Jump to content

Moto Zajednica

Motor, konačno ;)

Recommended Posts

  • Drug član, 1163 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Dakle, da se i ja pohvalim. Danas sam završio sa Ernestom kupoprodaju motora - Yamaha FZ6n. Opet, hvala Ernesto.

 

Prije svega da ukratko ispričam kako sam završio na ovoj ljepotici. Čitajući Andrejev tekst od Apriliji Sportcity 250, odmah sam rekao da ću to da kupim. Skupio lovu, otišao u Skuter centar, uplatio motor i počeo da čekam. Kada se čekanje rasteglo na 20 i kusur dana i kada se pojavila ova ljepotica, ja sam prelomio i odlučio da je kupim. Uzeo lovu nazad, dogovorio se sa Ernestom i na kraju kupio.

 

Razloga zašto sam odustao od midi skutera i prešao na motor ima u principu dva ili tri, zavisi od tačke gledanja. Jedan je taj što bi sa tim skuterom zaglavio duži niz godina, jer bi uvijek imao nešto preče nego da njega prodam ili mijenjam za motor. Drugi je taj što ipak motor uzimam za dvoje i želim u dvoje da putujem, a za to skuter nije baš. Treće je - mijenjač je ipak mijenjač i želim da ja njega kontrolišem malo više nego sa gasom. Kad se to sve pogleda, stavi na papir, sračuna (zbroji i oduzme), nema pametnog razloga da se ne pređe na motor (u ovom slučaju Yamaha FZ6n). ;)

 

LM, detalji vezani za motor. Motor je 2005. godište i ima pređeno 4030 kilometara. Ja danas napravih svega 10. :( Ali polako...

 

Dalje, na motoru su Metzeler Sportec gume, praktično nove. Ma, sav motor je NOV. Kilometraža već govori sama za sebe dovoljno.

 

Prvi utisci su ekstra ekstra pozitivni. Ovo mi je prvi veliki motor u životu i mislim na motor. Vozio sam ranije Tomos Automatic, APN6, Vespu PX200 (na polaganju) i to bi bilo to. Ali to nisu motori, to su trotineti... :D Ali obavljaju svoj posao i svrhu kojoj su namijenjeni... Bez uvreda na bilo čiji račun, molim...

 

Od petka, kad sam se dogovorio sa Ernestom za kupoprodaju, bila mi je frka neviđena. Stalno neka nervoza... Pa kako ću... Pa da se neću negdje sjebati... Da neće proklizati na pijesku/šljunku/pa i asfaltu... Da neću umjesto kvačila stisnuti kočnicu ili zavrnuti gas... I tako dalje... Svako može da se sjeti kako je njemu bilo kad je prvi put sjedao na motor i kakve su ga muke mučile... :(

 

Danas popodne sam preuzeo motor, sjeo PRVI put na njega i... Krenuo... :D :D Maršruta je bila od Ernesta (ispod Gazele) do Krnjače. Dakle, Ernesto - Kališ - SUP u 29-om - Pančevac - Krnjača. Ja se inače nalazim iza Poljoprivredne škole na pančevačkom putu.

 

Na mostu me uhvatila kiša. Počela je da lije kao iz kabla... Kapi kao da imaju pola litre. Kako koja padne tako sam mokar za dva kvadratna centimetra. Da nisam imao cvikere, ostao bih bez očiju. BUKVALNO... Brzina kretanja 55 km/h... :D

 

Stigoh kući i krenem da sumiram utiske... Prvo što sam rekao kad sam otvorio usta je bilo: "Jebote, ovo se vozi lakše od bicikla!" :D I stvarno jeste tako... Nisam prešao 5000 obrtaja, a motor nije cimao ni na koji način. Uvijek je rado prihvatao gas i mogao je uvijek da se lijepo vozi i kontroliše. U dolasku mi se dva puta ugasio na uzbrdici. Sve ostalo... Hmmm... Kad bih morao da sumiram utiske u jednoj rečenici to bi bilo ovako: "Bez obzira na konje i gabarite, vozi se lakše nego što se može zamisliti."

 

Što se vožnje tiče, spadam u one koji razmišljaju glavom i smatraju da je stil i način vožnje u glavi i da ne zavisi od motora. Jesam ja njega u današnja dva kruga, koja sam obavio nakon dovoženja i prestanka kiše, nagurao do 100-tke na pančevačkom putu, ali nemam želju da ga odmah tako džibrim. Nego, eto, samo da vidim kako ide. Sva ubrzavanja su bila od treće na gore. Ide, ide kao avion. I tu se za sada moje aspiracije po pitanju brze vožnje završavaju.

 

Plan mi je da se u narednih 15-20 dana dobro upoznamo, barem na ravnoj i širokoj cesti, pa ćemo onda polagano u grad. I na posao. Relacija za posao je Krnjača - Bežanijska kosa. Po meni, dovoljno ozbiljno da ima svega - i gradske gužve i "otvorene" ceste.

 

Konačno sam i ja nabacio motor. Nakon sto godina sanjarenja i maštanja, kupio sam motor i sretan sam kao malo dijete. Nadam se da će tako i ostati, a nema razloga da ne ostane jer je motor u fenomenalnom stanju i praktično nov. Ne traži mi nikakva ulaganja, ali ću u dogledno vrijeme da zamijenim ulje i da stavim Motul-a 300V.

 

Znam da imam još dosta da učim i dosta kilometara da pređem da bi mogao da kažem da znam šta radim i, što je najbitnije, da kažem da znam da vozim motor. Ali, polako. Imam ono osnovno - motor, pamet i dobru volju da saslušam i poslušam starije i pametnije. Ostalo je samo stvar vremena.

 

U planu mi je nabavka ozbiljne kacige (HJC ZF-9) i pristojne jakne (bacio sam oko na Alpinestars T-Breeze Air-Flo u crnoj boji, to je prva stvar u mome životu koju sam probao i koja mi je od prvog trena kako sam je obukao stajala savršeno, ali savršeno). I kasnije kad finansije budu dozvoljavale i Buese Belluno protektor-prsluk. Nakon toga ostaje samo kombinezon i čizme, ali za to ima vremena.

 

Ovo jeste ispalo malo poduže, ali... Šta da radim... Morao sam sreću i radost da podijelim sa nekim, a sa kime je to bolje nego sa braćom po motorima.

 

Pozdrav svima.

 

PS1: Hvala meex-u na srdačnoj podršci i strpljivoj pomoći... Hvala ti druže.

PS2: Vidimo se u subotu na Fruškoj gori. Nakon ovoga slijede dalji utisci sa ponašanja na putu...

PS3: Nemam fotoaparat osim onog krša na mobilnom, tako da nisam postavio slike, ali će iste da stignu u narednih par dana...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 337 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Triumph Street Triple

Stavi neke slike,da vidimo mi to cudo!Samo polako,strpljivo pravi kilometre i uzivanje ce biti sve vece i vece

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1480 postova
  • Lokacija: Bratunac, Earth
  • Motocikl: R1200C, GS, DRZSM

Cestitam. Kupio si dobar motor. To sto imas opreza (malko straha) na pocetku je vise nego dobro. Cuvace te od raznih eksperimenata koji bi ti mogli pasti na pamet. Nemoj da gusis taj osjecaj nego ga pusti da nestane sam, jednom kad se upoznas sa masinom i sobom kao vozacem. Sretno!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 276 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: XT660R

motor je preteran videces i sam,neverovatno je elastican.

Imam jedno pitanje,jesu te metzeler fabricke gume ili su fabricke zamenjene posto moj ima bridgestone(imam 5500 km na satu) i kupljen je u Rodicu i pise mi u manualu da fabricke idu Dunlop i Metzeler

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1163 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Hvala svima na čestitakama i lijepim željama. U postpupku sam "pronalaženja" digitalnog fotoaparata kako bi postavio adekvatne slike da bi se vidjelo u kakvom je stanju motor.

 

G-tec: Iskreno rečeno nemam pojma, morao bi da pitam Ernesta, ali sam i ja pročitao u servisnom uputstvu da ide Dunlop ili Bridgestone. Budeš dolazio na skup za vikend, vidjećeš motor, vidjećeš sve. Kako god bilo, znam da su Metzeler gume jedne od boljih i ja na njih za sada nemam zamjerke.

 

Motor je elastičan do bola i nazad i to mi savršeno odgovara dok se ne naviknemo jedan na drugoga i dok se ja ne priviknem na mijenjač. Ipak mi se povremeno ubaci u ler, iako ja pomislim da je u drugoj. :(

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 438 postova
  • Lokacija: Vojvodina-Novi Becej-Germany svuda po malo.
  • Motocikl: Suzuki V-Strom 1050xt 2022

Cestitam super motor ,nek ti je sa srecom u dugu dugo da ga vozis pozz ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1163 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Hvala na ponudi, zzzzzz. :) Za sada mi se ne žuri, ali ako ništa ne uradim do petka, onda ćemo se čuti i obaviti slikovanje...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vlasnik sajta, 5341 postova
  • Lokacija: Beograd, Srbija
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Cestitam za masinu! Da se lepo slusate medjusobno i nece biti problema... I ne zaboravi, motor moze koliko moze, ali ti vozi koliko ti mozes.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 548 postova
  • Lokacija: Novi Beograd
  • Motocikl: Malaguti Madison s200

Dobili smo pojcanje u ekipi FZ6!! XTRA!! ;D..Castor, ajde da ti i ovde cestitam i da se u zdravlju navozas..:) Cujemo se i vidimo za weekend..;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Guest Borko_smorko

Citam ovaj tvoj tekst i mislim se koliko li mi je samo sve to poznato. Ta sreca,taj strah, ta nepoznanica. Polako ali sigurno ima sve to da legne kao beba na nosu. Prelep motor, uzdravlje da te sluzi i da se sit navozas. Samo pazljivo i oprezno. I nemoj da zevas preterano u ove nase devojke koje se trude da se sto vise raskomote. Eventualno stavi koju iza sebe ali molim te iskljucivo "kubanske modele".

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1163 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Evo ljudovi, braćo moja, novih utisaka. Danas kad sam došao sa posla, palo je tuširanje i klopa i onda odmah na motor. Mislio sam da skoknem do Mass-a da uzmem sprejeve za lanac i za podmazivanje pokretnih dijelova na motoru, ali rade do pet. Ipak sam produžio do drugara na Mirijevo (na najvišu čuku :D). Malo sam tamo posjedio sa njime, on se naravno raspametio. :D A onda sam krenuo u putešestvije, mini izdanje.

 

Sveukupna ruta za danas je imala 65 kilometara i sve je bio grad. Krnjača - Bogoslovija - Mirijevo - Bulevar Revolucije - Cvetko - ATŠ - Braće Jerković - VETŠ - Autokomanda - Slavija - Trg - terazijski tunel - opština NBGD - Tošin bunar - blokovi - Sava centar - Brankov most - Moskva - Slavija - Autokomanda - Vojvode stepe - Kumodraška - Autokomanda - Slavija - Poštanska štedionica - pančevački most - Krnjača. I to sve sa saputnicom... ;) Mojom dragom...

 

Samo sam se na jednom mjestu povezao 85 (mada draga kaže da je bilo 95, ali nije bitno), da bi naložio jednog lika u Golfu II. :D (al' sam brezobrazaaaan) :D Naravno, manijak se primio i odmah počeo da loži golfića.

 

Sve ostalo se nije prešlo 60! Draga je oduševljena motorom. I kako izgleda i kako ide i kako ga ja vozim. U čitavom ovom današnjem putovanju sam imao mješovitu rutu - i gradska gužva i polučista cesta. Polako osjećam kao da se stapam sa motorom, a sve mi je jači osjećaj kao da sam čitav život proveo na njemu. I moram da kažem, da stvarno nisam imao nikakve potrebe da ga čepim sad ne znam ni ja koliko. Ovakav lagan tempo vožnje mi u potpunosti odgovara. Smatram da grad nije mjesto za jurcanje, već za laganu vožnju. Od jurcanja niko u saobraćaju nema koristi.

 

Ono što bi želio da naglasim, obzirom da sam na više mjesta na forumu učestvovao u "raspravi" ponašanja vozača automobila, za sada imam samo da kažem da su bili u potpunosti korektni. Svugdje sam bio viđen i primjećen (a nosio sam nošu na glavi i cvikere :D), i što je najvažnije svugdje sam bio maksimalno ispoštovan.

 

Ova današnja vožnja mi je donijela dvije korisne stvari. Prva je da sam potrefio mijenjač i šaltanje brzina, a druga je da sam barem 60-70% savladao kretanje uzbrdo iz stojećeg položaja. Ostaju tu još neke finese vezane za kretanje, ali polako.

 

Sutra pičim na posao sa mašinom. U povratku Guevara za sprejeve i onda kući. Relacija je Krnjača - Bežanijska kosa - Krnjača. Vidjeću samo kako ću sutra da prođem gužvu u gradu, mada mislim da neće biti problema. Nadam se samo da neće padati kiša, inače ću joj jebati miša!!! :D :D :D :D :D

 

Opet, hvala svima na lijepim željama, čestitkama i pozdravima.

 

Nadam se da ćemo se vidjeti barem u nekom broju na Fruškoj gori...

 

Pišemo nastavak sutra.

 

Pozdrav svima. ;)

 

EDIT: Još jedna stvar, onaj početni strah je praktično nestao. Naučio sam (barem smatram) da ubrzavam pristojno u svim stepenima prenosa. Lagano se opuštam i krećem da lijepo jedem krivine, tj. da se nagnem. Polako, ali... Mada, smatram da je sad samopouzdanje sad otišlo nebu pod oblake, a to možda ne mora da valja. Vidjećemo kako ću sutra da prođem u putovanju na posao i sa posla, pa ćemo znati kako stojim. Mada, svjestan sam činjenice da samouvjerenost može u ovom trenutku puno da me košta.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 554 postova
  • Lokacija: Banatsko Novo Selo

 

      Cestitam na izboru, skuter je ipak samo skuter a motor je nesto vise!

      Probaj da izadjes iz gradke "vatre" na otvoren put upoznaj malo i tu stranu voznje!

      Zelim ti puno srecnih kilometara!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

sa srecom,

 

pa izadji iz grada, pa malo voznja po brdu, pa malo na put, pa zeleni karton, pa traženje pasosa, pa probanje krivina po dalekim zemljama, pa...

 

ništa, navozaj se...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator

Čestitam, samo polako i svakim danom motor ima sve više da te ispunjava i iznenađuje prijatnim ponašanjem, zato što on uvek može da ti pruži mnogo više nego što ti očekuješ i mnogo, mnogo više nego što ti možeš da kontrolišeš, i to posebno u gradskim uslovima. Samo polako.

 

najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja