slave74 6260 Napisano Subota u 08:55 Drug član, 1399 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan 10 hours ago, lord_oblivion said: Sad ide sledeće tri strane busanje ugrudi Sledece dve nedelju su kljucne... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slave74 6260 Napisano Subota u 08:57 Drug član, 1399 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan Razlika boema i pijanca. Pijanac iz kafane ide kuci, dok boem iz kuce ide u kafanu Svi mozemo biti boemi. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1389 Napisano Subota u 08:59 Ne silazi, 6308 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan 1 minute ago, slave74 said: Svi mozemo biti boemi. Prvo. A nakon toga? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17930 Napisano Subota u 19:53 Integrisan, 8409 postova Prijavi odgovor kao problematičan Najbolja enduro putovanja su solo. Iako je glupo i iracionalno. Kampovanje solo je jedna od onih stvari gde je previše razmišljanja potpuno kontraproduktivno. Bar meni uvek bilo Šansa da bude problem je umereno mala. Ili još manja od toga. Šansa da pokvariš sebi odmor i put, ako se previše analizira, je jedno 100%. 8 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1389 Napisano Subota u 20:12 Ne silazi, 6308 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Apsolutno tačno. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
тене рас 280 Napisano Subota u 22:13 Svrati ponekad, 182 postova Lokacija: Бор Motocikl: Yamaha XTZ660 Tenere Prijavi odgovor kao problematičan On 17. 1. 2025. at 22:43, lord_oblivion je napisao: Ko odavde nije alkos, nek prvi zavrljači punu limenku алкохол је цвеће оном ко зна да се кити доста нас стави много драгоцености на крха леђа па му после буде жао 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
makikt 3272 Napisano Ponedeljak u 17:17 Zainteresovan, 722 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lucifer Prijavi odgovor kao problematičan Da napišem i ja koju na temu sam u šumi, nevezano za šator, možda bude od koristi. Poslednje tri godine mnogo vremena sam provela sama u planini, šumi, raznim zabačenim i teže pristupačnim predelima Crne Gore, uglavnim vozeći motor, a ponekada i pešačeći. Nastojim da se vratim kući pre mraka, mada se par puta desilo da sam još uvek u šumi ili planini a svetlo polako nestaje. Za svo to vreme nisam imala ni jedan neprijatan susret sa divljim životinjama ako se izuzme par zmija otrovnica koje sam srela na bezbednoj udaljenosti ( mada one nisu ni vredne pomena obzirom da imam stanište poskoka u dvorištu pored kuće ), jednom mi je divlja svinja izletela ispred motora, srećom bez posledica, mada one mogu da naprave problem, trče sumanuto i mogu da obore, i jednom sam videla medu kako mi prelazi put, srećom brzo je produžio dublje u šumu. E sad, da li je to sreća ili ne, ne znam , ako se uzme u obzir količina vremena koje sam provela sama u šumi i planini i mesta na kojima vozim. A nisam sve vreme na motoru. Stajem da slikam, odmorim, pogledam kraj i sve to na mestima koja su idealna za divlje životinje, jer ljudi u blizini uglavnom nema Nego da ne dužim. Nisam nešto puno ni razmišljala tako kad se zavlačim po vukojebinama koga i šta mogu sresti... Ali, posle najnovijih dešavanja kod mene u selu i okolini, pitam se da li će tako i ubuduće ostati. Naime , pojavili su se medvedi. Odnosno njih je uvek i bilo gore po šumi u manjem broju. Neko je ponekad pričao da je nekog medveda video. Ali sada, i to zimus, u decembru, januaru, oni se spuštaju u selo, noću dolaze na groblje, nešto su im zanimljivi odsjaji na nadgrobnim spomenicima pa ih kandžama grebu. Meštani su po otiscima zaključili da su to bili mečići. Znači tu je i mečka. Opet, nešto dalje a zapravo bliže civilizaciji, odmah ispod magistrale dva medveda su pretrčala asfaltni seoski put ispred auta takođe jednom stanovniku sela. A jedan poveći meda je snimljen kamerom u susednom selu blizu crkve. To su divlji medvedi,nisu kao oni rumunski što sede na putu i čekaju da ih nahranimo, a kreću se blizu kuća i to zimi, umesto da spavaju I lovci su postali jako oprezni zbog ove povećane najezde medveda. Kreću se u grupama i uglavnom po putu. Mene su upozorili da ne šetam iznad sela sama. To je na kilometar od moje kuće. Kako da ne šetam? Pa sve to gore i okolo, pa i dalje , to mi je kao dvorište. Tuda sam prošla milion puta, dal motorom, dal peške, i sad moram da se osvrćem i osluškujem da mi neki medica tamo iz žbunja ne istrči Bez šale, nešto su se medvedi razmnožili, bar ovde u mom kraju i okolini. Plus zimi ne spavaju, verovatno zbog toplije klime. Kako je na drugim mestima ne znam, ali treba uzeti u obzir mogućnost susreta sa divljim životinjama posebno ako se mi krećemo po njihovom terenu, ili spavamo E da, još nešto zanimljivo mi rođak reče, mečka vodi računa o svojim mečičima dal dve ili četri godine nisam zapamtila, ali svakako neki dugi period. Što znači ako su se u nekom kraju mede razmnožile, opasnost od susreta sa mečkom sa mečićma će da potraje Ali ko će o medvedima da razmišlja kad grane sunce i zamiriše cveće a šuma pozove 6 4 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 661 Napisano Ponedeljak u 20:48 (promenjeno) Svrati ponekad, 410 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan On 1/13/2025 at 2:18 PM, Gajo Sevojno said: Realno i kad je i dvoje ili više ljudi, opasnost je i dalje tu, jedino sto nam daje laznu sigurnost. Spavanje u autu je opcija, imam vw caddy produžena verzija, ali mi se tu gubi čar avanture i plus sam obavezan da pravim kružne ture, tj da se naveče vratim na početnu tačku a da ne pričam što sam ograničen sa njim, ne mogu se ispentrati na lepo mesto za kamp, vidikovac i slično.. Ali kada je dvoje, mnogo je manja sansa da bas tebe pojede vuk/medved :), 50% manje tacnije. Sto se tice kampovanja, po Vojvodini je svuda bezbedno, jeste malo prosecnija priroda, ali jezera, kanali, reke, sumice, ima lepih mesta svakako i nema brige. Ja sam kampovao na Panoniji, Bela Crkva, oko Fruske gore, uz tok Dunava ili kanala Dunav Tisa Dunav/Veliki Backi kanal, uglavnom i dobra mesta za pecanje ko voli.... Promenio Ponedeljak u 20:49 član Blackened 3 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Patriota 719 Napisano Ponedeljak u 20:50 Zainteresovan, 458 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan Just now, Blackened said: Sto se tice kampovanja, po Vojvodini je svuda bezbedno A onaj panter sto ga nisu nikad nasli ? 1 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gliga 4450 Napisano Ponedeljak u 21:39 Advanced Member, 1977 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Na Fruškoj gori ima lisica (baš sam se malopre vraćao kolima preko FG, lisica opušteno šeta putem u suprotnoj traci...) i diviljih svinja. Prve mogu da pocepaju šator u pokušaju da se dokopaju mirisnog zalogaja. Ja sam relativno mnogo solo kampovao po raznim vukojebinama. Nisam nikada imao neprijatnih situacija (izuzev prvog kampovanja, kada je jelen u teranju rikao i šetao oko šatora. Naravno da tada nisam znao da je jelen. Potražite zvuk na YT. Tako se oglašava kada mu uljez upadne na teritoriju...). Ali... Skoro nikada se ne osećam opušteno i bezbedno. Svestan sam da je strah iracionalan, ali uglavnom je prisutan. Čak i kada sedim pored vatre cimam se na svaki šum. Ako imam bilo kakvo društvo potpuno sam bezbrižan. 4 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17930 Napisano Ponedeljak u 22:14 Integrisan, 8409 postova Prijavi odgovor kao problematičan Mi smo prošle godine, ustvari ima već 2,naleteli na relativno pitomog medu, na sred makadamskog puta, iza krivine ... Ovog rumunjskog, kulturnog. Ne baš sa tf asfalta, al ni daleko... Ne zna se ko je doživeo veći stres, on ili mi... Uopšte mi nije bilo svejedno, ali sada mi je smešno kada se setim. Jer, još se sećam onog pogleda njegovog. Iznenađenje i nešto kao : idite bre u 3lpm, ne može međed na miru ni da sedne u smiraj dana pod drvo, jebem ti i turiste i motore, naročito turiste na motoru! 4 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Džim Džarmuš 2702 Napisano Ponedeljak u 22:44 (promenjeno) Drug član, 1181 postova Lokacija: 🌍🌎🌏🇷🇸 Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750,BMW F900 GS⬜🟦🟥 Prijavi odgovor kao problematičan 80 puta je veća šansa da nastradate od dugoročne konzumacije šećera i koji ste poneli na kampovanje (koka kola,čokoladice)nego od recimo ujeda zmije.Izvor W.H.O.. Promenio Ponedeljak u 22:46 član Džim Džarmuš 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8915 Napisano Utorak u 08:23 4_tocka_i_karoserija, 1955 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Pre 15 sati, makikt je napisao: Bez šale, nešto su se medvedi razmnožili, bar ovde u mom kraju i okolini. O kom delu CG tačnije se radi, i znaš li da li je tako i u drugim delovima? Konkretno, prema Kosovu - Čakor, Prokletije... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
punisa 16 3843 Napisano Utorak u 08:37 Astro Puki krsi sva pravila!, 945 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200 RS , Kymco Agility 50 Prijavi odgovor kao problematičan Zabranjen je lov na medjede odavno tako da se oporavlljaju polako. Onaj covek koji je unakazen pre mesec ipo je napadnut negde kod Pive. Bio je rendzer u nacionalnom parku. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
makikt 3272 Napisano Utorak u 09:02 Zainteresovan, 722 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lucifer Prijavi odgovor kao problematičan 58 minutes ago, zaludan said: O kom delu CG tačnije se radi, i znaš li da li je tako i u drugim delovima? Konkretno, prema Kosovu - Čakor, Prokletije... Opština Kolašin, sela u podnožju Maganika, okolina Manastira Morača. Puniša je gore pomenuo slučaj gde je medved napao rendžera u blizini Plužina. Čovek je preživeo ali sa teškim povredama glave. To je bilo u novembru čini mi se. Ne znam kako je u drugim delovima Cg, ali verujem da medveda svuda ima gde god se oni osećaju sigurno i na svom terenu. Ono što je neobično je da se slobodnije spuštaju do sela u potrazi za hranom, posebno u zimskim i prolećnim mesecima kada hranu teže nalaze. Da li će u šumi napasti čoveka iz čista mira ili ne, to se ne zna. Veća verovatnoća za to je ako se naleti na mečku sa mečićima pa se ona oseti ugroženo zbog mladunaca. Tu ni motor ne pomaže Lov na medvede i divljač je zabranjen, ali je ovde dosta rasprostranjen lov na divlje svinje. Postoje meseci i dani kada je to dozvoljeno pa lovaca ima na sve strane. Ja praktikujem da ih upozorim na svoje prisustvo u šumi, bilo da sam motorom ili pešaka da me slučajno greškom ne upucaju Od njih i čujem za povećano prisustvo medveda ovde u našim šumama. Kako je na Čakoru i ka Prokletijama, ne znam. Vozila sam i tim krajevima. Ima i tamo šuma a i zabačenih, nenaseljenih planinskih krajeva u izobilju, pa verujem da su se mede i tu naselile u nadi da ih nećemo uznemiravati Svakako treba imati na umu i medvede ali i druge divlje životinje, kada se zaputimo u divljinu Ali, kao što rekoh gore, kad sunce ogreje i sve zablista, njih se nećemo ni setiti u naletu adrenalina da se neki novi ili stari vrh osvoji ili stigne do nekog prelepog vidikovca. A nadam se da će nam se i oni skloniti sa puta kada nas čuju u blizini E sad, o spavanju u šatoru u šumi, baš u nekoj divljini, treba razmisliti ili bar potražiti koliko, toliko bezbednu lokaciju. Ovde , po crnogorskim planinama alternativa su kolibe u katunima. Na planinama se zadržalo poneko domaćinstvo koje leti izdiže još uvek stoku. Pa ako se želi prespavati gore, u dogovoru sa domaćinom može se šator raširiti tu ili ako ima koliba viška i to bude opcija. A ima i koliba za izdavanje.. Mada Cg nije velika, pa gde god da se krene po planinama, ako ne ispadne neki problem, uvek se može sići u "civilizaciju" na spavanje ili negde bliže ljudima 5 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
тене рас 280 Napisano Utorak u 14:38 (promenjeno) Svrati ponekad, 182 postova Lokacija: Бор Motocikl: Yamaha XTZ660 Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Благонаклоно гледам на појаву мечића, вероватно је слична прича као и подно Јастребца, као мали скоро сваки дан гледао како јастребови надлећу над кућом и ту и тамо покупе неку кокошку, то ником није толко сметало, у малој реци потоку под сваки камен биле су пастрмке, и веће јединке, ракови, било је свега у изобиљу, ловили смо их рукама као да убереш јабуку, дивљачи такође, никад се није десило да вук убије човека, долазили су до куће понекад. Десило се да људи прсли, пуцали у гнезда птицама, биљкама опијали пастрмке отребили отровали младице, од високих шума остала гола брда и ерозија, и шта се десило. Неко ће рећи карма, Такав распад преселио се у оближње вароши и градове да тамо дочека физички, село опустело и природа живнула, сада поново лете птице, врло ретко виђао по неког рака и пастрмку, одсуство штете увек је добро дошло Promenio Utorak u 15:56 član тене рас 9 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slave74 6260 Napisano Utorak u 20:32 Drug član, 1399 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan 12 hours ago, zaludan said: O kom delu CG tačnije se radi, i znaš li da li je tako i u drugim delovima? Konkretno, prema Kosovu - Čakor, Prokletije... Kako da nema. Uvek bilo i bice. Kd su pre neku godinu mecici sisli u hotel Berane, sta da ti pricam. Cakor prelaz ne radi. Interesantno je da je to najvisi prevoj ragionalnog ili nekog jaceg puta u Sfrj. 1900+mnv 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8915 Napisano Utorak u 21:04 4_tocka_i_karoserija, 1955 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Znam ja da njih oduvek tu ima, ali nešto nikog nisam čuo da priča o povećanom broju ili drugačijem ponašanju. A bar jednom godišnje sam podno Čakora Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slave74 6260 Napisano juče u 06:38 Drug član, 1399 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan Nemoj u sator Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8915 Napisano juče u 10:59 4_tocka_i_karoserija, 1955 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Pre 4 sati, slave74 je napisao: Nemoj u sator Neću, ali ne zbog medveda, već što imam gde pod krovom na cca 850mnv A uzbrdo, put Čakora, Mokre, Sjekirice odemo delom kolima, delom peške, pa zato pitam... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slave74 6260 Napisano juče u 12:20 Drug član, 1399 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan Ma ko ti to moze garantovati. Vise ni na Divcibarima nisi siguran Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8915 Napisano juče u 13:59 4_tocka_i_karoserija, 1955 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Znači, biće uskoro lov na medveda za bizone Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...