Jump to content

Moto Zajednica

Nov clan : s' bicikla na motor

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 130 postova
  • Motocikl: YBR 250 '08

Evo i ja malo da se predstavim. Po mom username-u i naslovu ove teme verovatno ste pomislili da imam oko 15 god., medjutim mnogo sam stariji, tako da me je i blam da kazem da imam 33 god, a o motorima ne znam nista. Motori su me odavno fascinirali, pre svega zbog performansi i dizajna. Kao mali, daleke 80 i neke, skupljao sam slicice za album o motorima. Analiticki sam orijentisan tip, posto sam po struci inzenjer i vrlo rano sam pokazao talenat za fiziku i mehaniku. Voleo sam da citam tehnicke specifikacije o motorima i da smisljam i resavam zadatke vezane za ubrzanje, koeficijent trenja, centrifugalnu silu, trag kocenja. Ipak sve vrlo teorijski, tako da sam na motor prvi put seo sa svojih 32 god, a ovo sto sam pricao ima vrlo malo veze sa voznjom. Pitate se zasto ovako kasno? Zato sto su se tek nedavno stvorili finansijski uslovi za to. Dosta kasno sam zavrsio fax i zaposlio se, ali tako je kako je.

Tako da sam nedavno odlucio da uradim nesto konkretnije po pitanju motora i upisao auto skolu za A kategoriju. Posto nisam bio siguran da li za to imam smisla i nemam motor izabrao sam skolu Zeleno svetlo koja ima u svom voznom parku i jedan motor. U pitanju je kinez Qingqi (qingqi.co.rs), kros motor od 200 ccm.

Za naslov ove teme sam izabrao to zato sto jedino sto sam vozio pre je bio bicikl. Ali tu mogu da kazem da sam relativno dobar vozac na sta sam ponosan. Doduse, polozio sam i za B kategoriju pre godinu dana, ali voznja mi je ocajno isla. U kolima prosto nemam osecaj za prostor, nemam predstavu sta je iza i oko mene, i sve u svemu vrlo se nesigurno osecam u kolima i imam vrlo los osecaj kontrole nad situacijom. Verujem da bih to vremenom uvezbao kad bih kupio kola, ali s obzirom da to ne planiram u skorije vreme iz vise razloga, odlucio sam da polozim za B sto pre iako sam vrlo lose vozio i onda polozio na kombinaciju (MITO  ;)). Znam samo da je predstavnik auto skole (nije bila Zeleno svetlo nego neka druga) na kraju rekao : Ono sto si se dogovorio sa instruktorom to znas. Sto se tice voznje - STRASNI SUD!!! NE SEDAJ sam u kola. I tako..., posle tog polaganja vise nisam ni seo za volan i nastavio sam da vozim bicikl  :D. Razlozi sto za sebe mislim da dobro vozim (bicikl) su sledeci : od 95-te od kad intenzivnije vozim sam presao sigurno preko 10.000 km po ulicama BG-a, a nisam imao nijedan pad ili vecu neprijatnost (da kucnem o drvo), a raspolazem i dobrom kondicijom. Neke od brzih voznji su mi bile od Trga republike do mesta Gaj pored Kovina (59 km) za 2h 20 min, i od Barica do Terazija (29 km) za 52 min.

I tako.... Sad sam odvozao 24 casa na motoru, od toga prvih 6 na poligonu i vec se mnogo sigurnije osecam nego u kolima. Nisam hteo da uzimam L table, kao vecina, nego sam odlucio da vozim ceo paket od 40 casova. Ako ovo izguram, uzecu jos 20-tak casova pre nego sto izadjem na polaganje, da se ne bih dzabe blamirao i traumirao, i ovaj put nameravam da polozim posteno. Ako treba izaci cu na ispit i 20 puta.

Ako uspesno polozim ove sezone za A, nameravam da na prolece 2010 kupim neki motor, verovatno nov posto se ne razumem u servisiranje. Razmisljam o ovom kinezu na kom ucim (200ccm, 15KS, oko 1700 evra) , ili yamahi ybr 125 (10 KS, 2300 evra u Rodicu) ili ybr 250 (20 KS, 4300 evra u Rodicu). 

Toliko o meni za sada  :D. Svi saveti jednom totalnom pocetniku su dobrodosli.

Pozdrav clanovima BJBikers foruma i rekao bih na kraju jedan meni vazan utisak. Ono sto sam primetio po prvim citanjima foruma na ovom sajtu je da su clanovi izuzetno pismeni, skoro da ne prave gramaticke i sintaksne greske u recenicama i vrlo se precizno i jasno izrazavaju, sto mi je vrlo drago i sto izuzetno cenim. Citajuci npr komentare citalaca na Blic-ovom sajtu tamo je svaki drugi komentar pun gramaticki nepravilnih recenica, da napomenem samo da vecina pise spojeno NE i glagol.

Pozdrav

Petar

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Advanced Member, 791 postova
  • Motocikl: Sv650n

Dobro nam dosao druze! Zelim ti srecno polaganje za A, i kupovinu motora u skorije vreme  :) ... nadam se da nisam napravio neku pravopisnu gresku  ;)  ;D  pozdrav!

• Svrati ponekad, 497 postova
  • Motocikl: bez motora od 1.10.2008 zbog udesa

Lepo, lepo...moja sudbina bila je slicna. Dugo sam vozio bicikl a onda "skocio" na motor(e). Uspeh zelim.

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Ja chesto pravim pravopisne greshke ne zato shto sam nepismen, nego zato shto brzo kucam pa progutam neko slovce ponegde... Ako vidish da sam to negde uradio izvini unapred :D

Inache, vrlo lepo predstavljanje, moj glas za YBR bilo koji, nemoj kineza. Kinezi ce da pochnu da hvale te ovo te ono ali kad vec uzimash nov motor onda uzmi Japanski ;)

• Drug član, 1856 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 1050, Medlay 150

Pozdrav, dobro si ti analizirao citavu stvar. Znas razlika izmedju ovog i drugih sajtova (tipa Blic itd.) je u tome sto se ovde ljudi poznaju, naravno ne svi, ali svako nekog zna i onda je, naravno, blam praviti pravopisne greske. Sto se tice kupovine motora, chekiraji Suzukiu bivsem Folksvagenovom servisu na autoputu kod Medaka.

• Drug član, 1967 postova
  • Motocikl: Strom 650 xt

Pozdrav Petre.

Na forumu sam vec nekoliko meseci i vidim da  mnogo ljudi pocinje da vozi motore u svojim tridesetim. Takav je i moj slucaj. Nemoj da ti bude glupo zbog toga. Ovo je pravo mesto da saznas SVE sto te interesuje u vezi motora. Srecno na polaganju i puno lepih km ti zelim.

Hvala puno na dobrodoslici i pozdravima! Vec tri dana nisam imao cas, jer je instruktor bio zauzet, pa s nestrpljenjem ocekujem sledecu voznju. Nameravam da se na forumu prvo malo informisem u vezi odrzavanja i servisa motora, kao i sto povoljnijom kupovinom odgovarajuceg. Video sam da ima lepih tema o tome.

Pozdrav !

• Zainteresovan, 805 postova
  • Motocikl: ktm

slazem se sa bigbadom za ybr :) ja sam vozio 125cc i mogu ti reci da sam jako bio zadovoljan :D cak se i moja devojka zalila sto ga prodajem :) koja inace nije volela motore ;)

a sad joj leti guzica na rr-u :)))) hehheee cardak ni na nebu ni na zemlji :) hihihihihh

presao sam oko 3000-4000 km i jako se lako vozi, kocnice su fine, ja sam ga vozio max 130 naravno sam... za grad je odlican, polozaj tela fenomenalan i tako... da te ne smaram :) u sv sl sjajan je za pocetnike ;)

srecno i dobrodosao ;)

ps: mada mogao bi mozda odmah na 250cc :) pa polako, jer kad udjes u fazon falice ti

• hoochie coochie man, 1239 postova
  • Motocikl: Harley Davidson Road King Classic '07 & Honda CB750K '81

Pozdrav Petre!

Za motor nikad nije kasno, samo hrabro! :)

Sto se tice motora od 125cc, Yamaha YBR125 je odlican izbor za pocetnika. Vozio sam je neko vreme i presao oko 2500km. Mogu ti reci da sam je brzo izgustirao i da mi se povecao apetit za konjskim snagama jer sam zeleo da malo proputujem na motoru, a YBR125 je ipak gradski motor.

Dobro nam dos'o! ;)

Drago mi je da mogu da se javim posle dugog vremena sa vescu da sam pocetkom septembra 2009-te polozio za A iz drugog puta i da sam prosle nedelje kupio novu yamahu ybr 125. Motor mi se jako svidja sto se tice izgleda, koji je unapredjen za model 2010 a svidja mi se i vecina stvari u vezi njega. Za sada jedini problemi su mi sto kazaljka za gorivo stoji pri dnu na crvenom, iako sam sipao preko 5 litara, i sto nedovoljno vesto baratam menjacem, pa cesto iz prve kada hocu da ubacim u drugu pokretom na gore, to nedovoljno odlucno uradim pa ubacim u ler.

Pitao bih vas sta bi bilo dobro da uradim sto se tice obezbedjivanja od kradje, npr kad ga ostavim na ulici par sati da budu velike sanse da ga tamo i pronadjem. Skapirao sam da iako izvadim kljuc svako moze da stisne kvacilo i da ga odgura, ako nije vezan. Da li za njega postoje neki alarmi koji se mogu ugraditi?

• ENDURO, 1344 postova
  • Motocikl: Honda XR600R

Bravo dejan24, svaka čast :care:

Zdravo Petre, lepo što si se javio posle toliko vremena, nadam se da ćeš dolaziti redovnije :)

Što se tiče vožnje, vežba, vežba i samo vežba, bez ikakve žurbe. Sve će doći na svoje ;)

Vezuj motor obavezno, na forumu se jako često pojavljuju teme tipa "Ukraden motor...", naravno da postoje i alarmi za motocikle, ne poznajem preterano tu tematiku pa pretraži forum, ima tu svačega. Čudno mi da YBR fabrički nema alarm.

Inače, alarm i lanac ti ne garantuju da ćeš motor zateći neoštećen kad se vratiš do njega...

Aj pa tako, nadam se da sam ikako pomogao, pozdrav.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja