Jump to content

Moto Zajednica

Savet za kupovinu: Polovan xmax ili nov Voge sr2 adv?

Recommended Posts

• Zainteresovan, 506 postova
  • Motocikl: V-Strom DLA 650
8 hours ago, nemanja2 said:

jbt pa i ti ne znas da citas isto kao i ovaj sa prethodne strane, ili imas neke halucinacije pa vidis ono sto nije napisano. Nigde nije pomenuta potrosnja kao kriterijum.

Za razliku od tebe sto ne znas da citas ja znam sta trazim, ali to ne postoji na trzistu i sveo sam izbor na 2 skutera polovan i nov.

A kod novih kineza se zna kako moze da ide pa vagam da li da uzmem polovnog japanca ili novog kineza, ako treba jos nesto da ti objasnim slobodno pitaj.

Za razliku od tebe znam kako forum funkcioniše i ne treba da budeš bezobrazan, a pomoć od ostalih forumaša ovde treba najpre tebi.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 37 postova
  • Motocikl: -
pre 40 minuta, VPetar je napisao:

Za razliku od tebe znam kako forum funkcioniše i ne treba da budeš bezobrazan, a pomoć od ostalih forumaša ovde treba najpre tebi.

O tome ko je bezobrazan mozemo da diskutujemo van teme, sa obzirom da si ti krenuo da izmisljas neke stvari i haluciniras preskoci me molim te, jer mi pomoc od tebe i tebe slicnih ne treba niti ste je pruzili tako da ako nemas sta da kazes nemoj ni da komentarises, javili su se ljudi i dali svoje misljenje i savete koje postujem za razliku od tebe i tebi slicnih.

• U prolazu, 37 postova
Pre 2 sati, cezarpa je napisao:

Licno bi izabrao SYM 200,nekako mi je po meri.

Uf da i meni je, samo ne znam kako se ponasa u voznji, ako mi voge sr2 adv ne legne moracu da probam ali se plasim da mu je agregat trom za ono sto trazim od skutera.

Isto tako i sa PCX-om, bojim se da tih 12ks nije bas mnogo. 

PCX je top za grad. 2.8l najveća potrošnja sa dvoje, vozi se baš lepo, super položaj sedenja. Smaraju pravci tipa most na Adi, autoput i slično jer realno ne ide preko 100. Ostalo, pogotovo ako je gužva, više nego dovoljno. Nema nikakvih vibracija, ne znaš kad radi, a kad se ugasi na semaforu. SR3 je recimo jači, ali nije ni položaj sedenja kao na maxi skuteru, a nije ni kao na klasičnom tipa beverli. Zbog toga sam po krivinama na Avali brže vozio Hondu nego SR3 i u proseku nije neka razlika u vremenu. Jedino što sa Hondom ne možeš da pretekneš kako ti želiš.

• Ne silazi, 5365 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300
Pre 4 sati, Pedja Ča je napisao:

Uzmi Yamahu u sto boljem stanju. Kratko i jasno.

Aj odgovori realno i iskreno. Da li bi kupio ti skuter, sa nepunih 20 KS i potpuno tehnološki prevaziđen, star 10-ak godina (upitnog stanja i održavanja), za oko 4.000€? I zašto?

Verovatno jer ima osećaj sigurnosti zbog "kvaliteta" koji pruža taj brend. Ali sigurno je samo jedno, nema pravila :D

Xmax 250 je dosta starija generacija od (do skoro) mega popularnog XMax 300. Dosta je to slabiji agregat, manje živahan i zabavan, i sve što uz to ide... Preprodavci često koriste ime i to što liči na mlađeg brata da ga danas prodaju, po mom skromnom mišljenju, po nerealnoj ceni, pa ko se upeca. Nema to veze nikakve sa "kvalitetom"...

• Drug član, 665 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000
pre 53 minuta, boza_kg je napisao:

Aj odgovori realno i iskreno. Da li bi kupio ti skuter, sa nepunih 20 KS i potpuno tehnološki prevaziđen, star 10-ak godina (upitnog stanja i održavanja), za oko 4.000€? I zašto?

Bozo,iskreno ja ne bih kupio skuter verovatno nikad, Vozim motor koji meni ide kao skuter po gradu,a ako hocu da raspalim 300 km isto moze i to. Nemam nista protiv kineza ,ko voli . Vec sam pisao u temi kinezi vs japanci  sta je rekao jedan serviser kineza koji dugo servisira i japance...dva modela Cf moto imaju kvalitet,ostali kinezi ne. Nisam preneo tacno sta je rekao,bio sam umeren.

Moj motor je 2007 i tehnicki je prevazidjen kako kazes al mu svi dugmici i migavci i svasta nesto iz prve ugradnje. i radi kao sat. Gore kolega rece na kinezu otislo dugme migavaca na par stotina km....znam jos nekih slucajeva crkavanja displeja,sajli,creva itd na smesnim km gde to ne bi smelo da se desi. A i sam radim servise opreme i znam odlicno materijale koje kinezi koriste,elektroniku,osovine i neke druge sklopove vs evropski proizvodjaci.

I evropski su otancali u kvalitetu al jos je to ogromna razlika.

Ovde se dosta pise o kvantitetu vs kvalitetu. Kinezi za pare nude vise,jer njih proizvodnja kosta jako malo . I to ljude privlaci. 4 godine garancije....ako ti crknu 4 stvari u 4 godine i svaku cekas po 3-4 meseca ti pola garancije nemas sta da vozis...takva je servisna podrska trenutno.

Dakle posto vise volim pouzdanost od lampica i modova voznje, biram starijeg Dzapaniza u odnosu na novog Kitajca. To je moje misljenje. U okruzenju nekom mom uglavnom voze Japance,BMW jce,Triumphe, niko ne vozi kineza. Motori se ne gase,i rade. Uz napomenu da vecina moze da kupi i novog...ne kineza vec i japanca...pa ne kupuju. Prosto nema potrebe .

Masinac sam,poznajem tu materiju,radim i sa elektronikom...takav mi posao.

Najcudnije pitanje koje se meni namece,kako smo dosli u poziciju da neki od nas kazu .. evo presao sam 10 000km i nista . ... Bato to je tek razradjen motor,sta treba da bude....nasi motori presli 60,70,80,100,130 hiljada i nemamo neki stav prema tome...tipa vidi nije mu nista...valjda je to normalno. Cekam da Kitajci pregaze te km,da vidim u kakvom su stanju pa cu da revidiram stav...do tad cekam sa ovim koji imam sada. A on glasi...odrzavan stariji japanac uvek pre novog kineza....ako mi padne na um novi motor ...odo kupiti novog trejsera9... ili gt1000...ili sv7....  sta mi legne. Kineza bih vozio naravno novog,ako mogu da tolko kolko kosta bacim para i zaboravim...al jos ne mogu to,daj boze da uzmognem. Ponovicu jos jednom,postujem suprotno misljenje i kolege koji uzivaju u Kineskim produktima. Samo ja mislim drugacije i to je moje pravo.

Eto dokon sam pa trtomudam.

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 2

• U prolazu, 37 postova

Jeste sve to stoji i slazem se, samo se mnogo kod nas muljaci sa polovnim vozilima (automobilima i motorima) mnogo se vracaju kilometraze i ti sad tu vise ne znas sta kupujes.

Nista nije problem kad ti neko kaze kako jeste, ali ove muljacine kod nas su katastrofa.

Ja sam vozio sv650s i pokajao sam se sto sam ga prodao, a znam sto sam ga prodao jer je stojao i trunuo, gume 360-400eur, servisi i ostalo non stop trazi a stoji, zato sam i krenuo da gledam nesto sto ce mi vrsiti posao za tu malu kilometrazu a nece biti toliko zahtevno za odrzavanje.

Krenuo sam sa budzetom od 500-1000 eur za samo nesto sto moze da zavrsi posao pa sam sad dosao do toga da gledam novo i budzet od 3000-4000. Kad sam vec podigao budzet onda gledam i sta dobijam i mogu reci da je upitno kakvog Xmax-a mogu da dobijem za 4k sve je to vec staro 10 godina i upitne istorije.

• Drug član, 665 postova
pre 8 minuta, nemanja2 je napisao:

Jeste sve to stoji i slazem se, samo se mnogo kod nas muljaci sa polovnim vozilima (automobilima i motorima) mnogo se vracaju kilometraze i ti sad tu vise ne znas sta kupujes.

Nista nije problem kad ti neko kaze kako jeste, ali ove muljacine kod nas su katastrofa.

Ja sam vozio sv650s i pokajao sam se sto sam ga prodao, a znam sto sam ga prodao jer je stojao i trunuo, gume 360-400eur, servisi i ostalo non stop trazi a stoji, zato sam i krenuo da gledam nesto sto ce mi vrsiti posao za tu malu kilometrazu a nece biti toliko zahtevno za odrzavanje.

Krenuo sam sa budzetom od 500-1000 eur za samo nesto sto moze da zavrsi posao pa sam sad dosao do toga da gledam novo i budzet od 3000-4000. Kad sam vec podigao budzet onda gledam i sta dobijam i mogu reci da je upitno kakvog Xmax-a mogu da dobijem za 4k sve je to vec staro 10 godina i upitne istorije.

To je tacno. Kod kupovine polovnjaka postoji institut koji se zove "pogresna procena" .... zato su kupovine polovnog i novog razliciti koncepti....novo je lako kupiti,gledas sta ti se svidja,nemas rizik,biras boju i zavrsavas u danu. Kupovina polovnog zahteva vestinu,vreme,trazenje...bar sam se ja nagledao moto bolesnika...koji za motor ne zale da daju pare da kupe,a jos manje da ga budze i odrzavaju...ciji su motori kao staklo.  Oni kostaju vise,ali meni nije zao to da platim...tako i za auta. Jare i pare ne mere...mada i to nije konstanta. Ako nisi spreman da trazis,da potrosis vreme,da se razocaras i ako trazis masinu u krugu dvojke bolje kupi novo pa sta god.  Ja sam za motor isao u VL kod kolege sa foruma...i kupio dobar primerak ....i u dobar ulozio lepih para...rezultat zadovoljan. To kod novog nemas...kupis i teras.

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 474 postova
  • Motocikl: Sprint Prince 125

Novo- stavis kofer i teras.
I za Xmax 250 dobar set guma nije ispod 200€.
Kad si pojacao budzet, bezveze je gledati polovno.
Novo- nove gume, aku, plocice, diskovi, potrosne stvari, sve o cemu bi razmisljao kad tad na polovnom. Prve dve godine ne placas tehnicki (kad si spomenuo onu cifru blize 10 nego 5 soma za servis).
Ceka se deo u ovlascenom- mislis da za polovne imas svuda delove odmah, sada? Vrtis oglase, narucis, platis vise nego nov, stigne, nije ok, vracas, juris, cekas...ili sto rece kolega gore, najcrnji scenario crkne i prodas ga za delove.

Digresija- drugar vozio svojevremeno burgmana 400AN, sve ok, ne dimi, ne zveci, ali guta ulje. Resi on da proda i da kupi nesto mladje, i padne izbor na xmax 250. Lepa kao lutka, ide dobro, fabrika. Ali on iz navike nastavio svakodnevno da gleda merac, gle cuda ista prica. Vec izgubio zivce, ode na oglase, pravac Kymco salon i uzme People 300. Evo za 4-5godina Balkan uzduz i popreko, bez greske.
Mislis da bi opet kupio polovno nesto?

Uostalom, koje je najbolje vozilo?
(ne mislim na sluzbeno, ni kolegino sluzbeno )
-Pa novo.

Sent from my 2201117PG using Tapatalk

• Ne silazi, 3161 postova
  • Motocikl: Connect gy6 125,E bike

Skuter je zgodan za grad.xmax 250  nije ni blizu xmax 300.To je recimo Japan.SYM je Tajvan i prati ga odredjeni kvalitet.Voge je na kraju kinez i mozda naj mladji.

• Sviđa mi se 1

@Pedja Ča sve to razumem, ali pričaš iz perspektive nekog ko vozi motor, a ne skuter. A skuteri nisu isto. Njih kupuju mahom početnici, teraju sezonu dve, dok se ne okuraže da pređu na motor. Čest slučaj da je skuter 10 godina star promenio bar 5 vlasnika, a da se nijedan od njih nije brinuo o vozilu kako treba. I mnogo ima polovnog i neodržavanog krša i škarta, pogotovo iz uvoza, sa lažnim kilometražama i prikrivenim problemima. Nikakva garancija nije to što je "japanac", neće on da se samoodržava :) 

Promenio član boza_kg
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 665 postova
pre 49 minuta, boza_kg je napisao:

@Pedja Ča sve to razumem, ali pričaš iz perspektive nekog ko vozi motor, a ne skuter. A skuteri nisu isto. Njih kupuju mahom početnici, teraju sezonu dve, dok se ne okuraže da pređu na motor. Čest slučaj da je skuter 10 godina star promenio bar 5 vlasnika, a da se nijedan od njih nije brinuo o vozilu kako treba. I mnogo ima polovnog i neodržavanog krša i škarta, pogotovo iz uvoza, sa lažnim kilometražama i prikrivenim problemima. Nikakva garancija nije to što je "japanac", neće on da se samoodržava :) 

Iz te perspektive si apsolutno u pravu. Verovatno postoji razlika izmedju motorasa i skuterasa. Nije mi to palo na pamet nikad. Motorasi barem ogromna vecina koje znam odrzavaju motore bolesno...tu ne sme nista da lupne,krcne,servisi i pre vremena....itd...i sam tako radim.

Dok skuterasi verovatno imaju drugi koncept. U pravu si gledao sam iz pozicije motora....jer motora ima dosta u top top stanju....svet skutera je nesto drugo izgleda.

Ostajem pri stavu Kina vs Nipon....ali ovo sto si naveo ozbiljno navraca na kupovinu novog Kindzala. Opet bih tu gledao nesto sto se kvalitetnije pokazalo i sto se prodaje najvise. Da mozes da nadjes deo sa nekog ulupanog...kako ces ako ga niko ne vozi🤣

• Sviđa mi se 1

Dodao bih da i novo u garanciji ne znaci puno.Servisna podrska kod nas je cesto ispod svakog kriterijuma.

@Pedja Ča, moj burazer od tetke recimo, tera neki matori Bev 250ie. Služi mu za po gradu, da završi neke posliće časkom, inače je uglavnom u kolima, ima brdo što poslovnih, što porodičnih obaveza.... To sokoćalo je meni straobalno, nakucan ili mu je propao prednji ležaj  (tj. to je ono što sam video na par minuta probe), rveš se sa kormanom da skreneš. Meni je to potpuno neupravivo, pitam ga što to ne rešiš, a on mi kaže, ajde bre mnogo si ti neka picajzla, ništa mu ne fali :) 

• Haha 1

• U prolazu, 37 postova
Pre 4 sati, cezarpa je napisao:

Dodao bih da i novo u garanciji ne znaci puno.Servisna podrska kod nas je cesto ispod svakog kriterijuma.

Kineza ili svih? Sym isto?

• BJB Maxi Scooter Club, 1424 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally

Kod Syma (i Suzukija) je mnogo bolja situacija. Od svih iskustava oko mene skorije (a ima ih sa raznim uvoznicima), najbolja su sa Eurosumarom + je Sym generalno dobro zastupljen u Evropi.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

A ništa nije idealno, ali SYM je generalno stari i pravi brand, za razliku od novih kineza. Ima delova, ima podršku. Ako nešto nema kod nas, ima u Grčkoj, po evropskim sajtovima... Dosta su mu skupi OEM delovi doduše, ali to im je neka politika. Daju ti vozilo povoljnije, pa te malo ošišaju na potrošni materijal i delove. Mislim SYM globalno, ne Sumar kao zastupnik. Ali, ima i zamenskih, i tako...

Promenio član boza_kg
  • Sviđa mi se 1

49 minutes ago, nemanja2 said:

Kineza ili svih? Sym isto?

Ja sam sa kinezima imao negativno iskustvo,mislim servisna podrska.

• Tužan 1

• Ne silazi, 5364 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

Pogledaj i šta SYM ima u ponudi. Jednako su kvalitetni kao Yamaha, imaju dobre skutere, a i cenu okej drže. 

Voge takođe nije loša opcija. Pre bih išao na nov skuter ili na polovan, ali da je od nekog za koga znam da ga je održavao.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Zainteresovan, 580 postova
  • Motocikl: Sym ADX 300

Ja sam skoro uzeo Sym ADX 300, sjajna masina. Uskoro treba da radim i prvi servis. Ima opcija i na kredit da uzmes tako da to nije uopste losa varijanta jer ipak uzimas novu masinu,=.

• Sviđa mi se 1

Gledam sad, nova Yamaha Xmax 300 Tech+ košta 8.290€. Skoro kao 2 SYM 300 skutera +-. Lepo! 🙃

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 37 postova

Videcemo, oticicu da probam i sym ali eto na kraju dana mislim da smo suzili izbor na sym 300 ili sr2 adv u zavisnosti koji bolje legne.

Cak bi probao i sym symphony 200 ali mislim da ce mi biti trom.

Javljam utiske kad probam i hvala svima na pomoci.

Promenio član nemanja2
  • Sviđa mi se 3

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja