Mario Marko 492 Napisano Jun 27 Zainteresovan, 706 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Husqvarne FE 350 Prijavi odgovor kao problematičan Nakon mnogo godina na dva točka u uličnoj vožnji, pa skoro 10 godina vožnje R motora isključivo na stazama, javilo se interesovanje da se prebacim na off road. Pitanje svih pitanja je za početak koji motor uzeti, i tu mi treba savet iskusnijih koji su ovo već prošli. Imam puno iskustva na dva točka, ali ništa iskustva u off road vožnji, pa je potrebno da i motor bude pogodan za učenje, ali ne i nešto što što će brzo biti prevaziđeno. Ono što je važno je da me trenutno ne interesuje Hard Enduro. Znači akcenat bi bio na boravku u prirodi, istraživanju, ili ti trail i cross country vožnjama, što bi rekli stranci. Kako se bude sticalo znanje i iskustvo, možda teški tereni postanu primamljiviji, ali u ovom trenutku ne. Na osnovu informacija koje sam prikupio, rekao bih da je 4T 250 koji može da se registruje, najbolja varijanta za moje želje i okolnosti. Honda CRF 300L + upgrade ogobljenja mi deluje kao dobar izbor za početak, ali neki tvrde da je to igračka koja nije za pravi off road. Otvoren sam za sve predloge i savete. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lemy 1213 Napisano Jun 27 Drug član, 1171 postova Lokacija: Novi Sad-Sabac Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure Prijavi odgovor kao problematičan U principu sve si sam zaključio. Treba ti pitom motor za prirodu. To je 250-300cm 4t koji se registruje. U našim okolnostima to je CRF 250 ili 300 (bolje 300). To za ogibljenje nemoj da te brine, može i fabričko za početak, nećeš da primetiš razliku. Pored Honde ako hoćeš jeftinu ulaznicu imaš i Voge 300 rally, odličan za početnike, malo bolje vešanje nego na Hondi, i dosta jeftinije, verovatno best bay dok ne naučiš nešto za par godina vožnje. Šta ne treba da uzmeš: KTM 690/701, prejako za početnika, uvek ćeš imati strah od njega, nema opuštanja, i i skupo Enduro i harde enduro motore, 300-400 ccm izvrće na leđa ako ne paziš, a vrlo neudobni. Dual sport motore, (yamaha t7, ktm 790/890... ) teški su za početak, treba dobar majstor za njih. Suština dobre enduro vožnje nije motor nego veština, a to se uči. Kupi nešto pitomo, jeftino, nađi neku enduro ekipu i polako uči. Za početak imaš na youtube dosta korisnih stvari, a ako možeš da priuštiš i enduro škole. Ovo ti je nekako prirodan put, većina enduro vozača je došla sa asflata, i nisam čuo da je neko odustao 4 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6679 Napisano Jun 27 Enduraš, 6515 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, Mario Marko said: Honda CRF 300L + upgrade ogobljenja mi deluje kao dobar izbor za početak, ali neki tvrde da je to igračka koja nije za pravi off road. Crf je odlican motor za ucenje i dalekko od toga da je igracka, u rukama dobrog vozaca moze mnogo toga, a opet prasta pocetnicke greske. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
andrej. 1963 Napisano Jun 27 BJB Maxi Scooter Club, 782 postova Lokacija: Žabalj Motocikl: Voge 300 Rally Prijavi odgovor kao problematičan Uzimas kao jedini motor za sve ili samo za off? Ja sam imao slične ideje, doduše gledao sam samo CRF Rally, ne L, i Voge 300 Rally jer mi se estetski svidjaju, a propoputujem i asfaltom kad stignem. Na kraju uzeo Voge, dobio sam tačno ono što sam hteo. Sasvim se lepo zabavljam i na asfaltu, van njega se lepo ponaša (imam 0 iskustva), čitam, gledam, učim, vežbam, opremam se, planiram i neku školu enduro vožnje. Ako se negde zajebem, (relativno) lako se okrene, podigne.. realno idealna klasa/snaga/težina za učenje. Verujem da bi sve isto bilo i sa Hondom, mislim da za početnike stvarno treba dosta vremena i prakse da se ovi motori realno prevazidju, dugo ću limit biti ja a ne motor. Ako već hoćeš stepenik iznad, 390 Enduro R izgleda kao super paket, taman za klasu ozbiljniji. Što se tiče off road vožnje generalno, skroz nova perspektiva vožnje motora (isto me ne zanima hard enduro, otprilike ono čuveno s jutjuba "adventure riding"), baš uživam u svakoj vožnji i otvara dosta mogućnosti u bližoj okolini za istraživanje kad se nema vremena za dalje. Samo cepaj, još se niko nije pokajao 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mario Marko 492 Napisano Jun 27 Zainteresovan, 706 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Husqvarne FE 350 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na odgovorima. Uzimam motor samo za Off. Imam vikendicu u prirodi, ali je za većinu vožnji koje su odatle moguće, potrebno spustiti se u selo, preći neku relaciju asfaltom, pa ne bih da me organi reda cimaju. Zato gledam motor koji može da se registruje. A i ne želim da sam uvek primoran da vučem prikolicu ili idem kombijem. Kineze ne bih uzimao ne zato što mislim da su loši, već najviše zbog dostupnosti delova, dodatne opreme, after market zajebancija, servisa i dalje prodaje. Japance vozim godinama i do sada je svaki otišao dalje a da nije štucnuo. 300L mi je izbor pre 300 Rally samo zbog količine delova koji mogu da se polome pri padu, jer ne želim isključivo light vozikanje po utabanim zemljnim putevima, pa će padova svakako biti. Evo snimak kako voze ljudi po Tajlandu, svi na crf300L. https://youtu.be/2dj-6uWdkT8?si=X4Crxb9g-s0wAXna Otvoren sam i za nešto agresivnije i jače ukoliko bi shvatio da je to pametniji izbor? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6679 Napisano Jun 27 Enduraš, 6515 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Taj serijal koji si postavio najbolje pokazuje za sta je sve taj motor sposoban u rukama dobrog vozača, a dostići približno taj nivo vožnje potrebne su godine i godine vožnje po terenu i pomalo luda glava. Ja oduvek vozim offroad i još nisam dostigao taj nivo, a verujem i da nikad i neću. I moj izbor je bio L, bolja je varijanta pogotovo za ucenje jer je laksi i manje stvari moze da se polomi pri padu. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Džim Džarmuš 3513 Napisano Jun 27 (promenjeno) Drug član, 1656 postova Lokacija: 🌍🌎🌏🇷🇸 Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750,BMW F900 GS⬜🟦🟥 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, Mario Marko je napisao: Evo snimak kako voze ljudi po Tajlandu, svi na crf300L. https://youtu.be/2dj-6uWdkT8?si=X4Crxb9g-s0wAXna Čuveni Adam Rieman,ozbiljno dobro zezanje sa CRF...sposoban malisa . Imas i skupoceni suzuki dr-z4s.. Promenio Jun 27 član Džim Džarmuš Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
maza1 1944 Napisano Jun 27 Drug član, 693 postova Lokacija: Stara Pazova Motocikl: Honda VFR1200XD, Tomos A3 SL, Sherco SEF-300 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sa sličnim povodom izabrao hard Enduro motor. 300ccm, 4t. Ne da bih tako vozio, već da imam motor koji može sve, pa onda ja koliko uspem i smem. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mario Marko 492 Napisano Jun 27 Zainteresovan, 706 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Husqvarne FE 350 Prijavi odgovor kao problematičan DR-Z4S deluje odlično ali je preskup. @maza1 I kakvi su utisci o motoru, vožnji?... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gajo Sevojno 2065 Napisano Jun 28 (promenjeno) Drug član, 1459 postova Lokacija: Staze i planine Motocikl: Suzuki gsxs1000, aprilia tuareg 660 rally, Beta 350rr Prijavi odgovor kao problematičan Pre par godina sam isto sa asfalta i staze počeo da vozim i ofroad... potpuno nova dimenzija. Ja sam uzeo betu 350rr. I ne kajem se ni malo, lagana, jaka i penje se gde poželim, naravno prve sezone je bilo učenja, padanja ali posle to nekako krene. Sad sve manje padam a vozim na sve ekstremnijim terenima. Posto dolazis sa 10 godina staze iza sebe, znam da nisi tip koji će se zadovoljiti sa nekim slabasnim i teškim endurom.. a videćeš i sam, svaki dodatni kg je dodatna muka i kvaranje zabave, a da ne pričam kad ga izvrneš negde na nekoj kosini od 45 stepeni pa treba da ga dignes ili uletis u blato od metra dubine.. Jednom sam umalo prespavao u jednom kanjonu jer sam se zaglavio, nisam mogao da isteram nazad kuda sam sišao, srecom tada smo bili dvojica pa smo zajedno nekako izvukli jedan po jedan motor...eto.. razmisli. Ja sam uzeo betu homologovanu, ima svetla, zmigavce i registraciju..koje sam sve poskidao naravno.. ostavio samo za tenicki kad zatreba..Elem beta je negde oko 100kg težine.. Zamisli jos 50kg... po meni je u enduru sve do težine. Naravno ima majstora koji teraju 200 i 250kg i svašta rade sa njima ali to su ljudi koji voze od malena.. Promenio Jun 28 član Gajo Sevojno 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
maza1 1944 Napisano Jun 28 Drug član, 693 postova Lokacija: Stara Pazova Motocikl: Honda VFR1200XD, Tomos A3 SL, Sherco SEF-300 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 7 sati, Mario Marko je napisao: DR-Z4S deluje odlično ali je preskup. @maza1 I kakvi su utisci o motoru, vožnji?... Moje viđenje stvari: ne misli mnogo o motoru, več uživaj u vožnji. Najjači utisak je savladavanje straha od nezgodnog terena i pada. Drugi utisak je fizički zamor koji mi mnogo više liči na trening, i to mi savršeno odgovara. Da kombinujem uživanje u prirodi, vožnji motora, i fizičkoj aktivnosti. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mario Marko 492 Napisano Jun 28 Zainteresovan, 706 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Husqvarne FE 350 Prijavi odgovor kao problematičan A kako izgleda održavanje u praksi? Tj. Menjanje ulja i filtera na svakih 10-15h, što na papiru deluje kao opasno cimanje? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gajo Sevojno 2065 Napisano Jun 28 Drug član, 1459 postova Lokacija: Staze i planine Motocikl: Suzuki gsxs1000, aprilia tuareg 660 rally, Beta 350rr Prijavi odgovor kao problematičan Na beti je na 20h... Ali to su intervali koji se preporučuju kod ekstremne vožnje, trke i slično. A 20h endura je pa.. baš dosta.. recimo otprilike pet dana vožnje i to po ceo dan, jer praviš pauze itd.. Uglavnom ja sam za 3 sezone tek malo presao preko 100h a to je mnooogo vožnje. A sama zamena ulja i filtera je bukvalno 10 minuta. Za ovih 100h sam menjao ulje 5 puta zajedno sa filterom, jednom zamenio svecicu preventivno i vazdusni filter povremeno operem i nauljim. Odrzavanje nikakav bauk. Jedino je meni smor pranje posle blata, tako da sam počeo da izbegavam po blatu da vozim. Radije biram suvo vreme. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
maza1 1944 Napisano Jun 28 Drug član, 693 postova Lokacija: Stara Pazova Motocikl: Honda VFR1200XD, Tomos A3 SL, Sherco SEF-300 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 10 sati, Mario Marko je napisao: A kako izgleda održavanje u praksi? Tj. Menjanje ulja i filtera na svakih 10-15h, što na papiru deluje kao opasno cimanje? Jeste čudno za razliku od menjaže na 8-10-12.000 km Sherco propisao 20h takmičarski uslovi, realno 40h za običnog amaatera. Litar ulja i filter traže 15-ak minuta za zamenu, i to je to. Ako mora tako, onda mora, šta da mu radiš. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...