Jump to content

Moto Zajednica

Mali savet za potpunu početnicu

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 109 postova
  • Motocikl: Yamaha xsr 125

@Natasa92Ako mozes  finansijski da uzmes yamahu uzmi nju,nema greske. Meni je Takodje royal lep jer volim taj retro fazon motora. Sve si vec napisala ne znam sta bih dosao.Sto se tice kofera nosac za moj motor Kosta 18k plus kofer,naravno da sam odustao. Kupio sam repnu torbu 50l koju sam platio oko 11k ionako ne idem na neki put svake nedelje.za blize voznje ranac na ledja I vozi😀

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 56 postova
Pre 18 sati, Natasa92 je napisao:

Ubacila sam u PDF-u print sa stranice gde sam ih stavila na poređenje, pa ko bude hteo  da rastumači razlike koje su bitne i objasni mi, bila bih mu zahvalna.

Generalno, posebno kao početnik bez posebnog iskustva, ne trebaš se zamarat sa specifikacijama, jer nemaš iskustvene reference za usporedbu, a čak i iskusniji motoristi često zanemaruju da je motor cjelina a ne skup brojeva na papiru.

Konkretno, težina na papiru nije jedino što definira lakoću upravljanja, jer nam ne govori gdje je centar mase, dok istovremeno jako ovisi o npr visini i širini volana, dimenzijama kotača, širini guma itd. U realnosti, na papiru teži motor može biti lakši za upravljanje.

Visina sjedala na papiru također ne daje realnu sliku "kratkonogima" jer je razlika i u profilu, odnosno širini sjedala - niže a šire  sjedalo može biti neugodnije od višeg a užeg.

Kad gledam specifikacije, najviše o radu motora mi govori krivulja okretnog momenta (Nm) i snage (Hp).

Okretni moment je ono što daje ubrzanje, a snaga definira krajnju brzinu - sve to u odnosu na broj okretaja.

Motocikli na neki način imaju dušu civilizacije, odnosno mentaliteta  i kupovnu moć naroda iz kojeg potječu.

Npr Harley-Davidson oslikava američku kulturu i tradiciju, sve je predimenzonirano, veliko, sjajno, glasno, kvalitetni materijali odražavaju standard -  ali godine bez prave konkurencije su doveli do toga da su ti motori pomalo arhaični i donekle nepouzdani.

BMW je slika i prilika njemačkog uma - preciznost, tehnička superiornost, ali često nepotrebno komplicirano i posljedično kvarljivo. Kad Nijemac projektira nešto, on očekuje da se to i održava kako treba. Kad pogledaš koliko nas zanemaruje banalne stvari kao što su dvogodišnja zamjena kočione tekućine, onda je jasno da nije problem toliko u BMW-u koliko u našem balkanskom mentalitetu.

Talijani (Ducati, Aprilia, MV Augusta...) su strastveni, pomalo šminkeri ali sa dugom tradicijom natjecateljskog motociklizma - motori su im lijepi, odličnih performansi ali često  nepouzdani, njih dugotrajnost ne zanima.

Indijci su pragmatični, emotivni, vjeruju u reinkarnaciju i karmu pa su pomalo lijeni i "šlampavi" ali jako šarmantni i srčani. Ima ih milijarda (pobrojanih) i prisutni su online, tako da sve recenzije koje vidiš na YT uzmi sa zrnom soli, jer da neko "pljune" na Royal Enfield može ugasit kanal. Royal Enfield je "Triumph za siromašne" - klasičan motocikl izrađen za indijski standard, slabija kvaliteta materijala, njima hrđavi šaraf ne znači ništa, bitnija im je jednostavnost i da se svaki kvar može popraviti pored prašnjavog puta.

Japanci su precizni, odgovorni, marljivi, pomalo hladni ali sa tradicijom časti. Japanac neće eksperimentirat niti izbacit poluproizvod iza kojeg ne može stat čistog obraza. Njihova fasciniranost tehnologijom uz dugogodišnju kompetetivnost (Honda, Suzuki, Kawasaki, Yamaha) je dovela do toga da su njihovi motori i dan danas prvi odabir onih koji traže pouzdanost i performanse. Moj prvi japanac je izdržao čudo koliko ga nisam održavao, a ovaj zadnji novi - u 55000km od kvarova samo jedna H4 sijalica, naravno dan prije tehničkog. :)

• Sviđa mi se 5
  • Hvala 1

• Svrati ponekad, 115 postova
  • Motocikl: Kawasaki EN500

Sjajan tekst,

iz ovog proizilazi da uzmeš MT3 i nećeš se nikad okrenuti za njim, ali nećeš ni imati problema sa Yamahom,

jeste, izgleda kao plastična igračka, ali dobra igračka,

znači ostaje samo Triumph Speed 400😀.

Ovo je mišljenje nekog ko samo gleda a ne razume se ništa.

• Hvala 1
  • Podržavam 1

• U prolazu, 45 postova
  • Motocikl: Nemam ga još

@balinjera ubacila sam PDF više zbog vas, ja svakako ništa tu mnogo ne razumem osim što znam da pročitam cifre na papiru kako ti kažeš. Inače, veoma lep tekst si napisao, gotovo da je poetično, romantično. Nažalost, sve ja to već znam, i pored svega toga, išla bih ka onome što mi srce kaže, a ne zdrav razum. Yamaha mi ne izaziva osmeh na licu kao ova Guerrilla kad je vidim. Sve to ima svoje. Jedinu pozitivnu stvar koju vidim iz ovoga što si napisao je: 

Citiraj

bitnija im je jednostavnost i da se svaki kvar može popraviti pored prašnjavog puta

A to je meni za početak dovoljno.

Verujem da ću se snaći sa Royalom, kakvi god da su. Za početak, osoblje više hoće da mi pokaže, objasni i odgovori na sve, za razliku od onih u Barel šopu što te preko one stvari gledaju i pričaju sa tobom. Možda je ovo beznačajno, ali meni kao početniku malkice utiče na donošenje odluke.

Citiraj

znači ostaje samo Triumph Speed 400

Ne znam kako si došao do tog zaključka kad sam Triumph izbacila iz igre.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• U prolazu, 2 postova
  • Motocikl: U planu.

I ja sam kao stari početnik pa pratim ovu temu. Trenutno radim u njemačkoj i skupio sam nešta novca. Plan je za godinu ili max 2 početi voziti jer to mi je oduvjek bilo ono nešto. Auti me ne zanimaju. 

Čitam ovu temu od početka i pratim kako se triler riješava. Krenulo se sa nekom cifrom oko 4000eur i okruglim farom a trenutno je na nakedu koji je između 6,5 i 7000 eur. I nema okrugli far.  Po meni mt03 je dobar zbog toga što je lagan , dobra servisna podrška, dijelovi.... Minus definitivno cijena. 

Za te novce se može uzeti naked kao što je cfmoto nk675 ili clx700, pa skoro čak i cfmoto nk800 koji je svemirski brod u usporedbi sa yamahom. Ali je opet prejak i ne uklapa se u a2 kategoriju.    

Što se mene tiče ja bi po specifikacijama koje se traže pogledao cfmoto clc450. Nisko sjedište, a2, lijep, okrugli far, dvocilindraš i nije preskup. Ima i nk450 koji je sa istim motorom samo izgleda sportskije. Ima i voge 525r. Ali on je na granici sa težinom i dimenzijama, cijena je viša, nema okrugli far ali meni izgleda dobro. 

• Drug član, 806 postova
  • Motocikl: -
Pre 2 sati, Natasa92 je napisao:

Yamaha mi ne izaziva osmeh na licu kao ova Guerrilla kad je vidim.

Mislim da je ova tema završena. Sretno.

• Sviđa mi se 3
  • Haha 1

• Svrati ponekad, 115 postova
  • Motocikl: Kawasaki EN500

Evo ja opet kao da ja kupujem,

izašao je danas oglas za Hondu CB500F,

2015 god, 3990 eur, kupljena nova, prvi vlasnik i žensko vozila.

Nemam ništa sa oglasom ali ako je sve tako kao što piše u oglasu,

mislim da ta Honda je bolja od svih tih novih što se ovde predlažu,

osim naravno što je polovna i što nema okrugli far.

Apropo teme da se krenulo od 4000 eur.

Naravno meni je Triumph i dalje lepši i od te Honde.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 56 postova

Nije poanta sto je bolje, vec sto nam daje ushicenje kad se vozimo, kad stanemo na pumpu natankat, kad parkiramo pa se okrenemo ga pogledat jos koji put...

Kao i glazba, ne mogu reci koja je glazba "najbolja", samo znam u kojoj glazbi najvise uzivam. :)

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 56 postova

Pomalo druže, ima još mjesta za obrat.  :)

Pre 9 sati, Natasa92 je napisao:

Verujem da ću se snaći sa Royalom, kakvi god da su. Za početak, osoblje više hoće da mi pokaže, objasni i odgovori na sve, za razliku od onih u Barel šopu što te preko one stvari gledaju i pričaju sa tobom. Možda je ovo beznačajno, ali meni kao početniku malkice utiče na donošenje odluke.

Razumljivo je da pristup i energija može utjecati na odluku, međutim ja bi ti skrenio pažnju na troškove nakon kupnje novog motora i održavanja pod garancijom.

Malo sam danas pogledao manual Guerille sa RE Srbija stranice i evo screenshot servisnih intervala :

image.thumb.jpeg.85c2c3d77206b4880379512891ea2d27.jpeg

Ako je garancija (mislim) 3 godine, to znači da si obavezna po kupovini motora dva puta godišnje raditi servis u ovlaštenom servisu, bez obzira na prijeđenu kilometražu (prvu godinu i 3 servisa). To je značajan dodatni trošak eksploatacije  kojeg je dobro biti svjestan, pa ih priupitaj koliko to košta.

Usporedbe radi, evo manuala za englesko tržište :

image.thumb.jpeg.fe481d57d6e5aa17565940cbbc3d2585.jpeg

Nažalost, čini se da je Royal Enfield trenutno fokusiran na englesko i američko tržište, gdje je i dosta dodatne opreme lako dostupno, a nama u Europi ostaje da naručujemo preko drugih kanala, kao što je @Urban Rider i posvjedočio.

S druge strane Yamaha, koliko mi je poznato, daje 2 godine garancije, a servisni intervali su prvi na 1,000km, pa 10,000km, 20,000km ili godina dana, što prije dođe.

Ponekad početna ušteda se istopi kroz eksploataciju, pa uzmi i to u obzir.

Također, kod svakog proizvođača prvi modeli imaju određene nedostatke koji se naknadno ispeglaju u novim verzijama modela. Nažalost, Guerilla spada u takve, nove modele zasnovane na novoj platformi (tzv Sherpa agregat 450cc vodeno hlađeni), koji se još nije dokazao, tako da možda nije trenutak za kupovinu - ja bi dao par godina da se pokaže.

Ja bi išao možda u smjeru da sad uzmeš MT03, pregrmi izgled, to ti je sigurica (pusti dilera, nećeš ga ni vidit nego 3 puta u 2 godine dok garancija traje), a nakon par sezona, koje će ti proletit na novom bajku, možeš počet lov na ili noviju poboljšanu Guerillu, možda neku polovnu 3 godine staru a možda nešto sasvim treće, jer će ti se iskristalizirat što želiš od motora.

MT03 ćeš u svakom slučaju lakše uvalit dalje nego Guerllu, a Guerilla neće pobjeć.

• U prolazu, 45 postova

Hvala @balinjera svesna sam i toga, ali kao što su miki i markommarko napisali, izgleda da sam se odlučila, a da to sebi neću da priznam.

Nek ide život, koliko god da je loš, neka trune u garaži posle par godina, briga me :D 

Juče me je drugar provozao na Suzukiju Vstromu od 800cc, i po onome što ja planiram sa motorom, ti adventure tipovi su idealni, ali neću, odvratnis u mi. Ja ću za početak da se učim na Gerilici, pa kud nas put odvede.

@markommarko Danas treba da dobijem zvnaičnu ponudu od Royala, pa ću verovatno nakon toga ući u proces, kad vidim kakvi su sve uslovi.

Ove nedelje ću se pozabaviti kupovinom opreme, rukavice su već pale. Slede kaciga, jakna i moto patike.

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

• Zainteresovan, 706 postova
  • Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650
Pre 8 sati, balinjera je napisao:

Nažalost, čini se da je Royal Enfield trenutno fokusiran na englesko i američko tržište, gdje je i dosta dodatne opreme lako dostupno, a nama u Europi ostaje da naručujemo preko drugih kanala, kao što je @Urban Rider i posvjedočio.

Royal Enfield uopšte nije fokusiran na neko određeno tržište. Dostupnost motocikala kao i dodatne opreme i rezervnih delova zavisi isključivo od mreže distributera. Isto tako i odnos prema kupcu. U Srbiji je problem i relativno malo interesovanje za moderne klasike, pa verujem da to dodatno demotiviše uvoznika, ali to ne sme da bude izgovor za besmisleno duge rokove isporuke.

U postu iznad si postavio link ka nemačkom e-bayu, a apsolutno niko ko kupuje novi motor ne računa na to da će morati da se snalazi i poručuje delove sa Amazona ili e-baya (osim ako na iste ne želi da čeka više meseci), jer sa novim motorom kupuješ i servisnu podršku, zar ne? Loše iskustvo sa dealerom ne znači automatski loš brend, ali uveliko utiče na opštu sliku o njemu.

Ako je za ikakvu utehu, podrška u Sloveniji i Hrvatskoj je daleko iznad ovoga što imamo u Srbiji, ali Nataša nema baš ništa od toga.

Promenio član Urban Rider
  • Sviđa mi se 1

• U prolazu, 45 postova
pre 1 minut, Urban Rider je napisao:

Ako je za ikakvu utehu, podrška u Sloveniji i Hrvatskoj je daleko iznad ovoga što imamo u Srbiji, ali Nataša nema baš ništa od toga.

Što znači ako budem želela nešto iz HRV ili SLO dovoljno je da zapičim na lepu turu od tih zemalja pod uslovom da je motor u voznom stanju. :D

Kako ja večiti pesimista vidim samo pozitivne stvari sada ne bih li se odlučila za Royal :D

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1369 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr

Kupi čizme, kakve moto patike.. to jedino ako ces od kafića do kafića da vozis. Veruj mi da je obuća jednako važna kao i kaciga. Časkom se izvrne zglob, povrede prsti i slično.. Ne bih da te plašim ali ulazis u opasan hobi, posebno je opasan za početnike, po svim statistikama najveće šanse za nezgodu imaju početnici u prve 3 godine voznje. I dodao bih, ako si vec odlučna da kreneš u ovu priču, ulozi malo vise u dobru opremu.. jer jeftinija obično znači ponovnu kupovinu kvalitetnije tj. skuplje opreme.

Promenio član Gajo Sevojno
  • Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

pre 30 minuta, Natasa92 je napisao:

Što znači ako budem želela nešto iz HRV ili SLO dovoljno je da zapičim na lepu turu od tih zemalja pod uslovom da je motor u voznom stanju. :D

Kako ja večiti pesimista vidim samo pozitivne stvari sada ne bih li se odlučila za Royal :D

Ili nađeš nekoga da ti donese to što ti treba. :) Meni je prijatelj iz Hrvatske doneo roll barove za Interceptora kojih u Beogradu nije bilo, a uz to su ovde bili i 50 EUR skuplji (u katalogu, naravno). Ohrabrujuće je donekle to što je distributer uspeo da stvori kakvo-takvo tržište ovde, pa su počeli da se pojavljuju nezavisni servisi koji nude usluge održavanja i prodaje rezervnih delova za RE. Ti, naravno, možeš da izabereš da svoj motor održavaš u bilo kom drugom servisu, s tim da ti ne bih savetovao da to radiš u prvoj godini, pošto to povlači za sobom i gubitak garancije. Takođe ovo ne treba da te odvrati od kupovine Guerille, ukoliko si već odlučila da je on taj pravi i jedini, već samo da te pripremi na moguće probleme sa distributerom. Sa samim motorom ne verujem da ćeš imati neke veće probleme. 

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• Drug član, 2112 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Fala bogu nasih ima svuda, uvek neko nesto moze da donese za par dana.
juce mi stigao vizir iz Slo za 5 dana, sledeci paket za nekih 10 i to na ruke,
Nek kupi, lako ce se rese delovi ako sta zatreba.
S Hondom koja bi trebala da bude jaka i sve da imaju oni nemaju, odustao sam od porucivanja kod njih i sve preko.

• U prolazu, 45 postova

@Urban Rider Naravno, nije baš da bih se svaki put cimala do drugih zemalja za delove, svakako bih našla nekoga da mi ih dostavi.

Vidi, ja verujem da ovi nisu najbolji, al kao što kažeš, otvara se sve više servisa, a ako je Guerrilla zaista po istom principu kao Himalayan, onda ne vidim da ću ja tu imati nekih preteranih problema ako se budem pridržavala i poštovala onoga što mi kažu po pitanju održavanja. Po recenzijama nisam primetila da Himalayan ima neke užasne boljke koje moraju svakodnevno da se leče. A sigurna sam da će se neko od Raylovih entuzijasta naći da pomogne i malo ispriča uz neku kafu šta sve da očekujem sa motorom onda kada ga pazarim. 

U suštini, ovo je plan kako bi izgledao sa dodatnom opremom koju mogu odmah da naručim (nađoh na oficijalnom sajtu opciju da sama konfigurišem motor). Ne vidi se na slikama donji štitnik za agregat, ali uzela bih njega, bočnu zaštitu agrgata od padanja, masku za hladnjak, tripper dash (to je njihova najbolja opcija sa navigacijom i kojekavim čudima), a ovaj drugar mi je pokazao sajt sa kojeg može da se nabavi još dodatne opreme pa bih tu uzela slajdere, dodatne štinike za ruke, bočne nosače torbi i šta mi se još dopadne. U suštini ima sve samo ako hoćeš da se iscimaš da nađeš, ili ako, kao u mom slučaju, poznaješ nekog ko može da te uputi na pravu adresu.

WhatsAppImage2025-04-06at14_22_48.thumb.jpeg.83430825b12f25b214de72e529099182.jpegWhatsAppImage2025-04-06at14_22.48(2).thumb.jpeg.7c8b6c43c89f27c9100fb5a9385b1c47.jpegWhatsAppImage2025-04-06at14_22.48(1).thumb.jpeg.47224365efbc6bed781da837b1b74bf6.jpeg

• Sviđa mi se 6

Pre 2 sati, Natasa92 je napisao:

U suštini, ovo je plan kako bi izgledao sa dodatnom opremom koju mogu odmah da naručim (nađoh na oficijalnom sajtu opciju da sama konfigurišem motor)

To možeš u Indiji, ne i kod nas. 🙂 Proveri sa Trionom šta od toga imaju na stanju i šta mogu da ti nabave, pa ostatak poruči iz Hrvatske ili Slovenije. Royal Enfield je izuzetno popularan u Italiji gde ima veliku zajednicu vozača i sjajnu podršku pa možeš da potražiš dodatnu opremu i tamo. Pogledaj sajt ispod, imaju dosta custom delova, samo proveri sa genijalcima iz Triona prvo da li ugradnja custom retrovizora npr. utiče na garanciju, pošto su imali slične sulude ideje...

WWW.BESTFORBRITTS.COM

Il primo sito italiano di vendita on-line dedicato agli accessori Triumph, accessori Royal...

• U prolazu, 45 postova

Može i kod nas, jer sam zajedno sa njima u salonu birala šta hoću od toga što nude. Ponuda je veoma mala, ali opet postoji.

A ovo je sajt koji mi je taj drugar dao da pogledam, on je za svoj suzuki sve nabavljao preko njega jer su ovde u Beogradu bili 3x skuplji.

SW-MOTECH.COM

These waterproof side bags and matching side carriers will get your motorcycle perfectly equipped for your next extended trip.

Baci pogled baš na slike, kliknula sam na prve torbe samo da vidiš kako izgledaju i nosači, tako da, postoji opcija za sve, samo što moram da nabavljam iz drugih zemalja, ali Bože moj. Živimo u Srbiji, svesna sam svih mana.

Edit: Bacih pogled i na ovaj sajt što si mi dao, ima svega, tako da se ja više ne brinem za opremanje Guerrille.

Promenio član Natasa92
  • Sviđa mi se 1

Ja nisam baš kompetentan da ocenjujem estetiku torbi i nosača, jer imam originalne nosače i torbe za Interceptor koje nisam montirao jer mi se više dopada clean look motora, a i nije da su mi nešto preterano potrebne. Stoje mi kod kuće u plakaru... Ali ovo na Guerilli deluje mnogo bolje i neupadljivije. Samo opet, proveri sa njima da ti ne naprave problem zbog montaže "neoriginalnih" nosača za torbe.🤷‍♂️

• Podržavam 1

• U prolazu, 45 postova

Ma ovo su prve na koje dam kliknula, nisu ni meni lepe, samo sam htela da ti pokažem da ima. Svakako ću se u to dublje istraživanje udubiti tek kad nabavim motor.

Te torbe ne planiram stalno da nosim, samo za odlazak van grada na dužu turu.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja