Jump to content

Moto Zajednica

Instant Turska

Recommended Posts

• Drug član, 944 postova
  • Motocikl: Suzuki VStrom 650XT M0

Pojavilo mi se nesto malo viska novca i nesto malo vise slobodnog vremena pa razmisljam u pravcu Turske.

Vec dugo mi je ta zemlja na spisku zelja ali eto nikako da se poklope kockice do sada.

Znam da je Turska velika zemlja koja moze dosta toga da ponudi gostima ali ja ovaj put imam dovoljno novca da se pokrijem samo za nekih 10ak dana pa moram praviti kompromise.

Mislio sam da to bude 3 dana Istanbul, 3 dana Bodrum, 2 dana Kusadasi i po jedan dan za tranzit negde u Bugarskoj.

Nije mi problem vozanje po autoputevima i temperature oko 35 stepeni.

Ako zavrsim neke privatne obaveze na vreme mogao bi krenuti na put vec u ponedeljak.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1974 postova
  • Motocikl: Kawasaki GTR 1400
Pre 2 sati, zlatkojov je napisao:

Ne bre, na kolegu Baneta sam mislio.

Pisao je da ima visak slobodnog vremena 

aaaaaa, ja rekoh isppratio si kako nas zilence poprckuje za posao i visak slobodnog vremena...

aj da ne kvarimo coveku temu , prastaj za off

• Drug član, 944 postova

Znam da je grad ogroman i da su velike gužve pa me interesuje jel se isplati ulaziti u grad zbog 3 dana?

Našao sam neki zanimljiv smeštaj (hotel Opatija) blizu centra i glavnih atrakcija sa zatvorenim dvorišten za parkiranje po ceni od 55 e za dan što mi je ok.

• Svrati ponekad, 198 postova
  • Motocikl: FJR1300A

Da, možeš videti dovoljno da se isplati. Ali ostavi motor, pa peške. Plus malo trajekti i većinu, kako kažeš, glavnih atrakcija ćeš moći obići. Čak i bez toga, jer je većina na evropskoj strani. Pošto spominješ ponedeljak, verovatno nećeš stići da odgledaš, ali evo linka, možda još nekog interesuje. Ovo je bilo tako 3-4 dana, a ima i dalje do Izmira, pa možda dobiješ još neku ideju za usput 🙂 Srećan put!

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

• Drug član, 944 postova

Očekujem veliku gužvu na bugarsko-turskoj granici.

Da li tolerišu obilaženje kolona sa motorom.

To svuda radim i do sada nije bilo većih problema.

• Drug član, 1261 postova

Dobra ti je lokacija hotela. Grad jeste ogroman, ali te neke najvaznije znamenitosti su zapravo na istoj opstini kao i hotel. Posto vremena nemas, azijsku stranu grada preskoci bar sto se tice obilazaka.

Motor parkiras, peske, tramvaj, trajekt.

Plavu dzamiju mozes da preskocis.

Aja Sofija, Cisterna bazilika su jedno preko puta drugog, 1km pre toga ti je veliki bazar. Nekih 500-700m posle Aja Sofije ti je Topkapi tvrdjava. 1km dalje ti je Galata most, iznad je Galata kula. Jedno 2-3km odatle, tj par stanica tramvajem ti je Dolmabahce palata za koju treba da izdvojis nekih sat-sat i po, a ispred imas prelep plato sa kaficem da popijes kafu/caj i da uzivas u Bosforu. I ovo sve gore navedeno lagano spakujes u jedan ceo dan sa pauzama za klopu. Baklave gde god da jedes odlicne su, obicne, pistaci. Na Topkapi tvrdjavi na samom kraju imas kafic sa terasom koja visi iznad Bosfora isto jako lepo.

Grad jeste ogroman, voze kao nenormalni, sam ulazak u grad od 14 miliona ljudi traje oko sat-sat i po.

Lokacija hotela je odlicna za razgledanje. Fatih opstina je odlicno mesto za turiste. Baklave, jagode, doner, cedjeni nar, sve je bruka i sve jedes na ulici.

Ovo ti je lokacija mog omiljenog donera, tj ulicne hrane.

MAPS.APP.GOO.GL

ako treba jos sta, vici

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Što se tiče cena, posle 2021. je inflacija u velikom skoku, pa ništa više nije kao nekad, a to se odnosi i na cene ulaznica... Pa ih ima od 10ak, pa 15, 25, 30, 50e... Zvanični sajt je nešto izmenjen, ali ovde recimo može pogledati cene: 

MUZE.GOV.TR

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 300'den fazla müze ve örenyerinde geçerli müze ve örenyeri bileti resmi sayfasıdır.

Šta mi još pada na pamet, zelena karta, reflektujući prsluk, međunarodna vozačka se preporučuje (imam uvek, nikad mi niko nije tražio), pasoš mora da važi još 5 meseci od ulaska u Tursku...

HGS je posebna priča, šta god da napišem, neko će imati drugačije iskustvo 😀 Gledaj da ideš na "NAKIT" na naplatnim rampama, pa platiš i gotovo. Pošto ne ostaješ dugo, rokovi za sva dugovanja su 15 dana, pa ako ništa drugo, naplatiće ti na izlasku.

Evo i jedna moja lokacija za hranu, sve na izvol'te, cene istaknute, prstom pokažeš/uzmeš... 🙂

A nalazi se na ruti svakako gdegod da kreneš:

MAPS.APP.GOO.GL

★★★★☆ · Restaurant

A evo i jedna jednostavna i pregledna mapa za orijentaciju:

Istanbul-Tourist-Attractions-Map.jpg

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Jok more 😁 daleko bilo da nema i na azijskoj strani, ali vecina ovih nama znanih i opste poznatih su na evropskoj strani. Inflacija jeste uzas, ja nisam bio vec godinu i po i pretpostavljam da cene divljaju i dalje. Mapa koju je Robi postavio je odlicna informativnog karaktera. Ja Konstatinopolj zaista volim 🤣 tako da mozda nisam bas merodavan.

• Drug član, 944 postova

Što se tiče HGSa mislio sam da stanem odma posle granice u poštu kažem da mi je krajnja tačka Bodrum i oni će mi reći koliko kredita da uplatim.

Vidim da su neki ljudi tako radili pošto nema na svim naplatnim rampama opcija plaćanja u cashu.

Kakva je priča sa ovim rokom od 15 dana za naplatu putarine i plaćanje na izlasku?

Promenio član baneBP

Snimaju te na rampama, hvataju te radarom... 😂 Posle na izlasku platiš sve. Problem je samo da staneš na rampu ako nemaš HGS. Ako ima da se prođe bez rampe, prođeš, staviće ti na "recku". Jedni su se tako vozili svuda, na kraju tako sve platili. Ja volim da sve bude po PS, pa sam vijao odmah HGS.. A radar(e) sam platio na izlasku 😀 Problem je što to funkcioniše samo u teoriji, tj. može da bude, a i ne mora (da ima kartica/nalepnica). Zadnji put sam bio autom, pa nisam mogao sa karticom koja mi je na motor vezana, i u tim kućicama, nijedna nije imala nalepnicu, može samo dopuna... Pa sam onda tražio u Jedrene... A tamo ništa sem turskog jezika ne divane. Isto i to da ti izračunaju, to ima samo kad Alvirović ide u patrolu, posle sklone i kontejner za snimanje (emisije), i niko ništa ne računa... Da ne kažem da aplikacija za dopunu, i još važnije proveru stanja ne funkcioniše već duže vreme za strance, jer mora da se registruje, što je strancima nemoguće. I tako...

A, da, dobiješ i popust za plaćanje na vreme 😆

image.png.c8a21da57d65992fb1a94854cafdaa98.png

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 964 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650 '10; Kawasaki KZ 440 LTD '82 & '83

Kolika je kazna za radar? I gde ima da se kupi taj HGS na ulazu iz Bugarske u Tursku? Kako se snalazite za internet tamo? Esim ili neka njihova kartica? I kakve su cene sada, ja ih ne znam ni pre inflacije? Moze li da nas okrpi jedna zelena novcanica po coveku dnevno?

@Gile

1. Bilo vrlo povoljno, sad ko će ga znati... Mislim da sam platio dva radara oko 40e (da, evo :https://youtu.be/HZVYGqhPCNk?si=Y_qWZtdGvF0hPPFk&t=127) i još popust

2. Gornji video od 13:10 narednih minut, u slici i tekstu

3. Da 😀 Može oba

4. E, to tek ko će znati danas.. I cene na zvaničnim sajtovima za putarine ne stižu da promene koliko često se menjaju cene... A tek ono ko šta voli, i šta želi... 🙂 Nas dvoje 2022. 14 dana na moru (Sarimsakli) 1000e sve ukupno (ceo put).

@baneBP

Evo i zvanično o 15 dana:

WWW.KGM.GOV.TR

Karayolları Genel Müdürülüğü resmi web sitesidir.

• Sviđa mi se 2

• prisutan, 1204 postova
  • Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702

Istambul me stvarno oduševio, bio dva dana, i samo sam uspio obići ove glavne atrakcije koje je Robi spomenuo. Razmišljam ozbiljno da odem ponovo. Natravno naći smještaj gdje je sve na blizu i da se može riještio obilazak ili hodom,ili tramvajem,ili taksijem.. Mi uglavnom tabanali!! Mislim da za malo bolji obilazak treba barem sedam dana,možda čak i više!! 

• Drug član, 964 postova

Hvala, Robi. Samo da ne moramo da hvatamo Ponocni ekspres, sve drugo je podnosljivo.

Promenio član Gile
  • Haha 1

• Drug član, 940 postova
  • Motocikl: -
Pre 1 sat, mali_zmaj je napisao:

Mislim da za malo bolji obilazak treba barem sedam dana,možda čak i više!! 

Žena ima želju da vidi Istanbul, razmišljam tako nekih 7 dana da bi trebalo da nam bude dosta.

10 minutes ago, miki said:

Žena ima želju da vidi Istanbul, razmišljam tako nekih 7 dana da bi trebalo da nam bude dosta.

Sve zavisi sta zelis da vidis, koliko da obidjes i kojim tempom. Ja uvek idem na 5 dana i meni je to sasvim dovoljno, ali ja tabanam po 15-20km kada obilazim neki grad.

• Drug član, 964 postova
pre 23 minuta, Zille-nbg je napisao:

Sve zavisi sta zelis da vidis, koliko da obidjes i kojim tempom. Ja uvek idem na 5 dana i meni je to sasvim dovoljno, ali ja tabanam po 15-20km kada obilazim neki grad.

Ti si jaci od Google Street View!!!

• Haha 1

• Drug član, 1648 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650

Ja sam zadnji put bio 2022 i nije radio booking. Morao da skinem one aplikacije za VPN. Muku videh, to nisam znao i hteo sam da iz aplikacije booking vidim br tel vlasnika apratmana i mućak. Tek preko VPN-a sam mogao. Na tezi nacin sam saznao...

• Drug član, 1648 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650
Pre 3 sati, Zille-nbg je napisao:

Mapa koju je Robi postavio je odlicna informativnog karaktera

Dobra za info, ali nije precizna. Malo lose postavljene znamenitosti u odnosu na realno stanje.

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja