bopk 1476 Napisano Novembar 10, 2009 Drug član, 1986 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan Planiram da vozim motor i zimi. Jedino kad je bas bas hladno necu. -Jel koristite neke sprejeve,zastite za motor od soli koju posipaju putari? -Jel cistite motor posle svake voznje? -U cemu je razlika u odrzavanju motora zimi i leti? -Jel sipate razlicito ulje za zimu od onog na koje vozite leti? Sta god vam padne na pamet a mislite da je korisno da se zna o voznji motora zimi napisite. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Popsy 2907 Napisano Novembar 10, 2009 Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova Lokacija: Južna Čukarica / Beograd Motocikl: HTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan da se zapljunem i ja posto i mene interesuje isto ;D ps. vec vidim u najavi novi ST vs AT topik Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jager 3446 Napisano Novembar 10, 2009 Ne silazi, 6281 postova Lokacija: Hameln, Germany Motocikl: Africa Twin CRF1000 Prijavi odgovor kao problematičan bopk, Pa voziš enduro za respect, kojem uopšte neće teško pasti to što je zima.... biće tebi mnogo teže nego njemu. Vozi ga isto kao i do sada. A što se tiče pranja, pa nije čoper sa mnogo hroma na njemu da mora da je uglancan, zar ne? Ne znam da li misliš da se ono vozaš po gradu i na nekim kraćim turama, ili planiraš i da duže putuješ? ps. vec vidim u najavi novi ST vs AT topik A baaaš ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RAVEN 26 Napisano Novembar 10, 2009 Svrati ponekad, 233 postova Lokacija: Šabac Motocikl: Aprilia SL1000 Falco & APN 6 Prijavi odgovor kao problematičan Ja vozim zimi i nikakvo posebno održavanje nije neophodno. Samo sporija i mnogo opreznija vožnja jer je asfalt hladan, gume takođe, amortizeri znaju da budu krući (verovatno se malo zgusne ulje u njima). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bopk 1476 Napisano Novembar 10, 2009 Drug član, 1986 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam da li misliš da se ono vozaš po gradu i na nekim kraćim turama, ili planiraš i da duže putuješ? Vozicu samo po gradu. Posao-kuca i sl.Ako sneg nije ociscen sa kolovoza naravno da necu ni tad da vozim. Ipak mi motor ima 230kg. Duza putovanja ne planiram. Znaci nema nikakve posebne zastite zbog zime (mislim na motor ne na mene ). P.S.Omiljene teme su mi ''xx vs xx'' ali bi ipak voleo se ova tema ne pretvori u to. Priznajem da ima materijala ali to je samo slucajnost. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Popsy 2907 Napisano Novembar 10, 2009 Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova Lokacija: Južna Čukarica / Beograd Motocikl: HTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan kolko sam ja skapirao, dosta sporija vožnja bez naginjanja, kad prelaziš bilo šta obojeno (pešački, horizontalna signalizacija) samo pravo preko toga bez promene gasa ili kočnice... e da i lagano sa kočnicom (simulirani abs) i to kad ideš pravo i korišćenje zadnje košnice u većem odnosu ... pošto masa ljudi ima ili problem sa razmagljivanjem stakala ili im se pomuti vid kad pada kiša ja sa sebe neću da skidam onaj zeleni fluo prsluk dok ne dođe proleće ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
soony 217 Napisano Novembar 10, 2009 Svrati ponekad, 493 postova Lokacija: Beli grad Motocikl: strom 650 vs aprilia 650 Prijavi odgovor kao problematičan eeeekstra vodi računao o onim prokletim zebrama kada je mokro, probao sam namerno da kočim zadnjom i katstrofa je koliko se kliza, kao led..... kao i po trulom lišću koga sad ima a meni je so pretstavljala najveći problem prošle godine, žao mi je motora .... prao sam ga na svaka dva, tri dana na omv-u p.s. prilažem i dokaz ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JevtaNS 1929 Napisano Novembar 10, 2009 Drug član, 2878 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan Nekima je lepse zimi . Samo malo cesce pranje od soli i teraj. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivkefjr 13 Napisano Novembar 11, 2009 Svrati ponekad, 221 postova Lokacija: Beograd/Wien Motocikl: bio FJR Prijavi odgovor kao problematičan Da, so je najveci problem, trebalo bi ispirati cesto. Druga vazna napomena, posto kazes da ces uglavnom do posla i sl. u tim situacijama motor se nikad ne zagreje koliko treba, obrati paznju na dve stvari: 1. bez visokih obrtaja, hladnom motoru to skracuje radni vek; 2. S vremena na vreme nadji nacin da ga vozis dovoljno dugo da postigne pravu radnu temperaturu - ne samo po indikatoru temperature rashladne tecnosti, nego stvarno , jedino tada svecice mogu da "zbace" sa sebe svu garez koja se nakupila za vreme "hladne" voznje. Ako pustis da ta garez zapekne na svecicama, i njima ces da skratis radni vek, da ne pricamo o potrosnji i sl. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kalina 50 Napisano Novembar 11, 2009 Svrati ponekad, 396 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan Da, so je najveci problem, trebalo bi ispirati cesto. Druga vazna napomena, posto kazes da ces uglavnom do posla i sl. u tim situacijama motor se nikad ne zagreje koliko treba, obrati paznju na dve stvari: 1. bez visokih obrtaja, hladnom motoru to skracuje radni vek; 2. S vremena na vreme nadji nacin da ga vozis dovoljno dugo da postigne pravu radnu temperaturu - ne samo po indikatoru temperature rashladne tecnosti, nego stvarno , jedino tada svecice mogu da "zbace" sa sebe svu garez koja se nakupila za vreme "hladne" voznje. Ako pustis da ta garez zapekne na svecicama, i njima ces da skratis radni vek, da ne pricamo o potrosnji i sl. podrzavam! dobro zagrevanje je jako bitno za voznju zimi, sad cu da vozim vec trecu zimu i nikako posebno ne odrzavam motor sem boljeg zagrejavanja + prvih par km voznja na nizim obrtajima Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
raptors 53 Napisano Novembar 11, 2009 Sensei servis, 347 postova Lokacija: Novi Sad, Beograd Motocikl: "viljuske"...al' na kardan! Prijavi odgovor kao problematičan Boze zdravlja, ;D i ovo ce biti jos jedna zima na motoru! Moja iskustva... da su amortizeri kruci, spoljasnji uticaj temperature cini svoje, ulje se zgusne, ali posle par kilometara sve dodje na svoje. Izbegavati nagla kocanja, nagle promene pravca, ofarbane delove puta pa cak i razlicite "boje" asfalta. Zagrejati gume koliko je vise moguce, kocnice takodje (blagim povremenim stiskanjem kocnice) takodje zagrejati agregat, jer najgore je voziti sa "podhladjenom" temperaturom. Ukoliko se nahvata led na instalacije, sajle, plastike nemojte se truditi odmah da skinete led da ne bi doslo do ostecenja (pucanja) istih.Premazati sve gumene delove (creva, brisace na viljuskama) sa silikonskim mlekom ili glicerinom da bi se izbegla ostecenja. Ako se setim jos necega, cu da napisem... ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6219 Napisano Novembar 11, 2009 Svakom po zasluzi, 12454 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan ...evo ja se setio! ...Ne preterujte sa vožnjama ispod 10 stepeni, pitaće vas starost gde sj*baste zglobove, kolena, prste.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Popsy 2907 Napisano Novembar 11, 2009 Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova Lokacija: Južna Čukarica / Beograd Motocikl: HTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan ...evo ja se setio! ...Ne preterujte sa vožnjama ispod 10 stepeni, pitaće vas starost gde sj*baste zglobove, kolena, prste.... al sa dobrom opremom... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6219 Napisano Novembar 11, 2009 Svakom po zasluzi, 12454 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Sad će neko da me opljune da "mračim" ali dobra i topla oprema pomaže u kratkim vožnjama, sve preko toga dolazi do smrzavanja, polako ali sigurno...ni ja to ne volim, ali tako je. Tek ujutro osetiš da te svi zglobovi bole, da se prsti grče... Čuvajte zdravlje, naročito ako ste mladi i mislite da sve možete i da će tako večno biti Nešto slično mi Scuba pričao o svojim iskusvima u ronjenju u toplim turskim morima, temperatura vode viša od 28 stepeni...ako dovoljno dugo ostaneš pod vodom, smrznućeš se ipak zato što je razlika temperature okoline i tela 10 stepeni... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
matijak 265 Napisano Novembar 11, 2009 Svrati ponekad, 364 postova Lokacija: Vancouver Motocikl: CB125 K3 Prijavi odgovor kao problematičan Za zimu, redje ulje i zimske svecice. Pogledaj u manualu za svoj motor sta tacno proizvodjac preporucuje za zimu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zogu 45 Napisano Novembar 11, 2009 Zainteresovan, 589 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki SV 650 Prijavi odgovor kao problematičan Nabavi jedan ovaj: http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=44480.0 I ja jos ne zavrsavam sezonu, videcu koliko cu izdrzati. Motor mi je prljav katastrofa, mrsko mi sam da perem da se ne iskvasim, a nikako da odem do perionice, ostavi, pa dodji po motor, ode popodne. Ma treba kupiti skuter 50ccm za zimu, cebence, vizir i pici, kurirse sluzbe idu i na -15, nama do posla ne bi trebalo da bude problem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
konjarnik 6 Napisano Novembar 11, 2009 Svrati ponekad, 128 postova Lokacija: Beograd Motocikl: kawasaki 1400gtr - BMW K1300S Prijavi odgovor kao problematičan VOZIM I LETI I ZIMI,OD 0 DO +40. VISE VOLIM ZIMI.IZBEGAVAM KISU I SNEG KAD MOGU Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
raptors 53 Napisano Novembar 11, 2009 Sensei servis, 347 postova Lokacija: Novi Sad, Beograd Motocikl: "viljuske"...al' na kardan! Prijavi odgovor kao problematičan Kao sto rece cika-Arakis ;D topla odeca + kvalitetna oprema... najniza temperatura na kojoj sam ja vozio je bila -12, nekih 140 km presao...bogme, ne preporucujem na "golacu"! ;D Led se uhvatio na kolenima, ramenima, delu kacige iznad vizira, na rukavicama... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bopk 1476 Napisano Novembar 11, 2009 Drug član, 1986 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan Premazati sve gumene delove (creva, brisace na viljuskama) sa silikonskim mlekom ili glicerinom da bi se izbegla ostecenja. Ako se setim jos necega, cu da napisem... ;D Gde to ima da se kupi? Ima u radnjama sa auto kozmetikom ili silikonsko mleko sluzi za nesto drugo a koristi se i u ove svrhe? Hvala svima sto delite iskustvo s nama. Znacice mnogima kojima je ovo prva zima na motoru. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
raptors 53 Napisano Novembar 11, 2009 Sensei servis, 347 postova Lokacija: Novi Sad, Beograd Motocikl: "viljuske"...al' na kardan! Prijavi odgovor kao problematičan Silikonsko mleko se moze naci kod tapetara koji rade kozom,oni koriste za premazivanje. A glicerin moze da se nadje u svakoj malo bolje opremljenoj apoteci (npr. apoteka kod "Londona", ali pogledati i u Takovskoj "Pharmacity"). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djokic 1060 Napisano Novembar 12, 2009 Ol' dirty bastard, 644 postova Lokacija: Zvezdan Motocikl: Yamaha Prijavi odgovor kao problematičan Moze i po snegu i ledu(Tenera i celave gume) - http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=99999999&topic=31243.0 Ako bas mora... Sve je ok dok ne padne sneg....nisam nikad ni proklizao na "zebri" ili pumpi(ulje i sl.),a kamoli pao. Pa mi cudno malo kako nekima to stvara "probleme".Doduse,uglavnom teram penzionerski....mozda preterujete sa gasom ili kocnicom??? ....a za makinu,ako si recimo u mom oglasu zapazio "grane" - e to je od soli.mazao i cistio al' ne pomaze. Jedino mozda pomogne pranje nakon svake voznje,ovo pricam ako vozis kad ima snega/leda/soli. Inace meni je motor prevozno sredstvo,a ne samo za Zeni drpim auto kad je bas moranje... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zille-nbg 1186 Napisano Novembar 12, 2009 Drug član, 1245 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Moze i po snegu i ledu(Tenera i celave gume) - http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=99999999&topic=31243.0 Ako bas mora... Sve je ok dok ne padne sneg....nisam nikad ni proklizao na "zebri" ili pumpi(ulje i sl.),a kamoli pao. Pa mi cudno malo kako nekima to stvara "probleme".Doduse,uglavnom teram penzionerski....mozda preterujete sa gasom ili kocnicom??? ....a za makinu,ako si recimo u mom oglasu zapazio "grane" - e to je od soli.mazao i cistio al' ne pomaze. Jedino mozda pomogne pranje nakon svake voznje,ovo pricam ako vozis kad ima snega/leda/soli. Inace meni je motor prevozno sredstvo,a ne samo za Zeni drpim auto kad je bas moranje... druze, bez uvrede, ali u bg- su zebre na svakih 200m i mnogo je veca frekvencija saobracaja, a samim ti i razlicith vozaca, pa se lako desi da neko ispred tebe naglo zakoci, da te isece, i ti u tom trenutku ne mozes bas penzionerski da odreagujes... nije to klizanje po zebrama ne znam ni ja kakvo, ali dovoljno da ti malo zaigra motor, sto moras priznati nije bas prijatan osecaj... dosta toga zavisi i od guma, ali generalno, ova nova farba kojom se vec 2 godine farbaju zebre su kao staklo. inace, mislim da je rizik u hladnim danima povecan, sto zbog samostalnih padova i lose podloge, ali realno, oni u kolima ne ocekuju da neko sada vozi motor, pa umeju da obracaju manje pazenje nego obicno, sto je opet, veoma lose... ali, sve u svemu, pamet u glavu, oprezno i promisljeno... i srecno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bucko 103 Napisano Novembar 12, 2009 Svrati ponekad, 282 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW GS ADV , Yamaha T MAX Prijavi odgovor kao problematičan Što više naslaga soli i blata bolje je zaštićen ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
maxxa 303 Napisano Novembar 17, 2009 侍, 671 postova Lokacija: Булбулдер Motocikl: Honda XRV 650 Prijavi odgovor kao problematičan http://iceroadracing.ca/ http://motorcycleinfo.org/2008/08/ice-road-bikers/ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jager 3446 Napisano Novembar 17, 2009 Ne silazi, 6281 postova Lokacija: Hameln, Germany Motocikl: Africa Twin CRF1000 Prijavi odgovor kao problematičan S obzirom kakvo je danas bilo vreme, a i kakvo se vreme očekuje ovih dana, baš se nešto i nećemo voziti po hladnom vremenu! Jupiiiii Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...