Jump to content

Moto Zajednica

Zagrevanje motora pre kretanja

Recommended Posts

• U prolazu, 19 postova
  • Motocikl: Yamaha MT07 2014.

Ja startujem motor i pošto je garaža u podrumu odmah izvezem napolje, dok se spuštaju vrata garaže, stavim rukavice, namestim vizir, ako treba spustim vizir za sunce, pogledam poziciju retrovizora i krećem odmah lagano. Imam malo duzi i laganiji izlazak iz dvorišta, pa posle toga ubrzo stiže semafor i tu je već fino zagrejan. Tako i sa automobilom. Odmah krećem ali ne stiskam gas do daske, samo lagano, ne čekam da nabije radnu temperaturu u mestu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 166 postova
  • Motocikl: Nemam
Pre 2 sati, Motorcyclist je napisao:

Imate lepo u manualu na koliko stepeni, koliko sauha dati i koliko treba da radi. Tako je bar kod Honde. 

E sada, vi kupite motor od 25+ godina, sa karburatorima u ko zna kakvom stanju, motor pregazio 80.000+ k, i onda neko ocekuje da ce to bas tako da radi kao iz manuala...

Sauh se koristi i na izakanoj mašini 

• Podržavam 1

Pre 3 sati, Bobni je napisao:

Naravno posto I'ma automatski sauh.

Rekao si da je sauh štetan i da ti radiš tako (predpostavljam da si želeo reći da ti ne koristiš sauh jer je štetan).

Zanima me kako onda uspeš da radiš tako jer kod automatskog sauha nema biranja. Koristiš ga. 

Ne hteo ti to ili da. 

Ja bi na tvom mestu tužio Yamahu. 

• Haha 1

• Svrati ponekad, 274 postova
  • Motocikl: Yamaha xsr 125

Druze ja sam ti napisao kako ja radim,dal se slazes sa time ili ne to je tvoje,to sto pokusavas da provociras to je opet tvoje.sto se mene tice tema je zavrsena.

• Sviđa mi se 1

pre 3 minuta, Bobni je napisao:

Druze ja sam ti napisao kako ja radim,dal se slazes sa time ili ne to je tvoje,to sto pokusavas da provociras to je opet tvoje.sto se mene tice tema je zavrsena.

Ma samo me zanimalo kako to radiš. Mislio sam da je nemoguće na automatskom sauhu tako nešto. Sorry. 

• Svrati ponekad, 278 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM900

Pravi recept ne postoji. Razlicite masine, rade na razlicitom redu i imaju razlicite maksimalne obrtaje...

Upalis, i vec si na 1000 obrtaja u minuti, tj 17 obrtaja u sekundi. E sad, ko ce koliko da ceka...

Generalno, ja kresnem pa zapalim cigaru.... Cek, nije to ta tema, presaltovao sam se.

Generalno, ja upalim, pa stavim rukavice, dotegnem se pa krecem. Lagano, ne podizem obrtaje, ako se zagreva bolje je malo po malo uz kretanje nego da cekam u mestu. Dal stoji na 1000 ili se krece na 1500, mala je razlika, ipak sam ja kupio njega a ne on mene.

• Haha 1

• Drug član, 474 postova
  • Motocikl: CBR 900RR
Pre 5 sati, Motorcyclist je napisao:

Imate lepo u manualu na koliko stepeni, koliko sauha dati i koliko treba da radi. Tako je bar kod Honde. 

E sada, vi kupite motor od 25+ godina, sa karburatorima u ko zna kakvom stanju, motor pregazio 80.000+ k, i onda neko ocekuje da ce to bas tako da radi kao iz manuala...

A što ne bi, Honda je to :) evo moja još malo pa će ulazi u četvrtu deceniju, ima šestocifrenu kilometražu. Ja za 15 godina nisam pipnuo karburatore, niti se opterećujem njima i sauhom. Kad je hladno povučem sauh, upalim na čvrgu, vratim ga obično posle 5-6 sekundi. Stavim potkapu, kacigu, rukavice i vozim lagano i bez siljenja dok ne krene da diže temperaturu, kako se zagreva onda i ja malo življe, a visoke obrtaje i cepanje naravno kad je na radnoj temperaturi. Vidim da velika većina tako radi, ne vidim povod za neku veliku dilemu. Vozite se ljudi, lepo je vreme, koristite dok nisu krenule veće vrućine :na_glavi:

• Sviđa mi se 4

• Drug član, 1170 postova
  • Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure

Previše priče oko ničega, imate manje više sve to u uputstvu  za korišćenje. 

Motor najbolje radi kada se zagreje na radnu temperaturu, a radom u mestu se najsporije zagreva, tako da je kontraproduktivno. Ovo naravno ne znači upali i pun gas, nego upali, navuci kacigu i rukavice i polako voziti par min dok se ne motor ne zagreje.

Sa sauhom je malo zajebanije, tu se mora malo sačekati dok se obrtaji ne stabilizuju, nije kao sa ubrizgavanjem, ali i to je pola minuta minut najviše. Velika je greška zagrevati dogo motor sa povučenim sauhom. Tada radi sa prebogatom mešavinom goriva i vazduha i spira uljni film sa cilindara. Pod sauhom motor treba da radi samo dok se obrtaju ne stabilizuju, tj da se ne gasi na leru.

Naravno kako god ga vozili , neće mu se ništa posebno desiti, u teoriji će mu se skrati radni vek , ali to će osetiti neki 3-4-5 vlasnik posle vas, tako da ne treba lupati glavu oko toga.

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 2

• Drug član, 474 postova
  • Motocikl: CBR 900RR
pre 3 minuta, sreten75 je napisao:

Sta cemo mi sto imamo I sauh I ubrizgavanje🤪?

Nakon što iščitate ovu temu, preostaje vam samo harakiri ☠️

• Haha 3
  • Podržavam 2

• Zainteresovan, 612 postova
  • Motocikl: Honda VFR800 FI
3 hours ago, sreten75 said:

Sta cemo mi sto imamo I sauh I ubrizgavanje🤪?

Imam ga i ja na vfr, al to nije pravi sauh, to je bukvalno gas, glumis step motor rucno :D

• Drug član, 2481 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Kod mene radi toliko koliko mi treba da stavim kacigu, rukavice, zatvorim garažu, 

Posle idem uskim putem tako da tu gasa nema, s posla kad idem, uska ulica, Smederevac lagano tako da obrni okreni lagano je svaki put kad vise stoji.

Leti se nece ohladiti toliko da mu nesto smeta, npr ono sedi se negde dva sata. 

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 449 postova
  • Motocikl: Kymco Downtown 300i
5 hours ago, lemy said:

Previše priče oko ničega, imate manje više sve to u uputstvu  za korišćenje. 

Motor najbolje radi kada se zagreje na radnu temperaturu, a radom u mestu se najsporije zagreva, tako da je kontraproduktivno. Ovo naravno ne znači upali i pun gas, nego upali, navuci kacigu i rukavice i polako voziti par min dok se ne motor ne zagreje.

Sa sauhom je malo zajebanije, tu se mora malo sačekati dok se obrtaji ne stabilizuju, nije kao sa ubrizgavanjem, ali i to je pola minuta minut najviše. Velika je greška zagrevati dogo motor sa povučenim sauhom. Tada radi sa prebogatom mešavinom goriva i vazduha i spira uljni film sa cilindara. Pod sauhom motor treba da radi samo dok se obrtaju ne stabilizuju, tj da se ne gasi na leru.

Naravno kako god ga vozili , neće mu se ništa posebno desiti, u teoriji će mu se skrati radni vek , ali to će osetiti neki 3-4-5 vlasnik posle vas, tako da ne treba lupati glavu oko toga.

Ovo je trebalo da bude 1. i poslednji odgovor na ovu temu, jer je ovim sve rečeno. Prosto neverovatno kako se identična tema provlači na svim autoforumima, a evo je sada i na motoforumu. 🤣

• Drug član, 1248 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

Fali tema o palamudjenju, pa je svaka slicna tome dobrodosla ko tema djevojka dana 😅

• Haha 1
  • Podržavam 1

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2714 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX14R '16 Performance Sport

Nego,

grejete li svoje motore na ovih +35C,

zna li se sta,

pitam za druga...🤣

• Haha 2
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 261 postova
  • Motocikl: Voge SR3, Aprilia Scarabeo 125, Voge DS625X

Valja bar 10ak minuta u mestu, zbog prostate 😃

• Haha 5

• Svrati ponekad, 413 postova
  • Motocikl: Daelim VS 125 F Mirotvorac

Ja svoj zagrevam par minuta samo na leru ostavm bez turaze i bez naglog davanja gasa tako radim i leti i zimi

• Podržavam 1

• Integrisan, 7932 postova
  • Motocikl: TDM 900

Nikad ga ne startujem bez potrebe. Kad spakujem sve u kofere, pre nego što navučem potkapu, kacigu i rukavice, startujem motor. Čim navučem rukavice krećem odmah. 

Nema smisla da motor tuče u leru jer se tako hladan start produžava a on je najveći habač. Nakon kretanja lagana vožnja ali ne gledam kazaljku za temp. već se čuvam najmanje 15 minuta da ULJE dođe na radnu temperaturu. Onda, kad znam da sam sipao vrhunsko ulje Silkolene PRO4, bukvalno me nije strah da zavrnem gas.

Inače, sipajte ulje sa estrima, oni se lepe za metal i sa njima je motor najviše zaštićen.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Zainteresovan, 503 postova
  • Motocikl: ZZR 1400
Pre 10 sati, BokyBoy je napisao:

Nego,

grejete li svoje motore na ovih +35C,

zna li se sta,

pitam za druga...🤣

Nema potrebe, kad ga ostavim u garazi, naredna dva dana u garazi pakao, ne stize da se ohladi 😂

• U prolazu, 34 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SAS, Yamaha XVS 1300

Ja stavim jaketu, pa rukavice, pa šjem, onda skinem rukavice jer ne mogu zakopčati šljem, pa stavim rukavice, sjednem na motor onda skinem rukavice jer ne mogu izvadit ključ iz pantalona, onda stavim rukavice, upalim motor i krenem. Možda sam zaboravio sauh?

• Haha 5
  • Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja