Jump to content

Moto Zajednica

Registracija Na Odredjeno Vreme

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 289 postova

Kada Bi Odobrili Registraciju Motocikala Na Odredjeno Vreme Bilo Bi Nesto Viska  Para Da Se Svake Godine Kupi Po Nesto Novo Od Opreme!! Ja Sam Ovog Leta Izbrojao Oko 27000din. Za 365 Dana A Motor Mi Je u Garazi I bice Jos Barem150 Dana. Tamo Neki Ljudi Sa Novijim Motorima Su Dali Mnogo Vise Znate Svi Koliko Nas To Kosta Plus Tekuce Odrzavanje! Uveli Su Taksu Na Luksuz, Meni Je Luksuz Neka Mecka Ili Nadrkani BmW Sa Klimom, Muzikom,... A Ne Motor Koji Vozis Po Kisi, Vetru i Prasini!!! Italija, Francuska, Spanija vrve Od Dvotockasa, Zamislite Kolike Bi Bile Guzve Kada Bi Svi Umesto Na Dva Dosli Na Cetiri Tocka. Zato Imaju Olaksice, Cuvaju Gradove, Ne Habaju Puteve,Trose manje Goriva i Ne Zagadjuju vazduh Kao Automobili, Uvode Nam Evropske Standarde, Propise a prvenstveno Nacine Sankcionisanja Prekrsaja... A Gde Su Tu Nasa Prava!!! Gde Je Nasa Moto-Asocijacija!!! Na Zapadu Se Motocikl Moze Registrovati Na Odredjeno Vreme! Uvode nam sve i svasta a to su zaboravili!Razmisljajte i o Tome!! Bajkeri Svih Zemalja Ujedinite Se!!! Pozdrav Svima!!!

• Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1740 postova
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R

DA ja se slazem sa tobom stvarno ako vec hoce evropske zakone nek nam daju registraciju na odredjeno vreme...mada mislim da bi to postigli morali bi motorima i satorima da kampujemo ispred skupstine do ispunjenja zahteva..ajd da se ujednimo..

• Zainteresovan, 726 postova

Nema ništa od protesta dok tata ne lupi rukom o sto i ne kaže : 'e sada krećemo!'....

Zašto?...Pa zato što nemamo tatu, nemamo organizaciju...itd...!!

Tako je bilo i biće a lično jesam za protest i za zaštitu naših prava!!

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

DA ja se slazem sa tobom stvarno ako vec hoce evropske zakone nek nam daju registraciju na odredjeno vreme...mada mislim da bi to postigli morali bi motorima i satorima da kampujemo ispred skupstine do ispunjenja zahteva..ajd da se ujednimo..

registracija kod nas na pola godine je puno skuplja nego celu godinu.......a da ne pričamo o registraciji za nedelju dana. kada bih registrovao četri puta po sedam dana u godini, registracija bih izašla skuplja nego da registrujem za celu godinu.....

• Motorradfahrer, 1733 postova
  • Motocikl: Race Bike in a Tuxedo

registracija kod nas na pola godine je puno skuplja nego celu godinu.......a da ne pričamo o registraciji za nedelju dana. kada bih registrovao četri puta po sedam dana u godini, registracija bih izašla skuplja nego da registrujem za celu godinu.....

Drago mi je da si se javio i objasnio stvari.  :)

Ne mogu ljudi da skapiraju a bez da im se nacrta...  :(

Ovo, i ako nam dodje bice skuplje nego shto je bilo. Ono shto treba da se trazi i zahteva, to je registracija po konjskoj snazi a ne kao do sad, po kubnim santinetrima, nadallje, povlashcenu traku za voznju po gradu(zuta), eventualno da imamo svoju kategoriju na naplatnim rampama.

Bili bi na konju sa ovim stvarima!  ;)

• Podržavam 2

• Ne silazi, 6285 postova
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition
registracija kod nas na pola godine je puno skuplja nego celu godinu.......a da ne pričamo o registraciji za nedelju dana. kada bih registrovao četri puta po sedam dana u godini' date=' registracija bih izašla skuplja nego da registrujem za celu godinu.....[/quote']

To nije ova normalna registracija, za svaki dan. Ne znam tacno kako se zove, privremena, servisna, tako nekako.

• Zainteresovan, 575 postova
  • Motocikl: 2018 BMW C650 Sport

Ovo, i ako nam dodje bice skuplje nego shto je bilo. Ono shto treba da se trazi i zahteva, to je registracija po konjskoj snazi a ne kao do sad, po kubnim santinetrima, nadallje, povlashcenu traku za voznju po gradu(zuta), eventualno da imamo svoju kategoriju na naplatnim rampama.

porez ce tesko pristati da promene sa ccm na kw, zbog analogije sa obracunavanjem kao i kod automobila..

jedina sansa je da se osiguranje placa prema kw, takodje kao i kod automobila, a ne prema ccm. mozda ce novi sistem osiguranja koji bi uskoro trebao da startuje doneti tu novinu. u svakom slucaju, mozda bi neko ispred asocijacije trebao da kontaktira onog decka okanovica iz televizora ;D, posavetuje se sa njim koga bi i na koji nacin dalje trebalo kontaktirati po tom pitanju. deluje fino, razume problematiku u saobracaju, i verujem da zeli da pomogne..

takva promena bi odgovarala vozacima putnih motora vece zapremine i umerene snage, dok bi vozaci rr motora vecih zapremina bili dodatno optereceni.

• Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

registracija kod nas na pola godine je puno skuplja nego celu godinu.......a da ne pričamo o registraciji za nedelju dana. kada bih registrovao četri puta po sedam dana u godini' date=' registracija bih izašla skuplja nego da registrujem za celu godinu.....[/quote']

To nije ova normalna registracija, za svaki dan. Ne znam tacno kako se zove, privremena, servisna, tako nekako.

Takva registracija kod nas ne postoji.....postoje samo probne table (3.dana), koje su kada se izračuna osiguranje na dan puuuno skuplje nego kada bi platio za celu godinu....

• 侍, 671 postova
  • Motocikl: Honda XRV 650

ljudi samo nemojte protestima da pokušavate, ako se i odluči da se ozbiljno krene u "borbu" - ako može fino može, ako ne može jbg.

• Drug član, 1439 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3

Registracija tj osiguranje bi moglo da bude jeftinije i to je diskutabilno.

Ono što je po meni odmah zrelo za ukidanje je neka Posebna taksa za upotrebu vozila (čitaj porez na luksuz) koja je nametnuta negde devedestih godina i neko je nazvao Šešeljeva taksa gde su ga politički protivnici opasno nagrdili zbog tog poreza. Tako bi, promenila se vlast a porez ostade.

Ta taksa je oko 40% moje registracije (10 000din), tako da je nema odmah bi se obradovao a ne znam čemu ona služi tj. gde je taj luksuz?

Iz moje perspektive luksuz je možda neka jahta od 150k eura ili zgrada na Dedinju a ne neko motorče od 20k eura koje se kreće po blatnjavom i putem punom rupa i neravnina.

E sada kako to postići, najbolje preko neke organizacije, neko je negde spomenuo Okanovića pa ako neko misli da on može da pomogne Komitet za bezbednost saobraćaja ima svoj website http://www.kbs.rs/kbs/, e-mail kontakt gde se koordinator redovno javlja na lepo obrazložen predlog, zahtev i slično...

• Drug član, 3019 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Prvo, kod nas se osiguranje izdaje na vozilo, ma ko da ga vozi. Vazno je da vlasnik vozila nema udes, radi bonusa. Na taj nacin, necije dete tek polozi i napravi dzumbus u saobracaju, sto roditelj ne bi uradio i to kosta osiguravajuci zavod. Znaci, radi sebe, zavodi za osiguranje bi trebalo da prodaju osiguranje vozacu, kao sto je napolju, uz cenovnu skalu za koju vrstu vozila se izdaje osiguranje. Vece su sanse da nesrecu napravi neiskusan vozac na R-u nego iskusan na Harleju. Cene osiguranja i napolju variraju od osiguranja do osiguranja, tako da za isti motor i vozaca razlika moze da bude i 300, 400 funti. Sad ne znam kolika je razlika u samom osiguranju u slucaju nesrece.

Ovo sa "kliznim" rokom osiguranja je, po meni, idealna solucija za sve koji bi da motor registruju na odredjeno vreme. Ja ne bih to radio i ne mislim da bi me to izaslo nesto bitno jeftinije, a i poludeo bih da mi se u januaru nasmesi lep dan, a ja imam neregistrovan motor.

Osnovni problem nije, po meni, cena samog osiguranja, vec sve ostale takse, nameti i dazbine. Po meni, nije nama glave doslo osiguranje, nego drzava sa svojim haracem, posebno taksom na luksuz. Ona je suludo visoka u odnosu na cenu motora /mislim na polovne motore, mada i prema ceni novih, nije naivno/. Treba zahtevati da se drzava odrekne toga, da se drzava odrekne ogromnih nameta na gorivo, da se pokrene privreda koja bi bez po muke mogla da pokrije razliku u buzetu. Da se razumemo, ne mislim na nove namete na privredu, vec na veci broj uspesnih privrednih "subjekata". Znaci, greska je sistemska, nije samo jedan problem ove drzave.

Mislim da je pojam registracije na odredjeno vreme kod nas bukvalno shvacen! Svi Pricaju o nekom fixnom roku! Registracija se i u inostranstvu obavlja na Godinu Dana ali vlasnik ima pravo na prekid registracije do 2godine. U ovlascenoj ustanovi daje izjavu da nece koristiti vozilo,  saobracajna mu se overava i od tog trenutka je registracija u mirovanju. Odlaskom na kontrolni tehnicki pregled i izjavom mu se Saobracajna overava i registracija se nastavlja. Idealna stvar kome se desi havarija, veci kvar ili odredjeni zdravstveni problemi i nije u mogucnosti da koristi vozilo. Sto bi u praksi za motocikl vezano znacilo da bi sa 2 registracije uz dozvoljene prekide mogle da se izvezu cele 3 sezone!!Takodje imaju pravo da ukoliko prodaju vozilo ostatak polise i registracije uz Tehnicki Pregled prenesu na drugo vozilo koje umedjuvremenu kupe, i koriste ga do isteka registracije!

evo objasniču kako to izgleda kod nas.....

motorno vozilo se može registrovati za 1. dan, 2.dana, nedelju dana,mesec dana, a najviše za godinu dana (ovde je govora o osiguranju). Tehnički pregled važi godinu dana i tu ne može drugačije, osim za nova vozila i vozila starija preko 12. godina (ako se ne varam....)

Putarina se plača za celu godinu i to ne može drugačije (u slučaju odjavljivanja vozila iz prometa , neizkoriščeni deo putarine se vrača vlasniku).

Sa osiguranjem je malo teže.....

Svake godine vlasnik dobija 5% bonusa (popusta) na osnovnu premiju osiguranja pod uslovom, da je motorno vozilo registrovano na njega barem 11. meseci u godini i da nije uzrokovao neki udes.Taj bonus (popust) može biti najviše 55% na osnovnu premiju osiguranja.Znači posle 11 godina vlasništva vozila i bez udesa vlastnik dolazi do 55% popusta na osnovno osiguranje vozila. U slučaju uzrokovanja udesa gubi 15% popusta.Od tu dalje postoje dve varijante:

1.varijanta....... posle recimo 6.meseci (kada se završi sezona) možeš odjaviti vozilo iz prometa(!) i vračaju ti neizkorišten deo osiguranja i neizkorišten deo putarine, vračaš tablice nazad

2.varijanta....... imaš motor registrovan celu godinu, u tom slučaju potpisuješ izvavu o neodjavljivanju motora iz prometa, onda ti osiguravajuča kuča daje još 40-50% popusta na ostatak obaveznog osiguranja.Evo primer:

-osnovno osiguranje..............................................................100 eur

-bonus (-55%).....................................................................  -55 eur

- dodatni popust osiguravajučeg društva (recimo) još 50%................. -22,5 eur(50% od 45 eur-a, koliko je još ostalo)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

osiguranje zajedno.................................................................22,5 eur-a

Druga varijanta je jeftinija od prve, pošto ne plačaš usluge odjavljivanja, vračanja tablica (ili deponovanja tablica), zato stari motoristi obično imaju registrovano za celu godinu. Ali je druga varijanta zajebana ako negde razbiješ motor, onda nema vračanja ostatka osiguranja za motor.

Za neku registraciju u mirovanju još nisam čuo, a i teško verujem, da bi to moglo negde da prođe, pošto se obavezno osiguranje svake godine menja (čitaj poskupljuje obično za onih 5%)....ali kao što rekoh, za to još nisam čuo.

• Drug član, 1050 postova
  • Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400

ta famozna taxa je izmishljotina Sheshelja isto kao i Taxa na Mobilni , e kad su 2000 drugi doshli , taxa za mobilni nestala do pre neki mesec kad se famozno vratila , a ova za kola i motore , hmm ona je povecana jer kako tada rekoshe zbog kursa marke , dobro se secam i kunem ih svaki dan deci za lekove , vozio sam GMC Rally 5.7L i nije mi bilo skupo , pa su dodali taksu od 10000dinara tada 1000maraka , pa sam preskochio dve godine , pa registrovao kad je to postalo 100maraka , e onda doshli ovi da nas brane i spasu i opet postane 1000maraka ... pa im to malo danas za vozilo 18godina staro taxa je 90.000 dinara ... znate kad cu da glasam nikad ... nemocni su neznaju drugachije da napune budzet , a i mi smo lenji i ravnodushni neorganizovani i dajemo da nas gaze ... za sad sam na motoru shtedeo nisam ga registrovao a nisam ni stajao ... a dokle ce moci tako neznam videcemo ...

• Skilled Rider, 1613 postova
  • Motocikl: Pijađo Ćao

evo objasniču kako to izgleda kod nas.....

Zaboravio si popust 10 posto, ako si član kluba, koji je u savezu i zaboravio si, da su nam na početku poklonili bonus u %, koliki smo imali na avtomobilu.

A specialan popust (za kojeg ti neznaš  :P) imaju vlasnici honda, hehehehe.... ;D ;D ;D

• Dukags, 291 postova

ljudi samo nemojte protestima da pokušavate, ako se i odluči da se ozbiljno krene u "borbu" - ako može fino može, ako ne može jbg.

..i Predsednik Obama, dobitnik Nobelove nagrade za mir izjavi "Sila je nekad potrebna...",

dokle mislis da okrecemo obraz lopovima da nam udaraju samare a mi da se smeskamo? A okatom decku iz televizora i da nacrtas npr. da ne mozes ovih dana da po snegu i ledu teras motocikl na sestomesecni tehnicki samo da dopunis kasu, e njemu ne bi objasnio ni da nacrtas jer on je bio u inostranstvu, a mi seljaci nismo, i  zato treba da se smeskamo i placamo!?  ??? Protest je legalna stvar, na autputu nije lepo dodju marsovci pa tuku, ali zato drzavnu medjunardnu prugu (jos jedna drzvna glupos') kako se kome digne zauzme i ok, pa pregovori pa... A valjda i medju nama ima i  pametnih pa ce smisliti nesto posteno jer suprostvljamo pravo naspram lopovluka!

Zaboravio si popust 10 posto, ako si član kluba, koji je u savezu i zaboravio si, da su nam na početku poklonili bonus u %, koliki smo imali na avtomobilu.

to je ona razlika između 40 i 50 % popusta kod osiguravajuče kuče.......a ti "poklonjeni bonusi" moguči su još i danas...

A specialan popust (za kojeg ti neznaš  :P) imaju vlasnici honda, hehehehe.... ;D ;D ;D

pa pošto su vam servisi i delovi skupi to se podrazumeva..... ;).....nema smisla da se samo bembare voze slovenijom....

• Svrati ponekad, 434 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 600F

Evo kako funkcionise u Nemackoj

Placam osiguranje 12 evra mesecno(obicno osigranje tj obavezno), porez obavezni za moj motor je za celu godinu 50 evra.

Prijava motora na table kosta 10 evra odjava motora kosta 8 evra.

Mozes ga prijaviti na sezonske(mislim 4 meseca) table, neznam kako ide sa njima jer ja prijavljujem na godisnje tablice.

Meni je na godisnje table  isplativije motor mozes odjaviti kad zelis i prijaviti ga ponovo kad zelis.Tablice ostaju kod tebe i tvoj broj na njima,samo moras reci da zadrzavas table i da cuvaju tvoj broj u kompjuteru kod njih,da nemoze niko drugi da dobije taj broj.Skidaju plaketu od poreza na tablici a ostaje plaketa od tehnickog pregleda.Tehnicki pregled vazi 2.godine.

Prosto i jednostavno

Podrzavam svaki vid skupljanja i protesta za smanjenje placanja i registrovanja na sezonske table kod nas u Srbiji.

Pa to nema nigde godinu dana platis a motor recimo vozis 4 meseca.Sve ostalo je bacanje para.

Neznam ko je odgovoran za ovo u srbiji ali koliko ima sad bikera u Srbiji mislim da je vreme da se uradi nesto konkretno po tom pitanju!!

Posto kod nas pali protest i zatvaranje puteva i pruga pa zasto to nebi uradili i mi motoristi?

Pa nek razmisle onda koliko kradu od bajkera i koju im nepravdu cine!

Mislim da bi ispred svih nas trebao da stoji MAS ili koja jevec glavna bikerska asocijacija kod nas pa svi na ulicu

• Enduraš, 6381 postova
  • Motocikl: CRF300L

Najozbiljnije razmisljam da sledece godine ne registrujem motor. Ako registracija bude tolika da mi je nepodnosljiva, sigurno ga necu registrovati i Afrika ce na oglase jer sa njom ne mogu da bezim. XL-a takodje necu registrovati, ali sa njim mogu da bezim, ako krenu zamnom, skrenem u prvu njivu pa nek me jure. Zato cu njega zadrzati.

Plin na autu takodje nisam atestirao jer mi je nenormalno da dam nekom skoro 100e da bi pogledao sistem i rekao OK. Sad najavljuju neka nova pravila za ugradnju sistema za plin u auto, pa cu pored atesta morati da platim i prepravku sistema (cirka 200-300e ukupno). Ako to bude tacno plus tehnicki na 6 meseci za po 5000 din plus skuplja registracija necu ni auto da registrujem, nego cu da zivim kao u srednjem veku dok ne skupim para da vozim normalan (noviji) auto, sto mozda bude, a mozda i ne.

*ebo ih nov zakon ako covek sa prosecnim primanjima u Srbiji (ne Beogradu, nego Srbiji) ne moze normalno da registruje vozila i zivi pored toga. Znaci ostaje ili registruj auto i motor i jedi pastetu svaki dan ili zivi normalno i idi peske :(

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 413 postova
  • Motocikl: Vfr 750

Taksisti su od jutros u protestu. Čuo sam njihov ugao gledanja i mislim da je ok. Plaćaće pdv, a nisu u pdv sistemu (nemaju poreske olakšice u nabavci delova itd, i dalje im ostaje neki mesečni paušal od 14000 din itd), nemaju pravo da staju na ulici ukoliko nije obeleženo mesto za stajanje (popiće kaznu ako na ulici pokupe klijenta), ne mogu da voze majke sa decom (nemaju sedište za decu), itd itd. Sledi začepljenje grada.

Zašto ova paralela? Rešenje svojih problema moraju da traže invazivnim putem, jer je to jedino efikasno. Pisanim zahtevom bez invazivnog argumenta se obično obriše dupe u skupštini. U Srbiji je to način da se čuje tvoj glas. Ljudi će negodovati, protesti će im pokvariti dan, ali će zahtevi biti ostvareni! Šta će Pera ili Mika da misle o meni ako se invazivno borim za svoja prava, ne dotiče me se previše. Radije bih da nikome ne pokvarim dan, ali setup sistema je takav da je potrebna ogromna doza odlučnosti da se bilo šta promeni. Pristajem na proteste sa zahtevima koji su toliko puta rečeni a nisu nerealni. I na ponovljene proteste. Po mogućstvu subotom ili nedeljom. Auto put, ili skupština, ili Slavija...

Samo se pitam ko je u stanju da okupi kritičnu masu motorista, da li postoji organizacija sa dovoljno autoriteta da pokrene ljude na proleće... Meni se čini da je to nagradno pitanje. Ko ima dovoljno muda i takta da nosi zvonce a da ga ostali prate? Platio bih 10% od godišnje uštede eksternom revolucionaru koji bi me vodio do uspešne pobede, bio on bajker ili ne. Ako nema lidera među bajkerima, nekoga ko radi zbog ideala, platiti gospodski nekoga ko je profesionalac i radi za platu.

Ako si u stanju da napraviš dovoljno veliki problem funkcionisanju grada/države, tvoj tas će biti dovoljno težak da možeš da prodaš svoj zahtev. Eto, prosto ko pasulj.

• Svrati ponekad, 434 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 600F

Taksisti su od jutros u protestu. Čuo sam njihov ugao gledanja i mislim da je ok. Plaćaće pdv, a nisu u pdv sistemu (nemaju poreske olakšice u nabavci delova itd, i dalje im ostaje neki mesečni paušal od 14000 din itd), nemaju pravo da staju na ulici ukoliko nije obeleženo mesto za stajanje (popiće kaznu ako na ulici pokupe klijenta), ne mogu da voze majke sa decom (nemaju sedište za decu), itd itd. Sledi začepljenje grada.

Zašto ova paralela? Rešenje svojih problema moraju da traže invazivnim putem, jer je to jedino efikasno. Pisanim zahtevom bez invazivnog argumenta se obično obriše dupe u skupštini. U Srbiji je to način da se čuje tvoj glas. Ljudi će negodovati, protesti će im pokvariti dan, ali će zahtevi biti ostvareni! Šta će Pera ili Mika da misle o meni ako se invazivno borim za svoja prava, ne dotiče me se previše. Radije bih da nikome ne pokvarim dan, ali setup sistema je takav da je potrebna ogromna doza odlučnosti da se bilo šta promeni. Pristajem na proteste sa zahtevima koji su toliko puta rečeni a nisu nerealni. I na ponovljene proteste. Po mogućstvu subotom ili nedeljom. Auto put, ili skupština, ili Slavija...

Samo se pitam ko je u stanju da okupi kritičnu masu motorista, da li postoji organizacija sa dovoljno autoriteta da pokrene ljude na proleće... Meni se čini da je to nagradno pitanje. Ko ima dovoljno muda i takta da nosi zvonce a da ga ostali prate? Platio bih 10% od godišnje uštede eksternom revolucionaru koji bi me vodio do uspešne pobede, bio on bajker ili ne. Ako nema lidera među bajkerima, nekoga ko radi zbog ideala, platiti gospodski nekoga ko je profesionalac i radi za platu.

Ako si u stanju da napraviš dovoljno veliki problem funkcionisanju grada/države, tvoj tas će biti dovoljno težak da možeš da prodaš svoj zahtev. Eto, prosto ko pasulj.

E  svaka ti je na mestu ;)

Napravis zahtev, posaljes gde treba, das rok od nekih 10 dana za konkretan odgovor,ako odgovora nema svi na ulicu i da vidis

Pa ja mislim da bi se za dobrobit svog dzepa i promenu bolju za kolege motoriste prijavilo mnogo ljudi.

Pa ako moze jedan skup motorista da poseti po 1000-2000 bikera pa zasto nebi i na ovako nesto dosao, kad je u interesu svih nas?

Pa zamisli da grune u beograd jedno 5-6 hiljada bikera ili vise??? i da blokiraju jednu od glavnih ulica,pa ne da bi pristali na zahteve nego bi oberucke prihvatili sve zahteve.

A za muda nije problem ;D Ima ljudi koji bi to glat odradili ;)

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja