Jump to content

Moto Zajednica

Dakar Rally 2025

Recommended Posts

• Drug član, 1066 postova
  • Motocikl: YZF R1

Stefan Peterhansel je mislim ubjedljiv sa nekih 13 pobjeda, od čega je nekih 6,7 za Yamahu, na XT-u, 90ih..Ostale titule je uzeo u konkurenciji automobila, vozio Micubiši, Mini, Audi..Inače, i nadimak mu je Mr. Dakar

Posle njega, bar kod motociklista, mislim da je Mark Koma, na KTM-u velika legenda..

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• 4_tocka_i_karoserija, 1940 postova
  • Motocikl: -

Nasser Al-Attiyah, drugi najuspešniji u istoriji sa 5 pobeda, ove godine vozi za Daciu, i eno ga upravo u problemu... :( 

• Svrati cesto, 3558 postova

Klasik ne ide na stopericu, dobijaju nekakve poene. Zna li ko kakva su pravila za njih?

Inace Jura je juce bio prvi na etapi.

Bez naslova.jpg

pre 16 minuta, Fredi je napisao:

Klasik ne ide na stopericu, dobijaju nekakve poene. Zna li ko kakva su pravila za njih?

Inace Jura je juce bio prvi na etapi.

Bez naslova.jpg

I mene je mrzelo da istražujem, ali pratim Juru, i po njegovim objavama, uglavnom je bodovanje preciznosti navigacije u pitanju, pa ima fora sa zadatim prosečnim brzinama (on je dobio kaznu jer je negde vozio prebrzo),a u nekom momentu će biti i štoperica - kako je on rekao, "kad krenu u dine".

I sad mi palo napamet, evo šta kaže ChatGPT:

Classic kategorija na Dakar reliju ima specifičan sistem bodovanja koji se razlikuje od glavnih trkačkih kategorija. Bodovanje se zasniva na preciznosti i navigaciji, a ne na brzini. Evo kako se boduje:

1. Regularnost (Regularity Stages):

Učesnici moraju voziti kroz određene deonice održavajući prosečnu brzinu koja je unapred određena od strane organizatora.

Za odstupanja od zadate prosečne brzine (prebrza ili prespora vožnja) dobija se kazneno vreme.

2. Navigacijske tačke (Waypoints):

Takmičari moraju pronaći sve navigacijske tačke (waypoints) na ruti.

Propuštanje waypoint-a rezultira kaznenim bodovima ili diskvalifikacijom za taj deo trke.

3. Penalizacije:

Kazneni poeni se dodeljuju za greške u navigaciji, nepridržavanje pravila ili tehničke probleme koji ometaju pravilno izvođenje zadatka.

Penalizacije mogu uticati na ukupni plasman.

4. Kombinacija preciznosti i pouzdanosti:

Boduje se ne samo navigacija, već i pouzdanost starijih vozila u zahtevnim uslovima.

Cilj je održati vozilo u ispravnom stanju i završiti etape u skladu sa pravilima.

Pobednik u Classic kategoriji nije najbrži, već onaj koji se najpreciznije pridržava zadatih pravila i pokazuje najbolju navigacijsku veštinu.

• Sviđa mi se 3
  • Hvala 1

Totalni kolaps na ovogodišnjem Dakaru sa odustajanjima, gledam one terene, mislim da sa onakvim brojem kamenjara će uskoro ogromnom broju privatnika, biti maltene nemoguće da završe, jer lomatanje po onome zahtjeva ozbiljnu logistiku što u rezervnim dijelovima, što u mehaničarima..Zna li možda neko ovaj Rui Concalves da li dodje šta legendarnom Paulu Concalvešu ?

On 8. 1. 2025. at 11:41, max80 je napisao:

Sada mi ostaje da i u toj kategoriji navijam za bajkere Price i Sunderland :).

Odustali i oni :(

Sunderland je izgleda dobro zveknuo glavom u četvrtak, i juče su zaključili da je bolje da odustanu.

• Integrisan, 13048 postova
  • Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750
3 hours ago, SlobodanR1 said:

Totalni kolaps na ovogodišnjem Dakaru sa odustajanjima, gledam one terene, mislim da sa onakvim brojem kamenjara će uskoro ogromnom broju privatnika, biti maltene nemoguće da završe, jer lomatanje po onome zahtjeva ozbiljnu logistiku što u rezervnim dijelovima, što u mehaničarima..Zna li možda neko ovaj Rui Concalves da li dodje šta legendarnom Paulu Concalvešu ?

Mislim da nisu u srodstvu.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 2302 postova
  • Motocikl: BMW 1300 GS, Sherco SE 300 Factory

Stejdz 8:
36aa792beb5a8ec82ab6779e0a09a43d.jpg

generalni:
4a9adeaf5fdcc2b48ebdb950aeccd84c.jpg

Sanders pametno vozi. Brabec je rekao da ce 10. stage odluciti pobednika. Nisam skontao sta je konkretno specificno za 10. Mozda da u ostataku relija nema puno prilika za neku vecu gresku.

• Sviđa mi se 2

Pre 14 sati, rastkojokic je napisao:

Je l' vise nego prethodnih godina?

Kako vidim jeste, pogotovu kod motociklista..

Inače mislim da je juče odustao, bivši generalni direktor Nestlea, Peter Brabeck, 1944. godište :) Vozi Pajera iz 1999. godine :) Sin Andres  je još na točkovima..

Možda je kliše, ali, kao i svaka runda WRC-a, dok se ne završi ništa se ne zna.

Pre koju godinu, Quintero (ovaj sedmi na tabeli) je pobedio u prvih 12 etapa od 13!! i na kraju završio kao šesnaesti (u nekoj od "manjih" kategorija).

Jedan kvar čuda čini.

Naravno, već napisah, ja iskreno navijam za "rumune", i da se kvarovi dese prvoj trojici :D 

I u WRC-u, neke godine Sainzu se zapalila Toyota par stotina metara pre cilja poslednje etape poslednjeg relija. Da je dosao do cilja bio bi šampion...

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja