mohikanac 1209 Napisano Jun 7, 2010 Drug član, 1318 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm Prijavi odgovor kao problematičan Posto oko elektrike slabo znam,a dosta ljudi na forumu sigurno zna reko da pitam. Problem je u alnaseru,potpuno ispravan,dobre cetkice ali sporije vrti(nije pokvaren i sl.nego i kad je nov je spor),a neki elektricar mi rece da moze da se kupi neka ploca za cetkice i onda brze vrti(sad je sa 4 cetkice). Da li je to tacno ili postoji li jos neki nacin da se ubrza. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
guja011 167 Napisano Jun 7, 2010 Drug član, 1847 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan a šta mu fali takvom kakav jeste? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Q 1653 Napisano Jun 7, 2010 Drug član, 1713 postova Prijavi odgovor kao problematičan Proveri biksne, lezajeve, zavisi sta imas, mozda se "ukosi" pa nema snagu... Jesu li ti mesingane cetkice. moraju da budu, mozda ti neko stavio grafitne... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Jun 7, 2010 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan kolko ja znam ubrzavaju se zamenom zice na rotoru i statoru,to jest namotaju se novi namotaji sa drugacijim presekom zice. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mohikanac 1209 Napisano Jun 7, 2010 Drug član, 1318 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm Prijavi odgovor kao problematičan Mozda nisam ni trebao da postavljam pitanje jer alnaser nije od motora vec od skipa(gradjevinske masine) ali znam da ima dosta strucnih ljudi na forumu pa sam zato postavi pitanje. Ja imam dva alnasera jedan fabricki,drugi remontova i oba istom brzinom vrte(ne samo kod mene vec na svakom takvom modelu)i zimi imam problema jer sporije okrece+malo slabija kompresija i tesko pali. Kakva je razlika izmedji grafitnih i mesinganih cetkica(predpostavljam u provodljivosti)? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 547 Napisano Jun 7, 2010 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan Posto oko elektrike slabo znam,a dosta ljudi na forumu sigurno zna reko da pitam. Problem je u alnaseru,potpuno ispravan,dobre cetkice ali sporije vrti(nije pokvaren i sl.nego i kad je nov je spor),a neki elektricar mi rece da moze da se kupi neka ploca za cetkice i onda brze vrti(sad je sa 4 cetkice).Da li je to tacno ili postoji li jos neki nacin da se ubrza. najverovatnije su na toj ploci pomerene cetkice tako da stoje blize i to je jedan od nacina mozda cak i najlaksi . jesi pogledao dali moze da se ubaci neki drugi ili mozda da ubacis relej ispred njega Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mohikanac 1209 Napisano Jun 8, 2010 Drug član, 1318 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm Prijavi odgovor kao problematičan A da li bi ga samo relej nesto ubrzao? :-\ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Debeli_Zmaj 0 Napisano Jun 8, 2010 Svrati ponekad, 331 postova Lokacija: Beograd, Vračar, Vračar Prijavi odgovor kao problematičan A da li bi ga samo relej nesto ubrzao? :-\ kakav relej ? mislish ako stavish jachi relej idspred alansera? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6319 Napisano Jun 8, 2010 Drug član, 3036 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Ja bih tu promenio prenosni odnos, to bi ga ubrzalo, smanjilo mu snagu, dok se ne proba, ne moze da se zna. Mada, ako se mnogo smanji snaga, onda moze da pregori anlaser. Ne znam kako je sve to povezano, sta ide na sta. A mozda pasuje od neceg drugog anlaser? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bogdan 143 Napisano Jun 8, 2010 Zainteresovan, 762 postova Lokacija: Donji Milanovac Prijavi odgovor kao problematičan Uprosceno , razlika u cetkicama je sto su cisto grafitne cetkice za diname a ove druge za alnasere , stavis li grafitne na alnaser potrosi ih na brzinu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mohikanac 1209 Napisano Jun 8, 2010 Drug član, 1318 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm Prijavi odgovor kao problematičan Uprosceno , razlika u cetkicama je sto su cisto grafitne cetkice za diname a ove druge za alnasere , stavis li grafitne na alnaser potrosi ih na brzinu. Ok,hvala na odgovoru . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6425 Napisano Jun 8, 2010 Enduraš, 6391 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Ljudi su nekada na starim dizelima premotavali anlasere kako bi vrteo brzi i kako bi produvali motori mogli da upale zimi. Ne znam tacno sta mu rade, ali ga naprave da radi na 10V umesto na 12, pa kad zavergla sa 12v, vrti brze. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Q 1653 Napisano Jun 9, 2010 Drug član, 1713 postova Prijavi odgovor kao problematičan Sto odma' nisi rek'o zasta ti treba, taj problem se kod starijih kamiona (i ja sam tako) resava dodavanjem jos jednog akumulatora i uklopne sklopke tako da sva instalacija ostaje na 12V a samo alnaser dobija 24V i provereno radi a da ne izgori samo ne sme bas dugo da se vergla ali tada i ne treba vrti ga i pali kao "mina", ako nekada i izgori onda ga premotas na 20V i palice i na minus 30, provreno... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mohikanac 1209 Napisano Jun 9, 2010 Drug član, 1318 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm Prijavi odgovor kao problematičan Sto odma' nisi rek'o zasta ti treba, taj problem se kod starijih kamiona (i ja sam tako) resava dodavanjem jos jednog akumulatora i uklopne sklopke tako da sva instalacija ostaje na 12V a samo alnaser dobija 24V i provereno radi a da ne izgori samo ne sme bas dugo da se vergla ali tada i ne treba vrti ga i pali kao "mina", ako nekada i izgori onda ga premotas na 20V i palice i na minus 30, provreno... To i radim,prespojim dva akumulatora(24volti) i pali na pola kluca ,ali mislim da je bolje kao sto neko rece da ga premotam na 10 volti tad bi trebao da vrti malo brze jer je na 10 a dobio bi 12 volti. Kolko bi okvirno moglo da izadje to vinklovanje na 10,nemam predstavu? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Q 1653 Napisano Jun 10, 2010 Drug član, 1713 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam, pitaj na vise mesta ali ako ti resava problem sigurno se isplati. Odradi kod nekog elektricara koji ujedno i vinkluje pa da dobijes neku garanciju... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Lazić 129 Napisano Jun 10, 2010 Drug član, 1558 postova Lokacija: Mlecni put, Zemlja, Beograd, Zvezdara Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500 Prijavi odgovor kao problematičan Sto odma' nisi rek'o zasta ti treba, taj problem se kod starijih kamiona (i ja sam tako) resava dodavanjem jos jednog akumulatora i uklopne sklopke tako da sva instalacija ostaje na 12V a samo alnaser dobija 24V i provereno radi a da ne izgori samo ne sme bas dugo da se vergla ali tada i ne treba vrti ga i pali kao "mina", ako nekada i izgori onda ga premotas na 20V i palice i na minus 30, provreno... Nekad sam tako palio bubu sa instalacijom na 6v, prespojim na kratko na acc od 12v, verglao je kao nenormalan... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tomerc 1240 Napisano Jun 10, 2010 Drug član, 1260 postova Lokacija: Chicago Prijavi odgovor kao problematičan Sta god da radis budi oprezan da ti se ne zapali instalacija - veci napon pri istom otporu znaci i jacu struju koja sve to skupa zagrijava i povecava opasnost od pozara Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Q 1653 Napisano Jun 10, 2010 Drug član, 1713 postova Prijavi odgovor kao problematičan E zato majstori ugradjuju sklpke (releje) i po potrebi zamene samo kabal do alnasera jer samo se tu i dobija 24, ostalo ostaje sve po starom na jednom akumulatoru... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
istankov 1043 Napisano Jun 10, 2010 Zainteresovan, 503 postova Prijavi odgovor kao problematičan A da li je možda pametnije proveriti u kakvom je stanju mašina, pa eventualno uloži u osvežavanje mašine, tako da ti se ulaganje vrati kroz povećanje snage, smanjenje potrošnje i slično. Prepravka instalacije i dodavanje još jednog akumulatora može da bude veliki problem ako za rukovaoca mašine dodje neki "pametnjaković" koji ne može da shvati šta je na mašini radjeno i neće da se pridržava ograničenja verglanja na kratko, pa sprži alnaser. Ako skineš alnaser, dobro operi kućište. Na svakom alnaseru je negde upisan radni napon. Velika verovatnoća je da je "pozajmljen" iz neke druge mašine koja je predvidjena za 24V instalaciju. Daj tačan naziv mašine, godište.. možda iskopamo el. instalaciju negde na netu pa ti neko od lepektričara kaže što ti je činiti ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djoomla 2 Napisano Jun 11, 2010 U prolazu, 85 postova Lokacija: hrv Prijavi odgovor kao problematičan Posto oko elektrike slabo znam,a dosta ljudi na forumu sigurno zna reko da pitam. Problem je u alnaseru,potpuno ispravan,dobre cetkice ali sporije vrti(nije pokvaren i sl.nego i kad je nov je spor),a neki elektricar mi rece da moze da se kupi neka ploca za cetkice i onda brze vrti(sad je sa 4 cetkice). Da li je to tacno ili postoji li jos neki nacin da se ubrza. stavi samo jaci akumulator i problem rijesen. na hayabusi tvornicki je 9ah, sto je dosta slabo za taj motor. stavio sam od 14ah i vrti ko budala! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Debeli_Zmaj 0 Napisano Jun 11, 2010 Svrati ponekad, 331 postova Lokacija: Beograd, Vračar, Vračar Prijavi odgovor kao problematičan zamenio si kablove ? jel tako .. tja tih 5A razlike ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
istankov 1043 Napisano Jun 11, 2010 Zainteresovan, 503 postova Prijavi odgovor kao problematičan 5Ah, a struja kratkog spoja??? bar 20 - 30 A veća .... Greška kod kupovine akumulatora je da se svi uglavnom zaleću za kapacitet, a retko ko još pogleda i struju kratkog spoja... (45Ah - 180 A; 65Ah - 250A) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Debeli_Zmaj 0 Napisano Jun 12, 2010 Svrati ponekad, 331 postova Lokacija: Beograd, Vračar, Vračar Prijavi odgovor kao problematičan pa baš tako ... ono treba tu onda da se zameni i po neki kabl ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 547 Napisano Jun 12, 2010 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan 5Ah, a struja kratkog spoja??? bar 20 - 30 A veća .... Greška kod kupovine akumulatora je da se svi uglavnom zaleću za kapacitet, a retko ko još pogleda i struju kratkog spoja... (45Ah - 180 A; 65Ah - 250A) sad znam zasto na zastivina vozila stavljaju 36ah , da se slucajno ne zapali dok je u garanciji Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Debeli_Zmaj 0 Napisano Jun 13, 2010 Svrati ponekad, 331 postova Lokacija: Beograd, Vračar, Vračar Prijavi odgovor kao problematičan cela instalacija je za to snagu itd... mozesh ti turish i jache ali onda morash i jachi alternator i jachu instalaciju Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...