Jump to content

Moto Zajednica

Poginuo mlad decko u nedelju kod Topole 11.05.2025.

Recommended Posts

• Misbehave Responsibly, 1699 postova
  • Motocikl: FZ6S
3 hours ago, dvlns said:

Ne komentarisem cesto i sada to ne radim da solim ranu bilo kome. Cesto sam slusao kako ljudi dolaze na Navak da bi unapredili svoju voznju na ulici, nemojte to raditi. Staza i ulica su dva univerzuma i nista sto naucite na stazi vam nikako nece koristiti na ulici. Svakog ko vam kaze da bi da ide na stazu kako bi unapredio vestine voznje koje ce primeniti na ulici pokusajte da odgovorite od toga.

Naglasak ovde treba da bude na DVA UNIVERZUMA - jer staza i ulica to jesu i ti različiti univerzumi zahtevaju RAZLIČITO PONAŠANJE.

Da li se vožnja na javnom putu može unaprediti na stazi - DA; i ne samo da može nego je i jedino pravo mesto (pored poligona) za unapređenje veštine u bezbednom okruženju.

Ne shvatanje (ili ignorisanje) dramatične razlike između ta dva univerzuma proizvodi ponašanja koja nažalost prečesto vode u tragediju.

• Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2255 postova
  • Motocikl: Honda NC750x
pre 32 minuta, rskrs je napisao:

Pratim forum ali prvi put pišem, ali šta je ovo više, zadnjih par meseci od kako sam upisao za a2 (imam 20) kroz društvene mreže i medije samo vidjam smrti i nesreće na motorima, nisam "vruća" glava ali bi stvarno voleo da udjem u svet motora i uživam na dva točka ali stičem osećaj da su motocikli mašine za oduzimanje života koliko loših stvari vidjam, dosta i razmišljam u zadnje vreme da li uopšte da se upustim u moto svet iako me jako vuče svakodnevno, ali ne znam ni sam više, svakako porodici iskreno saučešće.

Da je tako ne bi iz kuce izlazio. 

Kod motora jeste veci rizik to stoji al ako mi ne razmisljamo pametno onda se rizik povećava. 

Pamet u glavu i nema dokazivanja nikom, sta nije jasno slobodno pitaj i nije sramota pitati bilo šta. 

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 6

• Drug član, 530 postova
  • Motocikl: V2- americki
Pre 1 sat, rskrs je napisao:

Pratim forum ali prvi put pišem, ali šta je ovo više, zadnjih par meseci od kako sam upisao za a2 (imam 20) kroz društvene mreže i medije samo vidjam smrti i nesreće na motorima, nisam "vruća" glava ali bi stvarno voleo da udjem u svet motora i uživam na dva točka ali stičem osećaj da su motocikli mašine za oduzimanje života koliko loših stvari vidjam, dosta i razmišljam u zadnje vreme da li uopšte da se upustim u moto svet iako me jako vuče svakodnevno, ali ne znam ni sam više, svakako porodici iskreno saučešće.

Motor volis ili ne ,razum tu ne stanuje. Da, svi smo vozili brzo, ludo... Medjutim ima razlika pre 30+ godina i sada. Drugo da li mora svaka voznja da bude minut brza, krivina bolji apex... Cim sam primetio da nisu vise refleksi kao ranije, da se neki strah iracionalan javlja prodadoh R i kupih ovo. Stigne me neizdrz za brzinom  s vremena na vreme, al mu se opirem. I da , moze brzo, moze rizicno al ne uvek i svuda.

Saucesce porodici i prijateljima , siroki mu putevi nebeski

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Drug član, 1329 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2
pre 41 minuta, vex je napisao:

I da , moze brzo, moze rizicno al ne uvek i svuda.

Nekad i ne dva puta. Nažalost. Šta će ko da izvuče, zavisi koliko često igra tu igru.

Neka mu je laka zemlja.

• U prolazu, 65 postova
  • Motocikl: BMW F650GS
Pre 3 sati, rskrs je napisao:

kroz društvene mreže i medije samo vidjam smrti i nesreće na motorima.

To sto se objavi na vestima nije bitno jer su svi mediji danas pay per click, odnosno dobijaju pare na osnovu kliktanja na neku vest. Bitna ti je godisnja statistika da bi doneo neki zakljucak. Za primer godisnje u Srbiji na motoru pogine 65 ljudi, u automobilu 650, a od srcanih bolesti 52 000. Tako da statisticki gledano ~1000 puta je bezbednije voziti motor nego jesti slatko i masno. Naravno mediji ne mogu da objave naslov za svaku od 52 000 osoba, ali za motorase mogu i zato postoji ta globalna histerija kako su motori nebezbedni...

• Cool tip, 3106 postova
  • Motocikl: Xjr 1300 black lady
Pre sat vremena, tloken je napisao:

To sto se objavi na vestima nije bitno jer su svi mediji danas pay per click, odnosno dobijaju pare na osnovu kliktanja na neku vest. Bitna ti je godisnja statistika da bi doneo neki zakljucak. Za primer godisnje u Srbiji na motoru pogine 65 ljudi, u automobilu 650, a od srcanih bolesti 52 000. Tako da statisticki gledano ~1000 puta je bezbednije voziti motor nego jesti slatko i masno. Naravno mediji ne mogu da objave naslov za svaku od 52 000 osoba, ali za motorase mogu i zato postoji ta globalna histerija kako su motori nebezbedni...

Ala si se izlupetao sa brojkama...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Cool tip, 3106 postova

2024.godina. 75 ljudi u automobilima, 65 na motociklima. Broj automobila, broj motocikala... Vodimo debelo.

Promenio član sashac
  • Sviđa mi se 2

• Cool tip, 3106 postova
Pre 4 sati, drs je napisao:

Da li se vožnja na javnom putu može unaprediti na stazi - DA; i ne samo da može nego je i jedino pravo mesto (pored poligona) za unapređenje veštine u bezbednom okruženju.

Velika neistina. Nijedna stavka sa staze nije potrebna za voznju u saobracaju. Svaki pokusaj kopiranja voznje na stazi, na ulici je extremno rizican.

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 2

29 minutes ago, sashac said:

Velika neistina. Nijedna stavka sa staze nije potrebna za voznju u saobracaju. Svaki pokusaj kopiranja voznje na stazi, na ulici je extremno rizican.

Vidim da si u "elementu" :fajt3:. Može, ali neću u  ovoj temi. Promeni rubriku pa da ti objasnim da ti nije brzi jezik uvek u saglasju ni sa istinom ni sa činjenicama.  :P

Admini, vratite u život SIS temu, baš nedostaje.

• Drug član, 1450 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3

Saucesce porodici

Tuzno zaista, kada sam video tekst lako sam povezao o kome se radi, nadjem sliku u phone igrom slucaja moj motor sa MT09 i Triumph 765

Uzivali su u onome sto rade, kamere, sipke, vrhunski obuceni/zasticeni, ocito vešti na 2 točka, kada stanu nadahnuti adrenalinom pricaju o detaljima voznje. Super ekipa

Prevelika cena je placena svakako, moglo je biti i nesto drugacije, vrlo je vazno ponekad dobiti sansu za korekciju kao u ovom slucaju ako je u pitanju bila brzina, steta...

Laka mu zemlja

• Cool tip, 3106 postova
pre 43 minuta, drs je napisao:

Vidim da si u "elementu" :fajt3:. Može, ali neću u  ovoj temi. Promeni rubriku pa da ti objasnim da ti nije brzi jezik uvek u saglasju ni sa istinom ni sa činjenicama.  :P

Admini, vratite u život SIS temu, baš nedostaje.

Na stazi se vozi ofanzivno. U saobracaju defanzivno. Ako mozes da izjednacis te dve stvari... Bukvalno decko koji je stradao primenjivao je non stop stvari sa staze. I zavrsio je svoj put. U saobracaju ti ne treba koleno, ni idealna putanja, ni counter stearing, ni obaranje tela,ni tockarenje koje je  akrobacija i kao takva apsolutno nepotrebna, jer voznja u saobracaju podrazumeva brzine prilagodjene saobracajnim znacima, i uslovima na putu. Pri tim brzinama nista sa staze ne moze ti koristiti.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 10

• Cool tip, 3106 postova

Ispravite me ako gresim, ali ni jedan profesionalni vozac motocikla ne vozi isti u saobracaju. Neki cak nemaju ni kategoriju. A mi se svi tudimo da budemo oni, samo na ulici.

• Podržavam 4

• Ne silazi, 6200 postova
32 minutes ago, sashac said:

Na stazi se vozi ofanzivno. U saobracaju defanzivno. Ako mozes da izjednacis te dve stvari... Bukvalno decko koji je stradao primenjivao je non stop stvari sa staze. I zavrsio je svoj put. U saobracaju ti ne treba koleno, ni idealna putanja, ni counter stearing, ni obaranje tela,ni tockarenje koje je  akrobacija i kao takva apsolutno nepotrebna, jer voznja u saobracaju podrazumeva brzine prilagodjene saobracajnim znacima, i uslovima na putu. Pri tim brzinama nista sa staze ne moze ti koristiti.

Upravo na to sam i mislio kada sam napisao post. Na stazu dodjes da izbacis adrenalin i da progutas ego i shvatis da uvek ima neko brzi. Ako dolazis da bi uvezbao da budes od nekog brzi na ulici to je put u tragediju

• Sviđa mi se 6

• Svrati ponekad, 58 postova
  • Motocikl: V-Strom 1000 XT
pre 53 minuta, Motorcyclist je napisao:

Zasto je nepotrebno? 

Ne razumijem pitanje,!  ja mislim da je nepotrebno da se gine,pada sa motora i tako dalje,a sta ti krivo razumiješ ili ne razumiješ...ja ne-znam...

• Drug član, 434 postova
  • Motocikl: KTM 690 enduro, BMW R1250RT

@Paf, pretpostavljam da je mislio da treba pisati, jer svaka ovako tužna situacija treba da nam svima bude opomena. I upozorenje...

A pošto si Dalmatinac, svaki dan gledaš slične stvari na Jadranki.

I razumem te zašto ti je muka od svega.

Ovo ti je deonica kao u vas, Jadranka, Plominka ili stara Karlovačka cesta.

Svake godine nam strada previše mladih...

Promenio član Tumbe
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Integrisan, 5813 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600
22 minutes ago, Paf said:

Ne razumijem pitanje,!  ja mislim da je nepotrebno da se gine,pada sa motora i tako dalje,a sta ti krivo razumiješ ili ne razumiješ...ja ne-znam...

Mislio sam da si mislio da je nepotrebno pisati o tome...

• Podržavam 1

S'jedne strane mučno mi je pisati u ovakvoj temi, a s'druge kad sam napisao onaj prvi post ne mogu sada samo da zanemim. Nadam se silno da nikoga, pokojniku bliskom, ne povređujem svojim pisanjem.

Ne pričamo mi toliko različito (mislim prvenstveno na Vladu a delimično i na Sašca) ali očigledno drugačije tretiramo pojam vožnje na stazi.

Vlada ne vozi motor po javnim putevima; motocikl mu je podešen za stazu, za njega je staza mesto da izbaci adrenalin i proguta ego i tu je (za njega) i početak i kraj priče. 

Ja bih rekao da staza nije samo mesto za pražnjenje trkačkih ambicija ili isprobavanje svojih mogućnosti. Staza je mesto i za učenje i za probanje stvari koje treba znati a javni put najčešće nije dobro mesto za takva probanja. Staza podrazumeva (relativno) bezbedno okruženje a ne podrazumeva apriori ni dramatično velike brzine ni vožnju na kolenu ni točkarenje.

Javni put i ponašanje na njemu podležu drugom setu pravila i drugačijem stilu vožnje. Što takođe, samo po sebi, ne isključuje potrebu za setom veština koje se - najbolje je - stiču u bezbednom okruženju.

Sačac kaže "decko koji je stradao primenjivao je non stop stvari sa staze .....    .....Pri tim brzinama (prilagođenim javnim putevima) nista sa staze ne moze ti koristiti...". Mislim da ovo nije pravo mesto za polemiku šta je od veština primenljivih na stazi primenljivo ili nije primenljivo na javnom putu - jer se ceneći po do sada napisanom ne slažemo. Slažemo se da su to različiti univerzumi, pa neka za sada ostane na tome.

Svi smo mi grešili u saobraćaju i prolazili nekada potpuno bezbolno a nekada dobro u odnosu kako je moglo da bude. Neki, nažalost, nisu dobili drugu šansu.

Momak je pogrešio i platio ultimativnu cenu. Neka mu je laka zemlja.

• Sviđa mi se 2

• drkadzija, 1236 postova
  • Motocikl: njemac tisuca za na koleno, talijansko prdekalo za grad, debeli nindza
7 hours ago, drs said:

S'jedne strane mučno mi je pisati u ovakvoj temi, a s'druge kad sam napisao onaj prvi post ne mogu sada samo da zanemim. Nadam se silno da nikoga, pokojniku bliskom, ne povređujem svojim pisanjem.

Ne pričamo mi toliko različito (mislim prvenstveno na Vladu a delimično i na Sašca) ali očigledno drugačije tretiramo pojam vožnje na stazi.

Vlada ne vozi motor po javnim putevima; motocikl mu je podešen za stazu, za njega je staza mesto da izbaci adrenalin i proguta ego i tu je (za njega) i početak i kraj priče. 

Ja bih rekao da staza nije samo mesto za pražnjenje trkačkih ambicija ili isprobavanje svojih mogućnosti. Staza je mesto i za učenje i za probanje stvari koje treba znati a javni put najčešće nije dobro mesto za takva probanja. Staza podrazumeva (relativno) bezbedno okruženje a ne podrazumeva apriori ni dramatično velike brzine ni vožnju na kolenu ni točkarenje.

Javni put i ponašanje na njemu podležu drugom setu pravila i drugačijem stilu vožnje. Što takođe, samo po sebi, ne isključuje potrebu za setom veština koje se - najbolje je - stiču u bezbednom okruženju.

Sačac kaže "decko koji je stradao primenjivao je non stop stvari sa staze .....    .....Pri tim brzinama (prilagođenim javnim putevima) nista sa staze ne moze ti koristiti...". Mislim da ovo nije pravo mesto za polemiku šta je od veština primenljivih na stazi primenljivo ili nije primenljivo na javnom putu - jer se ceneći po do sada napisanom ne slažemo. Slažemo se da su to različiti univerzumi, pa neka za sada ostane na tome.

Svi smo mi grešili u saobraćaju i prolazili nekada potpuno bezbolno a nekada dobro u odnosu kako je moglo da bude. Neki, nažalost, nisu dobili drugu šansu.

Momak je pogrešio i platio ultimativnu cenu. Neka mu je laka zemlja.

Grešiš samo u jednom elementu, pomešao si Stazu i Poligon. 

Navak je POLIGON, Grobnik je STAZA. To što mi koristimo Navak za vožnju motora i čak se i pojedine trke domaćeg šampionata voze tu je posledica našeg "Mi bolje nemamo" i to je u prošlosti znalo jako puno da nas košta, Kule Perišić je na Mišeluku pao ispod ograde u kontra smer i samo čudom ostao manje više nepovredjen, momak je poginuo na Beranovcu jer "bolje nismo imali", ne znam dokle će nam to biti opravdanje.

Vežbanju veština nije mesto na stazi, pre svega je nebezbedno, tu svi dolaze da voze na granici svojih veština.  A time što si tu sa neprikladnim motorom, krećeš se sporo i nelogično uslovima na stazi višestruko povećavaš šansu da se neki problem desi. 

Postoje kursevi bezbedne voznje, oni se odvijaju na poligonima u sigurnim uslovima i oni su višestruko korisni za vožnju na ulici.

Promenio član grof
  • Podržavam 3

• Drug član, 1474 postova
  • Motocikl: k25

Zasto se svaka tema pretvori u palamudjenje i raspravu?

Ugasio se mlad zivot,zar nije dovoljna poruka da se ne treba voziti kao sto je momak vozio.Kraj price!!!

Saucesce porodici

• Sviđa mi se 3

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja