Jump to content

Moto Zajednica

motor se gasi u voznji

Recommended Posts

• U prolazu, 14 postova
  • Motocikl: Honda VFR V-tec; Malaguti SM 500 RS

Cao drugari,

imam Malaguti Spider Max 500 RS (trebalo bi da je Piaggio 500 masina unutra) star (mlad) 18 meseci i u principu sam jako zadovoljan kako me sluzi, ali imam jedan problem koji me sve vise i vise nervira (kako vreme odmice).

Naime, desava se da se motor u voznji ugasi i to kada mu pustim gas, odnosno na onom prelazu iz brzine u ler.

Dakle, kada pustim gas on ne spusti ravnomerno broj obrtaja na 1500 vec kao da ima neku "knedlu" koja dodatno spusti broj obrtaja u samom trenutku prelaska na ler i tada se motor ugasi. Ukoliko se u toj sekundi kada prelazi u ler ne ugasi, nastavlja da radi u leru normalno (1400-1500 obrataja). Kada se i ugasi, pali odmah bez problema kao da se nista nije desilo.

Ovo se ne desava cesto (mozda jednom u dve nedelje), ali jako iritira i unosi onaj odvratan osecaj nesigurnosti kada svaki put razmisljas da li ce se motor ugasiti kada oduzmes gas.

Prosle nedelje sam krenuo uvece do grada, motor se ugasio pa sam ga ja upalio a on se opet ugasio cim sam upalio svetla (i tako 5-6 puta). Nakon toga sam se vratio kuci sa ugasenim svetlima. Sutradan je radio normalno... (dakle gasi se na par dana).

Bio sam u servisu, i na "dijagnostici" motor ne prijavljuje nikakav kvar (error), ali mi je majstor rekao da regler "prepunjava" odnosno da pravi napon od 14,8 A a treba maksimalno 14,2 A pa da mozda zbog toga ceo sistem "brlja' i povremeno se ugasi.

Ja se u mehaniku/elektroniku ne razumem, ali mi po logici pre pada na pamet kao problem rad u leru te Vas molim za misljenje (ako i Vi smatrate da je ovo - kako nastelovati, znam da ovde ima extra poznavalaca ove materije).

Ako smatrate da je nesto drugo, molim za savet/misljenje.

Izvinjavam se na obimnom opisu problema, ali mnogo me muci... :zbunjen:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 37 postova
  • Motocikl: Aprilia Sr 70

A da ti nije karburator zaprljan?? :zbunjen: Desavale su se i meni takve stvari na 50cc :D Svaki skuter teze pali sa upaljen svetlima ako nije ugrejan...

• Zainteresovan, 952 postova

Mislim da nema karburator već ubrizgavanje i automatsku regulaciju ler gasa, tu nežto zeza, imao sam slučaj na x9 500 i nije rešeno kako treba već nekim alternativnim metodama. Znači u servis na dijagnostiku.

• U prolazu, 14 postova

Da, nema karburator; problem je sto na dijagnostici ne prijavljuje nikakvu gresku pa niko nije siguran sta je u pitanju. I ovo sto majstor predpostavlja da je regler (jer jace puni) je predpostavka, a meni se ne menja regler (ne svrbe me nesto pare u poslednje vreme) ako nije on u pitanju i ako mi to nece resiti problem.

• BJB Maxi Scooter Club, 743 postova

Šta god bilo, ako regler prepunjava - mora da se zameni. Postoji mogućnost da ošteti akumulator, a možda i neki potrošač ili instalacije. Predlažem da kreneš odatle, pa ako posle zamene nestane problem, znaćeš šta je bilo u pitanju.

• Zainteresovan, 853 postova
  • Motocikl: PX 200 E Arcobaleno

ako je vec radio dijagnostiku majstor i video da regler prepunjava,treba da zna da je napon glavni nosilac svega.Preko kompijutera se vrse komande na sve potrosace pa tako i na dizne koliko ce goriva ubrizgati u datom momentu.Lako se moze desiti da dolazi do prekida signala na dizne ili pumu visokog pritiska. Ako ti je probio regler akumulator i sijalice su ti najmanja stavka koje ce crkavati.Ako ti crkne kompijuter to ce te tek kostati.

pregledaj filter za gorivo,zameni ga.I sa reglerom se nemoj zezati,jer je on bitan faktor u celom sistemu.

• U prolazu, 14 postova

Hvala ljudi na pomoci, izgleda da ipak krecem od reglera pa dokle stignem (da li neko zna na koliko treba da puni na ovom modelu motora - da li stvarno na 14,2A max) ili su druge vrednosti.

• Svakom po zasluzi, 12424 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Max napon na akumulatoru pri upaljenim svetlima ne sme da pređe 14.2 Volta 0namigivanje.gif

• motordzija opste prakse, 700 postova
  • Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850

Regler puni od pada napona recimo 11,5V na akumulatoru (ili sl vrednosti) i pusta punjenje sve do 14,7 u piku, pa neka je i 14,8V nije opasno ako svaki put prekine punjenje akumulatora. Radom motora i ostalih potrosaca napon pada na odredjenu vrednost, kada regler opet ukljucuje punjenje. Punjenje prestaje kada napon akumulatora dostigne zadati pik (14,7 V) i tako u krug, pa u nedogled. Prestankom rada motora zaustavlja se i generator punjenja (dinamo ili cesce alternator),pa se napon na akumulatoru sa ugasenim motorom stabilizuje na oko 12,5 V. 12,4 kod starijih do 12,7 kod novih i skroz napunjenih akumulatora).

Sindrom neispravnog reglera pri punjenju je crkavanje sijalica u nizu, cesto i brzo. Ako ne prekine punjenje akumulatora, regler pusta struju i preko 14,7 V pa prvo poriknjavaju sijalice. Sindrom neispravnog reglera pri ukljucenju (da ne pocinje punjenje pri oko 11,5 ili 11,7 V) je slaba svetlost sijalica, tesko anlasovanje, truba tesko radi, krevelji se... vrlo slicno sindromu slabog akumulatora. Akumulator nekad biva neduzno okrivljen a regler brlja.

Provera ispravnosti reglera vrsi se posmatranjem, prikljucenog na obican jeftini unimer. Prikljucenjem na unimer plusa i minusa na jednosmernu struju akumulatora (DC u opsegu gde je 12V), upalimo motor i posmatramo ekran unimera. Vrednosti ukljucenja i iskljucenja punjenja moraju biti u navedenim okvirima. Poiskljucivati potrosace (svetla i dr) pri posmatranju.

Smetnja u izvrsenju punjenja moze biti i svako spojno mesto u lancu punjenja ili potrosnje. To su najcesce kontakti na klemnama, platne na spojevima, muskozenske stopice korodirane ili patinirane. Bilo bi pametno sve spojeve odvrnuti, presmirglati i vratiti ciste. Mozda siroti regler nije kriv, nego korodirana platna ili spoj. Mozda regler pusti punjenje, ali ono ne moze da stigne do akumulatora zbog korozije na putu.

Pre pristanka na bilo kakvu ozbiljnu intervenciju, za svaki slucaj zbog eliminacije drugih uzroka muka, sipati bezolovni benzin kod Lukoila ovih dana. Ako sindrom gasenja na leru ostane, i ne pomogne ni rucna mala korekcija lera, ... srecno u daljem trazenju. :zdravo:

• Podržavam 2

• U prolazu, 14 postova

Momci hvala puno, bas ovakvi saveti/informacije su mi trebali. 1zdravo.gif

@ pronto: garancija jeste 2 god, ali kazu da je regler elektricni deo pa ce da vide dal' vazi i za njega (nasa posla) 1neznam.gif

@ ratboy: zao mi je zbog crkavanja, valjda ce ovaj moj preziveti.0stabre.gif

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja