Jump to content

Moto Zajednica

TDM Srbija

Recommended Posts

• I'm the fear addicted, a danger illustrated !, 3919 postova
  • Motocikl: Klx650,a Tdm u srcu.
4 minutes ago, bmikicic said:

Sad ga neko valjda namotava, ako ne uspe kontaktiraću ih.

Prvi kvar za 10 godina.

A paljenje na minusu mi i dalje nije jasno zašto neće, vozao sam buster zimus sa sobom :jee1:

Ne znam sta je buster . Jel nece da anlasuje ili da upali. Ako ne pali onda je siromasna smesa za hladan start= karburatori. Ako ne anlasuje(vergla) onda anlaser ili neki kontakt na instalaciji do njega.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

4 minutes ago, bmikicic said:

Prvi kvar za 10 godina.

A paljenje na minusu mi i dalje nije jasno zašto neće, vozao sam buster zimus sa sobom :jee1:

Ne znam sta je buster . Jel nece da anlasuje ili da upali. Ako ne pali onda je siromasna smesa za hladan start= karburatori. Ako ne anlasuje(vergla) onda anlaser ili neki kontakt na instalaciji do njega.

6 minutes ago, bmikicic said:

Prvi kvar za 10 godina.

• Svrati ponekad, 135 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 900
2 minutes ago, Astral said:

TDM 900, ima ubrizgavanje, tako kažu.

Buster je onaj mali akumulator sa kablovima, koji se napuni na 230V, pa se koristi kad ostaneš bez struje. Lion su valjda unutra baterije pa je veća struja. http://www.conrad.com/ce/en/product/856321/Black-Decker-Quick-start-system-BDJS350-70105-Jump-start-current-12-V350-A?ref=list 

Teško vergla. Na +3,4 pa na gore je OK. A sad mi se čini da je zbog toga što je alternator nedovoljno punio akumulator.

• 8-bit, 1882 postova
  • Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650
3 minutes ago, bocca_bastard said:

Vidis i ja imam neki slican problem sa punjenjem. Od kad sam ugradio podmazivac lanca definitivno nemam dovoljno struje i xenon mi trepce cim upalim migavce. Pitam se u cemu je fora. Alternator vrv

Vidi da li xenon ide preko releja, odnosno da napajanje uzima direktno sa akumulatora. 

Vidis i ja imam neki slican problem sa punjenjem. Od kad sam ugradio podmazivac lanca definitivno nemam dovoljno struje i xenon mi trepce cim upalim migavce. Pitam se u cemu je fora. Alternator vrv

Ako je napon punjenja mali onda alternator .
To treperenje u 99% slucajeva je neki los kontakt mase. A resava se tako sto krenes redom i cesljas kontakte. Ako ima veze (migavac-far) trazis zajednicku neku tacku za masu.

Sent from my 6037Y using Tapatalk

• Drug član, 1086 postova
  • Motocikl: Suzuki V Strom 650 2020'

Ja koliko samo čuo na naše motore nije preporučljivo ugrađivati ksenone jer kud i kamo umeju praviti problem sa strujom.
Sad vezano za nakačivanje dodatnih stvari na motor, šta god dodatno da ugrađujete proveravajte punjenje alternatora, u suštini sve preko 13 i nešto bi trebalo da bude ok punjenje. Sad ako dođe do problema 3 stvari mogu biti u pitanju, alternator, regler, ili akumulator (ili neka žica između njih :-) )
Ja sam jednom na Hornet-u imao problem sa punjenjem i na moje iznenađenje majstor mi je rekao da zamenim regler i akumulator, iako sam bio ubeđen da je alternator. Na kraju zamenim ta 2 i šljaka sve kao sat.

Ako skinem podmazivac lanca iz kola, nema treptanja. Znaci to struje koliko trosi je kap koja je prelila casu

Ili ti je neispravan el.ventil ili usled greske pri vezivanju imas "curenje struje" prema masi.. Probaj sa drugim ventilom.

Ja koliko samo čuo na naše motore nije preporučljivo ugrađivati ksenone jer kud i kamo umeju praviti problem sa strujom.
Sad vezano za nakačivanje dodatnih stvari na motor, šta god dodatno da ugrađujete proveravajte punjenje alternatora, u suštini sve preko 13 i nešto bi trebalo da bude ok punjenje. Sad ako dođe do problema 3 stvari mogu biti u pitanju, alternator, regler, ili akumulator (ili neka žica između njih :-) )
Ja sam jednom na Hornet-u imao problem sa punjenjem i na moje iznenađenje majstor mi je rekao da zamenim regler i akumulator, iako sam bio ubeđen da je alternator. Na kraju zamenim ta 2 i šljaka sve kao sat.

Da me ne razumes pogresno, to su predrasude.
Na svaki motor mozes instalirati ksenone. Pitanje je samo koji set ksenona ces ugraditi. Postoji gomila Kineskog djubreta koje ne radi,pravi probleme. Postoje Kineski ksenoni koji rade i postoje setovi renomiranih proizvodjaca od 200+€ koje niko nece da kupi i ugradi vec svi kupe Kinesko djubre na bibanj potoku za 20€ pa kad pocne da brlja vicu ne moze ksenon,ne valja to,baci i slicno..
Nista licno,siguran sam da ti je neki majstor rekao da ne sme ksenon na TDM , sme ksenon na sve,samo mora biti dobar set i problema nema .

Astral, u pravu si ti sve se može odraditi uz dovoljno truda i novca. Ja sam više opisivao "generalnu" situaciju kod nas. :-)

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

• U prolazu, 53 postova
  • Motocikl: Yamaha Tdm 900

Sto se tice xenon svetala, neko ima problem neko ne, konkretno ja nisam imao problem sa kineskim setom od 30e. Treca godina kako rade savrseno.

Astral, u pravu si ti sve se može odraditi uz dovoljno truda i novca. Ja sam više opisivao "generalnu" situaciju kod nas. :-)

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

4tx ima ono sto ostali Tdm-ovi nemaju,a to je projektor (riblje oko) u faru za kratko svetlo sto je jedan od naj bitnijih elemenata kod upotrebe ksenona. Tako da je savrsen za ovu modifikaciju. Farovi koji su konstruisani bez projektora takodje rade sa ksenonima ali dolazi do rasipanja svetlosnog snopa sto je negativna pojava jer snop umesto da bude fokusiran samo na asfalt on je 70% na asfaltu a 30% rasuto unaokolo i smeta vozacima koji dolaze u susret.. Projektor to u potpunosti eliminise i nema boljeg fara od onog sa projektorom (socivom) jer je tu snop potpuno kontrolisan i far se moze umeriti prema zakonskim regulativama. A sama modifikacija je potpuno bezbolna po vaseg ljubimca ,dobija se mnogo na osvetljenosti i ostali vozaci nece trpeti zbog vaseg ksenona. Znate o cemu govorim. Problem je sto ksenone ugradjuju kurta i murta ,ugradjuju djubre i onda nastaju problemi.
P.S. Kad vec pisem.
Relativno jeftino se mogu kupiti Kineski ksenon setovi tipa Bear Paws i slicnih proizvodjaca koji imaju balaste i sijalice koje su kvalitetne i ne stvaraju probleme lutajucih struja i ciji su setovi ipak prosli kakvu takvu kontroju kvaliteta,gde balasti deklarisani na neke vrednosti zaista imaju te vrednosti i stabilni su kao takvi.
Bitno je znati i da ljudsko oko naj bolje vidi boju sunceve svetlosti tako da treba juriti boju te talasne duzine ,kod ksenona to je vrednost od 2700 kelvina (potpuno zuto svetlo) , 4300 kelvina (cisto belo ) 5000 kelvina (belo sa nijansom plave) to su svetlosti koje kada obasjaju povrsinu nase oko moze videti i u otezanim uslovima (kisa,magla) .

Popularna su svetla plave boje 6000kelvina ,ali ih niko ko zna iole ne preporucuje, objasnicu.
Vec od 8000 kelvina odlazimo u ljubicast opseg i tu je svetlo neupotrebljivo i sem estetskog momenta nema previse smisla posto ga mi ne percepiramo na nacin koji bi trebalo.. Takva svetla samo izgledaju lepo kad se upale ali su neupotrebljiva,po npr kisi necete videti nista ispred sebe .
Jos jedan problem koj se javlja kod upotrebe sijalica od 6000k + je taj sto vam saobracajni znakovi koji su pravljeni da reflektuju vasu svetlost ce izgledati sareno ,kao da su delimicno osvetljeni sa nekim rupama ,dok ce sa sijalicom od 4300k reflektovati punim intenzitetom jer su pravljeni da reflektuju odredjeni opseg talasnih duzina [toplotnih vrednosti (kelvin)boja svetlosti ].
Previse sam se raspisao..

• Podržavam 3

Vec probao, tako je bilo i  sa proslim

nista,isprati onda istalaciju migavaca i fara,nadji masu jednog,ocisti,nadji masu drgog,ocisti,ako imaju zajednicku masu,nasao si problem,nije retkost. Ne znam kako je kod nas na motoru reseno nisam imao problem pa se nisam bavio time,al u svakom slucaju ti ne gine skidanje "nosa" motora zbog toga..

Inace projektori se mogu ugraditi na sve farove koji ih fabricki nemaju ,da znate.

• moto merkat °°, 4929 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD
26 minutes ago, Astral said:

Inace projektori se mogu ugraditi na sve farove koji ih fabricki nemaju ,da znate.

Ali se mora eliminisati reljefno staklo kao npr kod 3vd inace opet dobijamo efekat bezpotrebnog razlivanja,nisi se raspisao nego i treba tako objasniti detaljno u cemu je problem.

Naj teze mi je objasniti ljudima koji su vec ubacili ksenon sijalicu i dodju da im nastelujem usmerenost svetla,posto to bas nije ono sta su ocekivali "pa se mozda far pomerio"

Sto se tice gubljenja struje,ja sam ispod maske natrpao brdo relea (sve kacim preko njih) i jedan je vukao struju pa je "amputiran"

Inace takodje sam imao simptome nedovoljnog punjenja a ispravni i regler i akomulator,odlemila se zica na namotaju (ima ih tri),tako da i to ne iskljucite kao uzrok nedovoljnog punjenja,godine i vibracije ucine svoje.

Hvala na dopuni. :)

Neki farovi imaju reljefno staklo (3vd) komplikuje ,a neki imaju ravno staklo a reljefno senilo (tdm 900) sto dosta olaksava ugradnju projektora.

• 8-bit, 1882 postova
2 hours ago, Astral said:

nista,isprati onda istalaciju migavaca i fara,nadji masu jednog,ocisti,nadji masu drgog,ocisti,ako imaju zajednicku masu,nasao si problem,nije retkost. Ne znam kako je kod nas na motoru reseno nisam imao problem pa se nisam bavio time,al u svakom slucaju ti ne gine skidanje "nosa" motora zbog toga..

Nije masa problem već pad napona u žicama i prekidaču, pa kad se to spoji sa sranjem od ksenona nastaje to treptanje.

Inače zna tako da se ugasi i neće sam da upali dok ga ručno na prekidač ne ugasiš i upališ.

Rešenje bi bilo da dodaš rele i posebnu deblju žicu od akumulatora do ksenona.

Meni kad se ugasio par puta u vožnji bacio sam to na đubre, ali kad je sijao - kao da je dan.

Treba i obratiti pažnju ako idete u inostranstvo, počeli su da zajebavaju za ksenone.

• Podržavam 1

Ja samo da pohvalim kolegu mradomir-a kako mi je prodao super motorčić
Samo da ne ureknem sam sebe... da kucnem u drvo

Sad kad staviš novo sedište ima da ga kupim nazad 

Stižu novi koferi, seba treba da mi modifikuje wingrack ovih dana, ijaaaao :-)
Daću bratu krug, ajde nemoj tako
  • Podržavam 1

Nije masa problem već pad napona u žicama i prekidaču, pa kad se to spoji sa sranjem od ksenona nastaje to treptanje.
Inače zna tako da se ugasi i neće sam da upali dok ga ručno na prekidač ne ugasiš i upališ.
Rešenje bi bilo da dodaš rele i posebnu deblju žicu od akumulatora do ksenona.

Meni kad se ugasio par puta u vožnji bacio sam to na đubre, ali kad je sijao - kao da je dan.
Treba i obratiti pažnju ako idete u inostranstvo, počeli su da zajebavaju za ksenone.

Pad napona se lako ocitava. Pitanje je zasto dolazi do pada napona na tom delu instalacije kada je prikljucen elektro ventil , pad napona se moze desiti samo usled naglog curenja struje prema masi (kratkog spoja) ,sto dalje opet vodi zakljucku da je el.ventil neispravan ili povezan nepravilno ili da je balast za ksenon u neispravan. Jer balast ima ulogu da multiplicira napon kako bi dostigao vrednost napona koji je potreban da inicijalno upali gas u sijalici (~20 000v) vrednost same struje nije velika .
Meni i dalje smrdi na masu.
Inace , kako sam na mom motoru resio instalaciju za dodatne potrosace. Mozda nekom bude od koristi:
Sa akumulatora sam izveo vod od 4mm² (ziv vod) na relej . Kao pobudu releja sam doveo vod iz osiguracke kutije,nasao sam koji mi osigurac postaje ziv kada dam kontakt,i sa njega sproveo vod do releja. Inace u osigurackoj kutiji ima prostora da se to odradi kao da je fabricki ima viska kontakata. Tako da sad imam rele koji se otvara kad dam kontakt,a gasenjem kontakta relej zatvara i potrosaci ostaju bez napajanja (eliminisano slucajno praznjenje akumulatora u slucaju zaboravljanja potrosaca ili pak kratkog spoja. Na zivi vod sam pre releja stavio osigurac 5A ( vise nego dovoljno za moje potrosace). Sa izlaza releja napravio sam napravio razdelnik na 3 grane za 3 potrosaca,svaka grana je dobila svoj osigurac od 3A koji ce stititi u slucaju kvara na potrosacu ili kratkog spoja na daljoj instalaciji . Sistem mi se u praksi pokazao odlicno,potrosaci rade bez problema,nemam grejanje instalacije,zadovoljan sam. Akumulator je osiguracima zasticen u slucaju kratkospajanja ove instalacije i naglog curenja struje ,celije su bezbedne. A ako neka od 3 grane bude nekada u problemu,znacu tacno koja je jer svaka ima svoj osigurac pa ce se vec pokazati sama.
Pri gasenju kontakta ,sve je mrtvo,poput fabricke instalacije,nema da punjac za mobilni koj je zaboravljen isprazni aku ,sve se gasi kad i motor.
Preporucujem vam da ovako radite vezivanje naknadnih potrosaca. A relej ko relej, on je 10-16A (automobilski) ili tako nesto,moze da istrpi sta ocete..

• 8-bit, 1882 postova
6 minutes ago, Astral said:

Pad napona se lako ocitava. Pitanje je zasto dolazi do pada napona na tom delu instalacije kada je prikljucen elektro ventil , pad napona se moze desiti samo usled naglog curenja struje prema masi (kratkog spoja) ,sto dalje opet vodi zakljucku da je el.ventil neispravan ili povezan nepravilno ili da je balast za ksenon u neispravan. Jer balast ima ulogu da multiplicira napon kako bi dostigao vrednost napona koji je potreban da inicijalno upali gas u sijalici (~20 000v) vrednost same struje nije velika .
Meni i dalje smrdi na masu.

Nije mi namera da se raspravljam, ali možda je nekome zanimljivo. Par puta sam proverio što na automobilima, što motorima. Ne mora da bude kvar u pitanju, možda je samo stara instalacija. Svaki konektor može da unese neki pad napona (0.1 do 0.2V), pa osigurači, stari kablovi, kontakt brava, prekidač svetla. I sve to kad sabereš bude na kraju 0.5 do 1V. Još ako radi na leru sa sve žmigavcima, svetlom i osrednjim akumulatorom...

Nije mi namera da se raspravljam, ali možda je nekome zanimljivo. Par puta sam proverio što na automobilima, što motorima. Ne mora da bude kvar u pitanju, možda je samo stara instalacija. Svaki konektor može da unese neki pad napona (0.1 do 0.2V), pa osigurači, stari kablovi, kontakt brava, prekidač svetla. I sve to kad sabereš bude na kraju 0.5 do 1V. Još ako radi na leru sa sve žmigavcima, svetlom i osrednjim akumulatorom...

Ne,naprotiv. Rasprave nema.
Ovako na daljinu ,ni ti, ni ja ne mozemo znati sta se tamo na Boccinoj instalaciji desava.. Tako da
Ali volim da svako iznese neko svoje misljenje i iskustvo,od nas 5 jedan ce mozda biti u pravu i pomoci Bocci.. Pa to je poenta foruma ,zar ne :)
inace u potpunosti se slazem sa ovim sto si napisao.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja