SlobodanBRE 9 Napisano pre 7 sati (promenjeno) U prolazu, 0 postova Lokacija: Čačak Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav celoj zajednici. Iz Čačka sam i imam 45 godina. Žena mi je dozvolila da ispunim sebi dečački san, da kupim motor. Šalu na stranu, otac sam troje dece i sanjam o motoru još od malih nogu. Planiram da polažem za A1 i kupim Suzuki Maraudera 125cc (volim čopere), ne loži me brzina, uživam u putovanju. Sin u Januaru puni 16 i mogao bi i on da polaže za A1 pa možemo da delimo. Kada steknem iskustvo prešao bih sa 125cc na Maraudera od 800cc. Možda i ne bude Suzuki, ko zna šta će biti, ali će biti čoper sigurno. E sad, sve je to lepo međutim, pre devet godina sam imao amputaciju desne šake, uspeli su da mi spoje dlan i imam male delove (2,5 i 2cm) domalog i malog prsta. Izuzetno sam funkcionalan i pored invaliditeta, koristim obe šake. Malo se raspitivao šta i kako ide sad pošto nemam "dovoljno" prstiju za kočnicu i malo mi kratka šaka za gas (mogao bih da držim gas, samo je pitanje koliko) čitao sam o prilagođavanju komandi, prebacivanje gasa na levu ručicu, dugačka za kvačilo kraća za gas na levom... Voleo bih i bio zahvalan ako bi mi neko mogao objasniti šta i kako i eventualno uputiti me gde i šta treba da uradim. Svaki savet je dobrodošao! Promenio pre 6 sati član SlobodanBRE 3 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexandra995 6907 Napisano pre 6 sati Drug član, 1646 postova Lokacija: Leskovac Motocikl: Yamaha Fazer FZ6 S2 ABS '08 Prijavi odgovor kao problematičan Dobro nam došao! 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jovan Ristic 6681 Napisano pre 6 sati Ne silazi, 5373 postova Lokacija: Srbija, Padej Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4 Prijavi odgovor kao problematičan Na Grobniku sam gledao invalide kako vrte neverovatna vremena na trkama. Neki su bili paraplegičari, jedan tip nije imao jednu ruku i nogu, itd. Uglavnom, koliko sam video sve može da se prilagodi tako da to ne bi trebalo da te brine. Prebacivanje gasa ne levu stranu uopšte ni bi trebalo da bude problem. Kada je reč o kočnici/kvačilu i to se da rešiti da obe poluge budu na jednoj strani. Danas bar postoji izbor poluga kvačila/kočnice koje su kraće i samim tim se mogu prilagoditi i da budu bliže gasu. Ako se ne varam, bivši trkač Matia Passini ima je komande na jednoj strani upravljača zbog neke povrede. Tako da je sve prilagodljivo, naročito na čoperima gde ima dosta mesta, to jest nije sve skučeno i nije prostor ograničen oklopima. Verovatno će ti trebati sajle drugačije dužine, ali na netu možeš kod nas pronaći ljude koji prepravljaju sajle. Svaki iskusan i dobar mehaničar će ti bez problema izvršiti prilagođavanja, a na tebi je da se posle snađeš i navikneš na promene. 5 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 7597 Napisano pre 6 sati Ne silazi, 5400 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Zdravo, pretpostavljam da je veći problem lekarsko uverenje za polaganje, a motor se može preraditi. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DraganNS 10697 Napisano pre 6 sati (promenjeno) Drug član, 2063 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer, Kawasaki Versys 1000 SE GT Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav i dobro nam došao! Najvažnije je da postoji volja a rešenje će se već pronaći. Ukucao sam pitanje u AI i dobio sasvim korisne smernice za postupanje u vezi sa problematikom koju si naveo tako da ima rešenja. Da li je to DCT menjač,da li duple komande sa leve strane, da li gas na polugu (kao kod kvadova), da li prepravka kočionog sistema u smislu njegove integracije preko nožne poluge... Preporuka je i da odeš do Medicine rada radi konsultacija jer se oni pitaju u vezi sa medicinskim aspektom prilagođavanja a nakon prepravke mora se dobiti Atest ovlašćene agencije npr. kod AMSS i usklađenosti sa tehničkim i bezbednosnim pravilima. Potom, naravno, ide registracija.. Promenio pre 6 sati član DraganNS 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SlobodanBRE 9 Napisano pre 6 sati (promenjeno) U prolazu, 0 postova Lokacija: Čačak Prijavi odgovor kao problematičan pre 39 minuta, boza_kg je napisao: Zdravo, pretpostavljam da je veći problem lekarsko uverenje za polaganje, a motor se može preraditi. Da, vozio sam skuter, nemam problem sa gasom, kočnicom, ali jedno je voziti u krug po gradu a ono što meni treba je van grada. Našao sam na netu da mi mora i u dozvoli pisati da moram da vozim prilagođen tj motor sa prerađenim komandama i naglašeno da moram na lekarskom pregledu da im naglasim da nemam prste na šaci. Nije da se ne vidi da nemam prste ali ja funkcionišem kao da imam i višak i bez zagledanja se i ne vidi! U prevodu, mogao bih da prođem lekarski da ne primete da nemam prste. Promenio pre 5 sati član SlobodanBRE 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SlobodanBRE 9 Napisano pre 6 sati (promenjeno) U prolazu, 0 postova Lokacija: Čačak Prijavi odgovor kao problematičan pre 5 minuta, DraganNS je napisao: Pozdrav i dobro nam došao! Najvažnije je da postoji volja a rešenje će se već pronaći. Ukucao sam pitanje u AI i dobio sasvim korisne smernice za postupanje u vezi sa problematikom koju si naveo tako da ima rešenja. Da li je to DCT menjač,da li duple komande sa leve strane, da li gas na polugu (kao kod kvadova), da li prepravka kočionog sistema u smislu njegove integracije preko nožne poluge... Preporuka je i da odeš do Medicine rada radi konsultacija jer se oni pitaju u vezi sa medicinskim aspektom prilagođavanja a nakon prepravke mora se dobiti Atest ovlašćene agencije npr. kod AMSS i usklađenosti sa tehničkim i bezbednosnim pravilima. Potom, naravno, ide registracija.. Hvala najlepše! Istim primerom sam pošao, chatgpt mi dao nekoliko primera kako preraditi ("ne sam nego iskusan majstor da ti uradi..."). Zato se i obraćam zajednice zbog realnih smernica. Neko zna nekoga, ko zna nekoga... Iskustvo je iskustvo a AI je iako inteligencija ipak veštačka. Promenio pre 6 sati član SlobodanBRE Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 7597 Napisano pre 6 sati Ne silazi, 5400 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Po zakonu se obuka i polaganje ispita za motor vrše isključivo na vozilu auto-škole. Ne poznajem propise, ali po logici, prvo bi moralo lekarsko uverenje, pa onda neka dozvola\papir da se polaže na sopstvenom, tj. prerađenom vozilu. Sve je pretpostavljam rešivo nekako, ali verujem i da nije baš ni trivijalno ni jednostavno, kao što kod nas uglavnom i biva. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Deki šef 109 Napisano pre 6 sati Svrati ponekad, 98 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW K1200s Prijavi odgovor kao problematičan Dobro došao,želim ti da ispuniš svoj san i da uživaš u vožnji 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SlobodanBRE 9 Napisano pre 5 sati U prolazu, 0 postova Lokacija: Čačak Prijavi odgovor kao problematičan pre 5 minuta, boza_kg je napisao: Po zakonu se obuka i polaganje ispita za motor vrše isključivo na vozilu auto-škole. Ne poznajem propise, ali po logici, prvo bi moralo lekarsko uverenje, pa onda neka dozvola\papir da se polaže na sopstvenom, tj. prerađenom vozilu. Sve je pretpostavljam rešivo nekako, ali verujem i da nije baš ni trivijalno ni jednostavno, kao što kod nas uglavnom i biva. Upravo tako, ja sam se "spremao" da polažem regularno sve i onda naiđem na tu maaaaalu sitnicu. Kako sam ja razumeo, posle lekarskog idem u auto školu i sa njima dogovaram oko vožnje i ostalo. Motor koji preradim mora da bude atestiran i onda sa tim papirima idem u autoškoli i onda mogu na mom motoru da polažem. I stajaće u dozvoli ograničenje da vozim motor sa prerađenim komandama. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markommarko 1488 Napisano pre 5 sati Drug član, 609 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NX 500 Prijavi odgovor kao problematičan Dobrodošao Ako bude nešto da možemo nekako da pomognemo, slobodno reci 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SlobodanBRE 9 Napisano pre 5 sati U prolazu, 0 postova Lokacija: Čačak Prijavi odgovor kao problematičan pre 40 minuta, markommarko je napisao: Dobrodošao Ako bude nešto da možemo nekako da pomognemo, slobodno reci Hvala! Puno znači znači podrška! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 7597 Napisano pre 3 sati Ne silazi, 5400 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Da prozovemo @jasminko VIR, možda zna neku info iz prve ruke? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 8175 Napisano pre 2 sati Ne silazi, 6864 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Nisam 100% siguran i izvinjavam se unapred ako grešim, ali mislim da da kolega @aca-ks ima istu problematiku...pa bi mogao da bude konsultova i oko tehničkih i administrativnih pitanja. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jasminko VIR 1771 Napisano pre 2 sati I N S T R U K T O R, 1261 postova Lokacija: Beograd i okolina Motocikl: CBF 600N, penzionerski Prijavi odgovor kao problematičan Po zakonu bi trebalo da može, ali.... Trebalo bi da ima vozilo prilagođeno njegovom stepenu invaliditeta nakom bi radio obuku i polaganje jer to ni jedna škola nema. Naravno, treba prvo da prođe lekarsko uverenje. Vrlo komplikovano ali moguće je za izvesti. Razlika je kad neko već ima dozvolu pa nastupi invaliditet. Treba videti kakva su iskustva @aca-ks ? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SikiNs 143 Napisano pre 1 sat Svrati ponekad, 25 postova Lokacija: Ronchi dei Legionari Italia Motocikl: Benelli TRK 702 X Prijavi odgovor kao problematičan Dobrodosao 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...