Jump to content

Moto Zajednica

Registracija motora, Srbija vs Ostatak sveta

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 331 postova
  • Motocikl: H H-Crni

"Citat"

Osiguranje je uglavnom licno nije na vozilo. Kada se vozilo proda osiguranje prestaje ili se prebacuje na drugo vozilo ili se balans zamrzne do kupovine drugog vozila ali ne duze od 12 meseci

"citat"

Motor se nemoze regstriovati kvartalno. Registracija je godisnja i tacka. Takodje nema povracaja registracije, nju mozes da prebacis a novi motor ako zelis ili je jednostavno otkazes ili obesis tablicu u arazu kao sav normalan svet.

Mile ...

izgleda da ima

Jedno je igra rijeci ili nespretan prevod, a drugo je cinjenicno stanje stvari.

Za tablicu ne znam, to je mozda i moguce (a i nije logicno nemoguce), ali osiguranje...

Zamisli ovaj scenario. Kupim Yugo i osiguram ga kasko. Onda ga prodam, pa kupim Ferrarija. Po toj tvojoj logici onda "samo prebacim" ono osiguranje od Yuga na Ferrarija?

Dragane... tesko. :D;)

Nije igra reči..ili ako jeste nisam ja kriv,,vrati se na četvrtu stranu i pročitaj ceo post od RSV Milenijum da ga ne kopiram ovde..

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Skilled Rider, 1613 postova
  • Motocikl: Pijađo Ćao

Ma i to donekle da razumemo...ali...

Šta ćemo sa ciganskim terorom? Teraju one taljige, u fazi raspada po sred grada, panduri okreću glave,

čak se i potajno podsmehuju...U čemu je tu stvar?

Danas, umalo nisam ubio 2 gancija u tim taljigama,sa nekom raspalom prikolicom, kad izleteše

iz sporedne ulice...Kao, eto otkazale mu kočnice itd...A šta bi bilo da su moje otkazale?

Drugi deo cigani lete u nebo? Onda bi mene bi u prdekanu? :zvizduk:

Kako država uopšte dozvoljava tu zajebanciju, a s druge strane finansijski teroriše sve vozače kompletno.

Bez obzira motocikl, automobil, nema veze, samo daaaaaj pare!

A cigani teraju one šklopocije i nikom ništa...

Ma koja bre Evropa i mi...to je priča za uzrast do 12 godina, tu žvaku ne bi ni pas s maslom progutao :bljak:

hehe, i kod nas su povlašćena kasta....

• 50 years, 84 postova
  • Motocikl: uskoro, uskoro...

Ma bre...Da sam vlast samo 3 dana...neko bi me roknuo ziher :moto3:

Kad kljunovi zezaju sve učesnike u saobraćaju, njima se gleda kroz prste i to kako...

Ne daj bože da se neko "susretne" sa takvom šklopocijom, koje bi ganci osiguranje poturio?

Možda kompanije "O'Đilas"? hehe... :moto3:

• Podržavam 2

Danas, umalo nisam ubio 2 gancija u tim taljigama,sa nekom raspalom prikolicom, kad izleteše

iz sporedne ulice...Kao, eto otkazale mu kočnice itd...A šta bi bilo da su moje otkazale?

Drugi deo cigani lete u nebo? Onda bi mene bi u prdekanu? :zvizduk:

:takoje::takoje::jee::D

otkazale kočnice...da bi otkazale prvo moraju biti ispravne....što na takvim krševima nije uobičajeno...

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Nije igra reči..ili ako jeste nisam ja kriv,,vrati se na četvrtu stranu i pročitaj ceo post od RSV Milenijum da ga ne kopiram ovde..

Jesli mislio na ovaj?

Osiguranje je uglavnom licno nije na vozilo. Kada se vozilo proda osiguranje prestaje ili se prebacuje na drugo vozilo ili se balans zamrzne do kupovine drugog vozila ali ne duze od 12 meseci. moje osiguranje je malo drugacije jer ja dodatno placam da sam osiguran na svakom motoru koji vozim. tako da kad vozim recimo Banetovog BMW moje osiguranje bi pokrilo stetu.

Jedan dio je igra rijeci, a drugi dio je posebno (dodatno) osiguranje koje mozes kupiti i ako nemas motor.

To prebacivanje (ili "zamrzavanje") je ustvari fora da oni uzimaju kamatu na tvoju lovu koja stoji "zamrznuta" kod njih dok ti ne kupis drugi motor. Neke kuce vrate visak premije, pa ti sam ubires kamatu, a one samo imaju benefit da ces opet doci kod njih.

Obicno ne moras placati troskove nove polise u tom slucaju, ali kad kupis novi motor onda se premija ponovo izracuna i odbije se eventualno "zamrznuto".

Osiguranje "na ime" je jedna od milion konstrukcija, koja te stiti kad vozis Banetov motor i koja ima svoju (precizno izracunatu) cijenu. Nerijetko se ispostavi u slucaju nesrece, da vazi samo za Banetov crveni motor ili tako nesto....;)

Treba popiti 2 kafice i uz pomoc mikroskopa sve dobro procitati.

poz

• Podržavam 2

Da na taj sam mislio...verovatno ima neka fora kafe i mikroskopa..ali postoji opcija...

Kod nas je nema...recimo ja prodam registrovan auto/motor i polisa osiguranja ide kupcu...posle recimo kupim ne registrovan auto/motor ponovo plaćam sve iz početka, tehnički, polisu, takse, tablice...i ako promenim pet vozila u toku kalendarske godine pet puta sam platio polisu...i troškove registracije..., nemam opciju..prenosa, umanjenja, ili eventuano samo doplate do neke cene sa polise vozila koje sam prodao...

Nadam se da si razumeo šta sam hteo da kažem...

• Podržavam 1

E, to je vec bizarno. Jesi li siguran da i osiguranje ide kupcu?

Do prije nekih 5-10 godina je i u Holandiji bio takav sistem za putarinu (znacajna stavka). Mogao si placati kvartalno ili godisnje (mrvicu jeftinije), ali ako si prodao auto, ode sve.

Zato je bilo po oglasima "putarina placena do...".

Toga sada vise nema. Vrate sve u dan, a kupac nastavlja dalje.

Osiguranje nikad nije moglo da ide kupcu, ako mu ga ja ne dam, jer je to moje (ja kupio), a nisam lud da mu dam i ugrozim svoj bonus ako on napravi stetu.

To je stvarno nevjerovatno. Jos jednom: jesi 100% siguran?

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Pa, Mile, ako ja ovde prodam auto/motor nekome, a registrovan je (i samim tim plaćena polisa osiguranja), prilikom prepisa registracija traje do istog datuma kao i pre prodaje.

Mislim da se niko do sada nije bunio za polisu i ona koliko znam važi za vozilo. Tačno je da je na polisi navedeno ime ugovarača polise, ali bilo kako bilo, važi za to konkretno vozilo...

Ne znam šta se dešava ukoliko je vozilo prepisano, a polisa ostala na imenu prethodnog vlasnika u slučaju nesreće? Ne bih se čudio da osiguravajuća kuća jednostavno ne isplati ni dinara....

Osiguranje nikad nije moglo da ide kupcu, ako mu ga ja ne dam, jer je to moje (ja kupio), a nisam lud da mu dam i ugrozim svoj bonus ako on napravi stetu.

To je stvarno nevjerovatno. Jos jednom: jesi 100% siguran?

pa ovako...pri samoj registraciji, u Sup- ostaje jedan primerak polise osiguranja, kao dokaz da ga vozilo poseduje jer na samoj polisi su podaci vozila , broj šasije, motora, boja..sedenje..(za kola)...:neznam:, , ja kao kupac ne moram da dam polisu, ali ako neko napravi sudar sa mojim kolima koje je vlasnik preneo na sebe ,,,mene će tražiti u slučaju nadoknade štete, jer pri prenpsu vozila daješ samo kupoprodajni ugovor, i na šalteru dobijaš novu saobraćajnu, polisa postoji u dokumentaciji tako da te za osiguranje niko ne pita..., znači polisu mogu da zadržim ili čak da budem kreten i da je odjavim, ali ja od toga nemam ništa a kupac, u tom slučaju, mora da plati punu cenu polise bez obzira koliko je još do isteka registracije...1.2.3 meseca....

• Podržavam 1

Pa, Mile, ako ja ovde prodam auto/motor nekome, a registrovan je (i samim tim plaćena polisa osiguranja), prilikom prepisa registracija traje do istog datuma kao i pre prodaje.

Mislim da se niko do sada nije bunio za polisu i ona koliko znam važi za vozilo. Tačno je da je na polisi navedeno ime ugovarača polise, ali bilo kako bilo, važi za to konkretno vozilo...

Ne znam šta se dešava ukoliko je vozilo prepisano, a polisa ostala na imenu prethodnog vlasnika u slučaju nesreće? Ne bih se čudio da osiguravajuća kuća jednostavno ne isplati ni dinara....

imao sam situaciju da je dečko sa mojom polisom imao sudar i nije bio kriv..molio me je da odem sa njim da podignem novac, jer samo vlasnik polise može podići novac..sve ostalo,procena štete, papiri..može bilo ko da završi...

• Drug član, 2470 postova
  • Motocikl: CBF1000 SC58 '07, SV650N '06

U slucaju da je na tebe vozilo registrovano,osiguranje isplaca ali kazna stize tebi ako si prodao motor uz ovlascenje bez prenosa.

To kod nas nije strasno, ali u drugim zemljama to ti unisti bonus i posle moras da placas puno osiguranje.

I meni to malo nelogicno za prenos osiguranja na drugo vozilo ako osiguranje vazi za vozilo a ne za lice. Osim ako prihvataju vozilo priblizne vrednosti i snaga.

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

A znači isplatili su, iako je vozač bio neko drugi?! Hehe, SUPER što je tako, čudi me samo kako se nisu toga dosetili da ne plate ukoliko je neko drugi vozio.... No, da im je dajem ovde ružne ideje... :)

A znači isplatili su, iako je vozač bio neko drugi?! Hehe, SUPER što je tako, čudi me samo kako se nisu toga dosetili da ne plate ukoliko je neko drugi vozio.... No, da im je dajem ovde ružne ideje... :)

Da,da isplaćuju, jer kao što si rekao polisa ide na vozilo a ne na vozača, a neće da isplate drugim-trećim licima zbog nekih zlouptreba...kako su mi objasnili..i neće na prensu važeću polisu na drugo ime..obrazloženje ..".to nam nije praksa"....

:stabre:

U slucaju da je na tebe vozilo registrovano,osiguranje isplaca ali kazna stize tebi ako si prodao motor uz ovlascenje bez prenosa.

To kod nas nije strasno, ali u drugim zemljama to ti unisti bonus i posle moras da placas puno osiguranje.

I meni to malo nelogicno za prenos osiguranja na drugo vozilo ako osiguranje vazi za vozilo a ne za lice. Osim ako prihvataju vozilo priblizne vrednosti i snaga.

Nisi razumeo...auto je preveo na sebe , ali dok je bio u registraciji, samo nova saobraćajna sa izmenjenim podacima vlasnika, iste tablice...polisa je i dalje važila na mene....odnosno ja sam bio ugovarač..

Ne znam kako to funkcioniše ali znam recimo u Nemačkoj svaki bolji otpad ima neke bele tablice sa zelenim slovima..i tamo ih zovu radioničarske....one služe da ti kao kupac dodješ na otpad izabereš auto koji hoćeš da probaš oni nakače te tablice i ti se provozaš sa kolima. e sad ima vozila od 500 i 5000 evra kako je tu rešeno osiguranje ne znam..i ako sam dobro razumeo, u saobraćaju si 100 posto regularan...

ja se malo vozao po Frankfurtu , i nije ma zanimala tehnologija dobijanja takvih tablica

Bilo bi lepo ako neko zna da nam objasni...

Hm ma znam to, i ja kad sam kupio auto u Swiss nakacili smo te radionicarske da provozamo auto.

Komsa ima jedne table koje kaci na Passata B5 i na Fiata Secienta, to su na primer 2 veoma razlicita auta u cenovnom pogledu. A kada sam i ja kupio svog passata odjavio je Secienta i prijavio mog passata na njegovo ime, te sam njegovim tablama dosao kuci.

Znaci jeste moguce to sa prenosom s jedno vozilo na drugo, samo mi nije jasno pri placanju osiguranja sta i kako gledaju.. ;)

• Drug član, 1260 postova
"Citat"Osiguranje je uglavnom licno nije na vozilo. Kada se vozilo proda osiguranje prestaje ili se prebacuje na drugo vozilo ili se balans zamrzne do kupovine drugog vozila ali ne duze od 12 meseci "citat"Motor se nemoze regstriovati kvartalno. Registracija je godisnja i tacka. Takodje nema povracaja registracije, nju mozes da prebacis a novi motor ako zelis ili je jednostavno otkazes ili obesis tablicu u arazu kao sav normalan svet.Mile ... izgleda da ima
Jedno je igra rijeci ili nespretan prevod, a drugo je cinjenicno stanje stvari. Za tablicu ne znam, to je mozda i moguce (a i nije logicno nemoguce), ali osiguranje...Zamisli ovaj scenario. Kupim Yugo i osiguram ga kasko. Onda ga prodam, pa kupim Ferrarija. Po toj tvojoj logici onda "samo prebacim" ono osiguranje od Yuga na Ferrarija? Dragane... tesko. :D;)

Ne znam kako to funkcioniše ali znam recimo u Nemačkoj svaki bolji otpad ima neke bele tablice sa zelenim slovima..i tamo ih zovu radioničarske....one služe da ti kao kupac dodješ na otpad izabereš auto koji hoćeš da probaš oni nakače te tablice i ti se provozaš sa kolima. e sad ima vozila od 500 i 5000 evra kako je tu rešeno osiguranje ne znam..i ako sam dobro razumeo, u saobraćaju si 100 posto regularan... ja se malo vozao po Frankfurtu , i nije ma zanimala tehnologija dobijanja takvih tablica Bilo bi lepo ako neko zna da nam objasni...

Hm ma znam to, i ja kad sam kupio auto u Swiss nakacili smo te radionicarske da provozamo auto.Komsa ima jedne table koje kaci na Passata B5 i na Fiata Secienta, to su na primer 2 veoma razlicita auta u cenovnom pogledu. A kada sam i ja kupio svog passata odjavio je Secienta i prijavio mog passata na njegovo ime, te sam njegovim tablama dosao kuci.Znaci jeste moguce to sa prenosom s jedno vozilo na drugo, samo mi nije jasno pri placanju osiguranja sta i kako gledaju.. ;)

Cini mi se da se ovdje mijesaju dva vrste osiguranja: obavezno i dobrovoljno.

Obavezno osiguranje:

Polisa osiguranja vlasnika ili korisnika motornog vozila od odgovornosti za slučaj štete pričinjene trećem licu u saobraćaju obavezan je dokument za registraciju vozila. Funkcija osiguranja od autoodgovornosti je da osiguranika zaštiti u slučaju da pričini štetu trećem licu, tako što će troškove koje bi inače platio osiguranik, platiti Osiguravajuce drustvo. Osiguravajuce drustvo isplaćuje štetu u iznosu propisanom zakonom, bez obzira na to ko je u trenutku nezgode upravljao vozilom kojim je šteta pričinjena, budući da polisa osiguranja od autoodgovornosti glasi na vozilo.

Obzirom da je zakonom propisano kao obavezno, u slučaju neosiguravanja vozila štetu koja je naneta vašim vozilom snosite sami. Tačnije, troškove bi u početku snosilo Udruženje osiguravajućih organizacija Srbije, a kasnije biste celokupne troškove i kamatu snosili vi.

Polisa autoodgovornosti se zaključuje na period od godinu dana, ali i na kraći period s tim što se premija izračunava prema periodu trajanja osiguranja.

Osiguranje od autoodgovornosti se može ugovoriti i za štetu nanetu licima koja nisu treća lica. U tom slučaju doplata na premiju iznosi 20%, a osiguranje pokriva slučajeve materijalne i nemterijalne štete koja je nastala zbog povrede ili smrti lica.

Pored navedenog, osnovog vida osiguranja od autoodgovornosti, mogu se ugovoriti i posebni vidovi osiguranja:

* osiguranje vozila za vreme probnih vožnji i boravka u skladištima;

* osiguranje vozila za dopremanje na sopstvenim osovinama;

* osiguranje motornih vozila sa probnim tablicama;

* osiguranje vozila za vreme mobilizacije od strane vlasti i za vreme raznih samozaštitnih akcija.

Kasko osiguranje:

Pored osiguranja od autoodgovornosti, zakonom propisanog kao obaveznog, kojim se pokrivaju štete koje vozač pričini drugima, kasko osiguranje motornih vozila pruža osiguravajuću zaštitu od oštećenja ili potpunog uništenja vozila, usled različitih rizika. Kasko osiguranjem mogu se zaštititi sve vrste kopnenih motornih vozila standardne izrade, kao i priključna, specijalna i radna vozila, motocikli, šinska vozila, radne mašine i njihovi sastavni delovi.

U Osiguravajucem drustvu mogu se ugovoriti tri obima pokrića kasko osiguranja:

* potpuno kasko osiguranje;

* dopunsko kasko osiguranje;

* delimično kasko osiguranje.

Kasko osiguranje može se ugovoriti sa sledećim rokovima trajanja:

* kratkoročno (na godinu dana ili kraće)

* višegodišnje sa određenim rokom trajanja (rok mora biti duži od godinu dana)

* višegodišnje sa neodređenim rokom trajanja (rok ne može biti kraći od godinu dana).

Ova vrsta osiguranja važi na teritoriji Evrope ili Republike Srbije.

Potpuno kasko osiguranje

Polisom potpunog kasko osiguranja vozilo može biti zaštićeno od sledećih rizika:

* saobraćajne nezgode;

* požara;

* eksplozije, osim eksplozije nuklearne energije;

* iznenadnog termičkog ili hemijskog delovanja spolja;

* pada ili udara predmeta koji nije sastavni deo predmeta osiguranja;

* pada vazdušne letelice;

* manifestacija ili demonstracija;

* zlonamernih postupaka ili obesti trećih lica;

* oštećenja tapaciranih delova u osiguranom vozilu prilikom pružanja pomoći licima povređenim u saobraćajnim nezgodama ili na drugi način;

* namerno prouzrokovane štete na osiguranoj stvari radi sprečavanja veće štete, kao i mera preduzetih za smanjenje ili otklanjanje štete;

* udara groma;

* oluje;

* grada ili tuče;

* snežne lavine, kao i pada snega i leda na vozilo;

* odrona zemljišta ili obrušavanja zemljišta i stena;

* poplava, bujica i visokih voda;

* potapanja vozila (može biti ugovoreno posebnom klauzulom)

* krađe vozila pod kojim se podrazumevaju: provalna krađa, razbojnička krađa i razbojništvo celog vozila ili njegovih delova;

* prevare

* utaje (može biti ugovorena posebnom klauzulom).

Dopunsko kasko osiguranje

Dopunsko osiguranje ugovara se uz potpuno kasko osiguranje i obuhvata:

* posebnu opremu vozila;

* prtljag;

* alat i pribor;

* reklamne i druge natpise na vozilima;

* troškove vuče;

* troškove iznajmljivanja zamenskog vozila.

Delimično kasko osiguranje

Zaključivanjem delimičnog kasko osiguranja obezbeđena je osiguravajuća zaštita za sva stakla standardno ugrađena na vozilu (prednja, zadnja i bočna). Ovim paketom osiguranja nisu obuhvaćena stakla ili plastika na svetlosnim uređajima, ogledalima ili krovu vozila (uključujući i stakleni krov).

Delimično kasko osiguranje ugovara se na polisi kasko osiguranja, a moguće ga je ugovoriti i na polisi obaveznog osiguranja od autoodgovornosti.

• Podržavam 2

Ima logike da obavezno osiguranje mozes prebaciti sa Yuga na Ferari jer ono sluzi da isplati stetu koju ti napravis drugome i to su vjerovatno te radionicke tablice.

• Svrati ponekad, 242 postova
  • Motocikl: Harley big twin

Zelene ili crvene table u Nemackoj koriste iskljucivo prodavci ili kolekcionari automobila.Osigurnje se tu placa na sledeci nacin. Dileri podnesu zahtev za te table posto su im potrebne za posao i prikazu godisnji promet automobila ili kolicinu vozila koja prolazi kroz njihove ruke. Na osnovu toga dobiju pausalno koliko treba da plate godisnje a dosta je skupo ide u zavisnosti od broja vozila i vrednosti vozila.(prijtelj mi ima auto plac sa nekih 25 auta u opticaju male vrednosti do 2000e i placa 6000 godisnje,predpostavljam da dileri nekih luksuznih kola to isto placaju visestruko)) Dobijaju vozacku dozvolu nalik na blokcic u koji sami upisuju naziv vozila kubikazu i datum kad se to vozilo koristi. Ove tablice su iskljucivo za probu prebacivanje vozila i ogranicene su kilometrazom po vozilu.Odprilike nesto kao putna knjiga kod nas. kolekcionari u zavisnosti od broja vozila placaju po istom principu ali su im kilometraze date po principu koliko plate za kilometre.

• Podržavam 3

Ima logike da obavezno osiguranje mozes prebaciti sa Yuga na Ferari jer ono sluzi da isplati stetu koju ti napravis drugome i to su vjerovatno te radionicke tablice.

Ima tu jedan catch. Ti kao vlasnik Ferarija imas vecu premiju i za obavezno osiguranje (za treca lica) zato sto osiguranje mora tebi da isplati vecu stetu kad te neko sa Yugom razvali.

Vlasnik Ferarija ima vece obavezno osiguranje jer vise "ugrozava" fond za obavezno osiguranje nego vlasnik Yuga.

Pitam se samo kako onda u Srbiji funkcionise Kasko. Osiguram auto Kasko, pa ga prodam. Sta onda kupac ima kasko?

Zelene ili crvene table u Nemackoj koriste iskljucivo prodavci ili kolekcionari automobila.Osigurnje se tu placa na sledeci nacin. Dileri podnesu zahtev za te table posto su im potrebne za posao i prikazu godisnji promet automobila ili kolicinu vozila koja prolazi kroz njihove ruke. Na osnovu toga dobiju pausalno koliko treba da plate godisnje a dosta je skupo ide u zavisnosti od broja vozila i vrednosti vozila.(prijtelj mi ima auto plac sa nekih 25 auta u opticaju male vrednosti do 2000e i placa 6000 godisnje,predpostavljam da dileri nekih luksuznih kola to isto placaju visestruko)) Dobijaju vozacku dozvolu nalik na blokcic u koji sami upisuju naziv vozila kubikazu i datum kad se to vozilo koristi. Ove tablice su iskljucivo za probu prebacivanje vozila i ogranicene su kilometrazom po vozilu.Odprilike nesto kao putna knjiga kod nas. kolekcionari u zavisnosti od broja vozila placaju po istom principu ali su im kilometraze date po principu koliko plate za kilometre.

Ovo nisam znao. Hvala

Ima tu jedan catch. Ti kao vlasnik Ferarija imas vecu premiju i za obavezno osiguranje (za treca lica) zato sto osiguranje mora tebi da isplati vecu stetu kad te neko sa Yugom razvali.

Vlasnik Ferarija ima vece obavezno osiguranje jer vise "ugrozava" fond za obavezno osiguranje nego vlasnik Yuga.

Pitam se samo kako onda u Srbiji funkcionise Kasko. Osiguram auto Kasko, pa ga prodam. Sta onda kupac ima kasko?

Da. Odnosno ne. Auto ima kasko i osiguranje isplacuje stetu vlasniku polise odnosno popravlja auto bez obzira tko je vlasnik

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja