suzanags 7 Napisano Jun 15, 2010 Dukags, 291 postova Lokacija: НОВИ САД Prijavi odgovor kao problematičan Da li neko zna sta traze od opreme da se poseduje ako se vozi motor u inostranstvu? Ili konkretnije da li su vas zaustavljali u Evropi a ako jesu da li su trazili nesto posebno da pregledaju? Znam da treba onaj evropski zapisnik, ali nisam siguran da li jos nesto posebno od opreme, da li biti problem ova nasa JUS prva pomoc i...? Hvala unapred! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6810 Napisano Jun 16, 2010 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Ma kakva bre prva pomoc. Ima ko je zaduzen za prvu pomoc. Ti stavi kacigu na glavu,dodji ispravnim registrovanim motorom i sa vazecom vozackom dozvolom.Bidi fini,vozi i uzivaj. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6353 Napisano Jun 16, 2010 Svakom po zasluzi, 12471 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Naravno I ne zaboravi zeleni karton i međunarodnu dozvolu, za svaki slučaj. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TomoB 1618 Napisano Jun 16, 2010 Skilled Rider, 1613 postova Motocikl: Pijađo Ćao Prijavi odgovor kao problematičan Naravno I ne zaboravi zeleni karton i međunarodnu dozvolu, za svaki slučaj. Ma kakva bre prva pomoc. Ima ko je zaduzen za prvu pomoc. Ti stavi kacigu na glavu,dodji ispravnim registrovanim motorom i sa vazecom vozackom dozvolom.Bidi fini,vozi i uzivaj. ccccccccccc!!!!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
suzanags 7 Napisano Jun 16, 2010 Dukags, 291 postova Lokacija: НОВИ САД Prijavi odgovor kao problematičan Posto sam ovih dana hteo prvo za Madjarsku, bio sam u AMS oni mi rekose da je "Zeleni karton" potreban a medjunarodna vozacka dozvola se samo preporucuje i to za automobile i kamione, za motore ne treba - kaze gospoja za salterom - objasivsi da se cak i za automobile i kamione samo preporucuje!? Takodje rece da ce me verovatno, posto idem motorom, verovatno zaustavljati. E sad posto slabo prvo divanim madzarski da se ne objasnjavamo ko rekoh da imam sve potrebno. Takodje me interesuje za Rumuniju, Hrvatsku_Sloveniju_Italiju da li nesto specificno od pratece opreme se mora posedovati? Hvala! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gosa 553 Napisano Jun 16, 2010 Drug član, 2150 postova Lokacija: Beograd Motocikl: africa twin, durmitor, cb750 boldor Prijavi odgovor kao problematičan Posto sam ovih dana hteo prvo za Madjarsku, bio sam u AMS oni mi rekose da je "Zeleni karton" potreban a medjunarodna vozacka dozvola se samo preporucuje i to za automobile i kamione, za motore ne treba - kaze gospoja za salterom - objasivsi da se cak i za automobile i kamione samo preporucuje!? Takodje rece da ce me verovatno, posto idem motorom, verovatno zaustavljati. E sad posto slabo prvo divanim madzarski da se ne objasnjavamo ko rekoh da imam sve potrebno. Takodje me interesuje za Rumuniju, Hrvatsku_Sloveniju_Italiju da li nesto specificno od pratece opreme se mora posedovati? Hvala! meni su na slovenackoj granici trazili medjunarodnu dozvolu, proveri ti jos negde tu informaciju, mislim da je gospodja debelo u krivu, nemoj da te vrate sa granice zbog 1200 dinara i 10 minuta, koliko traje izdavanje medjunarodne vozacke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivkefjr 13 Napisano Jun 16, 2010 Svrati ponekad, 221 postova Lokacija: Beograd/Wien Motocikl: bio FJR Prijavi odgovor kao problematičan Bas su mi nedavno pisali kaznu od 4900NOK u Norveskoj i trazili su mi medjunarodnu vozacku. Ja im lepo dam - oni mi lepo objasne da mogu kaznu da "platim" i kad se vratim kuci ;D U Austriji naplacuju na licu mesta, pa ih bas briga za adresu i sl. nego samo bace pogled na nacionalnu, reda radi... Prvu pomoc naravno imam, da prvo pomognem sebi ali to niko ne proverava, polaze valjda od pretpostavke da smo normalni k'o i oni Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6810 Napisano Jun 16, 2010 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan @TomoB NIsam bas najbolje razumeo to tvoje ccc. Svakome ko nije za to obucen,ZABRANJENO je da pruza prvu pomoc.Ono sto se od tebe trazi ako si ocevidac ili ne daj Boze ucesnik,je da okrenes 118,sto je broj hitne u Italiji i to je sve. Jos jedan detalj vezan za Italiju.Pozeljno bi bilo imati fluorescentni prsluk,zuti ili narandzasti.Ako se zbog bilo kog razloga zaustavis na putu (narocito tehnicke prirode),moras da ga stavis na sebe. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
suzanags 7 Napisano Jun 16, 2010 Dukags, 291 postova Lokacija: НОВИ САД Prijavi odgovor kao problematičan Eto vidis, znao sam da ima neka caka, a nije prsluk 100 kila pa da se nemoze poneti... Ovo za medjunarodnu da se preporucuje i to samo za auto i kamion mozda gospoja iz AMS rekla samo za Madjarsku??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TomoB 1618 Napisano Jun 16, 2010 Skilled Rider, 1613 postova Motocikl: Pijađo Ćao Prijavi odgovor kao problematičan @TomoB NIsam bas najbolje razumeo to tvoje ccc. Svakome ko nije za to obucen,ZABRANJENO je da pruza prvu pomoc.Ono sto se od tebe trazi ako si ocevidac ili ne daj Boze ucesnik,je da okrenes 118,sto je broj hitne u Italiji i to je sve. Jos jedan detalj vezan za Italiju.Pozeljno bi bilo imati fluorescentni prsluk,zuti ili narandzasti.Ako se zbog bilo kog razloga zaustavis na putu (narocito tehnicke prirode),moras da ga stavis na sebe. 1. U većini država je obavezno imati komplet prve pomoći. 2. Ako naletiš na nesreću, po zakonu si obavezan pružiti prvu pomoć, jasno, zavisi od okolnosti. Svaki od nas je išao na kurs pre nego je počela obuka za A ili B kategoriju. Zar kod vas nije bilo toga? 3. U Italiji je na autoputu ne poželjno, nego obavezno imati žuti prsluk!!! A Evropski zapisnik o nesreći je preporučljiv, ali nije obavezan, barem kod nas. Na osnovu njega osiguravajući zavod lakše rešava situaciju i eventualnu krivnju. 4. Nikad mi nije palo na pamet, da uzmem medjunarodnu vozačku za Evropu, čak ni tada kad sam vozio šleper. Imao sam je jedino za Iraq i Kuwait, gde sam radio više od godinu dana. A dole su mi izdali novu, njihovu nacionalnu dozvolu. Eto. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano Jun 16, 2010 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan 2. Ako naletiš na nesreću, po zakonu si obavezan pružiti prvu pomoć, jasno, zavisi od okolnosti. Svaki od nas je išao na kurs pre nego je počela obuka za A ili B kategoriju. Zar kod vas nije bilo toga? Naravno da je bilo, i u osnovnoj i u srednjoj skoli, a kad sam ja polagao za " A " kategoriju, prva pomoc se polagala posebno pred lekarom. Izvuces listic sa tri pitanja , pa pricaj . Mogao si da polozis i testove i voznju, al ako ne polozis prvu pomoc - nema dozvole ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
u2020bullet 123 Napisano Jun 17, 2010 Svrati ponekad, 450 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: otisao... Prijavi odgovor kao problematičan jel to cudno sto ja nisam imao obuku za prvu pomoc? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boki.64 1972 Napisano Jun 17, 2010 Drug član, 1856 postova Lokacija: NBgd Motocikl: Triumph Tiger 1050, Medlay 150 Prijavi odgovor kao problematičan jel to cudno sto ja nisam imao obuku za prvu pomoc? Jebiga sine, danas su stvari samo dosle na svoje mesto. Nekada je postojala ta prica o brizi za coveka, ali je u sustini to sve bila samo prica. Sada bar toga nema pa znas da si "on your own"! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
japanx 211 Napisano Jun 17, 2010 Zainteresovan, 501 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Posto sam ovih dana hteo prvo za Madjarsku, bio sam u AMS oni mi rekose da je "Zeleni karton" potreban a medjunarodna vozacka dozvola se samo preporucuje i to za automobile i kamione, za motore ne treba - kaze gospoja za salterom - objasivsi da se cak i za automobile i kamione samo preporucuje!? Takodje rece da ce me verovatno, posto idem motorom, verovatno zaustavljati. E sad posto slabo prvo divanim madzarski da se ne objasnjavamo ko rekoh da imam sve potrebno. Takodje me interesuje za Rumuniju, Hrvatsku_Sloveniju_Italiju da li nesto specificno od pratece opreme se mora posedovati? Hvala! meni su na slovenackoj granici trazili medjunarodnu dozvolu, proveri ti jos negde tu informaciju, mislim da je gospodja debelo u krivu, nemoj da te vrate sa granice zbog 1200 dinara i 10 minuta, koliko traje izdavanje medjunarodne vozacke 2000 plus slike i kopiranje licne i vozacke.. sve zajedno 2300din i gotovo za 5 minuta Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6810 Napisano Jun 17, 2010 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Bila je prva pomoc i u skolici i autoskolici,ali realni uslovi su savim nesto drugo. Naravno da cu da stanem i pomognem,koliko je u mojoj moci. Usudio bih se da zaustavim krvarenje ili da saniram kakvu laksu povredu.Ostalo..... Adrenalin cini cuda,ali pnekad se zbog njega prave i velike greske. 'Ajde iskreno kazite koliko vas je u stanju da ustanovi ima li povredjeni unutrasnje krvarenje (bez da googlate ili gledate knjige). Takvoj jednoj osobi ako krenete da "pomazete" vise stete nego koristi.Mislim ne strucno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
uff 13 Napisano Jun 22, 2010 Drug član, 1392 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan kako gde ovde ne treba oprema Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
karaula 115 Napisano Jun 22, 2010 Zainteresovan, 605 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CBR600RR Prijavi odgovor kao problematičan Bas su mi nedavno pisali kaznu od 4900NOK u Norveskoj i trazili su mi medjunarodnu vozacku. Ja im lepo dam - oni mi lepo objasne da mogu kaznu da "platim" i kad se vratim kuci ;D U Austriji naplacuju na licu mesta, pa ih bas briga za adresu i sl. nego samo bace pogled na nacionalnu, reda radi... Prvu pomoc naravno imam, da prvo pomognem sebi ali to niko ne proverava, polaze valjda od pretpostavke da smo normalni k'o i oni zbog cega su ti napisali kaznu od 600e? cisto informativno me zanima posto se i ja tamo vozikam... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivkefjr 13 Napisano Jun 23, 2010 Svrati ponekad, 221 postova Lokacija: Beograd/Wien Motocikl: bio FJR Prijavi odgovor kao problematičan Bas su mi nedavno pisali kaznu od 4900NOK u Norveskoj i trazili su mi medjunarodnu vozacku. Ja im lepo dam - oni mi lepo objasne da mogu kaznu da "platim" i kad se vratim kuci ;D U Austriji naplacuju na licu mesta, pa ih bas briga za adresu i sl. nego samo bace pogled na nacionalnu, reda radi... Prvu pomoc naravno imam, da prvo pomognem sebi ali to niko ne proverava, polaze valjda od pretpostavke da smo normalni k'o i oni zbog cega su ti napisali kaznu od 600e? cisto informativno me zanima posto se i ja tamo vozikam... 105kmh u zoni 80kmh; to je kategorija 20+kmh prekoracenje. Pitao sam ih koliko bi bilo da sam bio malo ispod 100kmh, rece nesto oko 3500NOK, ne secam se tacno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Abdullah100k 8 Napisano Jun 24, 2010 IRON WILL, 972 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Voleo bih da imam motor Prijavi odgovor kao problematičan 3. U Italiji je na autoputu ne poželjno, nego obavezno imati žuti prsluk!!! A Evropski zapisnik o nesreći je preporučljiv, ali nije obavezan, barem kod nas. Na osnovu njega osiguravajući zavod lakše rešava situaciju i eventualnu krivnju. Prosao sam Italiju bas autoputem (kolima) i nisam video NI JEDNOG bajkera sa fluo prslukom, kapiram da su svi platili kazne Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6810 Napisano Jun 24, 2010 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Italija,kao i svaka zemlja na jugu Evrope,rek'o bi',ima probleme sa "slobodnom interpretacijom" zakona. Prvo. Ako se ponasate kao sav normalan svet,cak i ako idete nesto malo vise nego sto je dozvoljeno,niko vas nece zaustaviti ili bilo sta reci. Drugo. Prsluk nije obavezan da se nosi (na sebi),cak i ako vas zaustave nece traziti da ga pokazete (mislim prsluk). E sad dolazi ono najinteresantnije.U slucaju da stanete zbog nekakvog tehnickog problema ili jednostavno se muvate oko parkiranog vozila koje je na putu ili auto-putu,prva stvar koju gledaju je jeste li na sebe stavili prsluk. Znaci sta,naravoucenije je. Uzmite jedan prsluk,bilo narandzasti ili zuti i stavite pod sediste.Na svakom motoru bar za to ima mesta.Sto bi se reklo,zlu ne trebalo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TomoB 1618 Napisano Jun 24, 2010 Skilled Rider, 1613 postova Motocikl: Pijađo Ćao Prijavi odgovor kao problematičan 3. U Italiji je na autoputu ne poželjno, nego obavezno imati žuti prsluk!!! A Evropski zapisnik o nesreći je preporučljiv, ali nije obavezan, barem kod nas. Na osnovu njega osiguravajući zavod lakše rešava situaciju i eventualnu krivnju. Prosao sam Italiju bas autoputem (kolima) i nisam video NI JEDNOG bajkera sa fluo prslukom, kapiram da su svi platili kazne Zar tebi treba posebno napomenuti, da je prsluk obavezan u opremi?? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mitri 1847 Napisano Jul 4, 2010 Rashodovani bajker, 1731 postova Lokacija: KŠ Motocikl: SunRa Shino Prijavi odgovor kao problematičan Posto sam ovih dana hteo prvo za Madjarsku, bio sam u AMS oni mi rekose da je "Zeleni karton" potreban a medjunarodna vozacka dozvola se samo preporucuje i to za automobile i kamione, za motore ne treba - kaze gospoja za salterom - objasivsi da se cak i za automobile i kamione samo preporucuje!? Takodje rece da ce me verovatno, posto idem motorom, verovatno zaustavljati. E sad posto slabo prvo divanim madzarski da se ne objasnjavamo ko rekoh da imam sve potrebno. Takodje me interesuje za Rumuniju, Hrvatsku_Sloveniju_Italiju da li nesto specificno od pratece opreme se mora posedovati? Hvala! meni su na slovenackoj granici trazili medjunarodnu dozvolu, proveri ti jos negde tu informaciju, mislim da je gospodja debelo u krivu, nemoj da te vrate sa granice zbog 1200 dinara i 10 minuta, koliko traje izdavanje medjunarodne vozacke ovde pise da za Madjarsku ne treba medjunarodna dozvola ... kao ni za Sloveniju ... http://www.registracija-vozila.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=80 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
to crank 5458 Napisano Jul 8, 2010 Integrisan, 13160 postova Lokacija: Buda/Szigliget Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750 Prijavi odgovor kao problematičan ovde pise da za Madjarsku ne treba medjunarodna dozvola ... kao ni za Sloveniju ... http://www.registracija-vozila.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=80 I ja kao da se sećam od pre 20 godina da za neke nije bilo potrebno a za neke jeste. Zanima me šta biva ako ti je traže a ti nemaš! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...