BokyBoy 18271 Napisano April 1, 2016 Vozim motor, nisam BAJKER, 2463 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan Podrzavam... probao sve... odlican je WD ali samo za nov lanac sa dobrim gumicama... starom j.. kevu...ispere sve iznutra i dzaba sprej posle... petrolej mi se najbolje (i najeftinije) pokazao... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3103 Napisano April 1, 2016 8-bit, 1902 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan Meni u uputstvu piše da koristim sredsva poput kerozina ili nešto na bazi petroleja. U radnji sam kupio 1l petroleja (245 dinara), a prodavac mi preporučio neko sredstvo za pranje motora od masnoća (385 din) što sam takođe kupio. Kerozin ne znam gde kupiti. Kakva su vaša iskustva, tj. čime je bolje od ova dva sredstva prati lanac. U uputstvu mi takođe piše da ne treba koristiti benzin Kerozin jeste petrolej, ali na amerikanskom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 18271 Napisano April 11, 2016 Vozim motor, nisam BAJKER, 2463 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan evo klip,postavio kolega u slicnoj temi...http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/15209-ciscenje-pogonskog-lanca/ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vazlan 292 Napisano April 19, 2017 Vazlan(Zlatko), 375 postova Lokacija: Sombor Motocikl: Aprilia SR50R,Honda Africa twin 1000L Prijavi odgovor kao problematičan Petrolej u pumpicu i to onu koja moze da napumpa i onda prskanje po svim masnim delovima na i oko lanca.Rezultat je fenomenalan bolji od Eko klinera,Famina i slicnih sredstava za pranjezamascenih delova.Posle ovoga ko sta voli... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guliver 813 Napisano April 20, 2017 Zainteresovan, 782 postova Lokacija: Ugljevik; RS; BiH Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Petrolej u pumpicu i to onu koja moze da napumpa i onda prskanje po svim masnim delovima na i oko lanca.Rezultat je fenomenalan bolji od Eko klinera,Famina i slicnih sredstava za pranjezamascenih delova.Posle ovoga ko sta voli... Čime to posle skinuti, krpom, mazom vode... Šta uradiš prije spreja za lanac? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hard_rock 7450 Napisano April 20, 2017 Ne silazi, 6084 postova Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering Prijavi odgovor kao problematičan Ja cistim dizelom. Ne znam gde nabaviti petrolej Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dexason 127 Napisano April 20, 2017 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Paracin Motocikl: Suzuki GSX-R 750 K5, Yamaha TDR Prijavi odgovor kao problematičan U prodavnicama gde ima "Boje i lakovi".. Mislim da je litar nesto ispod 200 dinara 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markulja 386 Napisano April 20, 2017 Enduro, 569 postova Lokacija: Šabac Motocikl: Husaberg TE250 2013 Prijavi odgovor kao problematičan Dizel je dosta agresivan po pitanju gumenih prstenova. Zato je preporuceno petrolejom (ili na engleskom kerozinom). Prvi put kad sam citao uputstvo motora i video da pise kerozin, odmah sam se zapitao gde da nadjem avionsko gorivo Tek posle skontao da se ustvari misli na obican petrolej, nema nikakve veza sa avionima Naprsces, malo istrljas cetkicom, operes vodom pod pritiskom i lanac bude kao nov. Na off-u mi se lanac poprilicno isprlja i nema tog spreja koji bi mi pomogao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vazlan 292 Napisano April 23, 2017 Vazlan(Zlatko), 375 postova Lokacija: Sombor Motocikl: Aprilia SR50R,Honda Africa twin 1000L Prijavi odgovor kao problematičan Petrolej u pumpicu i to onu koja moze da napumpa i onda prskanje po svim masnim delovima na i oko lanca.Rezultat je fenomenalan bolji od Eko klinera,Famina i slicnih sredstava za pranjezamascenih delova.Posle ovoga ko sta voli... Čime to posle skinuti, krpom, mazom vode... Šta uradiš prije spreja za lanac? Uzmem cistu krpu okrecem tocak i brisem lanac.Naravno nece biti suv ali nece biti suv ni posle WD-a.Okrenem jos nekoliko krugova pa opet brisanje i na kraju sprej za lanac. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vazlan 292 Napisano April 23, 2017 Vazlan(Zlatko), 375 postova Lokacija: Sombor Motocikl: Aprilia SR50R,Honda Africa twin 1000L Prijavi odgovor kao problematičan Litar petroleja kupljenog pre dve nedelje 240 dinara.Ako je lanac i sve oko njega jako zaprljano dovoljno je pola litre. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zolaman03201 139 Napisano April 23, 2017 Svrati ponekad, 246 postova Lokacija: Cacak Motocikl: Honda Hornet the Grey Prijavi odgovor kao problematičan I ja sam sa petrolejom cistio, jos je lakse ko ima stender, za 15 min da se oprere kao iz fabrike.. posle presusim, provozam , i naprskam onaj ipone sprej za podmazivanje, ostavim preko noci i teraaam... Sent from my iPhone using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hard_rock 7450 Napisano April 27, 2017 Ne silazi, 6084 postova Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering Prijavi odgovor kao problematičan Posto sam procitao nekoliko clanaka i pogledao video snimaka itd: dizel i wd 40 ne ostecuju gumice iako je parafin najnezniji prema njima. DID ne preporucuje kerozin!http://www.didchain.com/chainMaintenance.html Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jašim 5726 Napisano Maj 6, 2017 Pana, 549 postova Lokacija: Šabac Motocikl: Yamaha XV535 Prijavi odgovor kao problematičan - Čime god koristili kao odmašćivač , posle to sredstvo treba očistiti i zaštititi gumice . Petrolej i dizel nisu baš toliko agresivni sem ako lanac ne ostaviš potopljen na duže . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marshall 380 Napisano Maj 12, 2017 motordzija opste prakse, 700 postova Lokacija: Novi zaSad Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan WD 40 je nacelno naftni sprej (sa nesto primesa drugih derivata), odlican je cistac i tiho nagriza (na duze vreme), odlican odvlazivac. Neko je u pocetku napisao da je zastareo jer ima skoro 20 godina, e pa komsija, ima i 50-60 godina taj WD. Secam se, bio sam mali. Posle njega je neophodno naneti podmazivac bilo koje vrste zbog zastite na duze vreme. WD sam po sebi ne podmazuje na duze vreme. Pre 30 i 40 godina lance sam cistio naftom (dizel) a podmazivao motornim ili menjackim uljem SAE 30, SAE 50, SAE 90, koje nadjem (sto gusce to bolje). Ulje u camcic pa cetkicom polako ceo krug, obrisati i prvo polako voziti. Jos stariji drugar je topio tovat mast pa (se) mazao, bilo je masti i po lancu... Prosli mesec kupim u farbari petrolej za lampe, malko petroleja u camcic pa ocistim cetkom lanac ceo krug, brzo se osusi i cist je. Na stalku upalim motor, ubacim u prvu rukom (PAZNJAAA) i dok okrece tocak (!!!) SILKOLENE sprej sa slamcicom uradi sto treba. Prosle sedmice opet isto, i milina. Nemoraju posle mene celog da prskaju i peru FAMINOM. Nikako se nesme lanac prati nitrorazredjivacem, acetonom, pa ni benzinom. Te materije (jaki organski rastvaraci) vec ostecuju O-ring gumice. Bude i da se odmah ocmolje dok se cisti, ili se gumice skrute pa raspadnu u prah voznjom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8690 Napisano Maj 12, 2017 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan Ili 'otkuvati' lanac po starom receptu. Ne znam samo jel moderni lanci trpe toliku toplotu?Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3103 Napisano Maj 12, 2017 8-bit, 1902 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan Taj nije za lanac sa oringom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marshall 380 Napisano Maj 12, 2017 motordzija opste prakse, 700 postova Lokacija: Novi zaSad Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan Aha, samo da su vatrogasci blizu u ovom slucaju a trudbenik (u daljem tekstu pocinilac) da ima brze noge. NIKAKO NA BUTANU KAO OVDE, ako se topi mast ili greje ulje onda to neka bude na malom elektricnom sporeticu, malom temperaturom, NAPOLJU DOVOLJNO DALEKO OD OBJEKTA. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marinero MNE 78 Napisano Maj 12, 2017 U prolazu, 94 postova Lokacija: Cetinje Motocikl: VESPA PX200 1988 BMW R1200GS 2015 Prijavi odgovor kao problematičan Praktikujem nesto slicno kao kolega Marshall. Motor na stender, petrolej i cetkica za zube i cepaj... Kad odmastim lanac, pere se cijeli motor sapunicom, podje i po lancu... Isperem Karcherom, ostavim da se malo ocijedi. Susenje i poliranje motora, zatim malo WD40 u krpu da posusim lanac. Pali se motor i u prvu, ako imam vise vremena onda krug, lanac se osusi i zgrije. Motul Chain lube (bijeli), ne stedi se, motor da prespava i ujutro je spreman za upotrebu. Sa litrom petroleja 4-5 pranja. Sto neko rece, ako je lanac dobar i ako se odmah ispere, nece mu puno nauditi ni nafta ni WD, jer se vrlo kratko zadrzava na lancu, barem u mom slucaju... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marshall 380 Napisano Maj 15, 2017 motordzija opste prakse, 700 postova Lokacija: Novi zaSad Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan Tako je, ni nafta ni WD (naftni sprej) se ne zadrzavaju dugo. Posle toga pravi podmazivac na lanac, bilo cetkom bilo sprejom i stvar u redu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zoransm 103 Napisano Jun 12, 2018 Svrati ponekad, 224 postova Lokacija: S . Mitrovica Motocikl: Transalp XL 750 Prijavi odgovor kao problematičan Danas sam stavio motor na centralni stender, uzeo četku za ribanje tepiha, plastičnu posudu u koju sam nasuo petrolej. Umočim četku u petrolej, motor u prvu brzinu ler gas, pritisnem četkom lanac i tako odmašćujem i skidam prljavštinu. Četku properem u petroleju i tako par puta ponovim postupak. Onda obrišem krpom lanac. Ubacim ga u neku treću brzinu da se vrti koji minut. I onda sprej za podmazivanje, isto u prvu brzinu... Nadam se da mu ribaća četka ne škodi. Video sam na YouTube da "Majstori" takođe trljaju četkom... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Borkosan 623 Napisano Jun 13, 2018 Zainteresovan, 504 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Voge 300 Rally Prijavi odgovor kao problematičan Mozda je ipak bezbednije da rukom okreces tocak, ostali su neki tako bez prstijuSent from my iPhone using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zoransm 103 Napisano Jun 13, 2018 Svrati ponekad, 224 postova Lokacija: S . Mitrovica Motocikl: Transalp XL 750 Prijavi odgovor kao problematičan I ja sam to pomislio, ali sam se kasno setio. Mada vidim da se koristi ona teostrana četka, samo pitanje koliko je ona gruba. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Envy 65 Napisano Septembar 21, 2021 U prolazu, 34 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: Royal Enfield Himalayan Prijavi odgovor kao problematičan Malo off topic... Zna li neko kakav je HD-40 kao lubrikant? Hd 40 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13418 Napisano Septembar 21, 2021 Ne silazi, 7539 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Nikakav. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 18271 Napisano Septembar 21, 2021 Vozim motor, nisam BAJKER, 2463 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, Alekre je napisao: Nikakav. Bas to, nikakav, ja ga koristim isključivo posle pranja lanca, a pre spreja, da istera petrolej ili vodu iz gumica. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...