Jump to content

Moto Zajednica

Kardan curi "na ventilaciji"

Recommended Posts

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Logicno zboris scubo, ali zasto je cekao 20K da bljucne?

Nije da se nesto brinem, nego mi fali logike u svemu ovome...

btw, kako se provali da li curi na semeringu?

pa masno je oko semeringa... :D

ne sekiraj se đžaba...scuba ti je lepo napisao šta se verovatno desilo (moguče je i da nisu dovoljno "iscedili" kardan, pa su sipali novu količinu. Zabrini se kada ga počne da ti ponestaje ulje ili kada ulje drastično promeni boju.

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Pa balavo je sve oko osovine :)

A to za 20K... jbm li ga, možda si ga terao otrije nego pre? Duže? A ima još nešto. Proveri nivo ulja u cevi kardana. Nisam pratio od početka, pa ne znam da li curi na ventilaciji tanjirastog ili na ventilaciji cevi roz koju ide kardan? Da li su ta dva prostora odvojena? Ako jesu, proveri da nije procureo semering između kućišta kardana i kućišta tanjirastog zupčanika. Može se desiti da je taj semering procureo pa da sliva ulje iz kućišta kardana u tanjirasti i tako diže nivo.

edit: preteče me Janez :)

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Imas sliku na prvoj strani. Meni se cini da je sve to zajedno. A kad malo razmislim, jeste bilo malo ostrije i duplo duze (zato je i bilo ostrije :D).

Moja prosjecna brzina je oko 100 km/h, od vrata do vrata. Uglavnom dodjem za sat (cca 90 km auto puta + 10 km grada), svaki dan tamo vamo.

LM, vecina puta je pod relativno velikim gasom (100-160) give or take. V-max = 200-210.

@bmw

kao sto rekoh, nema sekiracije, samo misterija.

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Imas sliku na prvoj strani. Meni se cini da je sve to zajedno. A kad malo razmislim, jeste bilo malo ostrije i duplo duze (zato je i bilo ostrije :D).

Moja prosjecna brzina je oko 100 km/h, od vrata do vrata. Uglavnom dodjem za sat (cca 90 km auto puta + 10 km grada), svaki dan tamo vamo.

LM, vecina puta je pod relativno velikim gasom (100-160) give or take. V-max = 200-210.

@bmw

kao sto rekoh, nema sekiracije, samo misterija.

kada sam pročitao ovaj tvoj post misterija je nestala....to curenje ulja na "odušku" ti se pojavilo zbog "dugotrajne" i oštre vožnje pošto se kardan ugrejao i pritisak ulja u kardanu je drastično narastao. Kod honde su ispuštanje tog viška pritiska rešili oduškom, a kod bmw-ja balavi na semeringu obično sa unutrašnje strane tako da se ne vidi.

Sekiraj se samo kada kardan počinje da pušta čudne zvukove,ili je ulje drastično promenilo boju ili počinješ da osečaš tresenje na nogosturima. Sve ostalo je normalno, pa čak i povremeno "prokišnjavanje" kardana.

Mada FJR je jako osetljiva na vrstu ulja u kardanu i koliko je meni poznato ovde kod nas serviseri sipaju samo Yamalube ulje u kardanske prenose. Valjda Yamalube ima neki dodatak (grafit ako se ne varam) u ulju baš za te kardane.

• Podržavam 1

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Ovdje se konkretno radi o XJ-u. Brzine na FJR-u (koji jos nije na putu) bi trebale biti jos vece. Duuugi njemacki autoput se jede velikim brzinama, pa je ova prica prilicno zabrinjavajuca.

• Zainteresovan, 493 postova
  • Motocikl: Honda Vision

Ima i jos jedna sitnica, pomenuo si da ulja ima do vrha, jesi li kontrolisao na br26 ili br28 :zdravo: ?

Kontrolise se posle voznje dok je ulje ugrejano. Taj breather valve treba povremeno ocistiti, jer ako se zacepi dolazi bas do slicne stvari ne dozvoljava ulju da se brzo slegne pa izbija napolje.

U svakom slucaju zameni ulje jer mi se cini da je gusce pa ga dize skroz do gore na ovom minusu.

• Zainteresovan, 493 postova
  • Motocikl: Honda Vision

Ma bre, to je obican cep sa oduskom/rupicom. A fora je samo u ulju koje je gusce zbog minusa pa ga zupcanici podizu skroz do cepa. Nemas brige, a ako se ova zima nastavi ovim tempom sipaj malo redje ulje ili punu sintetiku i nece biti curenja.

• Podržavam 1

• Drug član, 1030 postova
  • Motocikl: APRILIA Caponord & Transalp 1999

Pozdrav svima !!!

Evo i ja da kazem moje iskustvo i kako sam ja proso sa odredjenim motorom ( necu da navodim kad i sta je bilo )

Kako si ti napisao br 28 je odusak a br 29 za ispustanje a br 26 za sipanje ulja . Da odmah kazem i ne solim pamet sraf na kome se sipa ulje nije pokazatelj maximuma !!! Tu se samo sipa ulje . Na mom motoru u servisu su uradili tako i sta se desilo . Na leto i prolece nista ali zimi kad je bilo oko nule i malo vise cini mi se u plusu , pocelo je da curi ulje . Naravno to se desilo zato sto je ulje gusto i sipano vise nego sto treba pa ga zupcanici izbacuju na odusak . Opet u prolece kad je otoplilo sve super . Ne budem ja lenj i nesto mi ne da mira ispustim svo ulje i covek sipao dosta vise nego sto pise u manual-u . Kad sam ga pitao sta i kako , kaze tu se proverava koliko treba ulja . Naravno nisam vise ni iso u taj servis . Ulje je prestalo i nikad cise nije ni curilo kada sam sipao ulje koliko pise u manuali i koje ulje pise . Memoj da te lazu polu sintetika ili da promenis vrstu ulja . Mora da bude ulje namenski za kardane . Evo skoro sam i u skuteru zamenio ulje i ista stvar . Znaci sraf nije merilo nego onoliko koliko pise u manual-u .

Znaci manual , koje ulje pise i koliko .

Zasto se desilo . Mozda je bilo previse ulja ili ako nisi uopste gledao to ulje neko pre tebe sipao recimo sae 90 . Naravno da mora da izbacuje .

Eto to se meni desavalo i nista strasno !!!

Pozdrav !!!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja