Jump to content

Moto Zajednica

Moj momački auto Astra G 2.0 16V čist benzin nikad gas

Recommended Posts

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2736 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX14R '16 Performance Sport

Ja se izvinjavam sto off-ujem temu ali moze li neko da mi objasni, moze i autor teme a moze i neko drugi, zasto je ovo "cist benzin, nikad gas" sinonim za dobro stanje auta tj agregata i kako bi to trebalo da privuce potencijalne kupce...nije slucaj samo u ovom oglasu, srecem to cesto...licno meni nema logike al ajde neka me neko prosvetli...imao sam mnogo auta na gas i nikada nikakvih problema nisam imao, naravno uz redovno odrzavanje uredjaja, i uvek sam se vozio za male pare...i uvek bih pre uzeo benzin-gas nego dizel...Hvala unapred na odgovorima.

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 993 postova
  • Motocikl: -
pre 56 minuta, BokyBoy je napisao:

naravno uz redovno odrzavanje uredjaja,

Mislim da je ovo problem kod mnogih.

Ja sam ugradio plin na Dustera i prešao preko 100k. Nikad nikakvih problema, ali kao i ti, redovno održavanje.

Majstor kod kog radim zamjene ulja i filtera tvrdi da plin razređuje ulje i da to oštećuje motor.

To što ulje izgleda skoro kao novo posle 10k km nema veze, on i dalje tvrdi da ne valja.

• Haha 1

• Integrisan, 8007 postova
  • Motocikl: TDM 900

Mislim da su to neki mitovi. 

Mi smo imali Ladu, koja je nakon ugradnje plina i korišćenja krštenih ulja, bukvalno godinama bila bez ikakvih problema. Auto se preporodio na bolje. Čak šta više gas sagoreva puno čistije od benzina što bi trebalo da rezultira čistijim uljem. Jedino što sagoreva toplije od benzina, pa je dobro da se koriste hladnije svećice da se smanji temperatura malo na ventilima ali kad nisu izgoreli ventili na Ladi ne verujem ni da će na Opelu.

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 1549 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014

Postoji i specijalno ulje za motore sa ugrađenim plinom ili metanom, ja sam u Fiata sipao Selenia ulje specijalizovano za motore sa gasnom instalacijom, to je išlo po fabričkim podacima.
Sad u Dačiju sipam Castrol sa oznakom RN17 (specijalno za Renault motore), isto po fabričkoj knjizi to ulje ide u motor.

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

• 8-bit, 1980 postova
  • Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650

Mislim da je problem ako jedna gasna dizna ne radi kako treba, smeša u tom cilindru bude siromašna, pa zna da spali ventile. Vozio sam na gas razne automobile, sigurno preko milion km i radio sam glavu preko 10 puta (što može biti do gasa, a i ne mora :)).

Ugrubo sam uštedeo 30 do 40.000 evra, pa vi vidite.

• Podržavam 1

• Misbehave Responsibly, 1716 postova
  • Motocikl: FZ6S
1 hour ago, miki said:

...

To što ulje izgleda skoro kao novo posle 10k km nema veze, on i dalje tvrdi da ne valja.

Nevezano za plin, oko toga nemam nikakvih iskustava, nego kada se već lagano palamudi rekoh, da i ja zaklatim malčice  :D

Ako ulje izgleda kao novo posle 10 kkm (pre svega mislim na benzince i dizelce, pošto se izjasnih da za TNG nisam školovana), pre će biti da ulje nije (dovoljno) dobro nego da je vrhunsko. Jedan od zadataka ulja, pored primarne funkcije hlađenja i podmazivanja agregata, je da apsorbuje (veže za sebe) razne nečistoće (nusprodukte sagorevanja, nečistoća u gorivu kao i one mikrone materijala - cilindra, karika, ležajeva, i sl.) koje neumitno nastaju trošenjem elemenata usled eksploatacije.

Velika promena viskoznosti - loše. Promena boje (potamnelo) - skroz OK.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 773 postova

To što neko neće da ugradi plin,a da znam ,,čoveka" su tri razloga.

Strah(da se ne zapali i ode sve u pič..+ne daj Bože da se neko zadesi u kolima i strada)

Ne isplativost(ima ljudi koji godišnje pređu 5000-7000km)

I razlog koji najviše cenim je ljubav prema automobilima.Za treću grupu je svetogrđe ugraditi plin.

Cenim da je @piki taj.

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Mož' da me pljujete kolko god 'oćete al ja sam u BMWa ugradio sekvent gas, presao nesto oko 50k bez ikakvih problema, auto isao kao metak, ne znam na sta vozim dok ne pogledam lampicu dal je zuta ili zelena,  prodao auto drugaru koji je presao jos 100k, uz redovne servise uredjaja u Rašiću koji kostaju oko 2000-3000 din i prodao trecem drugaru koji ga vozi vec dve godine, takodje bez ikakvih problema, eno ga auto sapuce i dan danas, menjano ulje uvek na 10k i uvek je bilo zuto kao zejtin jer od sagorevanja gasa garezi nema, potrosnja ulja od zamene do zamene uvek bila ista, oko 700ml na 10k...do skoro bilo 100km/1000din, sad je malo poskupelo al je opet smesno...ozbiljno se razmisljam na Minija da ubacim gas....ekoloski cisto, jeftino a opet vozis benzinca.

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

• Drug član, 773 postova

@BokyBoyMa ko te pljuje...koji ti je.Ja sam razmišljao da ugradim u punta ali spadam u onu grupu koja gazi malu kilometražu a cena ugradnje sa atestom je 700€,tako da....
Ma rade i bembure na plin...Par autobusa 581 su ili na plin ili na metan,(idu kaj metak)ma i kamiona na plin.

Sad je to usavršeno da ne možeš da provališ na kom je gorivu....

Čak neki automobili sa fabričkim plinom imaju veću snagu od istih tih automobila sa istim motorima koji idu na benzin(nove dacie sa tri klipa)..Ne se razumem,ali sve je moguće.

Nego većina nas vozi to što vozi,i to što vozimo 'oće da jebe...pa još da jebe i plin.Nema smisla:neznam:

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Enduraš, 6545 postova
  • Motocikl: 450MT

Pa sta da stavlja na krs star 20 godina, miselinke ? To što je bmw ne menja činjenicu da je star i da je krs.

• Sviđa mi se 1

• Hronični Motociklopata, 7636 postova
  • Motocikl: Frezer 600 Plavi Grom
Pre 1 sat, Alekre je napisao:

Meni gore od plina kad videh pre neki dan BMW E91 sa LingLong gumama.

Zato ja na 23 godine matorom Puntu furam Matador-ke, brate ima se moze se :D 

• Svrati ponekad, 434 postova
  • Motocikl: Cagiva Canyon Jamana 600 TT

Shvatam da se "nikad plin" navodi kao argument da auto nije prešao zilion kilometara...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Pana, 667 postova
  • Motocikl: Yamaha XV535
Pre 15 sati, BokyBoy je napisao:

Mož' da me pljujete kolko god 'oćete al ja sam u BMWa ugradio sekvent gas, presao nesto oko 50k bez ikakvih problema, auto isao kao metak, ne znam na sta vozim dok ne pogledam lampicu dal je zuta ili zelena,  prodao auto drugaru koji je presao jos 100k, uz redovne servise uredjaja u Rašiću koji kostaju oko 2000-3000 din i prodao trecem drugaru koji ga vozi vec dve godine, takodje bez ikakvih problema, eno ga auto sapuce i dan danas, menjano ulje uvek na 10k i uvek je bilo zuto kao zejtin jer od sagorevanja gasa garezi nema, potrosnja ulja od zamene do zamene uvek bila ista, oko 700ml na 10k...do skoro bilo 100km/1000din, sad je malo poskupelo al je opet smesno...ozbiljno se razmisljam na Minija da ubacim gas....ekoloski cisto, jeftino a opet vozis benzinca.

Јел  неко чита ово ?   Па зато Шабачка ауто индустрија посрће !  

Него ... шалу на страну ,  ( ауто је ,  колико сам разумео , срећно продат па можемо да пискарамо онако... )  

Плин сам уградио почетком миленијума у Астру  1,4   Синглпоинт убризгавање - поједностављено  за уградњу Ловата у овлашћеном сервису. Танк у точку ,  за резервни узео ћопавац .  Урађен атест ...   Пар година сам чекао да СУП и технички преглед науче како се то убацује у саобраћајну. 

Опел  је боље , лепше ишао на гас.  Вукао  као магаре , без проблема узбрдо , под теретом...  Уље увек чисто . 

Паљење аута на бензин , пребацивање на   2.000 обртаја је ишло глатко.  Без икаквих проблема вожен , продат  после 7-8 год   када  је неки столар  баш навалио да му га продам. Требао му караван .   

Када сте ви почели са плином ?   Питам  јер сам  ја у  почетку  претакао , калкулисао са рутама  јер није било пуно места где си могао да сипаш плин.  

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1263 postova
  • Motocikl: Uly

Prvi put sipao TNG u svoj auto kad je cena bila 17,5 dinara...

Sećam se kao juče, upravo zamenio Audi 100 2.5tdi limuzinu za Audi 100 2.3 benzin/tng karavan quattro i pravac pumpa. Sipam i smejem se na sav glas  :lol3:

Brzo je to posle krenulo da raste (cena) ali sam se preko decenije vozao na tng. Poslednjih 10ak godina na prvom mestu ne pravim kilometražu, ali i ne vozim vozila u koja bi pristao da stavim tng sistem.

A napokon sam prešao na hibrida i posmatram ga isto kao 'plinaša' što se uštede tiče...

Ja se secam 80 i neke i caleta koji rucnom pumpom, iz narandzaste kucne boce, okrenute naopako, prepumpava gas u rezervoar na Stojadinu...🤣

Prekidac okrugli ispod volana, cetiri podeoka, vozis na benzin, prebacis za cetvrtinu kruga, za par sekundi auto krene da trza, prebacis jos cetvrtinu i na gasu si...isto tako i kad prebacujes na benzin ponovi...šou🤣

Auto se nije gasio svaki dan po ceo dan, secam se da je auspuh bio beo kao mleko iznutra😁

• Sviđa mi se 2

• Ako nista ne ocekujes,nista te ne moze ni razocarati., 358 postova

Vectra A 8-9 godina kod mene vozena samo na plinu (za te godine nije videla benzin) pre neki dan prodata kako ce sadasnji vlasnik da je vozi ne znam.

• Drug član, 1019 postova

Vozio Clio 1.6 16v, išao isto i na benzin i  na plin. Ja sam ga ugradio, sećam se da je bio Lovato i da je povrat investicije bio nešto da li 6 meseci, godinu dana, pri kilometraži koju sam tada pravio. A nije bila neka. Uglavnom, to je bio jedini auto koji sam vozio na plin, jer bez obzira na cenu i performanse, miris plina koji može da se oseti u kabini tih vozila me je zauvek odvratio od toga. Samo benzin, godinama, sada već decenijama. Mada, možda danas to više i nije slučaj, ne znam.

• Drug član, 1768 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Ja sam Keca 2000-to godište na plin vozio oko 7 godina, od 2006 do 2013-te. Nikada nikakvih problema nisam imao sa njim. Išao na godišnje odmore redovno... Sve servise sam radio sam. Koristio sam namensko ulje Selenia Gas  i menjao ga na 5000 km, zajedno sa filterom ulja i filterom vazduha. Svećice Bosna menjao na svaku drugu zamenu ulja, na 10000 km. Filter za plin sam promenio dva puta za to vreme, sve uglavnom preventivno. Jednom mi je stao, na povretku sa posla, u Ustaničkoj ulici. Pregorela razvodna ruka. Imao sam drugu u gepeku pa sam za par minuta nastavio dalje... U gepeku se tada nosilo, kod tih starijih automobila, razvodna kapa i ruka, komutator, regler i stare a ispravne svećice i mogao si na kraj sveta.

Leti sam vozio (i palio) isključivo na plin, zimi kombinovano. Na benzin sam ga prebacivao na par stotina metara od kuće. Ima jedna dugačka nizbrdica i tu sam, dok auto motorno koči, prebacivao na benzin i dok stignem do parkinga on samo prede. Pri startovanju na benzin, prebacivanje na plin sam vršio na samom parkingu i kretao dalje. 

U to vreme cena je još uvek bila povoljna a atest se vršio na 10 godina!

Kupio sam ga sa atestiranim Lovato uređajem i za sve vreme koje je proveo kod mene nisam morao da idem na produženje atesta.

Bio mi je lep auto u to vreme, sedišta udobna, nikada cigareta zapaljena u njemu, svašta nešto budžio...   :)

Photo-01.jpg

Photo-02.1.jpg

Photo-06.1.jpg

Photo-06.jpg

Photo-07.jpg

Photo-08.jpg

Photo-09.2.jpg

p.s. Na poslednjoj slici se vidi kako sam nabudžio da se šoferka pere toplom vodom...  ;)

Priključak za punjenje plinom je bio pored čepa za sipanje benzina, sve zajedno ispod poklopca, tako da nije bilo zavlačenja ispod branika isl.

Promenio član bajker71
  • Sviđa mi se 14

• Drug član, 993 postova
  • Motocikl: -
Pre sat vremena, Jupiter je napisao:

miris plina koji može da se oseti u kabini tih vozila me je zauvek odvratio od toga

Nešto tu ne valja.

• Podržavam 5

pre 58 minuta, miki je napisao:

Nešto tu ne valja.

Tako je, ja sam osetio miris plina samo prilikom sipanja i to ponekad, u kolima nikada...:neznam:

• Integrisan, 9589 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Takodjer nikad nisam osetio plin u kabini tj da dolazi ispod haube pa uvuče ventilacija unutra.

Prvi dodir sa plinom sam imao kad je koštao 30din/L 

Slatko sam se navozao sa A3 1.8 nakon što sam sa obicnog presao na sekvent BRC.....samo rna rna gas gas :)

Ulje u motoru je daleko cistije kad se servis radi jer plin ne pravi garez pri sagorevanju kao benzin.

Ugradio 15-ak sekventa na novim automobilima pre isporuke, davno bilo tako da.....po meni skroz Ok imati ga kao opciju.

PS.

DSC-1018.jpg

DSC-1019.jpg

• Sviđa mi se 6
  • Podržavam 1

• moto merkat °°, 5000 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD

@bajker71 me podseti slikom, za 100% izgorelih auta na plinu zasluzan je benzin. Plin kada pocne da curi je u toliko malom odnosu da ga je skoro nemoguce zapaliti, uglavnom se rasuse benzinska creva i kao na slici ako su oko razvodnika zurka zagarantovana, danas ovo ne bi proslo atest. 

IMG_20250904_012804.jpg.40f57c8425496288d7455706111ba48a.jpg

• Sviđa mi se 3

• Drug član, 1549 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014

Samo da javim da moja Dacia motor 1.0 sa fabričkim plinom, po fabričkoj specifikaciji ima više konja na plin nego na benzin.
Mislio sam da je greška u knjizi ali nije!

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja