisano Maj 10, 2011 Integrisan, 8371 postova Prijavi odgovor kao problematičan jel to de je šraf prolazna rupa ili slepa? daj neku fotku Na zalost slepa (i to u samom motoru ). Da je prolazna izbusio bih i stavio maticu pozadi. Dobar ti je predlog ovo za fotku - slikacu i okaciti veceras (kada dodjem do motora). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Maj 10, 2011 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ovaj konusni alat iz strasilovog posta mozes probati, ali "nezno, kao da milujes zenu". Strpljen = spasen. Grijanje, pa malo "antikonus", pa malo kuc-kuc, pa malo grijanje, pa jedna za smirenje,...pa grijanje..... Razbusiti mozes uvijek. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...