radoica 15 Napisano Mart 24, 2011 Svrati ponekad, 259 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda VFR 800FI Prijavi odgovor kao problematičan E ovako. Imam jedan problem, koji mozda i nije problem. Motor radi, sve ok. Naravno, sad ide ono ali! Posle jedno 2 meseca, koliko je motor stajao, uzeh ja danas da ga provozam iz garaze. Dosao kuci, on sav prasnjav, reko nema smisla, odoh da ga operem. Kad sam banjao motor, zapazih da mi ono staklence od ulja, gde se meri nivo ulja, ima, kao neke fleke, ali iznutra....E sad interesuje me sta je to, i da li je to problem? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Mart 24, 2011 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan meni izgleda kao vodena kondenzacija ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
radoica 15 Napisano Mart 24, 2011 Svrati ponekad, 259 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda VFR 800FI Prijavi odgovor kao problematičan Znas sta je cudno? Sto kad nagnem motor na stranu, da ulje prekrije staklo do vrha, i zatim vratim motor na copu, ta kako bih je nazvao fleka ne nestane....tj, ne menja oblik. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12524 Napisano Mart 24, 2011 Ne silazi, 7320 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Meni je takodje bilo zamuceno kontrolno ''prozorce''. Problem sam resio slucajno, polomio sam jedan sraf na dekli i dok sam se zezao sa time, motor je bio nagnut na levu stranu (prozorce je ostalo suvo) i posle nekog vremena se ocistilo samo. Dakle, kada budes menjao ulje, ostavi ga malo da se luftira i ocistice se. To sto sam ja polomio je taj veliki beli sraf kod tebe (pored prozorceta). Alu je i puca kao staklo. Moj savet ti je da ne diras da ne prodjes kao ja. Ako vec skidas, skini ga izuzetno nezno a kada ga budes srafio nazad, dotegni ga samo rukom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
radoica 15 Napisano Mart 24, 2011 Svrati ponekad, 259 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda VFR 800FI Prijavi odgovor kao problematičan Hm....meni kad je motor na copi, non stop je staklo suvo. Ali meni je bitno da nije nista ozbiljno, tj da ne utice na agregat. Videcu ovih dana da promenim ulje...pa cu da vidim sta se desava Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Q 1642 Napisano Mart 24, 2011 Drug član, 1710 postova Prijavi odgovor kao problematičan To je izgleda duplo staklo i nekako je vlaga usla izmedju, pokusaj da ostavis motor na suncu ali navijen da nema ulja na staklu. Ne znam da li je to u pitanju ali ja bi pokusao tako ili nekim fenom da zagrevam da vidim sta se desava... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Raša 54 Napisano Mart 25, 2011 Drug član, 1854 postova Lokacija: NBG Prijavi odgovor kao problematičan ili kondenz ili semering pumpe za rashladnu tečnost. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mrle 8475 Napisano Mart 25, 2011 nekrunisani kralj moto cigana, 3185 postova Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd... Motocikl: 4x4 Prijavi odgovor kao problematičan duplo staklo, kondenz, kao kada udje voda u ručni sat. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bigbad86 825 Napisano Mart 25, 2011 Drug član, 2285 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Sevenfifty Prijavi odgovor kao problematičan Ili u far... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Techa 42 Napisano Mart 28, 2011 Svrati ponekad, 109 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan Indetičan a možda i veći problem sam ovih dana imao i ja. Prošlogodišnju sezonu sam završio sa Modričinim moto uljem u agregatu (polu sintetika -prešao sa njim ne više od 3.000 km bez ikakvih problema). U toku zime sam više puta obišao garažu kako bi palio motor i pustio da radi 10-ak minuta. Garaža je vrlo hladna što može da bude bitno za dalju priču. Na staklo za merenje ulja nikad nisam ni obraćao pažnju jer sam znao da imam ulja na max a agregat i ako je iz 91 god i 77.000 km ne troši ni kap ulja. Dan kad sam započeo veliki servis bio je izuzetno hladan a motor sam "kresnuo" kako bi lakše isteklo ulje i antifriz i tek tada primećujen da je staklo zamaglilo. Istog dana vadim agregat i odvozim kod majstora kojem pričam priču o zamagljenom staklu. Čoveku nije bilo teško (kad mu je već agregat na stolu)da odmah skine dekli na kojem je staklo i vidimo iznutra šta se dešava. Ufff, imalo je šta da se vidi. Dekli je po zidovima skroz ali bukvalno skroz presvučen slojem skrame koja je i staklu dala taj "mlečni-maglovit" izgled. Skinemo drugi dekli pa treći...svuda ista stvar. Ma da se šlogiraš od prizora. Sednemo da razmislimo šta može da bude u pitanju. Voda (meša ulje i vodu-dihtung glave), loš kvalitet ulja (pa stvara penu), loš kvalitet ulja u kombinaciji sa hladnoćom ili samo hladnoća odnosno kondezacija. Od svih mogućih kombinacija najcrnja mi je bila ta da je riknuo dihtung glave i da meša vodu i ulje. U suštini ni to nije ništa strašno, dešava se ali se i rešava, međutim to bi bio dodatni udar na moj ograničen buđet. Detaljnom analizom (a to trebate da uradite i svi vi koji imate zamagljeno staklo): 1.Znam 100% da motor nije gubio vodu. 2.Sačuovao sam ispušteni antifriz koji se po boji vrlo malo razlikuje od antifriza koji se zadržao u posudi za dolivanje (znači nije mešao ulje i vodu...) 3.Ispušteno ulje isgleda sasvim OK. U njemu nema ništa pa ni kapljice vode kao niti je promenilo boju. 4.Ulje je bilo na max sto znači da nije mešao vodu i ulje. Odlučujem da se nastavi sa planiranim servisom a dihtung glave neću dirati. Po završenim radovima (zamena lanca bregaste, štelovanje ventila, servis karburatora, sređivanje menjača...) u agregat sipam Motul polu sintetiku a agregat je upalio ko 1,2. Istog trena nastavljamo sa daljim servisom -vakumiranjem karburatora. Po završenom poslu onako uz "pivce" sednem porad "ljubimca" kad ŠOK- zamaglilo staklo... Ne samo što je zamaglislo već mi nivo ulja pokazuje ona skrama. Skrama se izdvojila i pliva po površini ulja. Malo razmislim i kapiram da je (i pored velikog rasturanja agregata i pranja svih delova) skrama ostala još po negde a novo ulje ju je spralo u karter a staklo je zamaglilo zbog kondezacije i hladnog vremena i izbistriće se dok motor budem provozao po nešto lepšem vremenu. Tako je i bilo. Prva vožnja i sve je došlo na svoje. Nikakav kondez, nigde skrame, taloga, nivo ulja je konstantan kao i nivo vode u boci za dolivanje. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
radoica 15 Napisano Mart 28, 2011 Svrati ponekad, 259 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda VFR 800FI Prijavi odgovor kao problematičan Nivo ulja se nije promenio. Dihtung glave..hm....pa presao je nekih 15 000 km, cisto sumljam da je to. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6021 Napisano Mart 28, 2011 Drug član, 3010 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Tečo, MOTOR SE ZIMI NE PALI AKO SE NE VOZI!!!! Ovo što ti se desilo je dovoljan razlog. Stvara se kondenz na svim delovima koji su se zagrejali! Nikada, nikada ne palite motor preko zime na 10 minuta, "da proradi". Stvarno ne znam odakle vam takve ideje, a vidim da ih puno tako radi. Posle bude, kuku i lele. Motor se pali kada se voziš i tu ništa ne možeš, leto, zima, teraj. A to da "odradi", pod sauhom, samo ga ugreje i začađavi. Ako se brinete za akumulator, skinite ga i stavite u toplu prostoriju. Ako vas mrzi da to radite, onda motor i nije za takve. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Q 1642 Napisano Mart 28, 2011 Drug član, 1710 postova Prijavi odgovor kao problematičan Tečo, MOTOR SE ZIMI NE PALI AKO SE NE VOZI!!!! Ovo što ti se desilo je dovoljan razlog. Stvara se kondenz na svim delovima koji su se zagrejali! Nikada, nikada ne palite motor preko zime na 10 minuta, "da proradi". Stvarno ne znam odakle vam takve ideje, a vidim da ih puno tako radi. Posle bude, kuku i lele. Motor se pali kada se voziš i tu ništa ne možeš, leto, zima, teraj. A to da "odradi", pod sauhom, samo ga ugreje i začađavi. Ako se brinete za akumulator, skinite ga i stavite u toplu prostoriju. Ako vas mrzi da to radite, onda motor i nije za takve. Upravo tako, ne razumem zasto ljudi pale motore zimi, narocito motore koji nisu "radjeni" odnosno na kojima su fabricki delovi a tu narocito mislim na karike. Neka ulja koja koriste motori (narocito motori novije generacije) mozda uopste nisu predvidjena za temperature ispod nule odnosno nemaju potrebna svojstva na tim temperaturama... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Techa 42 Napisano Mart 29, 2011 Svrati ponekad, 109 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan Tečo, MOTOR SE ZIMI NE PALI AKO SE NE VOZI!!!! Ovo što ti se desilo je dovoljan razlog. Stvara se kondenz na svim delovima koji su se zagrejali! Znam ja sve to Miso ali tako mi je ne dostajao......ufff, prosto sam morao da ga ponekad čujem (inače akumulator i držim u sobi i nije mi bilo teško da ga nosam do garaže i montiram pa demontiram za rad malo užitka). Inače razlozi zbog kojih staklo može da zamagli bi bili sledeći: 1.Kondezacija, 2.Loš kvalitet ulja, 3.Voda u ulju. P.S. Inače ja se svake zime ogrešim, i po koji put upalim motor i nikad mi se nije desilo da staklo zamagli. Ja bi ceo moj "slučaj" pripisao MODRIČINOM ulju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GixxerK6 819 Napisano Mart 29, 2011 Drug član, 1439 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 SDR V3 Prijavi odgovor kao problematičan Tečo, MOTOR SE ZIMI NE PALI AKO SE NE VOZI!!!! Ovo što ti se desilo je dovoljan razlog. Stvara se kondenz na svim delovima koji su se zagrejali! Nikada, nikada ne palite motor preko zime na 10 minuta, "da proradi". Stvarno ne znam odakle vam takve ideje, a vidim da ih puno tako radi. Posle bude, kuku i lele. Motor se pali kada se voziš i tu ništa ne možeš, leto, zima, teraj. A to da "odradi", pod sauhom, samo ga ugreje i začađavi. Ako se brinete za akumulator, skinite ga i stavite u toplu prostoriju. Ako vas mrzi da to radite, onda motor i nije za takve. Ovo si dobro rekao iako mnogi dan-danas imaju dvojbe šta je dobro. Ja bih dodao ako je baterija skinuta zavisno od kondicije na mesec dana dopuniti je sa adekvatnim punjačem za vašu bateriju. Motor koji stoji ako ima korektno ulje unutra neće mu ništa faliti. Ako je došlo lepo vreme a motor je bio u hladnoj garaži pre paljenja ga izbacite malo na sunce da sam motor poprimi toplotu jer ako krene opet da se naglo greje paljenjem motora eto opet malo kondenza Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
radoica 15 Napisano Mart 29, 2011 Svrati ponekad, 259 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda VFR 800FI Prijavi odgovor kao problematičan Inace, danas isterao motor iz garaze.....fleke nema. Lepo providno, cisto staklo...hm...sta li se desava, boga pitaj. Nivo ulja uredu, nivo antifriza ok. Inace, sipao sam pre jedno 2k Bel Ray. Iskreno, uopste nisam zadovoljan. Menjac je poceo da mi lupa, teze "ubodem" brzine. Videcu sad da skoknem do sajma, pa jedno 2 litre motula da kupim u mass company, i filter, pa da menjam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...