Jump to content

Moto Zajednica

Zute banane dotakle 3 strane Evrope...i jos prica o inkviziciji, Svetom Gralu, zenama u crnom, i zutim tramvajima

Recommended Posts

• Zainteresovan, 777 postova
  • Motocikl: K1600GT SE 2016

Evo, 1700 pregleda i samo jedan komentar u 5 dana...ccc, sram Vas bilo. A citali bi, jelde...

Budjenje u Tarragoni podrazumijeva fantastican svedski stol, dolivanje 125ml ulja u motor, i polazak prema Alicante-u. 

A kako smo se dotakli inkvizicije, evo malo nesluzbenih podataka o njima na moj nacin, uz svesrdnu pomoc mog ChatGPT, koji i dalje vergla na srpskom na norveskom kompjuteru i hrvatskoj mrezi 🙂 

🕵️♂️ Inkvizicija – srednjovekovni "fact-checkeri"
Zamisli grupu ljudi koji su toliko zabrinuti da se neko ne slaže sa njihovim mišljenjem… da su doslovno napravili karijeru od toga. Inkvizitori su bili kao današnji moderatori na forumima, samo sa većim budžetom i – nažalost – spaljivanjem na lomači umesto banovanjem.

🔥 "Edukativni" pristup: Ko ne nauči, gori.
Ako si u 13. veku rekao nešto što se ne uklapa u zvaničnu doktrinu – recimo, da Zemlja nije centar svemira – inkvizitori bi ti ljubazno objasnili da grešiš... pomoću sprava za mučenje i vatrenih demonstracija. Nisu verovali u "drugo mišljenje", osim ako to drugo mišljenje ne viče "Priznajem!" kroz zube.

⛪ Dominikanci – originalni CSI: Heresy
Dominikanski red je bio zadužen za inkviziciju. Ustvari, to je bio prvi put da sveštenici dobiju značke i počnu da "istražuju slučajeve" po selima. Prva inkvizicija bila je kao sudska drama, ali bez advokata… ili prava na ćutanje.

🐐 Veštice, mačke i bakice
Inkvizicija je često "demaskirala" veštice. Ako je tvoja komšinica imala crnu mačku, skuvala čaj od bilja i živela sama – čestitamo, bila je potencijalni đavolov saradnik. "Slučaj zatvoren!" – rekla bi crkva, i pripremila lomaču.

🧾 Papir, molitva, inkvizicija
Kao da nije bilo dovoljno loše, Inkvizicija je imala i svoju birokratiju. Sve je zapisivano: ko je rekao šta, kada je mučen, da li je priznao, i koliko sveće je potrošeno. Da su imali Excel, sigurno bi vodili tabele "Mučenje po satu".

📍 Gde si mogao da upadneš u problem?
Španija: najpoznatija verzija Inkvizicije, uz moto "ne očekuješ Špansku inkviziciju!" (Monty Python)

Francuska: Albižanska kriza – prva veća "proba" inkvizicije

Italija: gde su ljudi poput Galileja morali da kažu da je Sunce ipak šef jer... inače!

🎭 Završna misao:
Inkvizicija je bila kao kombinacija FBI-ja, škole i reality showa – samo bez zabave. Ali ako si preživeo ispitivanja, javno kajanje i eventualnu lomaču, mogao si... pa, zapravo, ne, nisi preživeo.

A sad ozbiljno:

Ukupno kroz sve inkvizicije:
Konzervativne i savremene procene govore o 6.000–10.000 ljudi pogubljenih tokom više vekova i više jurisdikcija.

🔎 Zašto su brojke često preuveličane?
U 18. i 19. veku, prosvetitelji i antiklerikalni autori (npr. Voltaire) prikazivali su inkviziciju kao monstruoznu mašinu smrti – često spominjući stotine hiljada do miliona žrtava, što nije istorijski tačno.

Iako su metode bile okrutne (mučenja, javna pokajanja, strahovlada), sama stopa pogubljenja je bila relativno mala u poređenju s npr. lovom na veštice u protestantskim delovima Evrope, gde je ubijeno i do 50.000 žena.

Moj zakljucak: biti zena u bilo kojem dobu je zajebano, jer smo mi muskarci debili

• Sviđa mi se 7
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Nakon sitnih i ne bas uzbudljivih 489 km, stizemo u Alicante, jos jedan grad u kojem sam bio nekad davno i ne sjecam ga se. 

Hotel u kojem spavamo se trebao renovirati 1989, ali tad je jos Franco bio na vlasti, pa... Motor je parkiran na sigurnoim, toliko sigurnom da ni ja ne kuzim kako otvoriti kapiju parkinga. 

Soba je tip radnickog odmaralista iz 70-ih, ali mi smo na to navikli, tako da nam ne smeta. Zidovi su od papira, pa upozoravamo recepcionerku da se stisa nocas, da ne budimo ostale goste. 

Kratka setnjica uz obalu do centra, grad je prekrasan i te glavne setalisne ulice su bas super. Ljudi na svakom koraku, i dok polako pada noc, evo opet onih pod maskama, a tu su i zene u crnom i svasta nesto:

20250413_165742.jpg

20250413_171947.jpg

20250413_173517.jpg

Kaze Lipotica da ima ulica sa gljivama bunikama, pa i to trazimo, i evo je:

20250413_174242.jpg

Kao sto rekoh, sveti tjedan je

20250413_175950.jpg

I evo ekipe, iza ugla

20250413_181225.jpg

20250413_181252.jpg

20250413_182312.jpg

Evo i kolegice

20250413_204010.jpg

20250413_204037.jpg

20250413_204133.jpg

A evo i women in black

20250413_204443.jpg

20250413_205043.jpg

20250413_212318.jpg

20250413_210432.jpg

20250413_210712.jpg

20250413_220320.jpg

A ima i nekih instagramskih ulicica s plavim svacim necim, pa smo i to morali vidit, iako je full uzbrdo, jos disem

20250413_184303.jpg

Promenio član Vroc-Kapo
  • Sviđa mi se 6

• Drug član, 971 postova
  • Motocikl: -
Pre 2 sati, Vroc-Kapo je napisao:

Evo, 1700 pregleda i samo jedan komentar u 5 dana...ccc, sram Vas bilo. A citali bi, jelde...

Ajde da ne kukaš, valjda će još neko da se javi.

Izgleda interesantno, mada me te njihove maske nekako bacaju na KKK iako vjerovatno nemaju nikakve veze.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 1300 postova
  • Motocikl: Hornet 600

Ja ću se javiti čim se pominju gljive bunike.

Jer nema leba bez motike i vizije bez bunike.

Tako naš narod kaže a verovatno i u Alicanteu. Čim imaju onakvo šetalište i događanja kad padne mrak.

E sad meni nisu jasne razlike između ekipe sa azurno plavim kukuljicama i onih sa svetlo mint bojom na glavi? Koji su bili suroviji? 

A dame u crnom? Izgledaju prilično zlokobno pogotovo ona sa staroegipatskim profilom čiji je svaki poljubac pokušaj ubistva sa onolikim nosom. Možda žali svog dragog?:D

Da pustimo zajebanciju, o kakvoj svetkovini je reč? Jako je zanimljivo i kostimi su baš raskošni.

• Haha 1

Tako, brate, malo pitanja, komentara i to, nisam ja neki holivudski pisac sto se osami u kolibi na jezeru, pa se zaljubi u sluskinju koja ne govori njegov jezik, a ima sina iz prvog braka...

Due, evo tu dole kako i sto, a razlike medju bojama tih kapuljaca i haljina samo oznacavaju da je ta grupa iz te i te bratovstine, pa se tako identificiraju, bojama.

Semana Santa obeležava Hristovu muku, smrt i uskrsnuće, kroz:

prozivke (procesiones) – spektakularne verske povorke

pokoru, tišinu, molitvu

verske rituale i prikaze stradanja Isusa Hrista

🎭 Kako izgleda u praksi?
🔔 Procesije
Svake večeri izlaze bratovštine (cofradías) iz crkava u dugim povorkama.

Nose se ogromne, ručno izrađene skulpture (pasos) koje prikazuju scene iz stradanja Isusa i Device Marije.

Procesije su dramatične, emotivne i tihe, uz muziku, tamjan i bubnjeve.

🧑‍🎤 Pokajnici (nazarenos)
Ljudi obučeni u dugačke tunike i sa šiljastim kapuljačama (slično KKK-u, ali bez ikakve veze).

Hodaju bosi, nose krstove, ponekad i bičuju sebe – kao čin pokore.

🎺 Muzika i atmosfera
Trube, bubnjevi i saete – tužne pesme koje se pevaju iznenada iz publike.

Cela atmosfera je duboko emotivna i često dirne čak i one koji nisu vernici.

A zene u crnom,pitas. Pa evo i njih:

Mujeres de mantilla"

(Žene s mantiljom)

🖤 Ko su one i šta simbolizuju?

Obučene su u crne haljine (najčešće duge i elegantne), sa crnim čipkastim velom (mantilla) koji pada preko posebnog češlja zvanog peineta.

Predstavljaju žalost i poštovanje prema Muci Hristovoj i Djevici Mariji koja tuguje za svojim sinom.

Njihovo prisustvo je izraz pokajanja, tuge i dostojanstva. Haljine i velovi se prenose s generacije na generaciju. 

E sad sto se fizionomije lica tice, nemojmo zaboraviti utjecaj Sjev. Afrike na obalni dio spanjolske, i mjesavinu naroda koji su se tu, je l', mijesali...

Meni su bas bile lijepe , takve kakve jesu, a i vrlo dostojanstvene. 

Evo covjek jos ziv 🙂 Nacrtao chatgpt 🙂 

1121.png

Promenio član Vroc-Kapo
  • Sviđa mi se 4

Pojedosmo tu negdje i Paellu, moras narucit porciju za dvoje, koju kod nas pojede klinac od 10g sam, i ok onako, ali nismo se nesto odusevili, to je kao da pricam hvalospjeve o sendvicu ili pizzi, turisti smo, tako i jedemo. Ulice su im krasne , ciste, lijepo uredjene, svi nasmijani i veseli, nitko te ne tlaci s nicim ( Lipotici bi jos i prisli, a onda pogledaju prema gore, i vide moje rasirene okice...)... Pjeske natrag do hotela, recepcionerka ceka s 2 litre Sangrie, Ylang je ohladjen na radnu temperaturu, i laku noc 🙂

• Sviđa mi se 1

Nakon cak i dobrog dorucka, krecemo prema Malagi. Poljubac Manueli, jos gutljaj Sangrie za sretan put, jutarnje kenjanje i gaaaas...

Skroz masumicno odlucimo stati tu , jer nam je dosta svemirskog pejzaza,  u Venta del pobre, po gorivo, gdje lijepa Spanjolka ne skida oka s motora, i lipotice, dok njen muz ne skida oka s mene, a ja pametno gledam u brojcanik na pumpi...

To mjesto je usred nicega, sa top hotelcicem i restoranom,

1122.png

20250414_123040.jpg

Ovo veliko zaokruzeno je tisuce bijelih plastenika, ako pogledate na Gmapsu odavde do Malage, to ih je na milione, sve bijelo, kao satori Smail age... A mise pitamo odakle im jagode u Novembru...iz plastenika, brate...

Tu se naravno narucuje kava s toplin, i sok od narance, a onda Lipotice ugleda konobara kako reze prsut, a ja ugledam stol koji je savrsen...

20250414_121441.jpg

20250414_121416.jpg

20250414_121742.jpg

Promenio član Vroc-Kapo
  • Sviđa mi se 9
  • Podržavam 1

• Zainteresovan, 307 postova
  • Motocikl: Stelvio.
Pre 4 sati, Vroc-Kapo je napisao:

Nakon sitnih i ne bas uzbudljivih 489 km, stizemo u Alicante, 

I meni je lep grad. Baš smo tu na odmoru...

IMG20250512102513.jpg

IMG20250512113122.jpg

• Sviđa mi se 2

Vidim, i tebe zena odvela na ove cvijetne terase...svima nam je isto 🙂

I tako, malo pomalo, kroz plastenike i guzve do Malage. U kojoj ima hotel u centru ali nema parking. Sve ceste jednosmjerne. GPS lud, ja jos ludji, Lipotica iznervirana. Nadjem 1 mjesto pored 30 skutera, izguram tu bagru malo lijevo, malo desno, uguram GTa ,a on strsi jedno po metra. E jebga, strsi, sta cu ti ja. 7 katanaca za srecu, i na recepciju. A na recepcihi Don Julio, vidi se da je svojim sarmom izhebao barem 1000 jedrih njemica. Soba s prozorom koji gleda na motor. Sto kad procitam u tudjim putopisima me slatko nasmije. Pa necu valjda sjedit u sobi i gledat na motor. Nego cu lipo skinut ovih 37 kila odijela, potrositi 5 hektolitara vode na nas dvoje i dvije slatke susjede iz Latvije, te izaci. Na kavu s toplin, ravno ispred hotela. 

20250414_171536.jpg

Za to vrijeme je Don julio iskoristio joker " zovi prijatelja ", i nalazi se parking za danas u garazi Alemagna...

20250414_164332.jpg

Pita decko u garazi koliko vrijedi motor. Sa najsladjim osmjehom odgovaram: kao tvoje dvije noge, koje ce ti faliti cijelog zivota. Uz kiseli smijesak, 7 katanaca vraceno na njega i odosmo u Malagu. Koja je krcata. Sto zbog svetog tjedna, sto zbog Malage same po sebi. Sve je turizam. 

Ne mos ni do katedrale doci, sve zagradjeno i zaguzvano, a ovi KKK vec hodaju po cesti. 

20250414_180557.jpg

Ali mos do lokalnog specijaliteta. Sardele. E sad, svi nesto kenjaju o spanjolskoj hrani, nama kao Dalmatincima nije nista posebno. Znam da ja da smo mi najposebniji od svih u nasim glavama, ali svejedno. Previse przene hrane, i svi ti tapasi su przi, przi, przi, tako da bas i nisu nesto gastronomski odmakli od nas.

Sardele su bile dobre, ali imam ja to i doma. 

20250414_191539.jpg

• Sviđa mi se 4

I ovo imam doma

20250414_213718.jpg

Za kasnu veceru se nakon duge setnje i obilazaka KKK, restorana i barova punih influencera, odlucujemo za domacu radinost:

20250414-223224.jpg

Kao sto rekoh, necu ti cekat u redu da bi jeo nesto sto jedem i doma

Noc prolazi relativno mirno, uz povremene krikove pijanih engleza i uzdahe sretnih latvijki, te nas ujutro ceka dobar dorucak, nakon kojega krecemo u osvajanje ovog grada poznatom po ...

• Sviđa mi se 5

Svemu, brate, ima sta oces, a tu pocinje i moja nova kolekcija oziljaka.

Predivne ulice i parkovi, ljepse po danu , i koristimo dok svabe i englezi hrcu, pa hodamo u relativnoj tisini, pitajuci se gdje je nama nestala umjetnost.

20250415_111056.jpg

20250415_111113.jpg

20250415_111135.jpg

20250415_111243.jpg

Negdje ovdje Lipotica pokazuje uzbrdo i kaze te moramo na ovu vilu, te moramo na onu utvrdu, hebo te led, srce mi ostalo na dnu nakon svih kilometara, ali sam barem par kapljica krvi ugradio u ovo djelo, zahvaljujuci niskom otvoru za proci, preniskom za mene, uglavnom

20250415_113609.jpg

Cekali jedno po sata u redu za karte, ali mozes kupiti karte za oba objekta, i aj uzbrdo, misko

20250415_114516.jpg

Promenio član Vroc-Kapo
  • Sviđa mi se 4

Evo di smo, da ne lutate

Ticket type Alcazaba and Castle of Gibralfaro Combined

€5,50€

Dakle 11 eurica za nas. Da bi se penjali.

E to je znanost u marketingu. Netko ti drugi izgradi, ti ulozis u 2 cuvara, jedan printer i racun za struju, i voila, milioni. 

Pocetak cvoruge, jeben li joj zidove iz davnina.

20250415_114827.jpg

Culo me se nazad do Alicantea kako spominjem rodbinu starim spanjolcima.

Ali, bol na stranu, predivno za setnju, isplati se i ajte obavezno. 

20250415_115308.jpg

20250415_115514.jpg

20250415_120135.jpg

20250415_124237.jpg

Ja seljak sa svojim BMW clanstvom

20250415_120332.jpg

20250415_120942.jpg

Promenio član Vroc-Kapo
  • Sviđa mi se 5

I taman kad sam pomislio da je Alcazaba dovoljno bolna, krece uspon na Castle of Gibralfaro... koji traje i traje, ali barem na vrhu preskacemo guzvu na ulazu, jer gle, kupili smo kombiniranu kartu. Da i ja nesto pametno napravim. 

Pa koliko je to visoko, pita se prekrasna citateljica dok mijenja kanale digitalnog TV-a analognim daljinskim?

Pogled s pola puta 

Bez zooma

20250415_124108.jpg

Zoom 1

20250415_124113.jpg

Zoom 2

20250415_124120.jpg

Tu sliku zapamtite, bit ce jos jedna sa slavnim toreadorom

Tvrdjava ko tvrdjava, brdo nekih naslaganih stijena i pogled na nove naslagane zgrade, ali evo i malo plaze s lijeva

20250415_125221.jpg

ZGodan kafic na vrhu, i WC, pa u kaficu lijepa spanjolka me casti kesom leda da stavim na celavu cvorugu, koja vec izaziva paznju turista i nihovih foto aparata, a sredovjecna ( dakle, mojih godina) njemica nudi dezinfekcijsku maramicu iz DM-a, i na moje Danke schon siri jos veci osmijeh. 

Evo zasto ja udaram glavom di bilo, jer ako su kolonizatori bili ovako mali, koliki li su tek kolonizirani

20250415_125050.jpg

Promenio član Vroc-Kapo
  • Sviđa mi se 5
  • Haha 2

a da vidite jos jednu bratovstinu, e to je brzina- dakle video je moj, originalan, bez zrnca ubrzanja

Promenio član Vroc-Kapo
  • Sviđa mi se 3

• Drug član, 971 postova
  • Motocikl: -

Suosjećan s tobon (da te malo podsitim na doma), meni se glava guli oko 10 puta godišnje, jer čim stavim šešir na ćelu opalim u prvu stvar koju mogu da dohvatim tintarom.

EDIT: video ti je postavljen na private!

Promenio član miki

• Samo nek je neki cirkus, 796 postova
  • Motocikl: BMW R1250RS Triple Black

Neš verovat' al ovaj putopis ti je dobar 😁

👌

Samo gas!

Promenio član Ćale
  • Sviđa mi se 1

jos jedna lokalna

20250415_125238.jpg

Napokon slijedi spustanje s Castle, idemo prema moru, napokon, lakse se i dise, jer je zrak na tim visinama bio rjedji

69f4d26f-2b69-498c-8388-e35a16e82290.png

I evo ga, Bobinjos Kapoeras Velikenjo - zvani Zvijer ( od samog sebe) , a gle mi carapice , iste

20250415_134823.jpg

• Sviđa mi se 3
  • Haha 1

pre 30 minuta, miki je napisao:

Suosjećan s tobon (da te malo podsitim na doma), meni se glava guli oko 10 puta godišnje, jer čim stavim šešir na ćelu opalim u prvu stvar koju mogu da dohvatim tintarom.

EDIT: video ti je postavljen na private!

Promijenio sad. Hvala. I hvala na suosjecanju. 

pre 24 minuta, Ćale je napisao:

Neš verovat' al ovaj putopis ti je dobar 😁

👌

Samo gas!

Za razliku od onih odprije, jel'de 🙂

• Haha 1

Due, ti si jedna velika legenda, hvala puno. A ovog Caleta cu ignorirat kao i uvijek 🙂

Dakle, spustanjem na obalu, produzujemo do , hm, obale, jer se treba slikati kraj znaka, naravno, sve za instagram. Plaza fina, pijesak topao, talijakine tangice uhvacene u okretu ( muske oci vide sve), more i dalje hladno...

20250415_135602.jpg

Cijela ova setnica u obalu je bas lijepa i uredna, mami na setnju po danu i po noci. Sinoc slikao bijeli brod, sad crni, mozda je Pearl...

20250415_141024.jpg

Ubili se setajuci po gradu i trazeci restoran ispred kojeg ne treba cekat previse, i napokon jedan, stol na stekatu (terasi), ona narucuje janjece brzole (krmenadle), ja nesto nemam pojma sta, i sa ispaljenim konobarima zajebavamo i sebe i njih i ostale goste. Odlaskom na WC srecem se sa golemom glavom bika, valjda su tu svi bikovi iz one koride, ili kako se vec ta arena zove, glava ko u bizona. Ne bi ja tome mahao nikakvom krpom. 

I tu naucismo da broj krugova znaci iz koliko si gutljaja popio pivu, to nismo znali. Ajd pogodite koja je moja

20250415_154219.jpg

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

Jedan za po putu

20250415_161452.jpg

I evo mene medju svoje

20250415_163157.jpg

Dok cekamo da pocne sljedeca KKK zabava, setamo i razgledavamo, crkve , grafiti, trznice, i to traznica na kojoj bome cijene urlaju, ali bas taj dan imaju sve iz mora frisko, kamenice, skampe, kozice, hobotnice, i naravno svracamo i tu , ali slika bas i nemam

20250415_163422.jpg

20250415_163438.jpg

To je trznica

20250415_164405.jpg

Inace, to jutro sam motor prebacio u garazu hotela, u koju moze stat jos bar 5 motora, heben ti Don Julia i njegove njemice

• Sviđa mi se 2

I evo i njih

20250414-194429.jpg

20250414-195331.jpg

20250414-195946.jpg

A onda je pocela kisa, rastjerala sve, i cim je prestala izasli smo na kolace i pivice, mokrih nogu ali toplih srca, lipa je Malaga i nocu

• Sviđa mi se 2

Budjenje u Malagi dok ulicni cistaci peru ulice, kao da smo kod kuce kad kamioni Cistoce prvi razdrmaju kvart. Dobar i raznolik dorucak, ulijevanje 125ml ulja u motor i kava s toplim prekoputa. Simpatican par (Rumunji) pricaju kako su oni imali ozbiljan motor za putovanja, i putovali dok nisu ostarili, i ja pitam koji motor, kaze on K1600GT. Rekoh pa sto ti se ucinilo da ja vozim, kaze on da nije dobro vidio? E ako ne mos sestaka vidit dobro, ne znam sto mozes. Lijepo se rastajemo, i idemo kroz te jednosmjerne ulice, hebale ih jednosmjerne. Siguran sam da krsim barem 5 prometnih pravila pri izlasku, ali nekako me bas nije briga. Vani je ugodnih malo stupnjeva, smrzli smo se ko neke stvari, ali vozimo kroz prekrasne plantaze naranci, i cijeli zrak mirise na narance.

Evo jedna prigodna, frisko napisana od mog AI:

Narandže zovu,
berač spava ispod grma —
sniva o soku. 😴🍊

koji je debil jer me jos pita hoce li jos jedan haiku o komarcu koji glumi da je gazda plantaze... Ako nas AI zamijeni, nahebali smo

A gdje sad u to hladno proljetno jutro, pita se umorni citatelj dok ceka tramvaj na prekrcanoj stanici?

Setenil de las Bodegas 

Značenje imena:

• Setenil: dolazi od latinskog izraza "septem nihil" što znači "sedam puta ništa".
    👉 Prema legendi, katoličke vojske su sedam puta bezuspješno pokušale osvojiti grad od Maura, pa je ostalo "sedam puta ništa" (nije palo). Osmi put su ipak uspjeli.

• de las Bodegas: znači "od vinskih podruma" ili "od vinarija".
    👉 Dodato u 15. vijeku, nakon što su kršćani naselili područje i počeli uzgajati vinovu lozu i praviti vino.

🏞️ Šta je posebno kod Setenila?

To je grad bukvalno izgrađen unutar stijena – kuće su uvučene ispod ogromnih kamenih masa, kao da stijena služi kao krov.
Izgleda kao da će se grad svaki čas "zgnječiti", ali tako stoji vekovima.

• Sviđa mi se 3

Priblizili se gradicu, prosli vec i tablu s imenom, nigdje brda. rekoh ja opet me ovaj GPS prca, ko zna di smo ovo dosli, ako nema brda, nema ni stijene, ako nema stijene, nema ni Setenila... Jer ja u mojoj glavi zamisljam da je grad ispod brda. A nije, nego ispod brdasca. Tj.Stijene.

Lipoticu uskrcavam u centru, jer je cesta uska, i svaka rupa zacepljena s parkiranim vozilima. Ja se drcno uparkiravam do autobusne stanice nekih 300m uzbrdo, i polako prema dolje. 

I evo stijene, tu su kafici, restorani , suvenirnice, i kinezi iz 7 buseva 

20250416_104821.jpg

Kave s toplin mora bit

20250416_110531.jpg

Moja zgodna faca za tu jednu citateljicu sto je stalno spominjem, a nikad odgovorila komentarom

20250416_105021.jpg

Unutrasnjost kafica

20250416_111957.jpg

IMG-20250416-WA0031.jpg

IMG-20250416-WA0034.jpg

IMG-20250416-WA0036.jpg

Ukratko, mjesto je skroz neobicno, s obje strane rjecice je pod stijenom, i definitivno vrijedno posjeta. 

Nakon onih 300m uzbrdo, opet na motor, zbaci dvoje zaljubljenih kineza sto se slikaju na njemu, ukrcaj Lipoticu, i kroz mrvicu toplije krajolike prema sljedecoj destinaciji.

Promenio član Vroc-Kapo
  • Sviđa mi se 6

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja