hard_rock 7450 Napisano Januar 11, 2018 Ne silazi, 6084 postova Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering Prijavi odgovor kao problematičan kad vi iz grada nemate gde reciklirati sta mi sa sela? Jedino sto mi preostaje je septicka... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drs 16391 Napisano Januar 11, 2018 Misbehave Responsibly, 1655 postova Lokacija: Beograd Motocikl: FZ6S Prijavi odgovor kao problematičan Poslovi reciklaže nisu samonoseći poslovi. Ne mogu da žive bez pomoći države, tj. bez fondova koji dotiraju poslovanje. Bejahaše jednom jedan fond u Srbiji. Zvao se fond za upravljanje otpadom. U taj fond su se slivala sredstva koja se dobijaju naplatom tzv. ekoloških taksi. Donešeni su i propisi o upravljanju tokovima otpada i propisane su visine taksi za određe, posebne, vrste otpada; gume, ulja, elektronski otpad, itd. Fond je faktički ukinut 2012 a takse su, naravno, ostale. Svako od nas kada kupi 4 nove gume za kola, uz cenu guma plati i 5 do 6 EUR (za prosečnu gumu koja je oko 8 kg) koji se tu obračunavaju na ime naknadnog upravljanja otpadom. Isto važi i kada se kupi bilo koji drugi proizvod (akumulator, ulje, šporet, kompjuter, ...) - cena se obračunava po kg mase. Pri kupovini ulja platimo taksu za upravljanje otpadnim uljem. Taj novac ne završava tamo gde je namenjen. Kada to ulje potrošimo, nemamo kome da ga predamo jer oni koji bi taj posao trebali da rade nisu dobili novac - da bi mogli da rade. Znači, standardna priča. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Astral 6236 Napisano Januar 11, 2018 I'm the fear addicted, a danger illustrated !, 3919 postova Lokacija: Lyon Motocikl: Klx650,a Tdm u srcu. Prijavi odgovor kao problematičan Sve izješe, jedu i plaču. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Utjerivac 6625 Napisano Januar 11, 2018 Zainteresovan ko mlad majmun!, 894 postova Lokacija: Ljubiš Donji. Motocikl: Uvijek Japanski! Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, hard_rock je napisao: kad vi iz grada nemate gde reciklirati sta mi sa sela? Jedino sto mi preostaje je septicka... Farbaj perdu starim uljem duze ce da traje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 19368 Napisano Januar 11, 2018 Integrisan, 8552 postova Prijavi odgovor kao problematičan Počinjem k'o strašilo, to je reciklaža bato, momentalno nazad u ciklus, bez posrednika!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
konstruktor 253 Napisano Januar 11, 2018 Zainteresovan, 641 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: etz 150 ,Yamaha xs 250 Prijavi odgovor kao problematičan Ja u servisu nemam neke prevelike kolicine ulja,ali nakupi se u toku godine.Starog ulja se resavam jako lako,naime imam prijatelja koji ima auto servis u kom pored ostalog vrsi zamenu i prodaju ulja.Ja moje kantice u ruke pa odnesem kod njega.On je obavezan prema dobavljacu ulja (Motul je u pitanju) da na kraju godine preda staro ulje u kolicini od najmanje cini mi se 80% od kupljenog novog.Na kraju godine mu uredno umanjuju racun za novo ulje za vrednost ulja koje je predao.Oni mu obezbede i burad i odvoz starog ulja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Utjerivac 6625 Napisano Januar 11, 2018 Zainteresovan ko mlad majmun!, 894 postova Lokacija: Ljubiš Donji. Motocikl: Uvijek Japanski! Prijavi odgovor kao problematičan I onda mi taj recikirani Motul sipamo u motore? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boki_m 27 Napisano Januar 11, 2018 Svrati ponekad, 127 postova Prijavi odgovor kao problematičan Da,i nije nista novo,uvek bilo... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
strasilo 3893 Napisano Januar 11, 2018 Drug član, 2288 postova Lokacija: Podravska pripizdina u HR Motocikl: egzotični GSXR750 K88 Prijavi odgovor kao problematičan 26 minutes ago, severian said: Počinjem k'o strašilo, to je reciklaža bato, momentalno nazad u ciklus, bez posrednika!! Ovo ti je prvi korak ka ulazak u civilizirano društvo ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemanja2468 146 Napisano Januar 11, 2018 Svrati ponekad, 186 postova Lokacija: Nis Motocikl: Honda CN250 Helix, Kawasaki Versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan Ja ulje iz motora, kola mojih i caletovih, traktora i ostalih cuda sve lepo skladistim i koristim za podmazivanje lanca na motornoj testeri. Godisnje spremim jedno 20, 30 metra drva i iskoristim to ulje ako mi zafali onda kupim. Tako da ako imate nekog ko koristi motornu testeru lepo dajte da iskoristi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 19368 Napisano Januar 11, 2018 Integrisan, 8552 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pa ima i ovih što se greju na uljne pećke. Slično ekološki odgovorna reciklaža 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
strasilo 3893 Napisano Januar 11, 2018 Drug član, 2288 postova Lokacija: Podravska pripizdina u HR Motocikl: egzotični GSXR750 K88 Prijavi odgovor kao problematičan 3 minutes ago, severian said: Pa ima i ovih što se greju na uljne pećke. Slično ekološki odgovorna reciklaža Nije grijanje na ulje kao što je nekad bilo .. tzv "rocket stove" sistemi ako su dobro napravljeni imaju gotovo 96% korisnog iskorištenja goriva ... što bi u nekim izračunima bilo blizu matematike da jedna takva peć na staro ulje zagadi za jednu sezonu grijanja koliko tvoj motor zagadi za pola sezone vožnje ... Postoje negdje statistike na tu temu ... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Utjerivac 6625 Napisano Januar 11, 2018 Zainteresovan ko mlad majmun!, 894 postova Lokacija: Ljubiš Donji. Motocikl: Uvijek Japanski! Prijavi odgovor kao problematičan pre 21 minuta, boki_m je napisao: Da,i nije nista novo,uvek bilo... Kod nas da i cijelo istocno trziste, ali mislim da zapad ne sipa taj reciklirani Motul. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3107 Napisano Januar 11, 2018 8-bit, 1903 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan 4 minutes ago, strasilo said: tzv "rocket stove" sistemi ako su dobro napravljeni imaju gotovo 96% korisnog iskorištenja goriva ... Skoro sam video jednu takvu pećku na staro ulje. Biću tamo opet za dan, dva pa ću pogledati koliko dima pravi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4804 Napisano Januar 12, 2018 Ne silazi, 5563 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam mislo da su te pećke na staro ulje naš ili barem proizvod nerazvijenih sredina, dok se nisam uverio da su proizvođači tih peći uglavnom iz EU. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 19368 Napisano Januar 12, 2018 Integrisan, 8552 postova Prijavi odgovor kao problematičan Eto, čovek nauči nešto novo svaki dan... Dakle, nosim ulje, a nagomilalo se, nekom ko ima raketnu pećku (rocket stove)... po strašilovoj računici ima da se ekološki greje dok Srbija ne uđe u EU (čitaj, jako duuugo) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drs 16391 Napisano Januar 12, 2018 Misbehave Responsibly, 1655 postova Lokacija: Beograd Motocikl: FZ6S Prijavi odgovor kao problematičan Ma te Rocket Stove su problematična stvar. Onaj mali, sa čudnom frizurom, testirao te peći, a onaj glavati, sa takođe čudnom frizurom, nadigao dreku i poslao brodovlje. Inače, da; jako efikasno sagorevanje imaju. U širokom radijusu 99.99% efikasnosti. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
strasilo 3893 Napisano Januar 12, 2018 Drug član, 2288 postova Lokacija: Podravska pripizdina u HR Motocikl: egzotični GSXR750 K88 Prijavi odgovor kao problematičan 39 minutes ago, severian said: Eto, čovek nauči nešto novo svaki dan... Dakle, nosim ulje, a nagomilalo se, nekom ko ima raketnu pećku (rocket stove)... po strašilovoj računici ima da se ekološki greje dok Srbija ne uđe u EU (čitaj, jako duuugo) Nemoj sad da ja ispadnem kriv ako Srbija postane public enemy No1 po pitanju zagađenja u EU .... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ŠekiKG 4332 Napisano Januar 12, 2018 Šumadinac, 1581 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion Prijavi odgovor kao problematičan pre 17 minuta, strasilo je napisao: Nemoj sad da ja ispadnem kriv ako Srbija postane public enemy No1 po pitanju zagađenja u EU .... Podrivaš, podrivaš... Već sam pre par godina pisao da mi je majstor rekao, na moje pitanje šta radi sa prerađenim uljem, da ga daje drugaru koji ima starog dizelaša i meša ga u nekoj srazmeri (dal' sa benzinom ili dizelom, mogu da pitam) i tako se jeftino vozi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mediterraneo 1805 Napisano Januar 12, 2018 Lovely jubbly, 903 postova Lokacija: Liguria Motocikl: CB 1300 Prijavi odgovor kao problematičan Upravljanje otpadom je izuzetno unosan posao. Veci deo tog kolaca u Italiji drzi mafija u svojim rukama. Najtuznije je sto gotovo nijednog sudionika u toj prici ne zanima ekologija, nego su iskljucivo vodjeni pohlepom za profitom. Koga zanima moze da procita neku od knjiga Roberta Saviana, koji zbog pisanja na ovu temu zadnjih desetak godina ne izlazi iz kuce bez policijske pratnje, ili ako neko preferira filmsku formu: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...