Jump to content

Moto Zajednica

Zontes 368E

Recommended Posts

• Drug član, 3081 postova
  • Motocikl: TRK502X, SVT650X...VOGE DS900X
pre 5 minuta, dr.srba je napisao:

Ja sam na kraju tako i postavio stvari...al sam krenuo od toga: a sto si ga be bate stavio,ako nije tacan...ukras mi ne treba, samo pravi distrakciju...

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Senzor je tačan onoliko koliko nam treba...na tri motocikla sam imao iste senzore...radili su isto. To je to...nema tu šta da se doda. Vozim laki off i asfalt...nikad nije bilo problema. Jedini problem je bio uvek kad vlasnik/vozač ne zna da koristi sve to. Prva i osnovna stvar...naučiš kako da koristiš tehnologiju koju si dobio pa onda sve ostalo.

Recimo aplikacije na koje se svi lože....realno neupotrebljive jer daju isto ono što već postoji na motoru. Urađeno kao šminka..poenta je da aplikacija radi ali većina korisnika NE ZNA da ih upotrebi pa se priča kako ne radi. Ne...radi ali druže ne znaš da koristiš. Ista stvar i sa ostalim stvarima.

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 1 post
  • Motocikl: Zontes 368E

Pozdrav bajkeri, evo i ja da se priključim ovoj temi sa obzirom da sam od polovine februara ove godine vlasnik 368E modela. Ne znam ni odakle bi počeo ali ajde od početka :D . Kada sam ga video u Autoprometu u oktobru 2025-te bilo je WOOOOW al je moćan, ima ono ima ovo... Odma je usledila i odluka o kupovini, ipak se nudi puno za malo para :D ... Čoveče, nikako ga dočekati  kad eto februara i stigao je, preuzimam ga, sreće nikad dosta. Stižem kući posle preuzimanja i registracije naravno, zavlačim ruku u desni pretinac za odlaganje stvari kad ono neki metalni deo motora... Šta je sad ovo jel moguće da sam baš toliki baksuz? Odlučim ja da ga vozim dalje kad posle jedno 5 dana dam kontak motoru i kako se očitaju obrtaji na tabli tako se ugasi. Ajd ponovo, kad ono još gore... Mama moja šta sad da radim? Nazovem ja Lepo plattner u NS i odem tamo, kad posle dva sata čekanja kaže serviser: "dopunili smo akumulator, nema pada napona i sve je uredu, malo smo dotegli kleme a što se tiče keyless-a nismo  ništa primetili (u tom fazonu). I onaj metalni deo je osigurač od pločice kočnica ali vi to već imate." SAMO SAM SE PREKRSTIO. Od tada ga vozim i ne brinem baš mnogo!!!

Skontao sam da je taj sistem za keyless loše postavljen ili ga nešto blokira pa moram bukvalno da držim na 20cm taj token da može da radi neprekidno samo na kontaktu.

Naponi na akumulatoru variraju kako hoće, verovatno su senzori loši kako ste pisali (a od pregleda kod servisera u prednjem delu na neku veću neravninu nešto zvecka, verovatno akumulator nisu pricvrstili dobro ili tako nešto). Naponi se krecu u toku vožnje od 13,9V do 14,2V a kada je dat samo kontak padne i do 11,9V. 

Ne vozim ga na duže relacije jer sam stalno u gradu. Primakao se prvi servis posle pređenih evo 970km. Nisam zadovoljan potrošnjom. Sa tim punim rezervoarom od čepa do rezerve pređem 330-340km. Ali ajde, videću posle servisa kako ide sa tim.

Na temu snage neću jos ništa da pričam jer je motor u razradi ali i tu će pasti komentar.

Upravljivost brutalna, ciklistika fantastična, sedenje odlično, udobnost je relativna stvar ali za mene i za moje gabarite skroz dobro (187cm i 130kg).

Te neke dečije bolesti na koje sam se već i navikao nisu mu umanjile vrednost u mojim očima za sada. Nadam se da će da bude sve ok. Imam još svašta što bi pisao ali za prvi put tolko od mene :D

IMG_20260308_154731015_HDR~2.jpg

• Sviđa mi se 3

• Ne silazi, 5000 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300
Pre 9 sati, Vlaximir je napisao:

Skontao sam da je taj sistem za keyless loše postavljen ili ga nešto blokira pa moram bukvalno da držim na 20cm taj token da može da radi neprekidno samo na kontaktu.

Promeni bateriju u ključu za početak. Wifi bi morao da hvata i na 1,5-2m udaljenosti. Ako ga približiš čitaču, onda radi NFC, a to je druga tehnologija, i to je napravljeno za slučaj da ti je baterija u ključu prazna. Dakle, proveri da li ti radi Wifi kako treba i reklamiraj ako to nije slučaj. Bolje da ti sada srede sve, dok je skuter nov i pod garancijom.

• Zainteresovan, 469 postova

Opet o naponu: izgleda da svi imamo otprilike isto. Ne bi me to bunilo da nisam na jednom klipu gledao da čoveku u vožnji pokazuje 14,7-14,8V??

• Svrati ponekad, 108 postova

Ja od sada samo migavcima i auspuhu verujem, više ništa drugo 2% ne zarezujem...kad prvi put bude zajecao pri jutarnjem paljenju ide nov aku. Gume pipkam na osećaj, potrošnju punjenjem od čepa do čepa sa tablicom deljenja, predjene km prema osećaju i goggle maps distancama, brzinu prema vetru u kosi...i koji će mi moj onda sve to što se reklamira kao glavna prednost kad kupuješ kineza...kad mi padne mrak, skidam displej i kačim sliku Monike Beluči, bar da uživam dok vozam...a u pm...

A u sledećoj turi, stižu još moderniji i poboljšani modeli, sa električnom kontrolom gasa (Electronic Throttle Control ETC). Još senzora i vrhunske elektronike. Jupiii!

• Haha 1

Haaa evo novog rebusa narode moj (što reče kralj Ibi)..

natrčah na video održavanju (koje stalno jurim po netu, jer su baš insuficijentni sa tim sadržajima) Zontare 350D i čovek u 14:22 minuta kaže sledeće-na osnovu mog 30godišnjeg iskustva kao vozača motora i servisera, 1l motornog ulja traje 1000km. Ako sipam 1,77l u ovaj motor, pravo vreme za zamenu ulje je izmedju 1700 i 2000km. Na takav način, ova mašina će jako dugo trajati...i šta sad...jedna zamena u sopstvenoj režiji do redovnog servisa od 4000km, kako je proizvodjač rekao i miran si ako ćeš da se voziš istim proizvodom npr 7-8 godina...ili koru mozga u kraj i čitaj preporuke fabrike...(naravno ovo razmišljanje je usmereno samo i isključivo na zontes seriju skutera)

video:

Promenio član dr.srba

Nisam ni mislio drugačije, samo poentiram koliko ima raznih infomacija potpuno neusaglašenih oko iste stvari da je to vrlo destruktivno za moje poimanje stvari...

pre 52 minuta, dr.srba je napisao:

Nisam ni mislio drugačije, samo poentiram koliko ima raznih infomacija potpuno neusaglašenih oko iste stvari da je to vrlo destruktivno za moje poimanje stvari...

Ajd sad ja da kažem...forget...never mind. Možda po godinama jesam mlađi...verovatno ali po stažu na dva točka mislim da mogu biti stariji a neko nepisano pravilo na forumu je da se stariji članovi kako tako poštuju :) 

Što se konkretno tiče iskustva sa servisiranjem kineskih motora kod nas imam ogromno iskustvo...a tvoj je možda mali propust što se ne zanimaš za taj deo previše (mislim na iskustva sa kinezima kod starijih na forumu kroz teme) i priča ti ide u pravcu početnika :) naravno svi smo bili tu ali dobra je stvar što postoji ovaj forum sa pregršt informacija...treba ih samo pokupiti, možda nekad čuti ''starije'' i upotrebiti već sažvakane stvari. Nas nekolicina koji dugo vozimo kinze smo prošli taj stadijum kroz koji ti i ostali u ovoj temi prolaze...

Dakle servis kineza...u 90% dilera kod nas (pišem 90% zbog političke korektnosti u mom slučaju je gotovo 100%) servisno uputstvo nije original fabričko već promenjeno.

U svakom fabričkom uputstvu...dakle original, piše servisni interval koji fabrika PREPORUČUJE, vrsta i gradacija ulja koje fabrika PREPORUČUJE. Tu je caka...kineska fabrika ne daje jasne intervale i vrste ulja već preporuke koje diler može a i ne mora da usvoji.

Tu dolazimo do problema jer kod nas recimo QJ, VOGE, Zontes, Beneli ali i ostali daju servisni interval na 5000km za velike motore. Ja sam igrom slučaja...greškom onih koji su pakovali motor dobio original servisno uputstvo koje je stajalo u repu motora pa sam tako saznao da jedan od mojih motora ne treba da se servisira na 5000km već na 12.000km. Voge koji trenutno vozim...diler traži na 5000km a unutar motora servisni interval (odomer za servis koji je digitalni) je na 10.000km i onda uradiš na 5000k pa radiš na 10k i tek onda krene upozorenje na servis...dakle dupli servis.

Što se tiče ulja...naši dileri u glavnom pakuju polusintetiku kako bi se približili tom njihovom tumačenju fabričkih PREPORUKA i servisiranju na 5000km tj. da bi opravdali njihov zahtev za kraćim servisnim intervalom.

Kako sam ja potvrdio te informacije do kojih sam došao...pa lepo sam presavio tabak uputio mejlove svim dilerima u Srbiji koji rade kineze...od većine sam dobio uniformni odgovor koji drži stranu dvostrukog servisiranja u jednom intervalu fabrike. Jedan jedini diler je bio fer i korektan pa mi je odgovorio ovako kako sam ja napisao gore i pojasnio mi da je to isključivo odluka dilera na koliko postavlja servisni interval i da se fabrika ne buni jer se ne prelazi njihov preporučeni. Zašto...pa zato što se na taj način štite od kvarova koji bi tražili od dilera da daju garanciju koja je kod nas duplo veća po zakonu nego što fabrika daje. Kad prođe 12 meseci od kupovine motora od FABRIKE garancija ističe i isključivo je na dileru da reši reklamacije. Dakle nema podrške fabrike u tom slučaju...zato diler duplira servisni interval i daje 4-5 godina ''garanciju'' a realno ako pročitaš garantni list dobro videćeš da se garancija odnosi skoro samo na agregat ni na šta drugo.

Onda sam potražio dalje pa sam pisao Grčkim, Mađarskim i Italijanskim dilerima. Svaki od njih je imao svoju priču gde su mi recimo Italijani rekli da je poželjno raditi na 5000km ali tolerišu do 8000km. Jedino su Grci direktno fabriku poslušali i davali servisne intervale po fabričkim preporukama...izgleda da oni ne vole mnogo da rade :D 

Ono što hoću da kažem je da imaš opcije što se tebe lično tiče...da pratiš servis i plaćaš bukvalno duple zamene ulja bez potrebe ili da izučiš motor, vidiš da je sve manje više ok sa agregatom i servisiraš ga po fabričkoj preporuci. Naši dileri su naravno prilično agresivni što se tiče primoravanja na njihova ''pravila'' ali kad im se jednom postavi jasno do znanja da znaš koja je fora i da znaš koja su ti prava po zakonima odmah se povuku. Tj..ako prođe...prođe.

Ja se izvinjavam što se mešam ali započeo sam istraživanje za kupovinu skutera koji ću koristiti po gradu pa čitam vaša iskustva koja su mi dragocena uz moje iskustvo...Zato se po nekad umešam kad vidim da većina vas odluta od suštine...što je odličje ''zelembaća'' :D 

• Hvala 1

@mick za skutere obično ide manja količina ulja nego u motocikle, a zbog prirode samog vozila, mnogo kratkih vožnji po gradu, veliki broj grejanja i hlađenja, stani kreni... sasvim je u redu da se ulje menja na 4.000- 5.000 km. A za modele bez filtera ulja i još češće.

Jeste da su našim dilerima i servisima to slatke parice, ali u ovom slučaju je to OK.

Ma naravno...znam sve što pričaš. Samo pojašnjavam tu priču vezanu za servis i td. Zato dobar deo Kymko skutera otpisujem jer nemaju filtere ulja. Za 300cc i na više 5k km je ok priča, pogotovo sa full sinterikom. Ali naravno eksploatacija je druga strana medalje...nije isto 5k km Subotica i ista kilometraža Beograd...svakako ispod 5k km ide ovaj u Beogradu.

@mick Pre svega, svega hvala ti na ovako iscrpnom objašnjenju. Trebao si malko ranij odvojiti vremena pa nam to napisati, ne bi se ovoliko mučili, ali dobr, nikad nije kasno. Sad nekoliko mojih misli, ako ne zameraš.

Citiraj

Što se konkretno tiče iskustva sa servisiranjem kineskih motora kod nas imam ogromno iskustvo...a tvoj je možda mali propust što se ne zanimaš za taj deo previše (mislim na iskustva sa kinezima kod starijih na forumu kroz teme) i priča ti ide u pravcu početnika  naravno svi smo bili tu ali dobra je stvar što postoji ovaj forum sa pregršt informacija...treba ih samo pokupiti, možda nekad čuti ''starije'' i upotrebiti već sažvakane stvari. Nas nekolicina koji dugo vozimo kinze smo prošli taj stadijum kroz koji ti i ostali u ovoj temi prolaze...

Informacije koje si izneo teško da sam mogao da steknem čitajući razne postove o kinezima, jer ja ne vozim kineski motor nego skuter, što je koncepcijski ipak malko različito, a i zašto bih tumarao po motorima. Ono gde je bilo korisnih informacija, bilo je u temi o ZT 350E i sve ostalo sam pokupio iz raznih upustava sa neta koja su opskurna i različita, uključujući i naše Autopromet oficijelno.

Citiraj

Dakle servis kineza...u 90% dilera kod nas (pišem 90% zbog političke korektnosti u mom slučaju je gotovo 100%) servisno uputstvo nije original fabričko već promenjeno.

Ovo osim sada od tebe, nisam mogao da saznam nikako drugačije. Štaviše, na oficijelno sajtu Zontesa, ne postoji uopšte uputstvo za 368E, mož proveriti...

Citiraj

Tu je caka...kineska fabrika ne daje jasne intervale i vrste ulja već preporuke koje diler može a i ne mora da usvoji.

Takodje, prvi put sada ovo čujem. U mom slučaju, na motoru je podešen softverski interval od 4000km i toga ću se pridržavati, a u fabričkom upustvu koje sam skinuo sa neta (ali ne sa Zontes sajta nego ko zna odakle) stoji 10W50 u količini od 1.7l. kada se menja i filter.

Citiraj

Tu dolazimo do problema jer kod nas recimo QJ, VOGE, Zontes, Beneli ali i ostali daju servisni interval na 5000km za velike motore. Ja sam igrom slučaja...greškom onih koji su pakovali motor dobio original servisno uputstvo koje je stajalo u repu motora pa sam tako saznao da jedan od mojih motora ne treba da se servisira na 5000km već na 12.000km. Voge koji trenutno vozim...diler traži na 5000km a unutar motora servisni interval (odomer za servis koji je digitalni) je na 10.000km i onda uradiš na 5000k pa radiš na 10k i tek onda krene upozorenje na servis...dakle dupli servis.

Ovo, priznaćeš, baš i  nema neku dodirnu tačku sa skuterom koji ja vozim, pa opet se pravdam da nisam mogao na osnovu tih informacija doći do zaključka kako mi se valja postaviti u slučaju mog skutera.

Citiraj

Kad prođe 12 meseci od kupovine motora od FABRIKE garancija ističe i isključivo je na dileru da reši reklamacije. Dakle nema podrške fabrike u tom slučaju...zato diler duplira servisni interval i daje 4-5 godina ''garanciju'' a realno ako pročitaš garantni list dobro videćeš da se garancija odnosi skoro samo na agregat ni na šta drugo.

To mi je poznato...

Citiraj

Zato se po nekad umešam kad vidim da većina vas odluta od suštine...što je odličje ''zelembaća''  

Ovde si usmerio pogled poprilično na pogrešnu stranu. A zašto? Moje detaljisanje u celoj temi bilo je vezano sa vrlo pažlji pristup novom proizvodu, koju sam analizirao zahvaljujući tehničkim podacima koji su napisani u upustvu koje sam dobio od Autoprometa i raznim komentarima koje sam mogao naći na netu, a vrlo ih je malo, kad je ovaj model u pitanju. Prema tome, moj pristup je daleko od površnog i zelembaćkog. Moje iskustvo u vožnji motora je malo, ali ja vozim 40+godina promenio sam puno autmobila, vrlo često bio sa rukama u haubi i poprilično stvari znam da uradim. Dakle, jesam skuteraš zelembać, ali pristup vozilu koje koristim mi je vrlo temeljno, pogotovo što se radi o kineskom proizvodu, za koje se i iz tvog pisanja može zaključiti da je praćen obiljem rupa u instrukcijama za upotrebu.

Citiraj

Ono što hoću da kažem je da imaš opcije što se tebe lično tiče...da pratiš servis i plaćaš bukvalno duple zamene ulja bez potrebe ili da izučiš motor, vidiš da je sve manje više ok sa agregatom i servisiraš ga po fabričkoj preporuci. 

Ovo je ključno što si rekao po pitanju opcije. E sad, u mom slučaju  fabrički interval se poklapa sa servisnim koji je diler preporučio. Motor sam već izučio, znam da rasklopim varijator, zamenim sve delove u njemu, znam da zamenim svećicu, znam da zamenim kočionu i rashladnu tečnost na njemu, sve sam već video gde je šta i nije nikakav problem. Ono što me plaši, jeste upravo agregat i elektronika, koja se pokazala malko nepouzdana. Zato je moj izbor da za sada još uvek idem niz dlaku dileru, iako znam da ono što ja uradim za pola sata ( i to sa uživanjem jer volim da prčkam oko motora) i košta me 3000din, on naplati 100evra.

Bez obzira na ovo moje pisanije, tebi puno hvala za ova objašnjenja, jer to stvarno teško da bih mogao da uvežem u ovaku konkretnu celinu kao što si ti izneo.Sada mi je poprilično jasno u kojim okvirima treba posmatrati kinesku priču...

Drugarski pozdrav.

• Sviđa mi se 1

@dr.srba većinu si apsolvirao :) 

Što se tiče skuter/motor...kod naših dilera nevezano za brend je ista priča samo je razlika menjač :D  bukvalno primenjivo je na svakoj vrsti motocikla skuter ili ''veliki motor'', samo zameniš količinu ulja.

Mislim da nema bojazni oko tih dečijih bolesti u smislu elektronike. Kinezi su daleko otišli sa tim...a ako malo zagrebeš po površini foruma videćeš da se i drugi vlasnici tih ''premijum motocikala'' žale na gotovo identične stvari. Recimo upravo je kolega sa Hondom napisao problem da mu se tabla malo otvorila pa vibrira na nekim obrtajima :) opet Honda ima probleme sa njihovim displej jedinicama koje crkavaju kod Afrike i NT-a. Zamisli stres vlasnika Honde koja košta 18.000 eura. Iščekivanje kad će ti riknuti displej od 3000 eura....

U tom kontekstu sam ti pomenuo iščitavanje foruma...čisto da sebe zaštitiš bespotrebnog stresa :) 

Vozi i uživaj! I molim te piši ovde jer mi lično znači...ja sam u procesu pravljenja male flote. Hoću da imam jedan turing motor smo za putovanja i jedan ok skuter samo za grad pa vagam šta mi je najpametnije uzeti.

• Sviđa mi se 1

A ja razmiljam o Vogu 525 iz istih razloga...al nemam gde da ga,da prostis, drzim...imam tri godine do penzije, onda prodam zontaru i sednem ko covek pa lagano i bez zurbe kud me put nanese...da konacno ostvarim i tu zelju...

Mislim da je priča o servisnim intervalima malo šira. I vrapci znaju da su servisni intervali kod kola od 30-35k preterani u svrhu marketinga i svi naši serviseri preporučuju 10-15k km. Za Piagio fabrika kaže 6k, a poznati serviseri preporučuju 3-4k.

Osim toga, pravo je uvoznika da odredi servisni interval za koji on daje garanciju, ako se ne poštuje ode garancija. Tako kaže zakon.

I jedan detalj vezan za Zontes: ako kažu prvi servis na 1000, a posle na 4000, to bi značilo 1000-5000-9000 itd. A servisna knjiga kaže 1000-4000-8000 itd.

Pre sat vremena, dr.srba je napisao:

A ja razmiljam o Vogu 525 iz istih razloga...al nemam gde da ga,da prostis, drzim...imam tri godine do penzije, onda prodam zontaru i sednem ko covek pa lagano i bez zurbe kud me put nanese...da konacno ostvarim i tu zelju...

525 i 625 su lepo odrađeni...mada bih ja zadržao i skuter. Za grad pogotovo za Beograd je katastrofa veći motor...prošla sezona je bila baš mučenje sa većim motorom. 

U pravu si...za sada skuterche...
Btw stiglo danas, koga zanima, odgovara, ne zaklanja podatke sa ekrana...
9892636df6737fb109e27352a8a714e3.jpg
cf11708be42a4bf200065aa9441981b6.jpg

Nije veci od ekrana, ostaje jos po 3-4mm sa strane, uzi je.Msm da G verzija ima malko veci ekran, mozda su i isti, ali nisam hteo da eksperimentisem...

Naš ekran je 6,75" a na ovom zaklonu piše 7", zato pitam. Jel se čvrsto drži na tim zakačkama pozadi?

G verzija ima 8" i za njega pun Temu zaklona.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja