dvlns 13498 Napisano Novembar 11 Ne silazi, 6020 postova Prijavi odgovor kao problematičan On 11/8/2024 at 9:55 AM, zaludan said: Ova žena (voditeljka) po meni generalno ne spada u goreopisane, ali je svejedno opasnost na putu https://vm.tiktok.com/ZMhq5Px7e/ Nemoj me drzati za rec polagao sam pre 35 godina a tada u NS nije bio ni jedan kruzni tok. U autoskolama u NS su obucavali teoretski koliko me secanje sluzi da ukoliko kruzni tok ima vise od jedne trake spoljnom trakom sme da ide samo vozilo koje se iskljucuje na sledecem izlazu. Odatle ona iznosi ovakvu tvrdnju U tom slucaju kako je tada obucavano svako ko iz unutrasnje trake daje desni zmigavac zapravo "ima prvenstvo" jer ne moze da sece put nikome a ko se uljucio i hoce da nastavi kretanje kroz kruzni tok mora da se prestroji u levu unutrasnju traku i da propusti onog ko je vec u toj traci Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JevtaNS 1847 Napisano Novembar 11 Drug član, 2856 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan Razlike su u nazivu i samim tim u propisu. kružni put Kružna raskrsnica Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8382 Napisano Novembar 11 4_tocka_i_karoserija, 1867 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Pre 1 sat, dvlns je napisao: Nemoj me drzati za rec polagao sam pre 35 godina a tada u NS nije bio ni jedan kruzni tok. U autoskolama u NS su obucavali teoretski koliko me secanje sluzi da ukoliko kruzni tok ima vise od jedne trake spoljnom trakom sme da ide samo vozilo koje se iskljucuje na sledecem izlazu. Odatle ona iznosi ovakvu tvrdnju U tom slucaju kako je tada obucavano svako ko iz unutrasnje trake daje desni zmigavac zapravo "ima prvenstvo" jer ne moze da sece put nikome a ko se uljucio i hoce da nastavi kretanje kroz kruzni tok mora da se prestroji u levu unutrasnju traku i da propusti onog ko je vec u toj traci Ja sam polagao pre 34, doduše u današnjem inozemstvu (Hrvatska), i jedino pravilo u kružnom toku kojeg se ja sećam je pravilo desne strane, ako nema znakova. Kao i uopšteno, ako ima znakova, oni su "stariji". Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kkovic 23 Napisano Novembar 11 U prolazu, 60 postova Lokacija: NBG Motocikl: TBD Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, dvlns je napisao: ukoliko kruzni tok ima vise od jedne trake spoljnom trakom sme da ide samo vozilo koje se iskljucuje na sledecem izlazu. Odatle ona iznosi ovakvu tvrdnju To bi onda značilo da onaj koji izlazi na 4. isključenju mora odma da se uključi u treću unutrašnju traku kružnog toka. Recimo na Slaviji ideš iz Deligradske u K Milana… Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13498 Napisano Novembar 11 Ne silazi, 6020 postova Prijavi odgovor kao problematičan 49 minutes ago, Kkovic said: To bi onda značilo da onaj koji izlazi na 4. isključenju mora odma da se uključi u treću unutrašnju traku kružnog toka. Recimo na Slaviji ideš iz Deligradske u K Milana… Jasno ti je da je pre 35 godina u celoj SFRJ postojala samo Slavija sa vise od dve trake u kruznom toku Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ske 1024 Napisano Novembar 11 Zainteresovan, 421 postova Lokacija: bg Motocikl: k9 Prijavi odgovor kao problematičan Totalno je nevazno sta i kako je bilo pre 35, 25... godina... Sada je ovako, rekao je ovaj profesor, strucnjak za pravila saobracaja, i nase je samo da postupamo tako. Ne vidim razlog da svako ima neko svoje tumacenje pravila. Zbog toga nam se i desavaju svakodnevno sudari u kruznom toku 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kkovic 23 Napisano Novembar 11 (promenjeno) U prolazu, 60 postova Lokacija: NBG Motocikl: TBD Prijavi odgovor kao problematičan pre 44 minuta, dvlns je napisao: Jasno ti je da je pre 35 godina u celoj SFRJ postojala samo Slavija sa vise od dve trake u kruznom toku I k tok kod opštine Novi Beograd. Mad i ta Slavija sa kioscima, pljeskavicama i parkingom nije kao ova danšnja napredna Slavija Promenio Novembar 11 član Kkovic Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13498 Napisano Novembar 11 Ne silazi, 6020 postova Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, ske said: Totalno je nevazno sta i kako je bilo pre 35, 25... godina... Sada je ovako, rekao je ovaj profesor, strucnjak za pravila saobracaja, i nase je samo da postupamo tako. Ne vidim razlog da svako ima neko svoje tumacenje pravila. Zbog toga nam se i desavaju svakodnevno sudari u kruznom toku Niko nije rekao da je bitno samo sam naveo kao potencijalnu mogucnost zasto gospodja sa snimka mozda misli pogresno. Inace pravila u kruznom toku nisu univerzalna u celom svetu ili bar Evropi kao sto vecina saobracajnih pravila jeste. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13498 Napisano Novembar 11 Ne silazi, 6020 postova Prijavi odgovor kao problematičan 3 hours ago, zaludan said: Ja sam polagao pre 34, doduše u današnjem inozemstvu (Hrvatska), i jedino pravilo u kružnom toku kojeg se ja sećam je pravilo desne strane, ako nema znakova. Kao i uopšteno, ako ima znakova, oni su "stariji". Dosadno mi, ali pazi sad pri ulasku u kruzni tok kod Triumfalne kapije u Parizu vazi pravilo desne strane i ti moras da stanes u sred kruznog toka da pustis da u njega udju svi koji dolaze sa desne strane. Kod nas to ne vazi i prakticno propustas vozila sa leve strane. Kod nas bi trebalo da na svakom ulasku stoji obrnut trougao mada nisam siguran da li stoji ali tako se ponasamo. Svakako moraju da se postuju trrnutna pravila u drzavi u kojoj vozis ali realno "poplava" kruznih tokova u Srbiji u predhodnih 10-15 godina je zatekla gomile vozaca sa dugogodisnjim stazom u saobracaju nespremne Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yogibear 15413 Napisano Novembar 11 Drug član, 1771 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan Ko se seća da kod nas u Beogradu na Autokomandi ranije nije bilo obrnutog trougla pri ulasku u raskrsnicu. Mnogi su mislili da krećući se unutar kruga imaju prednost u odnosu na ove što ulaze, a nemaju. Tako je i u Parizu oko Trijumfalne kapije. Nema nigde nikakvog znaka pre ulaska u raskrsnicu, znači da važi pravilo desne strane. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8382 Napisano Novembar 11 4_tocka_i_karoserija, 1867 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Francuska je poznata po kružnim tokovima - ima ih puno, i uglavnom su svi kako si opisao. Kod nas, ne pamtim kad sam prišao kružnom toku da nemam obrnuti trougao. (Ne znam kako je bilo na Ušću dok nije bilo semafora ) /off/ Sjajna knjiga: https://www.ishop.rs/artikli/kuca/zabava/knjiga/artikal-voznja-94900 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13498 Napisano Novembar 11 Ne silazi, 6020 postova Prijavi odgovor kao problematičan 43 minutes ago, yogibear said: Ko se seća da kod nas u Beogradu na Autokomandi ranije nije bilo obrnutog trougla pri ulasku u raskrsnicu. Mnogi su mislili da krećući se unutar kruga imaju prednost u odnosu na ove što ulaze, a nemaju. Tako je i u Parizu oko Trijumfalne kapije. Nema nigde nikakvog znaka pre ulaska u raskrsnicu, znači da važi pravilo desne strane. Potpuno sam zaboravio autokomandu a i nisam znao da nije bilo znaka Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yogibear 15413 Napisano Novembar 11 Drug član, 1771 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan Nije bilo obrnutog trougla, mnogi to ni tada nisu znali... 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivanhoe 122 Napisano Utorak u 09:32 U prolazu, 73 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: BMW R 1200 GS, BMW R 1200 GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan „Ukrštanje sa putem sa prvenstvom prolaza“. Ovi znaci se nalaze na ulazima u kružne tokove, ukoliko ih nema važi pravilo desne strane kao na bilo kojoj drugoj raskrsnici. U tom slučaju prednost ima vozilo koje dolazi s desne strane, što znači da ono vozlio koje ulazi u raskrsnicu ima prednost u odnosu na vozila koja su već u njoj. Volim da sam u toku i zbog samog posla pa povremeno malo pročešljam ZOBS jer ja kad sam polagao pre 3 decenije nije ni bilo kružnih tokova u ispitnim pitanjima a u većini gradova ni na ulicama ha ha ha 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ske 1024 Napisano Utorak u 16:08 Zainteresovan, 421 postova Lokacija: bg Motocikl: k9 Prijavi odgovor kao problematičan 16 hours ago, yogibear said: Nije bilo obrnutog trougla, mnogi to ni tada nisu znali... Nije bilo trougla samo iz pravca grada, ostali ulazi u autokomandu imali su stop ili trougao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kick88 81 Napisano Sreda u 00:33 Svrati ponekad, 105 postova Lokacija: BG Motocikl: u potrazi Prijavi odgovor kao problematičan Ta asimetrija je i bila logicna jer je na tom pravcu bulevara uvek i bilo najvece opterecenje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8382 Napisano Sreda u 09:56 4_tocka_i_karoserija, 1867 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Pre 17 sati, ske je napisao: Nije bilo trougla samo iz pravca grada, ostali ulazi u autokomandu imali su stop ili trougao Ja se stvarno ne sećam, ali, ako je bilo ovako, da ovaj pravac nema obrnuti trougao, ni bilo koji drugi znak o prioritetima, a drugi pravci da imaju, onda je to tek nebuloza - ako prilaziš kružnom toku koji nije regulisan signalizacijom u pravcu u kojem se krećeš, važi pravilo desne strane. Pa to to sve zajedno daje apsurd - ulaziš u kružni tok, vidiš nekog s desne strane, kočiš jer taj s desne strane ima prednost, ali on ima obrnuti trougao/stop pa koči i on... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZEMZEM 2504 Napisano Sreda u 11:29 ODUSTO OD DIJETE, 2617 postova Lokacija: ZEMUN Motocikl: GSX650F & NMAX155 Prijavi odgovor kao problematičan Mene pre po sata na kružnom kod bazena 11 april umal ne ubi jedna kokoška. Ja u spoljnoj traci i isključujem se a ona isto to radi ali iz unutrašnje trake i gas, kao da ona ima prednost. Reagujem i na kočnicu + sirena, možda jednom ih nabodem i da je isprevrćem pa će naučiti ko ima prednost . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ske 1024 Napisano Sreda u 18:46 Zainteresovan, 421 postova Lokacija: bg Motocikl: k9 Prijavi odgovor kao problematičan 8 hours ago, zaludan said: Ja se stvarno ne sećam, ali, ako je bilo ovako, da ovaj pravac nema obrnuti trougao, ni bilo koji drugi znak o prioritetima, a drugi pravci da imaju, onda je to tek nebuloza - ako prilaziš kružnom toku koji nije regulisan signalizacijom u pravcu u kojem se krećeš, važi pravilo desne strane. Pa to to sve zajedno daje apsurd - ulaziš u kružni tok, vidiš nekog s desne strane, kočiš jer taj s desne strane ima prednost, ali on ima obrnuti trougao/stop pa koči i on... Malo nebulozno, ali na autokomandi je bio i znak stop za vozila u kruznom toku. Kad si u unutra, recimo iz vojvode Stepe, i hoces da ides ka Dr Milutina Ivkovica, imao si "Stop" kad nailazis na bul Oslobodjenja iz pravca Fransa. To je ustvari tako napravljeno da bi imali prioritet ovi koji u poslepodnevnom spicu izlaze iz grad. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13498 Napisano Četvrtak u 09:23 Ne silazi, 6020 postova Prijavi odgovor kao problematičan Vidis ja bih rekao da je upravo u tome fora, veliki deo aktivnih vozaca nije ni video kruzni tok u prvih dvadesetak godina vozackog staza ili ako je i video to je obicno jedan u kraju na kojem su vazila neka "lokalna pravila". I sada ima isto tako velik broj aktivnih voaca koji su polagali u eri poplave kruznih tokova i oni bi trebalo da znaju i voze po pravilima susret te dve grupe cesto rezultuje makar sviranjem i psovanjem ako ne i cukanjem Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...