Jump to content

Moto Zajednica

Da li steti gusce ulje u motoru od propisanog?

Recommended Posts

• drkadzija, 1227 postova
  • Motocikl: njemac tisuca za na koleno, talijansko prdekalo za grad, debeli nindza

Malo gušće tipa 20w50 mu najverovatnije neće škoditi pogotovo ako motor koristiš amo leti kad su kod nas i ovako tropske vrućine.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 77 postova

Neće mu škoditi ali koliko će mu koristiti još nismo pročitali takvu varijantu u japanskim uputstvima ???

Valjda se oni (proizvođači) nisu setili da bi moglo po vrućini i gušće ulje!?

• Drug član, 1714 postova

Nadji service manual na netu za tvoj motor pa ces naci tabelu koja ulja kog viskozitete odgovaraju, u principu najvise zavisi od klime (temperature) gde se motor vozi, ja sam po manualu u uljaru mogao da sipam sve, po tabeli, ali recimo ako sipam 20W50 onda ne mogu da vozim kada je temperatura ispod 0, ili cak ispod minus 10, ne secam se...

Vec tri godine zima/leto u automobilu vozim 20W50 i bez problema, kad upalim sacekam da se zagreje i gas...

• Ne silazi, 6600 postova
  • Motocikl: đački pešački

I ja sam pristalica gušćeg ulja pogotovu leti, kod generacijski starijih motora i već pohabanih. Volim prigušeniji zvuk kojiu vek bude kad je ulje gradaciju više. Možda pravi neki povećan otpor ekstremno visokim obrtajima radilice al ne radi se o trkama. Ređe ulje bi imalo bolje hlađenje jer ima lakšu protočnost pa samim tim nešto veći broj ciklusa za isto vreme al to ne važi za ove naše uslove, nije ovo Sahara. Takođe, pre prostruji i otpočne sa punim podmazivanjem pri jutarnjem paljenju. Ja svakoj drugoj zameni  dodajem tečni grafit koji služi za ta prva paljenja. I sa gušćim uljem treba čekati punu radnu temperaturu za visoke obrtaje. Naravno, za zimske minuse treba ređa al ko tera motor na -15 i više i jedino tad vidim prednost ređeg ulja i tad izbegavati gusto jer zaista onda motor radi sa slabim podmazivanjem i većim habanjem. Svaki proizvođač daje tabelu gradacija prema temperaturnom području i treba ga se pridržavati al i tu bi ja naginjao gušćim opcijama.

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Ja svakoj drugoj zameni  dodajem tečni grafit

Nisam baš siguran da je to pametno kod motora kojima kvačilo pliva u ulju...

• Ne silazi, 6600 postova
  • Motocikl: đački pešački

Uh, izvinjavam se, zaboravio sam da pričam o skuteru  koji nema kvačilo. Grafit nikako u moto ulje sa mokrim lamelama, to je upravo  ono što nema zbog proklizavanja, molibdendisulfat. Au, al sam mogo da zeznem nekog. Hvala Jager.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja