ST Moto 198 Napisano Januar 17 U prolazu, 8 postova Lokacija: Split Motocikl: Suzuki Gsx R 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Često sam se u životu našao u blizini gdje ljudi mjenjaju pločice,čiste čeljusti i rade to potpuno pogrešno i nikad nemaju kočnicu onakvu kakvu bi zapravo trebali imat nego dosta slabiju....Zašto se to događa? Vrlo jednostavno zbog nedostatka informacija,zbog brzine montaže i čak 99% ljudi i mehaničara ovu stvar radi pogrešno šta naravno slabi kočenja na motoru! Ovo je jedini ispravan način i ne postoji drugi! 7 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4605 Napisano Januar 17 (promenjeno) Ne silazi, 6829 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ja ne radim uobičajenu prostu zamenu pločica, neki čak ne skidaju ni klješta, već izvuku pločice na licu mesta. Dovoljno je samo jednom tako uraditi pa da dođe do degradacije, a kamoli više puta, na žalost, takvi su svi motori. Klip je sasvim u redu, zaključak nakon čišćenja da ne rade dobro, pa je dodatno čistio, jasno je da prikazan postupak nije dovoljno dobar. Na stranu stanja zbog ranijih zamena, pri skidanju klješta sa motora, neizbežno se pločice povrate u nazad i tako unesu prljavštinu unutar cilindra i u kanal čisteće gumice. Polu rešenje je izbaciti klipove još malo i očistiti ih, ali ako su nekad vožene pločoce ispod mere i dublje zašla prljavština, rizik da ispadanja klipova je veli, tad valja da se sve rasklopi. Naime, kočiona tečnost je hidroskopna, plus vremenom polimerizuje, tako da kažem, po meni je pogrešno da se njome mažu gumice i klipivi pri montaži, a tako stoji i u fabričkim uputstvima, jer posle više godina će napraviti problem. Ja praktikujem pun servis mojim klijentima gde uz njega malo i poboljšam efiksnost kočenja i skratim zaustavni put, zatim sam rad hidraulike, na kraju produžim vek trajanja diskova i pločica i onda na dalje pažljiv odnos pri eksploataciji i daljem održavanju. Moram da napomenem da čak i kod prve zamene pločica, klješta ne rade dovoljno dobro, tj. ne kako i koliko bi mogla. Promenio Januar 17 član đunta 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Žaksi 9487 Napisano Januar 17 Ne silazi, 2380 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0 Prijavi odgovor kao problematičan Svake godine,pred sezonu,ide pranje čeljusti i kontrola svega.Kada kupim motor,prvo rasturam čeljusti skroz.Isterivanje klipova,provera gumica,komplet pranje,šta je za zamenu,menja se,mada obično ubacim nove gumice,a klipovi budu dobri,i normalno novo ulje.Što se tiče ulja,tu sam malo blesav,pa na početku svake sezone ide novo ulje,ili ti kočiona tečnost. @ST Moto hvala za ovaj video.I da dodam,volim da po obodu kočionih obloga,turpijom oborim ivice....eliminiše škripanje u najavi. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 22335 Napisano Januar 17 Integrisan, 7001 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan Eto ovo poslednje nisam znao za poravnanje celjusti uz disk. Hvala. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 17543 Napisano Januar 17 Integrisan, 9722 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Pažljivo odgledah klip, ono što videh.....par stvari nije dobro. - Prva stvar je u tome da klipovi ne mogu izlaziti jednako i ako je sve u perfekt stanju. Razlog tome je priključak creva sa gornje strane klešta, tako da je logično, da će prvo poći gornji pa za njim i donji klip. Tako je fabrika rešila da sa gornje strane dolazi pritisak i tako će bit kad je sve u perfekt stanju. Da je fabrika rešila da kačenje cevke bude tačno po sredini klešta pa u klestima magistrala jednaka do klipova....ondak bi klipici jednako se pomicali pri kočenju. Kako će klipici raditi (odlaziti i vraćati se) zavisi od kočionog cilindra, čistoće klešta i stanje gumica (posebno prašinara) ponajviše. Ovo što boldovah je najčešći problem kod glavljenja klipića jer prašina fina u kombinaciji sa vodom zadje iza prasinar gumice u njenom kanalu. Tu boravi te kako se suši stvara kamenac koji vremenom počne potiskivati prašinar gumicu ka vani. Prašinar gumica nema kud, te počne stezati klip što dovodi polako do sve težeg kretenja ili potpunog glavljenja klipa. O ostala dva faktora ne bi da dužim, samo ću reć da imaju učinak kako će sve ukupno bit na kočenju. - Drugo šta mi se ne svidja na klipu odgledanom je upotreba ravnog srafcigera ne bi li se razmaknule pločice. Za tu namenu uvek treba koristiti alat predvidjen i napravljen baš za taj detalj posla jer.... Kad klipici rade odlicno (lako se kreću), ko ne povede računa pri korišćenju ravnog šrafcigera da bi razmakao što više pločke, može napraviti oštećenje nepovratno na samoj ferodi pločice. Iole ako klipići glave + korišćenje srafcigera.....otisak je siguran. 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 22335 Napisano Januar 17 Integrisan, 7001 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan Za vracanje klipova nazad koristim plasticnu rucnu stegu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 7519 Napisano Januar 17 Ne silazi, 6744 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Moram i ja malo da pametujem. To što je crevo prikačeno na jedan kraj, nema veze sa pritiskom, tačnije sa time da će pritisak biti veći tu gde je i crevo. Kada prvi, bliži klip pođe, on će pri prvom povećanju sile otpora da stane, dok identičan pritisak ne nastane i na drugom klipu. Neujednačeno trošenje pločica ima više veze da time kakva je situacija u povratu, tj. da li se klipovi slobodno vraćaju, dal' su slobodni klizači (ako ih čeljust ima) i dal' nema kakvih drugih prepreka u vidu prljavštine, rđe i drugih mehaničkih oštećenja i prepreka. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 17543 Napisano Januar 17 Integrisan, 9722 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Ima ima veze pronto gde je nakacen dovod pritiska tj crevo i te kako i to mogu objasniti zašto tako mislim....malo kasnije. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 7519 Napisano Januar 17 Ne silazi, 6744 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Nominalno, na svim klipovima bi pritisak trebalo da bude isti..ali to se ne događa trenutno i jasno mi je da taj prvi klip dobije primarni impuls brže i jače...ali ako im je površina ista i spaja ih kanal koji je istog prečnika, ne vidim koji parametar menja vrednost pritiska. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 17543 Napisano Januar 17 Integrisan, 9722 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Da probam nekako slikovito objasniti. Ovde na snimku kaže čovek "dok god ne počnu izlaziti ravnomerno klipići, niste gotovi sa ciscenjem" ..... što se ne može desiti. Kad je sve raskaceno, donji klip će imati kašnjenje. Možda neće ni krenuti, sve dok gornji klip ne dobije otpor. I tako, onaj koji gleda klip, čisti klešta može doći u zabludu da mu klipovi ne rade kako treba tj da ima "problem", problema zapravo nema. Drugo desavanje imamo kad je sve spakovano na bajk no kad je raskaceno i rasclanjeno. Kad je sve spakovano i tad ima kašnjenja donjeg klipa na kočenju, mizerno ali je prisutno. Tad gornji klip ima pomenuti otpor jer prvo treba pogurati pločicu koja je u svom ležištu gde je napinje lim i vodi vodjica/šraf. Sve to skupa, zajedno, dovoljan je otpor da bi se pritisak prebacio na donji klip ne bi li jednako krenuli. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 7519 Napisano Januar 17 Ne silazi, 6744 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Jasno...ako malo bolje pročitaš, kažem to isto. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4605 Napisano Januar 17 Ne silazi, 6829 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan BMW R1200GSA LC 42K: BMW R1250GSA LC 50K: Na tim kilometražama bi trebalo da je urađena samo po jedna zamena pločica. BMW R1200GSA vazdzšni, zadnja, ulaz kočione tečnosti je sa gornje strane, ali je ovolika razlika posledica zaglavljivanja klipa: BMW R1250GSA LC, zadnja, ulaz je sa donje strane, relativno dobro: BMW R1250GSALC zadnja, ulaz sa donje strane, nije baš dobro: BMW R1250GSA LC, prednja polutka, ulaz je bočno gore kolko se sećam, a i da nije, posledica je od zaribavanja: BMW R1200GSA LC prednja, ulaz je sa gornje strane: BMW F900 GS, 6.500km, godinu dana starosti, prednja, ulaz je sa donje strane: Klip ima vidljive tragove po celoj dubini: Brišuća gumica, ona ne vraća klip: Pranje u vodi bez kamenca posle pripreme: "Fine tunning": Svi detalji se rade: Spremno za ugradnju: 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 6587 Napisano Januar 17 Drug član, 3007 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Menjao sam plocice kod mene na Nc-u na nekih 15k, klipovi ko novi, izvadio i obrisao, klipovi su glatki i mislim da zbog toga se ne zadržava toliko na njima, ovo mi deluje nesto grubo. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4605 Napisano Januar 17 Ne silazi, 6829 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ovi su tako galvanizovani, kod vazdušnih BMWa deluju ko da su izbrazdani, a nisu, ovi su sigurno finiji: 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bigor 8242 Napisano Januar 17 Drug član, 3149 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Super Tenere 750 Prijavi odgovor kao problematičan Menjao sam plocice kod mene na Nc-u na nekih 15k, klipovi ko novi, izvadio i obrisao, klipovi su glatki i mislim da zbog toga se ne zadržava toliko na njima, ovo mi deluje nesto grubo. Imam kolegu koji je presao s NC 15000 za 6 mjeseci Opet to neko razvuce na 3 godine tako ako je nov motor i presao za kratko vrijeme nije ni cudo sto sijaju.Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 6587 Napisano Januar 17 Drug član, 3007 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Sve je to ok al rekoh zbog onog sto je kolega okacio F900 sa malom km i ocajno stanje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4605 Napisano Januar 18 Ne silazi, 6829 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Imam i ja zlatne, uradim ponekad a da nije BMW. Stanje je bilo loše, to žuto je usahlo i pojavila su se oštećenja koja nisu mogla da se saniraju: Ugrađeni srebrni klipovi: DOT 4 kočiona tečnost je hidroskopna i pije vodu, za nekih 15 meseci u garaži, primi 4%, što je granična vrednost i za tehnički, pravilo je da se menja na svakih 12 meseci. Kad je kočnica u pitanju, nikad nema preterivanja jer je kočioni sistem najbitniji sklop na bilo kom vozilu, uz to i zbog toga je jako kopleksan iako se čini prost, a greške se ne praštaju i svaki kiks se svodi na čistu sreću. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 6587 Napisano Januar 18 Drug član, 3007 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Poceo sam da kupujem ona mala pakovanja po 250ml - 500, da se baci nije steta 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petre 982 Napisano Januar 18 Zainteresovan, 753 postova Lokacija: Skopje Motocikl: SV650A Prijavi odgovor kao problematičan Ja ne bacam. Koristim za kojekakve upekle srafove, lagere ... po dvoristu. "Grize" vise od wd-a. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4605 Napisano Januar 18 Ne silazi, 6829 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ja uzimam Silkolene Dot 4 od 0,5l, za svaki motor otvaram novu bocu, naravno i za sledeću motor koji radim iza, a ono što ostane duže, koristim za ispiranje instalacije, a što reče Petre i za odvijanje može, još ako se doda malo acetona, ali je tad još opasnije po bojene i plastifikovane površine. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6806 Napisano Januar 19 Drug član, 2849 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S 1999, SV650S 2000, Simson SR50, Cagiva Mito 125, Simson S51, Tomos Automatic A3SL, A3... Prijavi odgovor kao problematičan On 17. 1. 2026. at 12:03, ST Moto je napisao: Često sam se u životu našao u blizini gdje ljudi mjenjaju pločice,čiste čeljusti i rade to potpuno pogrešno i nikad nemaju kočnicu onakvu kakvu bi zapravo trebali imat nego dosta slabiju....Zašto se to događa? Vrlo jednostavno zbog nedostatka informacija,zbog brzine montaže i čak 99% ljudi i mehaničara ovu stvar radi pogrešno šta naravno slabi kočenja na motoru! Ovo je jedini ispravan način i ne postoji drugi! Snimak je OK, u smislu da vecina stvari koje su recene jesu OK. Ali: Razmaknuti plocice srafcigerom, moze ali ne treba. Kontra seger kljesta i rasire se lagano. A to da kljesta ne stegnes, pa onda napumpas pa bla,bla... Postoje fiksna i plivajuca kljesta. I za jedna i za druga, ovo sto je izreceno na kraju videa je teska glupost! Ko zna fiziku mrvicu dalje od pada jabuke na glavu, shvatice da se kljesta stave na mesto a klipovi nemaju bas izbora nego da se nameste tamo gde im je mesto. A mesto im je tacno tamo gde plocica dodirne disk. Hint: Ako pumpamo kocnicu bez plocica, sanse da svi klipovi izlaze ravnomerno su jednake mogucnosti da dobijemo loto na Mauriciusu, iako nikad nismo tamo bili, niti smo ikada uplatili loto. Razlog je isti kao u pasusu iznad. A evo primera kako izgledaju prosecne celjusti kad ih otvorite. Razlog tome je redovno pranje spolja i redovna zamena kocione tecnosti, naravno... 5 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 8800 Napisano Januar 19 Drug član, 2999 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Koristan video i tema, hvala! Recimo ja nisam znao da je loše da se vraćaju klipovi unutra bez čišćenja, a skroz je logično. A što se centriranja i stezanja tiče - pa to je baš osnovna stvar, malo mi je čudno koliko ljudi u komentarima piše da nisu znali. Možda bi trebalo pomenuti i locktite, koliko znam - on je obavezan pri montaži kočionih čeljusti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 22335 Napisano Januar 19 Integrisan, 7001 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan Nije obavezan. Bas sam gledao servisno uputstvo za svoj motor neki dan. Japanci kada treba osim sile zavrtanja stave i ikonicu ako je potreban lubrikant ili loctite. Nigde ne pise da se stavlja pre dotezanja. Posto nemam moment kljuc, nikada i nisam stezao na propisano, uvek sve ok. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 8800 Napisano Januar 19 (promenjeno) Drug član, 2999 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Hm, malo sam guglao i stvarno je tačno. Kažu da je to bila praksa kod japanaca početkom dvehiljaditih. Ali iskreno ja ne bih smeo tako. Ipak su to dvadesetak godina stari motori, ko zna koliko je puta skidano, da li je ikad zamenjen šraf, da li je načeta loza itd. Mislim da u ovom slučaju locktite nikako ne može da škodi, može samo da pomogne i predupredi neke probleme. Ali hajde da vidimo šta kažu iskusniji od nas , kakva je praksa. Promenio Januar 19 član živke 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 22335 Napisano Januar 19 Integrisan, 7001 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan Pa nece odmoci ali ono cisto kap dve, ne treba preterivati. Kada sam menjao disk, onda se stavljao loctite npr. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...