Boan.constrictor 1 Napisano Octobar 17, 2009 U prolazu, 24 postova Prijavi odgovor kao problematičan Sta sve treba da uradim na motoru ako ne zelim da ga vozim zimi. Procitao sam da treba da napunim rezervoar, podmazem sve sklopove, zacepim auspuh (sunjerom natopljenim u ulje) i izadim akumulator. Da li je potrebno uraditi jos nesto?? Koliko je neophodno da ispustam gorivo iz karburatora, i ako jeste, kako to da izvedem? Napominjem, nemam iskustva s motorima. Da li je potrebno paliti motor povremeno? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kobra 152 Napisano Octobar 17, 2009 Free rider, 814 postova Lokacija: Beograd/Borca Motocikl: 2014 BMW R1200RT Prijavi odgovor kao problematičan Da li je potrebno paliti motor povremeno? Naravno 1x nedeljno i pustis ga da malo radi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boan.constrictor 1 Napisano Octobar 17, 2009 U prolazu, 24 postova Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na odgovoru. Jel to znaci da ne treba da praznim karburator??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zemunac 3 Napisano Octobar 17, 2009 Zainteresovan, 726 postova Lokacija: Zemun Prijavi odgovor kao problematičan Već je pisano o spremanju makina na poduži počinak...pokušaću pronaći temu i staviti link kako bi smo ih spojili i imali sve na jednom mestu kao generalno uputstvo kako maziti i paziti (nečemo ih zvati Đole) naše ljubimce!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Octobar 17, 2009 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Ne prazniš karburatore. Ili, druga varijanta, da ga totalno konzerviraš (mariniraš ga u ulju) i ne diraš do Đurđevdana. Bukvalno ga napuniš uljem kroz svećice, sipaš dizel u rezervoar do čepa, natrpaš masti i gde treba i gde ne treba, pokriješ ga i umotaš u najlone, ćebad, digneš na klocne, meteš vreicu silika-gela pod najlon i ostaviš u grejanoj prostoriji. E a na proleće ti treba jedno par dana da ga prizoveš pameti iz hibernacije. Bolje ga pali redovno i grej do radne tepmperature ili, još bolje, provozaj po kraju par krugova pa natrag u garažu. Tako se gume ne uleže, ležajevi se razgreju i podmažu, svi sklopovi rade i bolje mu se održava kondicija. Na proleće menjaj ulja i masti, sipaj novo gorivo i teraj. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boan.constrictor 1 Napisano Octobar 17, 2009 U prolazu, 24 postova Prijavi odgovor kao problematičan Tako cu i da uradim. Napunicu rez i podmazacu ga. Aku ne skidam jer cu da ga palim nedeljno a ako je moguce i provozam. Hvala svima Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
suzanags 7 Napisano Octobar 19, 2009 Dukags, 291 postova Lokacija: НОВИ САД Prijavi odgovor kao problematičan Ima li ko iskustva sa ovim dodatkom za benzin u rezervoaru preporucenim za zimu narocito jel? :-\ Ima li nesto slicno u domacoj radinosti? ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
HoochieMan 30 Napisano Octobar 22, 2009 Svrati ponekad, 413 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vfr 750 Prijavi odgovor kao problematičan I mene bi zanimali ti stabilizatori goriva, ako ne ovaj konkretni, bilo koji dostupan kod nas... Bio bih zahvalan i za još jednu konkretnu sugestiju vezanu za garažiranje motora tokom zime- da li pumpa za gorivo propušta gorivo kada motor ne radi (na mom motoru, pumpa niskog pritiska- karburatori su u pitanju)? Ovo me zanima iz sledećeg razloga- ukoliko slavinica goriva na zatvorenom ne dihta idealno i pušta gorivo (ne znam, samo crna pretpostavka), hoće li poplaviti mašinu tokom 4-5 meseci koliko će motor biti garažiran i van upotrebe? Što se tiče paljenja motora, zakleo bih se da je prošlogodišnji zaključak iste ove teme bio NE paliti mašinu, skinuti akumulator, podmazati, nauljiti,napuniti, pokriti i ćao do proleća... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gile 1745 Napisano Octobar 22, 2009 Drug član, 894 postova Lokacija: Gornji Milanovac Motocikl: Kawasaki Versys 650 '10; Kawasaki KZ 440 LTD '82 & '83 Prijavi odgovor kao problematičan Što se tiče paljenja motora, zakleo bih se da je prošlogodišnji zaključak iste ove teme bio NE paliti mašinu, skinuti akumulator, podmazati, nauljiti,napuniti, pokriti i ćao do proleća... I ja bih rekao da je tako bilo... Sto ljudi - sto cudi! ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22528 Napisano Octobar 23, 2009 Integrisan, 9656 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Opisacu svoj "ritual" koji se do sada pokazao kao dobar. Prvo zamenim sve tecnosti_napunim rezervoar gorivom i sipam STP stabilizator(ima ga u metro-u),zamenim antifriz i ulje u kocnicama i kvacilu. Dalje,svaki spoj na el.instalaciji raskacim,proverim u kakvom je stanju pa poprskam WD-om, u sve sajle sipam po malo ulja... Operem lanac te isti dobro podmazem sae90 uljem(istim uljem podmazem i sve pokretne delove na motoru). Provozam se 20-ak minuta kako bi stabilisano gorivo proslo kroz sistem,a ulje na lancu se lepo rasporedilo... Kada se motor ohladi u cilindre sipam po malo ulja koje je ostalo od zamene,kill prekidac na off pa okrenem anlaserom par krugova.Skinem,napunim akumulator i odlozim ga negde na toplo do proleca. Operem pa ispoliram plastike,proverim pritisak u gumama te iste premazem glicerinom. Parkiram motor u garazu,podignem oba tocka stenderima i pokrijem cebetom (ispod plasticnih cirada se kondenzuje voda tako da ih ne koristim). Ne palim ga do proleca. Honda koju posedujem je stara 20 godina a masina "dise" bolje od dosta novijih motora koji se jedva "bude" u prolece zbog ne adekvatnog spremanja za mirovanje. Pozdrav Nenad. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Neške 30 Napisano Octobar 23, 2009 Drug član, 1898 postova Lokacija: Sumadija GM Motocikl: BMW F650 Prijavi odgovor kao problematičan A el mora da se menja ulje u motoru posle zimskog sna? Meni je ulje staro tek 2500 km. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Octobar 23, 2009 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Što se tiče paljenja motora, zakleo bih se da je prošlogodišnji zaključak iste ove teme bio NE paliti mašinu, skinuti akumulator, podmazati, nauljiti,napuniti, pokriti i ćao do proleća... I ja bih rekao da je tako bilo... Sto ljudi - sto cudi! ;D Ili ga ne pališ do Đurđevdana ili ga pališ, ali!!! Ako ga pališ onda ga i provozaj i to dobro, da postigne radnu temperaturu i da ga voziš na radnoj temp. desetak km. @Neskebg Trebbalo bi da ga promeiš jer se ulje "uleži" preko zime. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Neške 30 Napisano Octobar 23, 2009 Drug član, 1898 postova Lokacija: Sumadija GM Motocikl: BMW F650 Prijavi odgovor kao problematičan Kako moze da se ulezi kad ga redovno palis i grejes do radne temperature? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4321 Napisano Octobar 24, 2009 motoras, 2485 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam moju munju spremio za zimu.Nista posebno.Akumulator sam skinuo i stavio u toplo (dopunicu ga par puta tokom zime),u auspuhe sam stavio masne krpe,podigao sam ga na centralnu nozicu (obe gume su u vazduhu),napunio rezervoar...Pokrio sam ga sa sedam cebadi i mislim da je to dovoljno.S vremena na vreme,tokom zime,na prazno malo izkurblam,da se pomere klipovi,lezajevi,radilica...Ne palim do proleca.Ko nema kurblu neka ubaci u brzinu i okrene zadnji tocak koji krug.Podmazao sam sajle,a instalaciju svu pregledam na prolece pre prve voznje.Tada ga ponovo i operem kompletno,poliram farbu,nikl,aluminijum...Mmmmmm...jedva cekam prolece... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Octobar 24, 2009 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Kako moze da se ulezi kad ga redovno palis i grejes do radne temperature? Kad ga ne pališ, menjaj. A kad ga pališ, menjaj. Što da ti ne isteram kintu iz džepa? I onako ćeš doći kod mene na ostatke tvog AT ulja dot 4 ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Libero 2159 Napisano Novembar 1, 2009 MiNistrY oF SillY WaLkS, 2096 postova Prijavi odgovor kao problematičan Možda bi trebalo ovakvu temu staviti u lepljive...pretraga mi nije mnogo pomogla, a verujem da je dosta ljudi zainteresovano za detaljnija uputstva. Kod komšija nađoh nešto što bi pomoglo: http://forum.adventurer.hr/index.php?topic=1403.0 Ako ovo nije u redu, molim admine da reaguju... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lucky82 0 Napisano Novembar 1, 2009 U prolazu, 14 postova Lokacija: sremcica Prijavi odgovor kao problematičan a sta se desava i koja je procedura za nas koji nemamo garazu i koji su primorani da motor preko zime drze napolju ispred zgrade? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6430 Napisano Novembar 1, 2009 Enduraš, 6393 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan MOj ritual spremanja motora za zimu je sledeci: dodjem sa zadnje jesenje voznje, podignem motor na centralni stender, pokrijem cebadima. Budjenje iz zimskog sna: skinem cebad, promenim ulje, palim i vozim. Ovom bi trebalo dodati (to mene mrzi da radim) skinuti akumulator, uneti ga u toplo, napuniti rezervoar do cepa. Sve ostalo je za mene bespotrebno preterivanje, no ko voli da prska plastike silikonskim sprejevima, maze delove kolomazom, sipa ulje u stublinu, rastura elektro instalaciju, pali motor svaka 5 dana u 12h, niko ne moze da mu zabrani Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lazakamikaza 95 Napisano Novembar 1, 2009 Svrati ponekad, 150 postova Motocikl: SV 650 Prijavi odgovor kao problematičan A i to sa sipanjem ulja u stubline ??? mislim nije to Tomos, motori imaju ventile i ostalo potrebno pa nisam cuo da to neko radi sa kolima ako treba da mu stoje par meseci... aj ostalo ko voli nek izvoli. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22528 Napisano Novembar 2, 2009 Integrisan, 9656 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan A jos da sam napisao da i diskove prskam WD-om...zlo i naopako .Elem,garaza u kojoj drzim motor ima velike oscilacije u temperaturi(da neobjasnjavam) tako da ima dosta kondenzacije i naravno korozije ukoliko se motor ne zastiti adekvatno, Sto se tice ulja u cilindrima (preporuka honda user manual-a) ono je tu da stvori "film" koji stiti od vlage nagomilane u cilindru preko izduva i i izduvnih ventila (mozda masna krpa u loncu pomogne). Za sve nabrojano u mom prethodnom postu nije potrebno dva sata...A to da li neko motocikl drzi kaljav vezan za sljivu ili ga ugura u spavacu sobu stvarno me se ne tice...Izneo sam svoj "ritual" u nadi da ce nekom biti od koristi. Pozdrav Nenad. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
HoochieMan 30 Napisano Novembar 2, 2009 Svrati ponekad, 413 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vfr 750 Prijavi odgovor kao problematičan Ukoliko je sipano sveže ulje pred zimsku pauzu, ima li ga smisla menjati na proleće? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dane@ 98 Napisano Novembar 2, 2009 Drug član, 1777 postova Lokacija: Sibir Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
grof 624 Napisano Novembar 2, 2009 drkadzija, 1227 postova Lokacija: novi sad Motocikl: njemac tisuca za na koleno, talijansko prdekalo za grad, debeli nindza Prijavi odgovor kao problematičan Koma brate, ne žvaći te kockice već reci koju pametnu :) :) :) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dalibor92 1 Napisano Novembar 2, 2009 Svrati ponekad, 142 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki V Strom 1000 Prijavi odgovor kao problematičan ja sam svoj danas oprao, ocistio, izglancao... A za ostalo cekam da cujem jos neku pametnu, pa cu tako... ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Draza84 336 Napisano Novembar 2, 2009 Svrati ponekad, 320 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki GN 125, Honda VT 600 Prijavi odgovor kao problematičan http://www.motori.hr/Gara_iranje_motora_pred_zimu_stari_lanak__614.html Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...