Jump to content

Moto Zajednica

TDM Srbija

Recommended Posts

• Drug član, 800 postova
  • Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200

И немој да претераш са мазањем, довољан је танак слој,иначе остаде вишак на једној страни виљушке:lol3:

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 7451 postova
  • Motocikl: TDM 900

Imaš odličnu FAMovu litujumsku mast za dugotrajno podmazivanje. Nije skupa.

FAM for pd2

Promenio član Alekre
  • Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 639 postova
  • Motocikl: TDM 850, DKW RT175
16 hours ago, N.F.S. said:

Taman ostalo koliko treba, zavijes maticu, zavaris je, lupne se par puta i dok je vrelo odvijas!

Sve srafove koji u aluminijum idu premazati litijumskom / grafitnom mascu, ona je bar lako dostupna...

P.S. Akumulator raskaci! 

Zar nije grafitna mast za mesta gde su visoke temperature?

• Svrati ponekad, 191 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 900
3 hours ago, tibor said:

Zar nije grafitna mast za mesta gde su visoke temperature?

Za visoke temperature je bakrena mast.;)

• Sviđa mi se 1

20 hours ago, salem said:

E a sad pravi problem, bar za mene

Sta ciniti?

20230405_121120.jpg

Ovo kod tebe je odlična situacija za ovakav problem. Kao što ekipa reče-navrneš maticu, zavariš i na vruće odvrneš. Kod mene je to puklo ravno sa vilicom, pa da vidiš onda problema: razbušuj šaraf, urezuj novi navoj, nepristupačno je...a sve zato jer je bivšem vlasniku bilo teško namazati šaraf sve te godine koliko je motor bio kod njega:grr:.

• Zainteresovan, 716 postova
  • Motocikl: Tdm 900
Pre 2 sati, Gato je napisao:

Ovo kod tebe je odlična situacija za ovakav problem. Kao što ekipa reče-navrneš maticu, zavariš i na vruće odvrneš. Kod mene je to puklo ravno sa vilicom, pa da vidiš onda problema: razbušuj šaraf, urezuj novi navoj, nepristupačno je...a sve zato jer je bivšem vlasniku bilo teško namazati šaraf sve te godine koliko je motor bio kod njega:grr:.

Na zalost kasno sam shvatio da i ovaj moj nije bas nesto posebno dobro odrzavan. 

Trebace mnogo vremena i truda da se sve dovede u red a dotle ce situacija sazreti za nesto novije 

• Sviđa mi se 1

Probali varenjem, sraf ponovo pukao blize ramu.

Sada viri jedva 3 - 4 mm. 

Ostaje mi busenje.

Sutra idem da kupim alat za izvrtanje pa ako ni to ne pomogne... 'bemliga

• Tužan 1

• Drug član, 1713 postova

Pa ne znam da li je pametno zavariti maticu pa na vruce odvijati jer se sraf dodatno prosiri od usijanja. Efekat grejanja sam jednom gledao, i iznenadio se da to toliko moze da ima uticaja, kod majstora koji je zagrejao remenicu i samo spustio na osovinu a pre toga mi je delovalo da nema sanse da to udje tu. 

Pre 5 sati, Biker Q je napisao:

Pa ne znam da li je pametno zavariti maticu pa na vruce odvijati jer se sraf dodatno prosiri od usijanja. Efekat grejanja sam jednom gledao, i iznenadio se da to toliko moze da ima uticaja, kod majstora koji je zagrejao remenicu i samo spustio na osovinu a pre toga mi je delovalo da nema sanse da to udje tu. 

Mislim da je fora sto se aluminijum i gvozdje ne zagrevaju isto pa se zato i razlicito ponasaju pri zagrevanju, sto dovodi do odvajanja. Tako sam ja nesto razumeo iz price.

Nisam strucan, cak potpuni laik, u toj oblasti ali ako taj metod pomaze onda probam i ja. 

Eto kod mene nije uspelo

• Integrisan, 9606 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Bas tako, razlicitom brzinom se oslobadjaju toplote, onog trena kada elektrodu pomeris sraf/gvozdje krene da se skuplja, aluminijum jos dugo ostaje vreo i rasiren.

Ne odvija se naravno dok je gvozdje usijano, tada je mekano... 

Ima i fora da namerno aparatom usijas sraf i otkalis ga vodom par puta, nisam je preporucio zbog eventualnog ostecenja viljuske. 

Kada ga otkalis on postaje "ljut", puca kao staklo pri naglom pokretu ali bude i dosta jaci pa ga polaaaako kljucem odvijes, napred/nazad pokretom uz prskanje nekog lubrikanta.

Snadje te maler drug jbg, bas mi je zao! Podmazuj srafove koje vracas, da olaksas sebi i onome ko motor posle nastavi da upotrebljava/odrzava.

• Sviđa mi se 1

14 hours ago, salem said:

Probali varenjem, sraf ponovo pukao blize ramu.

Sada viri jedva 3 - 4 mm. 

Ostaje mi busenje.

Sutra idem da kupim alat za izvrtanje pa ako ni to ne pomogne... 'bemliga

Kako bi ono rekli preko bare: "Shit happens";). Kolega N.F.S. je dobro objasnio problematiku. Trebali ste čekat malo i onda lagano lijevo-desno odvrtat uz pomoć WD-a ili sl. mada ni tad nije sigurno da neće puknut.

Sad samo lagano i pažljivo. Kao prvo moraš točno u centar šarafa lupit "kirner" za borer i onda izbušiti prvo sa 5mm ili tanjim, pa onda ići sa debljim kroz tu rupu. U suprotnom zna se dogoditi da borer linijom manjeg otpora ode u krivo, tj u vilicu. Tim prije jer te ograničava dužina samog borera i počne ti smetat "borkop" (glava bormašine). Ja sam morao zavariti 2 borera jedan za drugi da bih dobio potrebnu dužinu, jer su svi standardni u ponudi bili prekratki i nemožeš držati bormašinu u centru. Nisam koristio alat za vađenje šarafa baš zbog nedostatka mjesta, nego sam bušio prvo sa 5 mm pa sa 6,5 i onda na kraju sa 7,5 (kojeg ćeš teško naći u prodaji). Kako god, problem nije nerješiv samo treba biti pažljiv i strpljiv, da se borer ne zalomi u šarafu i svakako koristiti nove i najkvalitetnije borere koje možeš naći. Svakako se kod bušenja pomaži i s WD-om. Eto, nadam se da sam malo pomogao.;)  

Pre 5 sati, Gato je napisao:

Kako bi ono rekli preko bare: "Shit happens";). Kolega N.F.S. je dobro objasnio problematiku. Trebali ste čekat malo i onda lagano lijevo-desno odvrtat uz pomoć WD-a ili sl. mada ni tad nije sigurno da neće puknut.

Sad samo lagano i pažljivo. Kao prvo moraš točno u centar šarafa lupit "kirner" za borer i onda izbušiti prvo sa 5mm ili tanjim, pa onda ići sa debljim kroz tu rupu. U suprotnom zna se dogoditi da borer linijom manjeg otpora ode u krivo, tj u vilicu. Tim prije jer te ograničava dužina samog borera i počne ti smetat "borkop" (glava bormašine). Ja sam morao zavariti 2 borera jedan za drugi da bih dobio potrebnu dužinu, jer su svi standardni u ponudi bili prekratki i nemožeš držati bormašinu u centru. Nisam koristio alat za vađenje šarafa baš zbog nedostatka mjesta, nego sam bušio prvo sa 5 mm pa sa 6,5 i onda na kraju sa 7,5 (kojeg ćeš teško naći u prodaji). Kako god, problem nije nerješiv samo treba biti pažljiv i strpljiv, da se borer ne zalomi u šarafu i svakako koristiti nove i najkvalitetnije borere koje možeš naći. Svakako se kod bušenja pomaži i s WD-om. Eto, nadam se da sam malo pomogao.;)  

Taman sam mislio da odem da trazim duzu burgiju ali sad sumnjam da cu to naci. 

Ne moze busilica da pridje ravno.

Svega imam osim strpljenja. To mi nije jaca strana. Zato imam bar 6 brusilica, busilica, miksera rasturenih jer je trebalo samo cetkice zameniti. Ako ne uradim odmah to ostaje rastureno vecno i delovi polako nestaju.

Naravno motor nece ostati rasturen makar zaglavio ciglu da drzi tocak.

Salim se, necu bas ici dotle. Moram to uraditi i to kako trebapa makar ne izasao iz garaze tri dana i tri noci

• Drug član, 800 postova
pre 39 minuta, salem je napisao:

Svega imam osim strpljenja. To mi nije jaca strana. Zato imam bar 6 brusilica, busilica, miksera rasturenih jer je trebalo samo cetkice zameniti. Ako ne uradim odmah to ostaje rastureno vecno i delovi polako nestaju.

Salim se, necu bas ici dotle. Moram to uraditi i to kako trebapa makar ne izasao iz garaze tri dana i tri noci

Не пипај ништа, данас су Благовести, сутра Врбица а у недељу Цвети..крени у понедељак и све ће се да средити и бити како треба…:takoje:

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

14 minutes ago, salem said:

Morat ćeš skupiti strpljenja i to odraditi polagano i pažljivo inače ćeš napraviti još veće sranje. Borere ćeš morat zavarit jedan za drugi ili ih produžit dužim šarafom, inače nemožeš držat bušilicu na pravcu, kako si već i sam zaključio, a toliko dugačkih koliko trebaš i da su odgovarajućeg promjera nećeš naći. Buši vrlo malom brzinom i špricaj povremeno WD.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 2155 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0

Dugačke burgije ima da se kupe kod nas,ali im je i cena baš dobra,baš zbog toga što nisu standardne dužine,a tebi su potrebne bar tri,tako da bi izašla lepa cena.

Promenio član gebee&co

43 minutes ago, gebee&co said:

Dugačke burgije ima da se kupe kod nas,ali im je i cena baš dobra,baš zbog toga što nisu standardne dužine,a tebi su potrebne bar tri,tako da bi izašla lepa cena.

Kod nas  ih nema, osim možda u specijaliziranim trgovinama po većim gradovima.

Promenio član Gato

1 minute ago, salem said:

Nasao dugacke burgije, razbusili sraf i krenuli sa izvrtacem ali izvrtac se zalomi i sad opet muka

Ajme, ti si baš baksuz :staa2:. Sad će tek biti problema jer njega ćete jako teško izbušiti. Jedino pokušati zavariti nešto za njega ako nije sasvim u rupi ostao.

• Drug član, 800 postova
pre 13 minuta, salem je napisao:

Nasao dugacke burgije, razbusili sraf i krenuli sa izvrtacem ali izvrtac se zalomi i sad opet muka

Вероватно ти оксидирао шрав и запекао. Ако не извадиш разбуши, нарежи нов навој и то је то. Постоји могућност да разбушиш и убациш коли-коли али за то мораш да погодиш шраф у центар. 

• Integrisan, 9606 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Cim ga celom duzinom bude razbusio popustice pritisak na zid, tada izlazi dosta lakse.. Sekacic i polako u krug cukanje ili razvrtac...

Sent from my EML-L09 using Tapatalk

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

3 hours ago, Немања said:

Вероватно ти оксидирао шрав и запекао. Ако не извадиш разбуши, нарежи нов навој и то је то. Постоји могућност да разбушиш и убациш коли-коли али за то мораш да погодиш шраф у центар. 

Svakako je zapekao u aluminiju, zato i ne ide. Zanima me, ukoliko takva operacija uspije čime je uspio razbušiti taj zalomljeni alat za vađenje šarafa.;)

Uspeo sam da razbusim ponovo. Pocelo je da mi svlaci burgiju ka aluminijumu ali sam manjom burgijom ukoso ponovo uspeo da vratim burgiju u sredinu rupe.

Izbusili smo burgijom 6mm, krenuli ureznicom 7mm ali je ureznica bila losa pa se pojeo navoj na njoj. Ipak smo je proterali pa krenuli ureznicom 8mm. To je islo dobro do pred kraj. Ostalo je mozda 3 kruga da proreze skroz i zaglavi se ureznica. 

Nisam vise imao snage pa sam ostavio sve za sutra.

Najveci problem je ono sto ste vec pomenuli a to je  sto je rupa blizu zida viljuske a duboko od kraja pa ne mogu da nadjem odgovarajucu burgiju, 6,5mm, a i nema dugackih ureznica ni razvrtaca.  

• Tužan 1

Napokon uspeo!

:jee1:

Ne mogu da opisem ceo proces koji je trajao par dana jer je bilo tu i dobrih ali i losih poteza, dobrog ali i loseg alata... svako ko radi mehaniku zna da je dobar deo posla inprovizacija zbog nedostatka ili visoke cene vanstandarnog alata, samo sto iskusni znaju sta moze da se zakomplikuje za razliku od nas laika.

Na kraju svega urezan navoj 8mm, stavljen novi sraf istih dimenzija.

Hvala svima koji su savetima pomogli ili bar pokusali da pomognu

:jee5:

• Sviđa mi se 5

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja