Jump to content

Moto Zajednica

CFMOTO 800MT Explore - Dugoročni test

Recommended Posts

• 8-bit, 1878 postova
  • Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650
7 hours ago, Jovan Ristic said:

Info koji će obradovati sadašnje i buduće vlasnike 800MT verzija:

Cena za mali servis spuštena je na 14.976 RSD. 

Na prvi pogled mi ovo poskupo, ali... manual kaže da se sevis radi na 15.000 km :staa2:, taman vlasnik može sam da odradi onaj na 5 i 10k i malo prištedi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1860 postova
  • Motocikl: Tracer 900 124ccm

Pa svako ko iole ima osećaja dok vozi, primeti na menjaču kada je ulje za zamenu. Recimo, za tracer je isto interval nešto fabrički 10 ili 12k km, ali nikada nisam toliko držao. Na 6000km se oseti da je ulje za zamenu, menjač prestane da bude onakav kakav bi trebao biti i meni je to dovoljno dobar znak, da zamenim ulje..

Kakvo god ulje bilo, ne bi ja to držao 15000km, naročito ako se motor "pošteno" koristi... 7-8000km i novo..

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Zainteresovan, 791 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Pre 11 sati, mradomir je napisao:

Na prvi pogled mi ovo poskupo, ali... manual kaže da se sevis radi na 15.000 km :staa2:, taman vlasnik može sam da odradi onaj na 5 i 10k i malo prištedi.

Za 450MT je na svakih 5k i cena je cini mi se identicna. Prve godine ko dobaci do 10.000km ode maltene 50k samo na zamenu ulja. 😄 

• Podržavam 1

• Ne silazi, 7320 postova
  • Motocikl: TDM 900
7 hours ago, ProMaster said:

Pa svako ko iole ima osećaja dok vozi, primeti na menjaču kada je ulje za zamenu. Recimo, za tracer je isto interval nešto fabrički 10 ili 12k km, ali nikada nisam toliko držao. Na 6000km se oseti da je ulje za zamenu, menjač prestane da bude onakav kakav bi trebao biti i meni je to dovoljno dobar znak, da zamenim ulje..

Kakvo god ulje bilo, ne bi ja to držao 15000km, naročito ako se motor "pošteno" koristi... 7-8000km i novo..

Ma džabe. Da napišu 50000 ljudi bi vozili 50000 isto ulje. Najbolje da se zameni samo jednom ili dva puta. Za 40000km pre prodaje i to je to. 

• Drug član, 3627 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300
Pre 9 sati, Urban Rider je napisao:

Zašto bi radio servis na 5k i 10k ako je preporučeno da se radi na 15k?

Prvo, preporuka je 15K ili na godinu dana, šta pre prvo dođe. A drugo, tih 15K je predviđeno u idealnim uslovima, koji realno postoje samo u laboratoriji. Uglavnom piše sitnim slovima, u većini uputstava, da ako se vozi po vrućini, hladnoći, prašini, pored mora, kratke relacije... da treba smanjiti interval za zamenu.

• Sviđa mi se 1

• 8-bit, 1878 postova
  • Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650
9 hours ago, Urban Rider said:

Zašto bi radio servis na 5k i 10k ako je preporučeno da se radi na 15k? 🤨

Kako ja razumem tu problematiku, zupčanici u menjaču kidaju molekule ulja (oil shearing) usled čega se viskoznost smanjuje. Kao što @ProMaster reče to se oseti na menjaču nakon par hiljada.

Neki ktm-ovi ne izdrže ni 500 km a da ne razbiju ulje. Nakon toga trpiš klepetanje do sledeće zamene :)

E sad, ili su Kinezi napravili neke specijalne zupčanike ili je tih 15.000... :jok:

• Drug član, 3627 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Nisu kinezi izmislili te brojke, nego je takav marketing, krenuo od velikih igrača prvo. Tako zvuči da je vozilo tehnološki superiorno, da se jeftino održava. Najverovatnije i jeste tako, i da makini neće ništa faliti da u kratkom roku vrti i razbijeno ulje. Bar dok traje garancija.

Ali greota.

• Ne silazi, 4801 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4
Pre 2 sati, mradomir je napisao:

@Jovan Ristic čuli smo cenu, a očigledno nas zanima i period servisa na testu?

Na 15.000 je sledeći servis. Svi servisi i održavanja radiće se u skladu sa korisničkim uputstvom. 

• Ne silazi, 4801 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4
Pre 2 sati, mradomir je napisao:

Kako ja razumem tu problematiku, zupčanici u menjaču kidaju molekule ulja (oil shearing) usled čega se viskoznost smanjuje. Kao što @ProMaster reče to se oseti na menjaču nakon par hiljada.

Neki ktm-ovi ne izdrže ni 500 km a da ne razbiju ulje. Nakon toga trpiš klepetanje do sledeće zamene :)

E sad, ili su Kinezi napravili neke specijalne zupčanike ili je tih 15.000... :jok:

To zavisi od ulja. Recimo većina proizvođača koristi kao osnovu ulje za automobile i onda dodaje aditive koji prilagođavaju ulje motociklima.

Verovali ili ne, nije reklama, ali Maxima je jedna od retkih koja za osnovu ne koristi ulja za automobile, već prave ulje specijalno za motocikle.

Biće uskoro jedna detaljna tema i tekst o uljima. Žao mi je što ne možemo da izvedemo test ulja, jer je to jako teško izvesti, naročito kada je reč o poređenju ulja. Bilo bi potrebno voziti motor u istim uslovima, jednak interval, što možda i nije toliki problem, ali je posle sama analiza ulja izuzetno skupa, te je opcija o testovima ulja otpala.

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja