Jump to content

Moto Zajednica

YAMAHA FJR 1300

Recommended Posts

• Zainteresovan, 412 postova
  • Motocikl: plavi

@pedjazz, motor je pre svega izuzetno pouzdan i to je moj izbor zbog velikih kilometraza koje prodjem, a vozim cele godine, i grad i otvoreno, u svim uslovima, sve tri generacije... jos uvek ne nalazim poseban problem u manipulaciji, jeftin za odrzavanje, jak agregat, ali velika potrosnja, miran rad i odlican moment, meko kvacilo, tvrdje vesanje, dobra zastita, grejanje su vremenom resili...  najbolji savet, uzmi probaj i tek ces onda imati pravu sliku o svemu :)

Promenio član bobi_krofna

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 478 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000
On 16. 11. 2025. at 6:37, bobi_krofna je napisao:

@pedjazz, motor je pre svega izuzetno pouzdan i to je moj izbor zbog velikih kilometraza koje prodjem, a vozim cele godine, i grad i otvoreno, u svim uslovima, sve tri generacije... jos uvek ne nalazim poseban problem u manipulaciji, jeftin za odrzavanje, jak agregat, ali velika potrosnja, miran rad i odlican moment, meko kvacilo, tvrdje vesanje, dobra zastita, grejanje su vremenom resili...  najbolji savet, uzmi probaj i tek ces onda imati pravu sliku o svemu :)

Hvala na odgovoru. Sve jasno. Moram probati masinu.

Kada pominjes veliku potrosnju koliko to bude u realnim uslovima ?

• Никад не једи жути снег!, 865 postova
  • Motocikl: Јаворка (ФЈР 1300)

Ја идем на посао сваки дан са једног на други крај БГ-а и провлачим се са све коферима, значи може али није најпријатније. Као што рекоше колеге, хоће да се угреје због оклопа, посебно прва генерација, не зову је џабе "egg-cooker". У тој крени-стани вожњи уме да оде и на 8л рецимо али зато уме да иде и испод 5л и то са сва три кофера пуна и танк торбом и женом и мојих 135-140кг ;). Небитно колико је натовариш, исто иде.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Zainteresovan, 412 postova
  • Motocikl: plavi
13 hours ago, pedjazz said:

ukratko, posle predjenih 120k, nikad i nikako ispod 5.5 pa sve do 9 po zimi, prosek kombinovano 6.5 gen2, gen3 nesto manje, gen1 placala firma, nisam gledao... mozemo i u detalje, al to onda castis tulumbe u bombaj pa tracarimo! :)

Promenio član bobi_krofna

Pre 5 sati, bobi_krofna je napisao:

ukratko, posle predjenih 120k, nikad i nikako ispod 5.5 pa sve do 9 po zimi, prosek kombinovano 6.5 gen2, gen3 nesto manje, gen1 placala firma, nisam gledao... mozemo i u detalje, al to onda castis tulumbe u bombaj pa tracarimo! :)

Dovoljno detaljno,a tulumbe moze i da pricamo o spoljnoj politici Nikaragve🤣🤣

• Drug član, 1507 postova
  • Motocikl: Mali Plavi Zeka S '06., VFR 800 V-Tec '02., TL 1000s '97., FJR 1300 '02., Gillera Runner FXR '02., Peugeot Vivacity. Suzuki AY 50 Katana - za sada... I SVI LEPI!!!
On 11/17/2025 at 6:40 AM, pedjazz said:

Nas dvoje na FJR-u, 90+70kg, sva tri kofera natovarena i tank torba do Gr i nazad, normalne vožnje, a na auto putu oko 150, potrošnja5,5-6 na 100km. Sa vožnjom po Krfu i po okolini Prilepa, potrošnja u proseku ispod 6 lit.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 90 postova
  • Motocikl: Nemam

Može li malo poređenje sa R1200RT (2017-2018) ili R1250RT(2018-2021) ali da bude koliko bilo nepristrasno ...🙂 U ovom '90+70? sam se skoro pa pronašao 😄

• Sviđa mi se 2

On 19. 11. 2025. at 16:12, SHOKLA je napisao:

Nas dvoje na FJR-u, 90+70kg, sva tri kofera natovarena i tank torba do Gr i nazad, normalne vožnje, a na auto putu oko 150, potrošnja5,5-6 na 100km. Sa vožnjom po Krfu i po okolini Prilepa, potrošnja u proseku ispod 6 lit.

Ovo je top potrosnja. Za tolki motor. Moj ispod 6 ne silazi😳

• Svrati ponekad, 203 postova
  • Motocikl: BMW R 1200 GS Adventure LC
Pre 13 sati, Astrea je napisao:

Može li malo poređenje sa R1200RT (2017-2018) ili R1250RT(2018-2021) ali da bude koliko bilo nepristrasno ...🙂 U ovom '90+70? sam se skoro pa pronašao 😄

Ovo što je SHOKLA  napisao što se potrošnje tiče toliko će ti i RT trošiti. Moja neka dugoročna potrošnja na GS 1200 Adventure koji je isto težak motocikl je 5,25 l/100 km; takođe mahom udvoje sa koferima ...

Promenio član Ivanhoe

• Drug član, 1507 postova
  • Motocikl: Mali Plavi Zeka S '06., VFR 800 V-Tec '02., TL 1000s '97., FJR 1300 '02., Gillera Runner FXR '02., Peugeot Vivacity. Suzuki AY 50 Katana - za sada... I SVI LEPI!!!
On 11/25/2025 at 3:49 PM, Astrea said:

Davno sam shvatio da ne može da pije supu i kopa kanale. Interesuje me ono što sam pitao - poređenja.

Nisam vozio rt1200 ili rt1250, ali ti mogu dati poredjenje fjr gen1 i rt1150, pošto posedujem oba. .

Neka ti to bude samo orijentacioni reper, uz svest da su u sledećim generacijama napredovali i jedan i drugi proizvodjač.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 90 postova
  • Motocikl: Nemam

Veoma pošteno rečeno!

Ipak, mali broj je vozio i FJR pa ako može barem i pokušaj poređenja jer ima dosta opisa za BMW 1200/1250 RT …

• U prolazu, 72 postova
  • Motocikl: FZ8 FAZER, FJR1300
On 11/15/2025 at 2:45 AM, Pedja Ča said:

Pozdrav kolege FJR-ovci...procitao sam dosta od ovog foruma...ne sve jer ima puno. A to iz razloga jer mi se ova masina jako dopada. Imao bih par dilema vezano za ovaj motor,a gde drugo da pitam do ovde...sada vozim CBF1000... Motor mi je odlican,lezi mi. I po gradu i van njega...u gradu se vozi kao bicikla,barem meni. E sad ja nisam kategorija poput vecine ovde...175cm i 85kg...Da li bi mi fjr bio pretezak motor?. Nikada nisam vozio ni seo na isti. Oduvek sam hteo da kupim motor sa kardanom ali ne i BMW,i procitao brdo foruma,dok na kraju nisam iskristalisao da je upravo FJR to sto mi se svidja. Takodje me zanima kakav je po gradu,da li je tezak za voznju jer dosta vozim po gradu . Honda ima oko 240kg i vozim je kao skutera. Okretna je i povozita. Fjr je dosta tezi pa ako je neko presao sa tako nekog motora na ovu Yamahu kakva su iskustva.  To bi bilo ono sto me zanima. 

Ako vam nije tesko da podelite neka iskustva. Hvala.

Za slucaj da nisi vec odustao... ja sam slicnih gabarita, 182/82 i presao sam sa fazera fz8 na fjr, onaj najtezi valjda, preko 290kg. Dal ce ti biti tezak? hoce verovatno u pocetku. Dal ces morati malo da vezbas, verovatno da. Dal ces imati malo problem da napipas zemlju kad stanes, hoces. On nije nesto visok, al je sediste siroko pa siri noge. Al imam ortaka koji je nizi od tebe, vozi ga bez problema vec nekoliko godina. Dal moze po gradu, sa provlacenjem sa sve bocnim koferima, moze, al nije uvek prijatno dok ne naucis tacno gde ti koferi mogu da se provuku a gde ne. Kao sto su ti vec rekli, sve je kompromis. Nemas problem u voznji, nego u kreni stani okreni, i ako stanes lose, pa treba da ga izguras negde, taj deo je neprijatan ;) al u ovoj klasi nemas nista bolje, sedis na njemu ceo dan, ne boli te nista. Problem sa grejanjem po gradu koji svi pominju ja nemam. Al moj je treca generacija. Potrosnja, najmanje sto sam izmerio je 5.4, od Ulcinja do Skoplja, preko Alabanije SH6, Debar, Mavrovo...tj SH6 preko brda i planina je lep test, prosli tenkovi '45e i od onda ga nisu dirali... ima neki asvalt, al bolje da nema. Autoput, nesto preko 6, zavisi kako se vozi, ide preko 7 ako gazis. Po gradu, jbg, zavisi od guzve, moze i vise da ode. 

A evo moze i po sumi, al to nisam merio :) ovo je trebalo da bude nekoliko kilometara makadama,... al nije ispalo to sto je trebalo...:) cisto da vidis, moze i to.

https://youtu.be/cRUlN6136XQ?si=LSFYWOTK_HoJX_rx

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja