dr.srba 114 Napisano pre 11 sati U prolazu, 48 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Forza 350 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav svim visokim skuterašima. Dao sam sebi slobodu da otvorim novu temu za maksi skuter koji je mladji brat Zontesa 350E iz razloga da ne mešam dva naziva modela u istoj temi sa blizu 1100 stranica, mada se radi suštinski o relativno istom skuteru. Ako moderatori smatraju da treba da se spoji, prebacite je u Zontes 350E, nemam ništa protiv. Drugi razlog je što o ovim modelima generalno ima jako malo komentara po netu, jer su tek izašli. Jedni ih hvale, drugi kude, ne svrstavam sebe ni u jednu grupu, mada priznajem da imam jednu odredjenu dozu skepse, ali vreme će pokazati. Sad šta je tu je. Što reče brat Cezar “alea acta est” ili ti svi u kockarnice Elem, taksativno ću navesti svoje skromno zapažanje od samo 120km vožnje ovog modela i daću poredjenje sa Forzom 350, jer mi je to bio prvi i jedini skuter koji sam vozio. Prvo - Forzu sam kupio na izgled, seo probao 100m i dao pare. Prešao sam njom oko 4000km po gradu i okolini Bg, jako je dobro upoznao, pokušavao da obuzdam svoje razmažene stavove da je mala za moje telesne mere (193, 110kg), jer ako sam nekada mogao da vozim svog prvog “nacionalnu klasu”, ulazio 15min u njega, a sad kao ne mogu bez SUV, onda sam ja u genetskoj grešci, a ne motor. Ali činjenice su neumoljivo udarale u prednji režanj velike hemisfere. Udarao sam volan u kolena, čak i u vožnji pri skretanju u ulicu pod pravim uglom, pa sam morao da se krečim, da izvineš, ko mlada da ne bi poljubio zemlju. Onda tri meseca potrošio na obilaske i uglavnom sedenje po raznim modelima, jedino testirao Hondu ADV 350 u vožnji, recimo da je bila ok, ali...u poredjenju sa Forzom bleda slika. Favorit je od starta bila Kymco grupacija, medjutim svaki mi je udario koleno, Xcity najmanje, ali i on, a ja sam sebe ubedjivao da je kompromis najbolje rešenje, mi visoki smo od Boga obeleženi i ko nam je kriv što se turamo gde nam nije mesto. Pošto brat vozi Zontaru 368G, seo i na njega, probao, ali ne mogu da opružim noge i praktično samo u jednom položaju mogu da ih držim pri vožnji. Btw, možda moćno izgleda u očima raznim, ali ja sam više naklonjen klasičnim skuterima. Drugo-kineze nit mirišem, nit smrdim, nemam iskustva. Posle nebrojanih dana cedjenja moždanih vijuga, čitanja raznih mišljenja što ovde, što drugde, glava me zabolela. Pamtim ono veče, kada sretoh tebe i čuvenu temu BBJ Japanci vs Kinezi, posle čega sam poželo da sam ameba. Kriterijum koji se na kraju profilisao - moraš da sedneš tako da ti prija, šta god to značilo. Otišao u Autopromet, seo na 368E, okrenuo volan do kraja, i gle čuda, ne udari me u koleno. Stavio noge na podeste, nosim 46, a ono još po tri cm svuda okolo patike, što u horizontali, što u kosniku. Plavi beše lep, ali videh u Platneru i beli, jedna noć bez spavanja, kalkulacije, samokritika tipa-ništa ti ne valja, samo izvoljevaš, bolje u ladnu Miljacku nego na toplog kineza, ali “to djavo u meni luta” tutnu mi dve rakije u grlo, pare u džep i :” ja došo, oću taj beli”. Osmeh zadovoljnog prodavca, vodnjikav pogled zabrinutog kupca (dal sam se zahebao) i dalje su se stvari odvijale kosmičkom brzinom. Preuzeh u ponedeljak i do danas 120km. Prema tome samo prvi utisci i poneko poredjenje sa jedino mogućom mojom voljenom, ali prežaljenom Forzom. Stavka jedan - ogroman, veliki, krstarica, čak i meni koji sam “velki”, što reče Fata. Evo uporednih mera (u zagradi od Forze) -Dužina 2200mm (2147) 5,3cm ! -Širina 860mm (754) 10,6cm ! prevashodno širina kormana -Medjuosovinsko rastojanje 1570mm (1510) 6cm ! -Visina od tla (klirens) 150mm (135) 1.5cm -Visina sedišta 770mm (780) - 1cm -Visina 1500mm (1507) -0.7 -Težina spremnog za vožnju 193kg (184) 9kg Kada sam tragao za adekvatnim merama skutera, prvestveno sam gledao visinu sedišta i klirens, jer je ta razlika diktirala položaj nogu pri sedenju. Ovde konkretno, visina je na strani kineza, jer je krajnja mera 0.5cm u plusu kod Zontesa. Možda nije značajno, ali kad dodam na sedište onaj dodatak kao karton za jaja, dobijem i tu još malo na visini. Ono što je značajna razlika, koja je potpuno promenila ergonomiju vožnje je razlika u dužini od 5.3cm i medjosovinsko rastojanje, koje je ostavilo mesta za prednji oklop i strukturu platforme za noge, posebno onog kosog dela. Tako da kad sednem, moje noge su skoro pa potpuno opružene na kosim osloncima. To recimo na G verziji ovog skutera nije moguće u mom slučaju. Tome doprinosi i podela sedšta na vozački deo, koji je značajno duži od dela za putnika i dobra visina oslonca za ledja na samom sedištu, koji omogućava da upreš ledja prilično udobno pri izbačenim nogama na kose oslonce. Ovde treba dodati i mogućnost da se upravljač može pomeriti 2cm prema napred. Sve ovo su bili razlozi da u svojoj vazda preispitujućoj psisi opravdam kupovinu. Džabe priče da treba pod dupetom da imam japansko-nemačku elitu, kad se na njima stiskam i nervoziram, dok bi trebao da uživam. E sada malo o skuteru, opet prvi utisci, prvo pozitivni: -vizir elektropodesiv, u gornjem položaju vetar mi udara u vrh kacige, krajnje toleratno, sa produžetkom ladno otklanjam i taj udar -dve kasete duboke oko 30-35cm, primaju do 1,.5kg tereta (dakle može breksve, čeri paradajz, a i običan, čvarci, leba tri vekne i sl). Kad se ugasi motor, leva kaseta se zaključava, desna je stalno otključana. Ovo ima rezona, jer se u desnoj nalazi jedinica za keyless, oni to zovu PKE jedinica (po uputstvu) sa osiguračem, osigurač za antenu za keyless i mesto za priključenje punjača za akumulator. Po meni izuzetno praktična stvar u dve situacije: 1. kada se isprazni akumulator, nema pokretanja motora, nema otvaranja sedišta, dakle sedi i plači. Ostaje ti mogućnost da otvoriš tu kasetu, priključiš punjač na gradsku mrežu, bez vadjenja aku i dopuniš. Kod Forze npr. da bi stigao u tim situacijama do akumulatora, moraš da razvališ plastiku ispod volana i sa desne strane mehanički da otključaš sedište posebnim plastičnim ključićem (nedao ti Bog da ga izgubiš, sedi mala i plači...) da bi dospeo do akumulatora. 2. ako ti ode baterija na keylessu (oni to zovu token, ovi u banci imaju slične pojmove), možeš otključati motor tako što otvoriš kasetu, daš kontakt i prisloniš token na PKE jedinicu, motor se otključa. Naravno, na displeju ćeš dobiti info da li ti je baterija u tokenu na izmaku, ali ako si neki štrokav i aljkav, pa te zabole da je promeniš na vreme, dobro dodje ova mogućnost kad dotera cara do duvara -prednji front tj deo ispod kontrolnog displeja. Dobro i potpuno pokriven od padavina, čak i lepog kvalitetnog materijala, na oko vrlo prijatna slika -kontrolna tabla (ne podnosim te LCD displeje (Forza ima tako dobre analogne cajgere, a ono malo displeja taman daje kolko treba info) naravno full kineska sa budalaštinama u četiri moda, al dobro, kinezi pate od toga. Dakle, nema spoljne temp, ostalo što ima je indikator pritiska i temp u gumama, signal uparenog ključa, TCS i ABS indikatore, numerički ili grafički indikator obrtaja, brzina numerički, temp, nivo goriva, trenutno predjeni put, ukupan br km, prosečna potršnja i preostali broj km prema nivou goriva. Da li su precizni i koliko, to ću tek da vidim, prosto nisam imao kada. -komandni tasteri – dobar kvalitet plastike, ne zaostaje ni malo za onima na Forzi. -raspored tastera koji mi je ergonomski vrlo logičan i pada na prst, a to znači: sirena levo dole, najniži taster, ni u najdebljim rukavicama ne mož da ga promašiš; blicanje ili ti ablend po naški, smešten sa prednje strane ručice, pada tačno na kažiprst; prekidač migavaca jasno se izdvaja; dugo-oboreno svetlo je dovoljne veličine. Meni su to najbitniji tasteri. Ovi ostali su dovoljno razmaknuti da i u debelim rukavicama možeš da selektuješ. -nogostupi, podesti, oslonci za noge, kako god, i horizontalni i kosi, su dovoljno dugači i dovoljno široki za moju cipelu br 46, već sam to napisao, okolo ima još par cm, što je u vožnji izuzetno korisno, jer “di god nogu baciš, pašće na pravo mesto” -sedište. Ukratko, ogromno i dugačko i široko, i dobro podeljeno na vozači i suvozački deo. -prtljažni prostor-dovoljan za prase 20kg žive vage komotno ili ti jednu full i jednu jet kacigu, ili ako nećeš onda džak krompira 10kh i sitne salate kolko oćeš. Kontroliše ga mali amortizer (elegantno) koji može da se prelocira ispod plastike prtljažnika i da se uopšte ne vidi u prtljažnom prostoru. Time se dobije još neka 3cm po dužini i visini u zapremini. Još to nisam uradio, ali planiram -možda nosač zadnjeg amortizera izgleda kao da je neko uzeo štamparski lim (četiri slova-pleka) i odmotao oko donjeg dela, gde se šteluje opterećenje, ali ostali materijali, creva, blok, auspuh, lonac, ćopava deluju da nisu baš iz druge ruke reciklaže, moguće da je bilo samo jedno pretopljavanje u kalupe, to će vreme pokazati... E sad, šta je nekako baš traljavo, ali nije Danteov pakao... Na ovom skuteru ne postoji mogućnost otključavanja volana, bez davanja kontakta motoru. Naravno davanjem kontakta automatski se pali displej. E sad, kod premeštanja skutera bez paljenja motora, displej je stalno upaljen što fino sisa akumulator, jednako kao i igranje sa displejom i podešavanjima. Prema tome, ako morate da premeštate skuter sa mesta na mesto bez paljenja motora, radite to brzo, ako vam je akumulator mio. Kada se upali Zontes, isto momenta se čovek nadje usred serijala “National Geographic” sa ruralnim drvosečama u gustim kanadskim šumama, jer zvuk koji te tamo momentalno telepromptuje neodoljivo vuče na Stihl motorne testere, bar meni tako nekako izgleda. Doduše, ja sam malo i nagluv, pa možda malo modifikujem to što čujem. Kad tome dodam i zvuk vibracija kofera, koje sam uspeo nekako sa podmetanjme gume da ugušim, dobije se potpuni doživljaj, koji te potera da se ipak malo osmotriš okolinu, da te neko stablo iz atmosfere ne sustigne. U vožnji se ta motorka polako pretvara u multifunkcionalni kultivator sakupljača sekundarnih sirovina i nivo buke je po meni sasvim dovoljan da te okolina čuje i otkloni nameru da “te nije videla kad te isekla il ti utrčala u traku”. P.s. skuter ima i zvučni signal pokazivača pravca ( po srpskom žmigavca), koji ja takodje ne čujem što u kacizi, što zbog nagluvosti, što zbog pomenutog zvuka izduvnog sistema. Sve u svemu, skuterom nisam oduševljen, jer je to moje dečačko polako izduvano sa Forzom, ali kao što jutros rekoh bratu svome rodjenome, osećaj zadovoljstva polako raste, jer sam osećaj udobnosti pri vožnji sve druge mane i vrline stavlja u podredjeni položaj. I na kraju treba reći da je Zontes 368e luksuzna verzija Zontesa 368G. Isti im je agregat i softver kontrolne table. Različita je ergonomija-oblik i dimenzije sedišta, oblik i dimenzije podesta za noge. G nema prekidač za selekciju dnevnog i oborenog svetla, koje se nalazi na desnoj ručici u E verziji. Ja toliko za sada, bolje ne znam, pametniji nisam, iskustvo tek treba da nadodje. Pisaće se...možda E da...pošto je 100% kinez, lele al ću ga oblepim sada, pa makar izgubio garanciju.... 5 5 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vidakn 2240 Napisano pre 10 sati Drug član, 1665 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki DL 1000 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Čestitam na kupovini!U zdravlju ga vozio!Sent from my SM-A556B using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 6796 Napisano pre 9 sati Ne silazi, 4884 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan @dr.srba jesi li gledao K model? On mi je nešto lepši, a kažu da ima još više prostora za noge (mada je i trenutno neadekvatno skuplji). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dr.srba 114 Napisano pre 9 sati U prolazu, 48 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Forza 350 Prijavi odgovor kao problematičan Bacio pogled, nije me dojmilo, a i i sto kazes, cena je doprinela odluci...Sent from my SM-A536B using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
alexanto 10193 Napisano pre 3 sati BJB Maxi Scooter Club, 6650 postova Lokacija: Žabalj-NS Motocikl: AA500/MT450 Prijavi odgovor kao problematičan Neka te maKina služi kako si zamislio. Vrlo detaljan i realan prikaz maxiskutera. Ako ni zbog čega drugog - zbog uvodnog posta zaslužuje zasebnu temu. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vujke1 206 Napisano pre 2 sati https://www.instagram.com/vujke.spidermax/, 200 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Zontes 350E Prijavi odgovor kao problematičan 6 hours ago, boza_kg said: @dr.srba jesi li gledao K model? On mi je nešto lepši, a kažu da ima još više prostora za noge (mada je i trenutno neadekvatno skuplji). Kazu ali nije tacno Bozo... Iznenadio sam se negativno skroz, dal je nize sediste ili su vislje patosnice ali mesta manje ima, kolena iznad kukova na K modelu, skroz sam se zblanuo... Uopste mi nije konceptualno jasno kako su napravili da veci i siri bude ustvari manji odnosno manje mesta... definitivno bolja zastita od vetra na K al polozaj sedenja bolji na E, za krakate pricam, ispod 180 mogu sta im volja... @dr.srba Mislim da panicis za to praznjenje akumulatora, uopste nije tako(iz mog iskustva) a sve i da jeste dobio si punjac pa po nekad napunis i ne razmisljas a ono sto ti mogu savetovati ako ti treba neko manevrisanje sa mopedom npr da ga uteras i isteras iz garaze onda ga nemoj zakljucavati na dugme vec se jednostavno odalji od njega 2m kada ga ugasis i tada ce se kontakt sam prekinuti ali se nece zakljucati korman pa onda pridji i manevrisi kako ti volja! 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sale-kum 376 Napisano pre 2 sati Svrati ponekad, 436 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Scarabeo 250ie Prijavi odgovor kao problematičan Pošto i ja čekam isporuku 368e, malo si me ispresecao. Nije reč o mojim dimenzijama, ja sa 174cm/95kg nemam nikakvih problema. Ali imam garažu sa uskim ulazom od 90cm, a ti reče da je širina 86cm. Proverio sam na više mesta, ne ChatGPT, i svi daju širinu od 79,5cm, a ta razlika mi mnogo znači. Da li bi mogao da izmeriš na svom motoru? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sale-kum 376 Napisano pre 2 sati Svrati ponekad, 436 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Scarabeo 250ie Prijavi odgovor kao problematičan I za težinu je podatak 188kg, a ne 193kg. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dr.srba 114 Napisano pre 1 sat U prolazu, 48 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Forza 350 Prijavi odgovor kao problematičan Deco moja, dimenzije motora su prepisane iz fabrickog upustva koje se dobije uz motor. Ako knjiga laze, lazem i ja, jelte...@Vujke1 ne panicim brate, uopste. Svako prekidanje struje na motoru sa gasenjem displeja povlaci za sobom automatsko zakljucavanje volana kada se postigne maksimalan zaokret u levo. Kad se udaljis bez iskljucivanja kontakta na dugme, displej se posle 8sek sam gasi. Ali opet cim zakrenes volan u levo, zakljuca. I to pise u uputstvu. E sad opet, ako laze uputstvo, lagim i ja...A i nemam jos ta iskustva detaljno...Sent from my SM-A536B using TapatalkSent from my SM-A536B using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 6796 Napisano pre 40 minuta Ne silazi, 4884 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Zontes svako malo osvežava korisnička i servisna uputstva, puna su detaljnih i korisnih informacija, potkrepljena jasnim slikama. Svaka čast za kineze, tu su bolji i od mnogih starih brendova! ZT125-250-350-368E-368(ETC) Maintenance Manual: http://www.sharpon.com/Tayoimg/TsEip/TsEipAnnex/tsAnnex/AnnZT20260208141856562.pdf Za ostale modele, posetite: https://www.zontes.com/en/AboutUs/Download.aspx Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vujke1 206 Napisano pre 5 minuta https://www.instagram.com/vujke.spidermax/, 200 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Zontes 350E Prijavi odgovor kao problematičan @dr.srba E vidis neki ovde imamo zontesa E vec da su i iz garancije izasli pa ti mozda pisemo iz iskustva i najbolje namere... ne valja ti bas to uputstvo... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...