Jump to content

Moto Zajednica

Elektronika: Moto kompjuter

Recommended Posts

• Zainteresovan, 589 postova
  • Motocikl: Suzuki SV 650

Postoji li carpc frontend za Linux?  Molim te prenesi ovde ako iskopas ili testiras neki software. Ja se necu baviti software-om dok ne skucim racunar.

Nisam testirao, ali koristi se ovo: http://www.ubuntu.com/products/mobile, evo i uputstvo za instalaciju: http://wiki.eeeuser.com/installing_ubuntu_mobile_edition_8.04 . Ovo je minimalna instalacija prilagodjena asusu, moze da se instalira i regularan ubuntu + patchevi za asusa + "apt-get install ubuntu-mobile" i naravno teme itd.... 

Za muziku i video za carpc svi su se primili na elizu: http://www.moovida.com/

Evo i video sa youtube za elizu:

http://www.youtube.com/watch?v=8W39BMLuIhA

Evo i android na asusu sa touch screen-om:

Ta zadnja varijanta je zanimljiva zato sto bi mozda sa gprs modemom mogao da se ponasa i kao mobilni telefon.

Videcu da pozajmim negde gprs USB modem i da instaliram android za probu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1826 postova

Iako bih vise voleo da sam vikend proveo u voznji, proveo sam ga grunfujuci. Dosta sam se premisljao, kako sta uraditi, gde smestiti sve sto sam zamislio. Neki elementi su malo problematicni za smestanje jer ne smeju da budu oklopljeni metalom, kao npr. antena GPS-a, interna WiFi antena, Bluetooth, GPRS modem. Poslednja dva jos nisam ni nabavio pa tacnu poziciju ne znam, ali planiram da ih stavim u zaobljenje sa leve i desne strane koje bi trebalo biti od fiberglasa.

URADJENO:

Montiran USB Hub (desno od display-a)

Montiran GPS modul - spojen direktno na 1 od 3 USB porta racunara (Levo od display-a)

Montiran Touch Screen Interface i spojen na jedan od 4 Porta na USB Hub-u (Prvi modul ispod Display-a)

Montiran Interface display-a

Na DB-25 spojeno napajanje, taster za paljenje, audio izlaz, mikrofon, i 1 USB port na koji ce se prikljuciti externa kamera.

Evo, kako izgleda trenutno.

4023207942_f0d2242b12.jpg

4022449067_cd70bc8d1b.jpg

• Svakom po zasluzi, 12450 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Auuu, samo da ne bude na 1 kvadratnom metru kako si počeo... :D

Samo napred

Auuu, samo da ne bude na 1 kvadratnom metru kako si počeo... :D

Samo napred

Jebi ga, ne moze da bude manje jer su to dimenzije maticne ploce.  Display je na zalost kod modela 701 7" inace bi lepse (srazmernije) izgledalo da je veci. Najbitnije mi je da bude robusno i cvrsto.  ;)

Koliko čvrsto - da se ne odšrafi, toliko mora i da bude elastično, na gumenim odstojnicama zbog vibracija.

Bogami, uhvatio si se vrlo složenog poduhvata, što električnog što mehaničkog ;)

Koliko čvrsto - da se ne odšrafi, toliko mora i da bude elastično, na gumenim odstojnicama zbog vibracija.

Mislim da necu ici sa gumenim nozicama... ipak su vibracije suvise velikene. Planirao sam celicnu sajlu smotanu u horizontalnu spiralu. Koristi se kod industrijskih masina gde su velike vibracije. Omogucava veci "rad" sto je bitno u slucaju izvrtanja motora.

Bogami, uhvatio si se vrlo složenog poduhvata, što električnog što mehaničkog  ;)

Znam da jesam, nadam se da ce ispasti OK. Imam sampopuzdanja.  ;)

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

mislim da bi gumeni nosaci auspuha od renoa 4  zavrsili posao,malih su dimenzija a imaju ulivene srafove u sebe,mada mozes iskoristiti i opruge sa srafovima kao nosace :)

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5476 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

U vezi zadnjeg problema...Ako imas gdje da nadjes sarafe za oklop od nekih motora ,oni imaju maticu(navrtanj) u gumi bash radi vibracija.A jos jedna stvar moze da ti bude interesantna a to je tzv pistolj za plastiku koji nije ni zasta dobar osim za to.Vidio sam masu elektronickih uredjaja koji su unutra lijepljeni za podlogou sa njim i drzi pristojno(bar moze za kablove i antenice a mozes i po shtampanoj da ga mazes).To imas na pijacama da kupis i koshta par eura.

Evo malo i detalja, mozda nekom bude od koristi...

Posto ima dosta zica koje se lako otkinu u toku rada sto moze lako izazvati kratak spoj, koristio sam vezice gde god sam mogao. Sto, cini mi se Arakis rece... "Vezice su iz raja izasle"  ;)

Detalj prikazuje taster za paljenje

4023208782_9df83641bb.jpg

Na jednini konektor koji ce posedovati doveo sam: Napajanje (+ i  - zauzimaju po 2 kontakta), taster za paljenje, audio izlaz, mikrofonski ulaz i USB. Ostalo je jos slobodnih kontakata za dalje prosirenje.

4022452373_f9f24aaab6.jpg

USB koji je spojen na DB-25 konektor namenjen za kameru.

4022453317_e4125485bc.jpg

Na gornji USB port je spojen GPS, a na donji USB Hub na koji se spaja Touch Screen, dodatna memorija, GPRS modem i bluetooth

4022454651_7fae00b70c.jpg

Statusne SMD LED-ove cu izbaciti i umesto njih idu obicne od 3mm.

4023211284_007b47d36c.jpg

Napajanje koje dolazi sa 2 kontakta sa DB-25. Na ovom mestu je takodje dodata PVC vezica.

4023213126_6945823ac2.jpg

Iza displaya u kucistu je bio ovaj tanki gumasti sundjer koji sam isekao na tanke trake i zalepio oko Touch Screen-a...

4022456053_f566e4496e.jpg

...i displaya za amortizaciju vibracija.

4022694351_8ae29a8f30.jpg

Ono sto je ostalo sam rasporedio po poledjini display-a

4023214484_e3aa295a47.jpg

Kako su rupe za pricvrscivanje na asusu za M2 srafove, a bilo me frka da razbusim rupe na 3mm, interface display-a sam pricvrstio na originalno mesto kucista a to parce plastike sam isekao i zalepio na aluminijumsku plocu.

4023215318_78df5b2f4e.jpg

To je sve za sada...

Rade li sve komponente? Jesi probao, GPS. Wifi? Bezi od tih antenica na najmanje 20cm, inace odose OO ! ;)

GPS sam probao neki dan (dok je bio na kablu) izbacivsi ga kroz prozor. Uredno pronasao satelite i lockovao poziciju. Nemam nikakav jos navigacioni program. WiFi sam koristio ranije i radio je odlicno. Vise nemam WiFi ruter kuci pa ne mogu da testiram sa externom antenom dok se vreme ne sredi da mogu izaci na terasu, ali verujem da je sve OK.

U vezi zadnjeg problema...Ako imas gdje da nadjes sarafe za oklop od nekih motora ,oni imaju maticu(navrtanj) u gumi bash radi vibracija.

Mislim da cu ipak ici sa pomenutom sajlom. Zelim malo jaci damping nego sto gume mogu pruziti.

A  jos jedna stvar moze da ti bude interesantna a to je tzv pistolj za plastiku koji nije ni zasta dobar osim za to.Vidio sam masu elektronickih uredjaja koji su unutra lijepljeni za podlogou sa njim i drzi pristojno(bar moze za kablove i antenice a mozes i po shtampanoj da ga mazes).

Pistolj za plastiku cesto koristim bas za pricvrscivanje kablova. Koristicu ga na samom kraju i ovde. Jos ce tu biti prerutivanja vodova dok ne budem zadovoljan gde sta ide.

Hvala. Ovo je pri kraju. Sad me malo brine fiberglas. Nemam iskustva sa njim. Jednom sam nesto pravio i jako mi je bilo nezgodno da radim. Mislim da bi sa fiber ili kevlar predivom islo lakse ovako sa vlaknima mi deluje zajebano. Moram da vidim, da li praviti model kucista pa negativ ili nanositi fiberglas direktno preko kostura kucista pa ravnati smirglanjem. Moracu malo da se posavetujem sa nekim ko ima iskustva.

• Zainteresovan, 589 postova
  • Motocikl: Suzuki SV 650

Za fibeglas cu pitati drugara sutra za savet. Instaliraj software za navigaciju i probaj kako radi touch screen, bas me zanima kako se slaze. Ako nisi vec skinuo:

http://www8.garmin.com/support/collection.jsp?product=010-00685-00

Kada ga instaliras pitace da li si kupio njihov GPS, klikni da jesi, posle toga ce te pitati da li je ukljucen, kazi da jeste, onda idi u settings i procitaj device id, dalje je lako ;)

Evo i screenshot-a, moze i u rukavicama ;)

post-3774-12879054238047_thumb.jpg

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Samo da se zapljunem i ja u temu...

Fibra, svaka čast! Više nego ambiciozan projekat, jedva čekam da bude gotov pa da ga i vidimo na delu!

Šteta jedino što je matična ploča veća od monitora, iskreno, bojim se da će biti malo "džombasto" za motor... no, videćemo kad bude gotovo ;)

Za fibeglas cu pitati drugara sutra za savet.

Super, hvala zogu. :)

Instaliraj software za navigaciju i probaj kako radi touch screen, bas me zanima kako se slaze.

Ako nisi vec skinuo:

http://www8.garmin.com/support/collection.jsp?product=010-00685-00

Kada ga instaliras pitace da li si kupio njihov GPS, klikni da jesi, posle toga ce te pitati da li je ukljucen, kazi da jeste, onda idi u settings i procitaj device id, dalje je lako ;)

Instalirao sam ovaj program i nesto mi nije bilo kako treba. Trenutno jos nemam hladnjake na cipovima pa ne smem mnogo da ga drzim ukljucenog. Cim ih zbudzim poigracu se sa software-om.

Sto se slaganja tice, ne sumnjam da ce se slagati jer Garmin PC ima velike dugmice optimizovane za touch screen a ovaj je veoma precizan.

Fibra, svaka čast! Više nego ambiciozan projekat, jedva čekam da bude gotov pa da ga i vidimo na delu!

Šteta jedino što je matična ploča veća od monitora, iskreno, bojim se da će biti malo "džombasto" za motor... no, videćemo kad bude gotovo ;)

Hvala Jageru. Da ce biti malo dzombastije... verovatno hoce, ali opet za ono sto treba da pruza to mi je OK. Ako se poredi sa onim kutijama sa urolanom kartom skretanja, ne znam kako se to zove, ovo moje ce cak biti tanje. Inace, ako neko ovo hoce da pravi postoje eeePC sa citava 3" vecim display-ima. Tu je proporcionalnost bolja i sigurno da bolje izgleda, ali ne brine me to nesto jer mi ovako uredjaj ima mesta sa strane za hvatanje, sto je bitno za cesto skidanje/stavljanje.

• Drug član, 1170 postova
  • Motocikl: BMW F800GS Adventure

Da malo pomognem:

Planovi:

citat!

•Touch Screen - nabavljen

•USB GPS - nabavljen

•Bluetooth

•Rasklapajuca WiFi antena - nabavljena

•USB hub - nabavljen

•GPRS modem

•Dodatna USB flash memorija

•SD kartica veceg kapaciteta

•Pojacati RAM na 2G

•Audio mixer

•Piezo predpojacalo

•Laringofoni

•Kuciste - uradjeno 20%

•Nosac

•...

kraj citata!

Pa to je to, ima li izmena?

;o)

Da malo pomognem:

Heheh Hvala Zorane. Htedoh da editujem prvi post da se lako moze videti kako projekat napreduje bez listanja po stranicama, ali zaboravih. Evo, azurirano.  ;)

Xexe, uzdžebalo se pola foruma i navija za Fibru da dovrši "monstruma" ;D

Samo napred! :D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja