lalajko 2021 Napisano Jun 1, 2010 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Posto bi ovde trebali da se bavimo fotografijom sa aspekta putovanja i putopisa, bilo bi dobro da kazemo koju rec o pravljenju panoramskih fotografija. Ja se nisam bavio tom oblascu do juce, ali me je jedna voznjica zainteresovala za tako nesto. Canon fotoaparati imaju ovu mogucnost "fabricki ugradjenu". Aparat ce vam jednostavno obelezavati dokle ste stigli sa snimanjem i koliko treba da okrenete aparat za sledeci snimak, trudeci se da zadrzi iste parametre snimka (blenda narocito). Kasnije, sa softverom koji dobijate uz Canon aparat, ove fotografije jednostavno spajate u panoramu. Ovu mogucnost imaju i Panasonic fotoaparati. Nezavisno od proizvodjaca, uslov za dobru panoramu je snimanje sa stativa. Google kaze da se panorama moze napraviti u Photoshop-u. Pronasao sam opis postupka koji mi se cini previse komplikovan i mislim da se na kraju ipak mora rucno intervenisati na fotografiji. Dalje istrazivanje me je dovelo do programa Autostitch: http://cvlab.epfl.ch/~brown/autostitch/autostitch.html Program se moze skinuti i koristiti kao besplatan uz neka ogranicenja. Algoritmi za spajanje fotografija koji se nalaze u Autostitchu se koriste u jos nekim programima, kao recimo Autopano Giga: http://www.autopano.net/en/photo-stitching-solutions/autopano-giga.html Program je relativno jednostavan za rad - odaberete fotografije, podesite format izlazne fotografije i - cekate. Ovo je izuzetno zahtevan program, ali su i rezultati odlicni. Program narocito dobro radi peglanje spojeva fotografija - prakticno su nevidljivi! Ja sam probao spajanje ove cetiri fotografije: Na zalost, prilikom fotografisanja nisam imao kod sebe stativ pa sam snimao iz ruke, rezultat bi bio jos bolji. Ipak, ni ovo nije lose! Ajd' sad vi! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aca035 36 Napisano Jun 1, 2010 Svrati ponekad, 423 postova Lokacija: Cuprija Prijavi odgovor kao problematičan JA na fuji s2500 imam opciju za panoramsku fotografiju iz 3 slika....Takodje ih ima vecina Sony Ericsson telefona evo kako to izgleda onako amaterski ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dutchman 114 Napisano Jun 2, 2010 Drug član, 1050 postova Lokacija: BGD, Serbia Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400 Prijavi odgovor kao problematičan na canonu ima al ja nikad nisam uspeo da ih napravim , dal neki korak preskochim (najverovatnije chitanje uputstva) ali dobijem na kartici 3 slike umesto jednu spojenu ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mrgud 154 Napisano Jun 2, 2010 Svrati ponekad, 166 postova Lokacija: BG Prijavi odgovor kao problematičan nema ništa komplikovano u fotošopu. samo se izaberu slike i on sve odradi sam kako treba. na kraju jedino ostaje da se cropuje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 2042 Napisano Jun 4, 2010 Skuteras, 3696 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Ili kupiti neki objektiv od 8, 10 ili 12mm i raditi sve to bez posebnog softvera. ;D Malo redynamix, malo photmerge - CS3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivan1979 22 Napisano Jun 4, 2010 Svrati ponekad, 131 postova Lokacija: Banovci Motocikl: Suzuki Freewind 650 Prijavi odgovor kao problematičan evo par amaterskih, slikano telefonom,, panorama od 9 slika Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DjordjeMijailovic 2644 Napisano Jun 30, 2010 Strucnjak, 1631 postova Lokacija: Novi Sad - Šabac Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan original: http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/37106761.jpg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zeljkamp 3247 Napisano Jun 30, 2010 ЗЕЉКАМП, 1820 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Trebinje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DjordjeMijailovic 2644 Napisano Jul 1, 2010 Strucnjak, 1631 postova Lokacija: Novi Sad - Šabac Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Manastri Kaona, jezero. Original: http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/37377493.jpg Lepo mesto za posetiti. na pola puta od sapca do valjeva, skretanje u mestu Draginje. PS, onaj ko je pomenuo "Autopano Giga" mi je ulepsao zivot Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8804 Napisano Jul 5, 2010 4_tocka_i_karoserija, 1924 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Nešto verujem da svi foto-aparati kupljeni u "originalnim pakovanjima" imaju nekakvu opciju za pravljenje panorama. Moj stari Olympus je imao foru da panorama može da radi samo sa originalnim Olympusovim karticama (skoro sam imao prilike da se igram sa novijim Olympusom, i ustanovio da im je to i dalje fora, ali ne znam da li važi za sve modele). Naravno, pričam o varijanti korišćenja Olympusovog softverskog režima slikanja. Slike uradjene na taj način softver na računaru (Olympus master - dolazi uz aparat) prepoznaje, i jednim klikom pravi panoramu sličnu Lalajkovoj. Skoro sam uzeo Nikona, i takodje dobio softver za panoramu (ArcSoft Panorama Maker), ali značajno bolji od Olympusovog. Takodje je neophodno slikati u 'panorama modu', ali je sam mod na aparatu neuporedivo lakši za korišćenje, a softver 'izbacuje' gotovu sliku. Moguće je čak napraviti i 360 stepeni u flashu ili .mov. Kako još uvek nisam imao prilke da se nešto mnogo igram s tim, evo primera s prozora, iz ruke (panorama od 7 slika, 180 stepeni vidnog polja): *EDIT: 'prelaz' u bojama na nebu je stvaran - u pitanju je kasno popodne, zapad je skroz desno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
quasaar 1027 Napisano Jul 5, 2010 Călător motocicleta, 2361 postova Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :) Prijavi odgovor kao problematičan na canonu ima al ja nikad nisam uspeo da ih napravim , dal neki korak preskochim (najverovatnije chitanje uputstva) ali dobijem na kartici 3 slike umesto jednu spojenu ... na fotoaparatu izaberes opciju panorame i polako pravis sliku po sliku. I DA dobijes 3,4,...,19 zasebnih fotografija Onda uzmes CD i instaliras photostich program koji moze i retardirani majmun da koristi klik na ucitaj fotografijr pa odaberes te koje hoces da spojis, pa klik na MERGE i on ti spoji... i onda klik na SAVE i to je sve Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skols 25 Napisano Jul 5, 2010 Rider on the storm, 1272 postova Lokacija: Dojčland Motocikl: Pesadinac Prijavi odgovor kao problematičan Trebinje. Odlicna slika Zeljo.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
perisicboro 262 Napisano Jul 5, 2010 Zainteresovan, 696 postova Lokacija: Karaburma Motocikl: Strom 650 2009 Prijavi odgovor kao problematičan Ovako to radi iPhone. Cacak Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Palacinka 9 Napisano Jul 5, 2010 U prolazu, 34 postova Prijavi odgovor kao problematičan sa zadnjeg letovanja ostrvo Mljet Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ugac 1150 Napisano Jul 5, 2010 Drug član, 1366 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Orion craus 49 Prijavi odgovor kao problematičan Panoramica (dve fotke). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
leonta11 115 Napisano Jul 31, 2010 Svrati ponekad, 273 postova Lokacija: Obrenovac Prijavi odgovor kao problematičan Evo panorame Paralije Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PedjaR 70 Napisano Jul 31, 2010 Mangulica, 627 postova Lokacija: Temerin Prijavi odgovor kao problematičan pogled sa Petrovaradinske tvrdjave na Novi Sad Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
losmi 231 Napisano Avgust 31, 2010 Zainteresovan, 518 postova Lokacija: Bg Prijavi odgovor kao problematičan kotorski zaliv Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
losmi 231 Napisano Avgust 31, 2010 Zainteresovan, 518 postova Lokacija: Bg Prijavi odgovor kao problematičan budva Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
losmi 231 Napisano Avgust 31, 2010 Zainteresovan, 518 postova Lokacija: Bg Prijavi odgovor kao problematičan perast Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
losmi 231 Napisano Avgust 31, 2010 Zainteresovan, 518 postova Lokacija: Bg Prijavi odgovor kao problematičan kanjon pive Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
losmi 231 Napisano Avgust 31, 2010 Zainteresovan, 518 postova Lokacija: Bg Prijavi odgovor kao problematičan kanjon pive Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ugac 1150 Napisano Septembar 1, 2010 Drug član, 1366 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Orion craus 49 Prijavi odgovor kao problematičan Aj da dodam i ja jednu crnogorsku. Petrovac (Link ka vecoj fotki) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ben10 149 Napisano Septembar 15, 2010 Svrati ponekad, 228 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan kotorski zaliv,nije spajana ali je panorama. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
leonta11 115 Napisano Septembar 24, 2010 Svrati ponekad, 273 postova Lokacija: Obrenovac Prijavi odgovor kao problematičan 1 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...