Jump to content

Moto Zajednica

Oprema, kinezi, pakistanci itd.

Recommended Posts

• U prolazu, 38 postova
  • Motocikl: V-Strom 1000 XT

Aufff...citam,pa kad bi ja sve to navukao na sebe,nebi se motor pokrenio,meni od opreme najvaznije su rukavice,pojas za bubrege,dobre gvozderice i naravno kaciga...toliko se spominju padovi sa motocikla,pa da mislim o tome,nebi ni sjeo na njega...a,dosta vozim uopce bez icega,kratke gace,patike...majica,OK.,to po ljeti i vrucinama.,ovo ljeto sam napravio djir do Subotice,u trenerki,sportski tip,nikakvih problema,zasto i da mislim na njih,pa i ta Kaciga...da nije onih Bumbara,letecih gmazova sto ponekad se zabiju u kacigu,bolje nego u celo ili oko...vozio bi ja sa naocalama,da se smije...OK.,da se ko ne naljuti,ili krivo sve shvati,vozim Stroma,vozim penzzione,al po pravcu Tosiba...pravilo mi je...zavoju cast-smanji gas...i znam koja bhudala ide iz ovog pravca-al neznam koja iz suprotnog...al,dakako,nisam protiv opreme,neka opreme,kako ko moze i voli...inace sto se tice padova sa motora...u voznji uopce ne mislim na to,...al kad stanem,stojim na semaforu...parkiram...guram unazad...e-tu vec mislim da bi moga tresnuti...samo pomaloooo...

• Sviđa mi se 3
  • Haha 1
  • Zbunjen 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 983 postova
  • Motocikl: Lep
4 hours ago, Paf said:

Aufff...citam,pa kad bi ja sve to navukao na sebe,nebi se motor pokrenio,meni od opreme najvaznije su rukavice,pojas za bubrege,dobre gvozderice i naravno kaciga...toliko se spominju padovi sa motocikla,pa da mislim o tome,nebi ni sjeo na njega...a,dosta vozim uopce bez icega,kratke gace,patike...majica,OK.,to po ljeti i vrucinama.,ovo ljeto sam napravio djir do Subotice,u trenerki,sportski tip,nikakvih problema,zasto i da mislim na njih,pa i ta Kaciga...da nije onih Bumbara,letecih gmazova sto ponekad se zabiju u kacigu,bolje nego u celo ili oko...vozio bi ja sa naocalama,da se smije...OK.,da se ko ne naljuti,ili krivo sve shvati,vozim Stroma,vozim penzzione,al po pravcu Tosiba...pravilo mi je...zavoju cast-smanji gas...i znam koja bhudala ide iz ovog pravca-al neznam koja iz suprotnog...al,dakako,nisam protiv opreme,neka opreme,kako ko moze i voli...inace sto se tice padova sa motora...u voznji uopce ne mislim na to,...al kad stanem,stojim na semaforu...parkiram...guram unazad...e-tu vec mislim da bi moga tresnuti...samo pomaloooo...

Vidi, meni ni iz dzepa ni u dzep ko sta nosi. Do pre 15 godina se ni kacige nisu bas nosile. Drugare posavetujem da navuku opremu i to je to. Ne solim pamet niti smaram bilo koga, mogu svom detetu kenjati jedino :) . I sam sam vozio u kratkim rukavima i sorcu i po krivinama i na 250+, ali je cinjenica da kada sam pao, da mi je onaj protektor sacuvao lakat (koji zamalo da ne stavim na ruku, krenuo sam da ih ostavim), kornjaca delom sacuvala ledja, rukavice i jakna (koju sam imao samo zato jer je bilo hladno da budem iskren) sacuvala me ogrebotina i bio sam u fazonu, sto nisam i airbag kupio i navukao na sebe u tom trenutku dok nisam mogao da disem, a i kasnije dok sam jedva disao za motor me je bilo bas briga iskreno dal je skrsen i voleo bih da se motor razvalio, a ne ja :) . Kako god, ko hoce da nosi, nosi, ko nece ni ne treba.

Cilj mi je ovde da podelimo iskustva jer mislim da nekome moze znaciti. Mozda ce neko kupiti nesto kvalitetnije, mozda ce neko ipak sacuvati kintu i kupiti nesto kinesko jos ako se vozika samo od kafica do kafica, a ovde naidje na par primera kako je ta oprema odradila posao na vecim brzinama i jacim padovima. Nije lose podeliti iskustva, pogotovu jer su to iskustva koja se nadamo da ne dozivimo i da nikada ne istestiramo opremu.

Inace, ovaj video sam skoro video. Stariji lik, lagana voznja, ni kriv ni duzan, a nije mogao vise da nadrlja...

Promenio član Abi
  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 3

• Svrati ponekad, 261 postova
  • Motocikl: XL750 Transalp, NC750XA 21
On 11/20/2024 at 9:10 AM, Rider000 said:

Merkam neki airbag prsluk. Kod nas u ponudi samo Bering, a najvise mi se svidja Helite ali nema ih kod nas. Moze da se poruci preko pa da stigne ali postoji sansa da omasim velicinu... 

Izmeri sirinu grudi, stomaka, visinu torzoa... Pa mogu da uporedim sa mojim prslukom (Helite).

Na taj nacin mozemo da probamo smanjiti verovatnocu greske...

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 858 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

@Kursulla Verovatno sa jaknom na sebi vec? Jer prsluk ide preko jakne... 

Nije jos iskljuceno da uzmem Bering i neku laganu letnju jaknu. Posto je Bering uradjen bas kao prsluk tako da i manja ventilacija spram Helite. 

3 minutes ago, Rider000 said:

Nije jos iskljuceno da uzmem Bering i neku laganu letnju jaknu. Posto je Bering uradjen bas kao prsluk tako da i manja ventilacija spram Helite. 

Da da, preko jakne.

Za bering ne znam, ali meni je izbor pao na Helite zbog lake reaktivacije, dobre baterije, duzine ledjnog stitnika i generalno pozitivnih iskustava koje sam citao/gledao na netu.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 411 postova
  • Motocikl: ex Yamaha BT 1100 Bulldog ex V-Strom 650 XT ex Suzuki V-Strom 1050XT now BMW R1250GSA
On 11/20/2024 at 8:24 AM, shomsi said:

a sta mislite o koriscenju nekih off road stitnika za kolena na ulici?

meni se stitnici u pantalonama uvek pomere previse na gore i imam osecaj da nisu na dobroj poziciji pa sam hteo da uzmem one kao npr leatt dual axis, nisu mnogo skupi a deluju skroz ok

leatt.thumb.jpg.68fba1a0803bb924e07c67534494790b.jpg

mislim kapiram da je bolje nego nemati nista ali opet ne bih da bude vise stete nego koristi

Dobra zastita ali ces i izgrebati motor s ovako robustnom zastitom. Pantalone ili farmerke s zastitom na kolenima bi trebalo da imaju dodatne dzepove/pregrade da mozes podesiti polozaj stitinika prema tebi tj duzini nogu.

• Ne silazi, 4819 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4
Pre 6 sati, Rider000 je napisao:

Imaš i Dainesesov Air-bag prsluk, nisam upoređivao cene, ali ako nije drastično skuplji od Beringa i on može da ti uđe u izbor. Algoritam je dobar i mislim da ga Platner ima na stanju da probaš veličinu.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 858 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

@Jovan RisticMislim da je tu fazon ona mesecna pretplata i u slucaju da mora da se reaktivira mora se slati u servis.

• Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

Vidim da se vodi polemika i ko  šta nosi od opreme. Pošto sam stalno na dva točka od opreme nosim bukvalno sve, uvek i bez obzira da li je napolju plus 40 ili ne.

Kaciga, jakna, okovratnik, pojas, rukavice, pantalone, moto cipele. Kad je vrućina uglavnom je okej ventilacija kad se krećem, jedino je muka u gradu.

Svu opremu nosim (osim zbog bezbednosti u slučaju pada) takođe i zbog vremenskih uslova, jer se desi da me uhvati noć i hladnije vreme, desi se da pada kiša. Nerviraju me insekti kad udare u mene, a ako nisam u full opremi. Okovrantnik mi služi da me spašava upravo od insekata kad je vrućina i od hladnoće kad su zimski dani.

Rukavice su mi x puta spasile ruke, uglavnom kad sam padao na stazi. U mojoj tekstilnoj opremi sam pao u Francuskoj na jednom testu, ništa mi nije bilo osim jedne modrice na nadlaktici. Najstrašniji pad bio mi je na stazi kad sam izgubio kontrolu na nekih 200 kmh, a asfalt me je prihvatio sa 150 km/h. Kaciga mi spasila život, iako sam proveo 10 - 15 minuta u nesvesti na VMA je uvrđeno da nemam ništa u glavi i da je sve okej (tumačite to kako hoćete).

Rukavice su mi maksimalno spasile ruke, osim što sam se zeznuo što sam nosio kraće rukavice pa su me boleli zglobovi na šakama malo, od tad nosim samo duge rukavice.

Čizme su mi tad sačuvale noge, takođe su me boleli zglobovi par dana, ali nisam ništa povredio.

Jedina povreda mi je bilo iščašenje ramena, ali tu bi mi pomogao samo air bag kombinezon da sam ga imao.

• Sviđa mi se 5
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

pre 5 minuta, Rider000 je napisao:

@Jovan RisticMislim da je tu fazon ona mesecna pretplata i u slucaju da mora da se reaktivira mora se slati u servis.

Da, jeste, mislim da je tako, kao i kod Alpinestar. Kako Bering radi? Mehanički ili?

• Drug član, 858 postova

@Jovan RisticDa Bering je mehanicki , kao i Helite. (Helite ima i elektro verziju ali se reaktivacija vrsi samo zamenom CO2 kanistera kao i na obicnoj verziji).

pre 2 minuta, Rider000 je napisao:

@Jovan RisticDa Bering je mehanicki , kao i Helite. (Helite ima i elektro verziju ali se reaktivacija vrsi samo zamenom CO2 kanistera kao i na obicnoj verziji).

Za Helite znam, mislio sam i da je Bering preko algoritma. Dobri su mehanički, najviše zbog zamene u slučaju pada 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 858 postova

@AlekrePogledaj Helite Airnest

6 hours ago, Rider000 said:

Helite ima obe varijante. Sa tim da elektricna verzija se moze upariti sa senzorom koji se montira na viljusku pa prepolovi vreme reakcije i omogucava reagovanje dok stojis (udarac od nazad na semaforu, na primer).

Prsluci su inace identicni, samo je mehanizam aktivacije drugaciji.

Ne znam kakva je situacija sada, ali kada sam ja gledao pre 3-4 godine, samo je helite nudio:

- da ga mozes sam ponovo aktivirati na putu

- da nema pretplate

- da fiksira kacigu (ne kao sto bi kragna ali prilicno)

Sada mozda i drugi nude slično...

P.S. Svojevremeno sam bio na ADAC treningu i instruktor je trening poceo sa pricom o prslucima, medicinskim statistikama i pokazao slike i helite prsluk koji mu je spasio zivot pre par godina kada je udario u ogradu... Po meni, nije to skupo za zastitu koju pruza...

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• U prolazu, 37 postova
  • Motocikl: Transalp XL700
13 hours ago, Bratislav 1973 said:

Dobra zastita ali ces i izgrebati motor s ovako robustnom zastitom. Pantalone ili farmerke s zastitom na kolenima bi trebalo da imaju dodatne dzepove/pregrade da mozes podesiti polozaj stitinika prema tebi tj duzini nogu.

ma jasno sve ali moje pantalone nemaju vise pozicija za stitnke tj tu su gde su :)

npr jednom kad sam pao na bok pri nekoj maloj brzini nije mi bilo nista sem sto sam udario, ni sam ne znam kako, unutrasnju stranu desnog kolena, znaci bukvalno pored stitnika koji je okrenut ka napred

• Drug član, 1305 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr
On 22. 11. 2024. at 0:31, Paf je napisao:

Nadam se da se zezas...Meni je pukla kaciga pri padu od 30km/h, jos udarac u meku zemlju a ne u asfalt.. Sta mislis sta bi bilo sa glavom bez nje? 

• Sviđa mi se 3

• U prolazu, 37 postova
  • Motocikl: Transalp XL700
7 hours ago, Gajo Sevojno said:

Nadam se da se zezas...Meni je pukla kaciga pri padu od 30km/h, jos udarac u meku zemlju a ne u asfalt.. Sta mislis sta bi bilo sa glavom bez nje? 

kako pukla pri tako maloj brzini? je l mozes da kazes koji je bio model?

• Drug član, 1305 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr

Napukla spolja, nije bukvalno se raspala. Pad je bio direktno preko guvernale pa na glavu, enduro jbg..:) Uglavnom sacuvala je glavu u pitanju je IXS kros kaciga, ne znam tacno sad napamet koji je model, uglavnom je teska 1kg zato sam je najvise i koristio, posle pada sam opet uzeo istu. Cena je negde oko 150e koliko  se secam. Provericu model pa javljam..

Po meni, kaciga mora da bude ili ece22.06 ili da ima dobru ocenu na sharp testu.

Ostalo mi je nebitno.

Na sharp se moze videti da dosta jeftinijih kaciga ima dobru zastitu i da dosta skupih nema... Tako da malo vise istrazivanja a manje verovanja brendovima i reklamama moze da bude korisno :)

• Drug član, 1128 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS 2009 K25
On 11/20/2024 at 9:10 AM, Rider000 said:

Merkam neki airbag prsluk. Kod nas u ponudi samo Bering, a najvise mi se svidja Helite ali nema ih kod nas. Moze da se poruci preko pa da stigne ali postoji sansa da omasim velicinu... 

Nemoj druze kineski, nikako...
pogledaj samo vremena otvaranja:

P.S. ne za*ebavajte se sa kineskom opremom...

nista, ali bukvalno nista ne valja.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 858 postova

@m.milivojevicNisam ja ni mislio na kineski. Bas na takvoj opremi se ne stedi. 😄

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja