Jump to content

Moto Zajednica

Karpati u beloj kapuljaci

Recommended Posts

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Mnogi od vas znaju iz nasih putopisa da smo Rumuniju obisli uzduz i popreko vec mnogo puta, a neki od vas su culi neke nase price i putovanja kojih nije bilo na forumu. Odavno smo se zaljubili u ovu prelepu i nekomercijalizovanu zemlju i pogotovo u ljude. Ipak vec skoro dve godine kako nas razne obaveze i neke druge destinacije sprecavaju da odemo ponovo u neku lepu voznju i posetu prijateljima. Iako zbog nemogucnosti vidjanja, veze sa njima nisu prekinute, malo su oslabile. Jedan od povoda je da se vidimo opet sa njima i ispricamo se, sta se kod koga desava i da probijemo led i ponovo zapocnemo aktivnija druzenja uzivo. Drugi razlog je sto ovde imamo prijatelja kojima je dosta nasih prica i fotografija pa hoce i sami da odu i vide sve te lepote.

 

Ja sam pored svih obaveza i prepreka ipak prelomio da zrtvujem nekoliko dana. Joseph je sve obaveze oko kuce, krov, izolaciju,... stavio u stranu i odlucili smo da se pridruzimo ekipi i pokazemo im Rumuniju t.j. jedan mali delic i da im vreme za trazenje, raspitivanje, snalazenje preusmerimo na one kvalitetne stvari da izvuku najvise iz ovih nekoliko dana. Start odredjen za 01. sept. 2010 u 6:30 ujutro iz centra Temerina.

 

Ucesnici putovanja:

 

1. Ja - Davor - BJB quasaar - Honda Africa Twin 650 (Black Mamba)

 

Dv0lf_01davor.jpg

 

 

2. Joseph - BJB JosephB - Honda Transalp 600

 

NgBBJ_02joseph.jpg

 

 

3. Zolika - BJB farkas - Honda Transalp 600 (nekada moja Red Baroness)

 

QRTxb_03zoli.jpg

 

 

4. Cila - BJB Chila - Yamaha Virago 535

 

mcJhU_04csilla.jpg

 

 

5. Arpad - BJB hdominator - Honda Dominator 650

 

cCNPW_05arpad.jpg

 

 

6. Uwe - nas poznanik iz Nemacke - KTM 625SXC

 

AZKQu_06uwe.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Naravno glavna destinacija je bila prevoj Transfagarasan. Nekoliko dana pred start smo pratili prognozu i nije bilo bas lepih najava. Web kamere na vrhu prevoja prikazuju samo tamno sivu sliku, snimajuci maglu i samo nekoliko puta smo uspeli da ugledamo jezero na ekranima. Ipak dogovor je da idemo kako bilo, pa ako ne moze onda cemo okolo. Dan pred polazak prijatelj iz Brasova javlja da je najavljen sneg na vecim nadmorskim visinama... ma idemo. Plan je da se malo kampuje a malo po hostelima. U Brasovu vec odavno rezervisan hostel Florin R&B.

 

Budjenje rano... 4:45h... brza jaka kafa... oblacenje... Sandra mi pomaze da odnesem prtljag do motora i oprastamo se. Ona ne moze sa nama posto polaze poslednji ispit koji joj je jos ostao na fakultetu. Pada sitna kisica ali jenjava... mrak je. Stizem do Merkura, palim cigaretu i kada je dogorela pojavljuje se Arpad. Samo se pozdravljamo i nastavljamo prema Temerinu. Za par minuta se razdanjuje a mi smo ispred Ciline kuce u 6:00. Zolika i cila nam spremaju kafu i stizu i Joseph i Uwe. U 6:30 smo svi na motorima i avantura moze da pocne... jos samo da predjemo ravni Banat.

 

post-186-12879094118603_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Vec kad smo izasli iz Temerina znao sam da je eoma dobro da smo se odlucili za topliju garderobu i moto opremu. Ako je kod nas ovako, kako je tek u Karpatima! Nekoliko dana pred polazak smo svima govorili da ce biti hladno i da mozemo ocekivati sneg i da postoji velika verovatnoca da necemo moci na prevoj. Sto se tice kise rekli smo svima da je zagarantovana cim predjemo granicu. Uvek kada idemo u Rumuniju ponesemo kisu sa sobom a i inace Karpati su cudni i tesko se moze voziti nekoliko dana a da ne bude kise. Znao sam da moj sator nece propustiti vodu kao ni Uwetov. Zolika i Cila su poneli 2 mala satora za svaki slucaj a i Joseph je poneo neki svoj ako im zatreba. Ipak mozda su se njih dvoje malo vise pozabavili konforom umesto zastitom. Uzdam se da ce posle jos nekoliko putovanja sa nama da nauce  :D.

 

Za prvi dan sam isplanirao da sto dublje udjemo u karpate ali posto smo zaista bili sarena ekipa i sto se motora tice, tako i iskustva a i navika. Najvise sam se plasio da ce Cili biti tesko i da nece na Viragu moci da izdrzi vece kilometraze na losijim putevima koji su planirani za prva dva dana. Ispostavilo se da sam debelo pogresio. Najteze je bilo Uwetu kojem je i pored ogromnog iskustva bilo veoma naporno izdrzati, delimicno uzasne vibracije koje je KTM davao, posto je nastelovan za kratke i veoma zahtevne ozbiljne offroad voznje, ali takodje on je "Vuk samotnjak" sto se voanji tice i ima sasvim drugaciji tempo voznje, pauza, stajanja, odmaranja, ishrane,...

 

**********************

Evo screenshota web kamere na vrhu prevoja Transfagarasan:

 

post-186-12879094120847_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1073 postova
  • Lokacija: Beograd.........Srbija.......
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar

Deluje da ce biti zanimljivo...............

 

Cekam .............

 

Pozdrav........iz Afrike.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Prvi dan put nas je vodio preko Zrenjanina i Vrsca na prelaz Vatin. Obe granice smo prosli sa samo najneophodnijim formalnostima i zacudo bez pitanja koliko mogu masine i bajki kako i on vozi milion na sat na zadnjem tocku sedeci naopacke na zadnjem fudasteru i bla bla bla. Prva pauza i tocenje goriva je bila u Resiti. Pre toga samo dva puta za cigaretu. Resitu Joseph i ja vec poznajemo pa smo uhvatili pravac prema OMV-u. Natankali smo svi i seli da se okrepimo cokoladicama, kafom i cajem. Naravno vec posle par minuta smo svi potrcali da unesemo kacige pod suncobrane... kisa pocinje!

 

OlhMW_46548823.jpg

 

phRLE_57831491.jpg

 

lPRgP_99108559.jpg

 

Ipak ispostavilo se da je samo oblak sa par kapi pa smo ubrzo nastavili dalje prema mestu Caransebes. Na pola puta smo morali da stanemo i navucemo kisne navlake za cizme i kisne pantalone. Kisa je bila negde ispred nas i put je bio veoma mokar. Nismo hteli da vec prvi dan imamo mokre noge iako smo znali da ce u toku putovanja to biti neizbezno. Prolazimo Caransebes prema Hateg-u. U Hategu stizemo kisu i neki od nas navlace i kisne jakne, a neki neiskusno misle da je to samo kisica i da nece promociti jakne  ;D. Put nas dalje vodi do mesta Petrosani gde vecina nas sipa ponovo gorivo i odlazimo u samouslugu da se oskrbimo hlebom (za umakanje u Carnex gotova jela) i naravno pivom.

 

I4iyF_41833232.jpg

 

mrRIJ_50674411.jpg

 

c2iWA_66791708.jpg

 

Ovde vadim mobilni telefon i vidim da mi je stigla poruka od Sandre. Duboko sam uzdahnuo i otvorio poruku... POLOZILA JE!!! Muka koja je dugo visila nad glavom, napokon je prosla... Kisa koja je postajala sve jaca mi vise uopste nije smetala... neka pada... za mene sija sunce!

 

Iz grada krecemo pravo uzbrdo u sumu. Ovde Arpadu spada lanac. Kada sam video da ga je jednostavno nabacio preko lancanika znao sam da nesto ne stima, ali sam mislio da to resimo kada nadjemo mesto za kamp. Kisa se polako pojacavala... Usli smo u sumovite predele sa uzanim puticem. Ovo je nekadasnja, stara magistrala koja se vec nekoliko godina koristi kao lokalni put za nekoliko malih naselja i za kamione koji prevoze poseceno drvece. Put je u daleko losijem stanju nego pre 2-3 godine kada smo prvi put ovuda prosli. Ubrzo smo pronasli mesto na kojem smo tada kampovali. Mesto je zaista idealno za tako nesto ali su bile postavljene kosnice. Verovatno su pcele neaktiven po ovakvom vremenu, ali posto je Zolika alergican na ubod pcele, odlucili smo da idemo dalje. Posle samo oko kilometra smo pronasli jos jedno lepo mesto. Uwe sw spustio sa puta na travu medju drvece a ja sam krenuo za njim. Cuo sam neku buku iza mene ali dok sam se parkirao vec nisam video nista. Posle mi je Arpad rekao da mu je motor jednostavno ispao i prevalio se. Stete nema.  Ja sam odlucio da malo preparkiram motor kako bih ujutro bio na zgodnijem mestu i narano na neravnom i mokrom terenu mi je malo proklizao i prevalio se... Stete nema. Jedan po jedan svi smo se spustili. Uwe je poceo da sprema kafu na kuvalu na benzin dok smo mi spremali satore. Voleo bih jednom da posetim ovo mesto kad nije kisa. I ovako je scena kao iz bajke... planinska, brza reka, suma, priroda,... idila.

 

Evo malo slika iz kampa. Vecina je od sledeceg jutra, posto je mrak pao neverovatnom brzinom, cim smo postavili satore, a i mi smo bizi zauzeti odrzavanjem kakve takve vatre i pokusavanjem da ugrejemo gotova jela do neke pristojne mere.

 

GGja6_57122640.jpg

 

20Ssz_85895483.jpg

 

404.jpg

 

sFwzQ_73274449.jpg

 

XgYuj_21865958.jpg

 

Posto se vatra ipak predala, a i mi smo osetili kako u svom namestanju, pakovanju,... oprema pocinje da otezava, odlucili smo da je vreme da se povucemo i malo sklonimo od kise i odspavamo. U moj sator smo se nekako nagurali Joseph, ja i Arpad, Uwe je bio sam u svom malom satoru, a Zolika i Cila su postavili jedan sator. U strahu da ne prokisne (verovatno bi malo) su napravili gresku i sa drugim su ga prekrili ali samo gornju polovinu. Nazalost voda se u tim naboranim delovima nakupljala a kad je prelilo onda je podlivalo i natapalo sator u kom su bili. Oni su prosli zaista lose i sve im je bilo natpoljeno u satoru. Od lezanja u vodi do clanaka ih je spasila donekle samo njihova navika za konfor t.j. duseci na naduvavanje koje su poneli.

 

Ja sam zahvaljujuci vreci koja je dizajnirana za temperature do -15 stepeni spavao kao beba. Nekoliko puta sam se trgao preko noci osluskujuci reku posto mi se cinilo da je nekako preblizu, kao da je nabujala od kise, ali na srecu nije bilo bas tako. Neko mokar neko vlazan... noc je prosla.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Jutro je bilo isto kao i vece...kisica nije prestajala celu noc. Osim Joseph, svi smo se jedan po jedan izvukli iz vreca i obukli. Tada sam saznao da je Zolika u sred noci zbog vode hteo da se spakuje i ode kuci, ali posto je izasao iz satora i nije video prst pred okom, nastavio spavanje t.j. plivanje. Ujutro je ponovo rekao da on i Cila razmisljaju da se vrate nazad, ali kada su videli da nismo ni mi suvlji i da ima i onih kojima su jakne totalno propustile vodu, skontali su da stanje ipak nije tako lose. I dok smo se spakovali i pili kafu vec su imali isti onaj osmeh na licu koji se vidja samo na pocetku dana koji obecava lepu avanturu.

 

Motore smo isterali na put. Cak smo i Cili samo objasnili da sa konstantnim i malim gasom izveze Viraga po mokroj travi gore do puta i da se ne plasi pada, posto smo mi pored i uspela je.

 

Primetio sam da mi cibzar na kisnoj jakni ne radi. sta god da sam radio ostajalo je da zjapi otvoreno. Sa Josephom smo problem pokusali da resim sa Dakt tejpom (ala sam ga napisao  :D ). Trajalo je dok nisam seo na motor.

 

UuAKT_10222899.jpg

 

4uf9S_54264362.jpg

 

qE0OQ_51855390.jpg

 

1fqIQ_24464891.jpg

 

Put je postajao sve losiji, iako smo bili na asfaltu. Poceo sam da razmisljam o tome da ce se Cila naljutiti sto sam ih doveo u ovakvu zabit. Verujem da nije bilo uopste prijatno voziti Viraga po takvom terenu. Medjutim onda smo dosli do dela gde asfalta vise nema. Znao sam da postoji ta deonica od 2-3 kilometra, ali predeli su tako lepi da sam precutao. Tu sam zastao da vidim kako su svi i da se odmore oni koji nisu navikli na ovako nesto, ali i da resim kisnu jaknu. 20 ziherica je resilo problem nekako. Jacu kisu sigurno ne bi izdrzalo ali je za ovo bilo dobro.

 

WlQQW_64624222.jpg

 

pQ3eD_40751784.jpg

 

Hv6Xx_15145039.jpg

 

Nastavljamo dalje i ubrzo izbijamo ponovo na asfalt i posle samo par krivina pred nama se izmedju drveca naslo veliko vestacko jezero Vidra. Stao sam pored puta i prisao ostalima. Pogledao sam Cilu i pitao je da li je vredelo truckanja i drmusanja. Pogled je tako neverovatan i tako oduzima dah da sam znao da ce da kompenzuje sve neprijatnosti i neudobnosti. Nazalost nijedna kamera jos nije uspela da napravi fotku koja docarava kako sve ovo izgleda. Sve fotke su samo tako... obicne.

 

SunoM_42143883.jpg

 

GDGom_37857594.jpg

 

YRP5W_93042547.jpg

 

PmL9T_85021601.jpg

 

XN7PT_63995363.jpg

 

Naravno odgovor je bio da je taj deo ec zaboravila i da uziva apsolutno u svemu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Inace za one koji bi se uputili ovamo ovo je potez Petrosani - Voineasa - Brezoi. Izmedju Pertosani i Voineasa je oko 70km apsolutno netaknute prirode. Tek tu i tamo poneka kucica, verovatno vikendica ili prenociste za putnike namernike. Cak i seca sume se ne primeti sa puta sve dok putem ne prodje masinerija. Inace onaj deo od par kilometara bez asfalta je udobniji za voznju od asfalta sa rupama posto je to tvrdo nabijen tucanik zbog masina koje prolaze tuda. Mada verovatno ce uskoro i taj deo biti presvucen novim asfaltom. A ako je devojka na Viragu bez kuknjave izdrzala, onda moze bilo ko na bilo kakvom motorinu.

 

Kisa je ovde prestala da pada, ali smo se mi peli na vise nadmorske visine i postajalo je zaista hladno. Na jednom prosirenju smo se zaustavili da jos malo fotkamo i da ugrejemo prste na rukama. Kako drugacije nego kuckanjem porukica i javljanjem nasima kod kuce da smo ok, posto prethodno vece nismo imali signala. Uwe se posteno smrznuo. Njegova oprema, nijedan delic nije vodonepropustan, a kisno odelo nije imao. Iskreno nije mi jasno kako godinama putuje bez toga, ali eto... Natopljena odeca i voznja na veoma niskim temperaturama su ucinili da se on nije odmrzao do veceri iako smo kasnije imali prelepo vreme.

 

Yx6ub_34394412.jpg

 

H1hiJ_10527909.jpg

 

H9OAo_82453750.jpg

 

SZn03_65229693.jpg

 

kJEIA_71963206.jpg

 

7qT7J_74706386.jpg

 

HZvZD_41395107.jpg

 

Jos malo smo se peli u planinu dok nismo stigli do gradica Voineasa. Videli smo veli hotel, zaostavstinu proslih vremena kada je bilo jako bitno da sve bude ogromno. Na terasi na spratu hotela smo nasli restoran u kome smo se okrepili vrucim corbama i cajem.

 

nuF6m_74267975.jpg

 

SJQLS_88502386.jpg

 

 

Posle krace pauze i okrepljenja, napustamo restoran/skolsku menzu. Kisa je vec potpuno prestala da pada i temperatura je daleko veca. Skidamo nesto od kisne opreme i nastavljamo dalje. Izlazimo iz Voinease i posle desetak kilometara sam primetio da je iza mene samo Uwe. Stao sam sa strane i malo cekao, ali posto se niko nije pojavio, zabrinuo sam se i krenuo nazad. Posle par krivina sam video Cilu kako dolazi i uplasio sam se da donosi lose vesti i da je neko pao. Ipak nije bilo toliko lose. Arpadu je pukao lanac na Dominatoru. Vratili smo se 2-3 kilometra i videli ostatak ekipe parkiran pored puta na prosirenju.

 

Arpad je ne tako davno menjao lanac i lancanike, ali su mu prodali takmicarski lanac bez gumica. On i jeste kupio lanac od jednog poznatog takmicara, stuntera, koji verovatno nije znao sta ce taj lanac trebati da prezivi. Taj lanac jednostavno ne moze da zadrzi u sebi maziva, pogotovo po kisi, pa je stalno suv. Dominator dodatno ima velike cimove i lanac se rasteze veoma brzo. Rezultat je upravo ovo.

 

BSRK9_35590759.jpg

 

XJao1_45162275.jpg

 

VVJaJ_35959796.jpg

 

Kad god smo stali negde Uwe je imao nesto da prcka oko KTM-a... malo struje, malo gorivo, malo slavina, malo karbovi... malo je gundjao ali je uvek sve zavrsavao sa :KTM je to... tako to ide"

 

Dogovor je bio da se Zolika i Joseph vrate do grada i nadju majstora sa nekim ozbiljnijim alatom. Sreca pa je Arpad imao parce lanca koje je taman odgovarao da se 3-4 clanla zamene i da se putovanje nastavi. Posle malo vise od pola sata su se vratili, lanac je montiran i zategnut i nastavili smo voznju. Uskoro smo se priblizili magistrali i saobracaj je postao gust. Na jednom mestu je bilo neko kliziste pa se saobracaj pustao naizmenicno. Ja sam krenuo da obilazim i kada sam stigao na raskrsnicu, na benzinsku pumpu, video sam da opet nema nikog. Cila je stigla za desetak sekundi i rekla da je lanac ponovo pukao. Odlucili smo da malo pricekamo sta ce biti i Joseph se uskoro pojavio da trazi inbus kljuceve. Lanac ipak nije pukao vec je spala spojnica. Na srecu Uwe je imao rezervnu. Ja sam odmah poslao prijateljici Akki iz Brasova poruku da ode do Honde u gradu i kupi nam jednu spojnicu da imamo za svaki slucaj i za pola sata mi je vec i odgovorila da je kupila.

 

Ubrzo su svi pritigli i posto smo otresli momka koji je pokusavao da nam uvali kanticu kupina nastavili smo dalje prema Ramnicu Valcea i Curtea de Arges. Iako smo u Curteu de Arges stigli dosta rano i bez problema bismo pre mraka mogli da predjemo prevoj odlucio sam da ih nagovorim da prenocimo ovde i da sutradan imamo ceo dan bez zurbe predjemo planinu. Prvi smestaj koji smo nasli je bio skup... veoma skup. Taksista nas je uputio na Hostel Venus na izlazu iz grada. Lako smo ga pronasli. Smestaj za dve osobe u sobi je 70LEI t.j. oko 16.5 eur. Za nas sestoro 50 eur. Sasvim pristojna cena. Jedina mana smestaja je bila sto su sve sobe sa , nazovi, francuskim lezajem. Medjutim nismo toliko bas stidljivi i gadljivi. Bitno je bilo da ima tople vode i suvog mesta za spavanje.

 

4Ittw_34696421.jpg

 

MkWzi_92332899.jpg

 

lsxpl_13276213.jpg

 

olkCJ_76071627.jpg

 

6AEFH_69856541.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Dok su se neki tusirali, drugi su pripremili malo vruce kafe i kada smo svi bili spremni provozali smo se do centra na pice i veceru. Curtea de Arges je prelep planinski gradic. Pozicija na kojoj je i sto se tice saobracajnica i sto se tice planine, prevoja Transfagarasan, prelepog vestackog jezera i skijalista je takva da je gradic veoma komercijalan i podredjen turizmu, ali na takav neki suptilan nacin da je bez obzira na to uzivanje prosetati njime i bez obzira na sve oseti se onaj pravi duh planinskog gradica.

 

Samo da napomenem da je popodne bilo fantasticno... sunce, ogrejalo... prelepo vedro vreme... Nadali smo se da ce i sutradan biti tako i da na prevoju ne bude magle i kise kako bismo maksimalno uzivali.

 

U jednoj basti smo popili pice, u prodavnici kupili par piva za kasnije, za hostel i otisli u restoran na odlicnu veceru. Peceno meso, krompirici, salata, kafa, pice,... i sve to za smesnih 16-17 eura za nas sestoro.

 

ghNrs_19276997.jpg

 

yZgcs_15017325.jpg

 

yYVOo_89290247.jpg

 

xNIgu_14622945.jpg

 

ugp52_67272020.jpg

 

Noc je pala i po prohladnom vremenu smo se vratili do hostela. Usput smo natocili kako se ujutro ne bimo morali vracati do centra. Druzenje smo nastavili dugo na terasama soba uz pivo "Silva" i nes kafu. Druzenju je dalo cudan ton boja neonki koja je delovala kao da smo odseli u nekoj drugoj vrsti objekta  :D

 

h7uu3_41999647.jpg

 

4OM5o_66824667.jpg

 

9d5kk_14070076.jpg

 

uBMhe_74551245.jpg

 

BHqSq_95993725.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Jutro je osvanulo vedro i suncano, ali jaaaaako hladno. Ipak dok su se svi razbudili, spremili, spakovali, popili kaficu temperatura se podigla na sasvim pristojnu. Videlo se da cemo imati prelepo vreme... samo da potraje narednih nekoliko sati. Od grada krece uspon. Prolazi se kroz nekoliko sela i dolazi se do malog odmorista odakle uz planinu vodi 1480 stepenica do ostataka dvorca/tvrdjave koji se zove Cetatea Poienari. Obicno kada ljudi idu u Rumuniju idu sa namerom da vide zamak grofa Drakule t.j. Vlada Cepesa i svi zavrse u Branu koji sa doticnom istorijskom odobom nema nista zajednicko. Brem Stoker je napisao jedan poznat roman a dvorac u Branu izgleda veoma slicno onome sto je u knjici pa su pametni Rumuni iskoristili taj momenat za komercijalizaciju dvorca u Branu. A Cetatea Poienari je bio ustvari pravi zamak Vlada Cepesa, mesto gde je on ziveo kada nije bio sa svojom vojskom u nekoj od bitaka. Nazalost od ovog zamka je malo ostalo, delom zbog nebrige predjasnjih rezima vlasti a delom zbog ekstremne nepristupacnosti.

 

Nismo se ni mi penjali ovoga puta. U kompletnoj moto opremi bi taj poduhvat bio uzasno losa ideja. Ostavljamo to za neko drugo putovanje i drugu posetu.... "jos cemo se mi videti.... u nekoj drugoj predstavi...".

 

sPRFZ_94344712.jpg

 

w7TqG_38363189.jpg

 

Nastavljamo dalje uspon. Ovde nema sta da se prica... prelepe naizmenicno blage i ostre krivine. Prelepo vestacko jezero Vidraru sa branom visine 166m. Fotoaparat ne moze da uhvati velicinu ove brane. Prvih 1000-1500 mNv se prolazi kroz sumovite predele a onda vegetacija ustupa mesto kamenju i travi, prelepim vodopadima... sve do vrha, do tunela i jezera Balea. to je i najvisa tacka Rumunije sto se tice voznog puta... 2055mNv. Ovde postoji i nekoliko prelepih restorana gde smo se i mi malo odmorili i okrepili. Sad vas ostavljam fotografijama. Uzivajte!

 

XXSbf_65053853.jpg

 

p2ejK_88259237.jpg

 

m23A8_52096529.jpg

 

JxGma_36193484.jpg

 

k0yZT_95378423.jpg

 

i38Lg_88360625.jpg

 

2Li3H_87775981.jpg

 

Z2xmZ_72860834.jpg

 

wwlcb_98994384.jpg

 

iStyK_17968997.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Na koti 1690mNv smo zastali da predahnemo i uzivamo u prelepom pogledu kod jos lepseg, velikog vodopada. Ovde smo se opskrvili i odlicnim dimljenim sirevima.

 

ghoYE_20404766.jpg

 

rShqk_23537876.jpg

 

WasOi_55539217.jpg

 

XKpIM_51826631.jpg

 

rHIdx_31131410.jpg

 

3YQWN_84326955.jpg

 

XoTCz_51636343.jpg

 

8CSML_66913867.jpg

 

UbmGU_87129976.jpg

 

SjXGU_44338149.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

A na vrhu, kod jezera..... sneeeeeeeeg  :). Ovom danu je ovo dalo poseban smek. Sneg, prelep vedar, topao dan, uzivanje u voznji.... Raj!!!

 

QAiMx_84450656.jpg

 

dkI3N_28448164.jpg

 

nHcs2_52799490.jpg

 

Zef2c_71824460.jpg

 

sbkbe_41529035.jpg

 

3upxg_55566816.jpg

 

kBmdV_77065588.jpg

 

404.jpg

 

aUK35_67914553.jpg

 

S1aHb_99939333.jpg

 

ceu5Q_26496269.jpg

 

U restoranu smo se okrepili sa supicama, kafama i cajevima i polako se spremili za polazak. Sledi najlepsi deo prevoja. Spust po serpentinama i ukosnicama.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

I dalje nema sta da se pise... slike sve govore, t.j. govore nesto, a da bi se shvatilo i dozivelo, mora se otici i odvozati

 

404.jpg

 

0s5F9_55085343.jpg

 

SxENA_80421482.jpg

 

iEaff_22159117.jpg

 

ofzny_20484983.jpg

 

uCgYo_59493800.jpg

 

LSlXv_39995982.jpg

 

XJdQl_32602297.jpg

 

0OCf2_62945846.jpg

 

2wp08_28876231.jpg

 

HJDYG_60763654.jpg

 

OUyJV_32973767.jpg

 

XhsR1_27237785.jpg

 

Sg2w6_60815197.jpg

 

p6aB1_51205002.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

I polako sa mnoooog zaustavljanja za fotknje stigli smo do kraja ovog prelepog prevoja. 120km apsolutnog uzivanja. Najverovatnije smo uspeli da ubodemo jedini ovako lep dan u ovo doba a prevoj je najverovatnije sada vec kako ovo pisem, zatvoren i pod snegom.

 

Skrenuli smo desno na magistralu i posle 80-ak kilometara bili u Brasovu, gradu koji Joseph i ja vec odavno zovemo svojim gradom. Brzo smo se nasli ispred zgrade u kojoj je jedan cetvorosoban stan adaptiran kao hostel. Smestili se u nedavno renoviran stan, istusirali se i svi osim Uweta otisli taxijem u grad. Stan ima cetri sobe, dva kupatila i veliku, kompletno opremljenu kuhinju. Dve sobe su sa francuskim lezajem a dve sa dva lezaja. Takodje postoji dva pomocna lezaja. Dobili smo ceo stan na raspolaganje za smesnu cenu od 60 eur, t.j. 10 eur po osobi.

 

Za sve zainteresovane hostel se nalazni na adresi str Aurel Vlaicu 110, na prvom spratu, medjutim nigde ne pise da je to hostel. Ako neko zeli da odsedne ovde, mora prvo nazvati vlasnika da se dogovori i dati mu vremena da i on stigne na lokaciju.

 

Kontakt:

HOSTEL FLORIN R&B

str Aurel Vlaicu 110

Brasov

+40745875465

 

Ova lokacija je u novom delu grada, ali imaju jos jednu lokaciju blizu centra i starog grada.

 

404.jpg

 

iM6FU_78253423.jpg

 

2hla1_58330910.jpg

 

Hj1s6_71043525.jpg

 

zoCZi_76229231.jpg

 

qWRKA_92240218.jpg

 

NhB1U_90909894.jpg

 

JO1zl_88620645.jpg

 

I posle tusiranja smo se uputili u centar da se vidimo posle duge dve godine sa nasom prijateljicom Ankom i njenim sinom Ionijem. Nazalost, Ovidiu je bio na poslovnom putu u Svedskoj. Prvo, naravno, odlican kafic/pub pod imenom "For Sale". Zatim na malo brze hrane t.j. Shawormu (izgovara se shaorma) i nesto je slicno girosu samo malo socnije i daleko vece su porcije. A onda malo setnje po starom gradu, kafica, opusteno druzenje do kasno u noc.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Malo objasnjenje slika iz kafica... Ono sto se vidi na podu su ljuske kikirikija. Konstantno se donose neogranicene kolicine kikirikija za stolove, besplatno a ljuske se bacaju na pod. Ponekad, vikendima se pod ne vidi od sloja ljuski. Na zidovima su svuda zabodene vizitke iz celog sveta, a na tavanici novcanice.

 

F7CEL_42261916.jpg

 

hzgWO_58478629.jpg

 

55dQf_17256342.jpg

 

OMvDw_81718296.jpg

 

YSKvG_96385139.jpg

 

Setnja gradom. Brasov je prelep grad. Retko gde se moze videti tako dobro ocuvano srce starog grada. Grad u kojem se zaista mozete opustiti i uzivati dogo vremena. Svako ko prvi put ide u ovaj grad, neka ne zuri i ako moze neka odvoji bar 3 dana i da ga natenane prodje. Zaista ima sta videti.

 

kDBbn_20653578.jpg

 

lzNhx_68147051.jpg

 

KErYj_51864044.jpg

 

SzGiR_96004236.jpg

 

8UgpD_30209177.jpg

 

JcRc0_50943752.jpg

 

SdLyj_72544274.jpg

 

ucudx_47317223.jpg

 

0VIp3_72429768.jpg

 

9ppfy_40664768.jpg

 

Jos malo setnje, kafica u kaficu gde se sluzi iskljucivo kafa na 101 nacin, pa jos setnje... I tako do kasno u noc. Sa Ankom smo se ispricali koliko smo mogli, nadoknadili koliko smo mogli, ali doslo je vreme da se ide na odmor. Taxijem smo se vratili u hostel, sedeli jos malo uz po jedno pivo a onda svako pod svoje cebence.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Alarm na telefonu zvoni rano. Ustajem i budim Josepha. Nas dvojica se pakujemo i nosimo stvari do motora, kacimo sav prtljag. Sedam je sati, palimo motre, afrika par puta zavergla i izda me akumulator. Malo jutarnje fiskulture, guraj dole, guraj gore... nece. Odlucujemo da se obojica provozamo na Josephovom transalpu do centra. Za desetak minuta smo kod Anke u stanu. Pijemo kaficu... imamo jos sat vremena da provedemo zajedno dok mi ne krenemo dalje a ona ode da odradjuje neke svoje obaveze.

 

Ipak vreme za rastanak je brzo doslo. Svako na svoju stranu. Mi smo se vratili do hostela. Afrika je naravno upalila iz prve. Ispostavilo se da jutros nisam povukao saug i da sam zbog toga istrosio akumulator. Ekipa je na spratu vec bila budna. Pila se kafa, opustena varijanta... kasni dorucak, pakovanje... Krenuli smo oko 10:30.

 

G39Qy_57780778.jpg

 

Put nas iz Brasova vodi prelepim predelima i gradicima Predeal, Busteni, Azuga do gradica Sinaia. U ovom gradicu je dvorac, t.j. letnja rezidencija prvog rumunskog kralja, Karla I. Joseph i ja smo ovo mesto vec vise puta posetili i svaki put se raspametimo. Svako ko prolazi bi trebalo da vidi ovo fantasticno mesto. Vredi svaku paru platiti ne bas jeftinu ulaznicu (20LEI za kracu turu sa vodicem i za onoga ko hoce, taksa za fotografisanje bez blica 32LEI). Gradnja dvorca je pocela 1873 godine i trajalo je skoro 30 godina. U to vreme je bio prepun inovativnih resenje, kao sto su telefonska linija, pokretni vitrazni krov, centralni sistem usisavanja itd. Takodje odmah pored se nalazi i manji dvorac Pelisor koji je sluzio kao mesto za opustanje kraljice, i kao gostinska palata.

 

kwmBm_68681327.jpg

 

9P7dh_41689320.jpg

 

a5miw_30973519.jpg

 

VY0Il_40389691.jpg

 

PHEx0_31748151.jpg

 

yCP0v_71749903.jpg

 

b8Iyo_46692260.jpg

 

Ju7Cx_28486469.jpg

 

Dok smo se Uwe, Joseph i ja opustali uz kafu i kolace na terasi kafica, Arpad, Cila i Zolika su se dali u razgledanje dvorca. Vratili su se puni utisaka i velikog osmeha. Malo su se i oni odmorili, pa smo krenuli dalje. Jos jedan dvorac je planiran za danas. Cila je zelela da poseti dvorac u Branu. Mnogi idu na ture po rumuniji u zabludi, kako je ovo dvorac grofa Drakule, a ustvari nema nikakve veze sa nekadasnjim vladarom. Inace dvorac ima veoma lepu pricu i vredi otici i posetiti ga. Ono sto malo moze da zasmeta je uzasna komercijalizacija ovog gradica. Ulicice i sam ulaz ispred kapija je prepun tezgica sa suvenirima, vampirima, drakulinom krvi, majice, vina,... Velika je guzva, ali ako se to stavi u stranu i izignorise i poseti zamak, uzivacete u prelepom zamku i njegovoj istoriji.

 

U setnju ovim zamkom su isli samo Zolika i Cila. Nas cetvorica smo se povukli u jedan restorancic. Uwe je rucao a mi smo se malo zasladili i popili par kafica i sokica.

 

L3fMb_80136839.jpg

 

F7JZ9_98062102.jpg

 

mh5C2_65204286.jpg

 

4cAOT_52997470.jpg

 

X6d88_78820739.jpg

 

HcepW_66286231.jpg

 

z6lTW_85542230.jpg

 

Pr2mw_16843884.jpg

 

I iz ovog dvorca su se vratili puni utisaka. Malo smo jos posedeli u basti restorana uz osvezenje pre dalje voznje.

 

19UYW_74505598.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Jutros smo krenuli sa dobrim zakasnjenjem, razgledanje ove dve lokacije je potrajalo dosta... Plan je bio da danas vozimo negde do okoline grada Deva ili u slucaju da budemo kratki sa vremenom, do Sibiua i da tu nadjemo prenociste ili kampujemo negde. Vreme je bilo hladno, ceo dan su oblaci iznad nas i izgleda da ce svaki cas da pljusne jaka kisa. Od kampa smo odustali, u debelom smo kasnjenju, pa odlucujemo da pronadjemo bunkalove o kolima nam je pricao prijatelj Koca. To bi trebalo da je negde na magistrali izmedju Brasova i Fagarasa.

 

Lokalnim puticima stizemo do magistrale i skrecemo levo. Posle 30-ak kilometara nalazimo lokaciju sa bungalovima. U sred nicega oaza! Na koju god stranu da krenete, do prvog grada ima oko 40km. A ovde veliki bazen, restoran koji radi 24 casa dnevno, prelepi drveni bungalovi,... Brazo smo se raspitali o cenama i saznali da bungalov sa dva kreveta kosta 10 eura, sto znaci 5 eura po osobi. Odmah prihvatamo i smestamo se. Odmah do bungalova su dva kupatila sa toaletom i tusevima, vruca voda... Prelepa lokacija!

 

Smestili smo se i naredna 2-3 sata proveli sedeci u basti restorana u druzenju uz par piva. Razisli smo se vec kasno uz dogovor da se ujutro ustaje rano. Ja sam morao biti u Novom Sadu jos po kakvom takvom danu da resim neke obaveze, a i vec sam cekao da se vidim sa Sandrom da mi isprica kako je bilo na ispitu i da se zajedno radujemo polozenom ispitu. Dogovor je da smo u sedam ujutro svi na motorima.

 

JjzE0_50158285.jpg

 

p8qjB_55292717.jpg

 

1MyHr_41279610.jpg

 

6hwze_13852299.jpg

 

BGcgM_34921311.jpg

 

7BzLW_30598975.jpg

 

6:00 ustajem... setnja, par fotki u magli... budim sotatak ekipe i polako se pakujemo. 7:00 svi osim Uweta smo kod motora, spremni. On se tek izvlaci iz kreveta. Ovo jutro se probudio jako mrzovoljan... Ne znamo sta je radio narednih 45 minuta ali nam se pridruzio tek oko 8 sati. Napokon smo krenuli. Narednih 300-400km voznja po dosadnoj magistrali. Magla je. Iako vozim prvi, visoki vizir me stiti od kapljica vode pa forsiram jaci tempo. Do kuce imamo 550km. Ubrzo me zaustavljaju... ne vide nista, viziri i naocare su im mokre. Nastavljamo laganije uz jos dva zaustavljanja, ali oko 9:30 magla se napokon dize pa mozemo malo brze. Ipak iz nekog razloga tempo nije mogao biti jaci od 80km/h. Negde smo se "kidali". Nekako stizemo do grada Orastie. Odmah posle grada dajem zmigavac levo i skrecemo ispred jednog restorana. Ovo je restoran u koji Joseph i ja uvek navratimo. Hrana je odlicna, porcije su pristojne a cene su smesno niske.

 

Ovoga puta svi smo uzeli corbu od pasulja a zatim neko porciju pecenog mesa ili pilece dzigerica, pomfrit, salate, svako po pice i kaficu,... Stomaci puni, jedva disemo a racun za nas sestoro, 35 eura! Ostavljamo nesto baksisa i nastavljamo dalje.

 

zL33E_90604363.jpg

 

d2rRQ_69251290.jpg

 

Stajemo posle dvadesetak kilometara samo pored puta da se uslika utvrdjenje iznad grada Deva. Poseta se ostavlja za neku drugu priliku. Slike nisu bas nesto posto je tvrdjava okruzena skelama posto se radi restauracija. Prolazimo pored skretanja za mesto Hunedoara. Zolika i Cila su hteli da posete zamak Corvin u ovom gradicu, ali odlucuju da nastave dalje sa nama a da posetu ovom prelepom zamku ostave za neku drugu priliku. Napokon skrecemo sa magistrale koja vozi za Arad i idemo manjim putem kroz planinu preko naselja Margina, Faget, do grada Lugoj. Ovde tocimo pune rezervoare o trosimo ostatak novca na cokoladice, cipseve i red bull. Malo odmora i do kuce jos tacno 200km.

 

Odavde pravac Temisvar, pa granica. Ali Uwe pocinje da ima ozbiljnih problema sa KTM-om. Malo malo pa se gasi u toku voznje. Svaki put mora da skida masku fara i da pregleda kontakte, prodrmava,... problem na kraju resava sa parcetom zice i kratkim spojem, ali zbog vibracija ce mu se i ta zica razmrdavati jos 2-3 puta do Temerina.

 

Sta reci o putu dalje... nista. Od Temisvara do granice 40km nicega. Granicu prelazimo za svega par minuta. Parkiramo se na par stotina metara od prelaza sa nase strane. Malo price, cigareta,... Obavestavam ekipu da se meni zaista zuri i da cu ja dati gasa odavde pa se pozdravljamo. Arpad takodje daje gas i ide samnom, a ostatak ekipe nesto sporijim tempom do Temerina.

 

wWpIT_44805617.jpg

 

I eto... i ovo putovanje se zavrsilo. Drustvo dobro, destinacija takodje... 5 dana uzivanja!

 

Mala statistika puta

 

Ukupno predjeno 1550km

Africa potrosila ukupno 70 litara goriva

prosecna potrosnja za celo putovanje 4.55l/100km !!!

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1689 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

bilo bi fino (ako imaš naravno) da postaviš GPS koordinate restauracija i kampova.....

Inače super vožnja.....

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja