Jump to content

Moto Zajednica

CFMoto 300NK 2024 iz ugla novajlije

Recommended Posts

  • U prolazu, 40 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK

Stiglo vreme da se "porodica" proširi i jednim manuelcem.

 

Zbog mog iskustva (čitaj neiskustva) ograničenje je (bar u mojoj glavi) bilo 300cc. Najlepša Yamaha MT-03 je otpala u ovom trenutku kao "monstrum ubrzanja" što ne znači da neće doći na red za koju sezonu. CFMoto 300NK je izgledao kao idealno rešenje za početak, nov motor sa ok garancijom, sedište pogodno i za žensku osobu od 168cm visine, sa svojih 152kg ne pretežak za mene, po recenzijama ubrzava tek na višim obrtajima.

 

Otišla sam u Guevaru na Voždovcu i Nikola mi je sve pokazao i objasnio. A možete i zamisliti pitanja potpunog amatera koji se usput i preispituje da li je sada vreme za prelazak na manuelce. Sela na motocikl, nedostajalo mi je samo pola santimetra kod pete da spustim celo stopalo ali delovalo je sasvim ok. Osećaj neodoljiv, ljubav na prvi pogled. Usledila su objašnjenja kako na kredit kupiti motocikl, koje su opcije, koliko se čeka. Izašla sam iz salona lebdeći valjda par cm iznad zemlje.

 

Taj ceo vikend provela sam u izvodjenju računica koji kredit uzeti. 300NK je trenutno na akciji za keš 3990e. Atraktivna verzija bez učešća koja bi mi omogućila da zadržim i mog Pepa trenutno je značila i ratu od 67e. Situaciju je razrešio od pre par dana punoletan junior koji je rešio da pozajmi svojih 1200e kao učešće pa smo se sveli na mesečnu ratu 41e. Pep ostaje, bar do proleća jer junior razmišlja da li da tada upiše autoškolu za A2 kategoriju. Ukoliko se učešće uplati u salonu motocikl se istog momenta rezerviše, ipak sam se zbog manjka slobodnog vremena odlučila na uplatu na tekući račun i provela sledećih 24h, koliko je potrebno da legne uplata, u razmišljanju šta ako svi pohrlite u salon sa kešom i do ujutru nema mog ljubimca. Naravno, sve je bilo ok i Nikola me je odmah sutradan ujutru obavestio da je motocikl rezervisan.

 

Detalj na koji nismo računali je sezona godišnjih odmora i odsustvo onih koji u banci odobravaju kredite. Moju paniku je svakodnevno smirivao Nikola kontaktirajući banku, motor je bio rezervisan za mene onog dana kada sam uplatila učešće tako da se sada samo čeka da se papirologija sredi i da preuzmem novog ljubimca.

 

Kako se ranije na forumu ovaj motocikl preporučivao početnicima pomislila sam da, pored fantastične recenzije @jovan-ristic za model iz 2022, nije loše postaviti i ceo proces kako početnik bira i kupuje svoj motocikl.

 

Znam da drugačije razmišlja osoba od 53 godina i omladinac od 18, provela sam dane i nedelje u istraživanju foruma, sajtova uvoznika, pogledala milion recenzija, čitala tekstove i iskustva. Sada, dok sam u fazi čekanja na banku, smišljam šta od dodatne opreme uzeti. Nažalost, nema puno toga originalnog od proizvodjača, bar ne u Srbiji. Gledam već danima na AliExpresu, svašta sam želela a od par stvari odustala baš zahvaljujući forumu. Na primer, one ručice kočnice i kvačila u bojama, nisam ni shvatila da se one preklapaju i mogu da prave problem u vožnji. Pa dodatak za gas, baš je delovao veselo u boji koju sam izabrala ali nakon pročitanog objašnjenja koliko to može biti opasno odustala sam. Proširenje za ćopavu ne mogu da nadjem baš za moj model a nisam pristalica budženja kad je moja glava u opasnosti. Produžetak za sirenu mi deluje da zaklanja migavce pa se nisam još odlučila za naručivanje. Razmišljam o nalepnicama za rezervoar ili zaštiti koja mi deluje da je pomalo gumirana, zameni retrovizora, navlakama za ručice, nosaču za mobilni (samo deluje da je pametnije nositi ga u jakni kad već postoji opcija povezivanja motocikla sa telefonom), tank torbi, bočnim koferima. Mehanike i elektronike tu i nema jer iskreno i ne razumem se nič u to pa ne bih svakako čačkala ništa a ovo estetsko šminkanje mi deluje samo kao uzaludno trošenje para.

 

Svakako su svi vaši saveti uvek dobrodošli iako ne garantujem da ipak neću dodati i neki šareni detalj samo da me želja mine. Više se plašim da u neznanju izaberem šarenu lažu koja je usput i opasna po bezbednost tako da vi predlažite a ja ću da se trudim da slušam.

Promenio član Peppermint
  • Sviđa mi se 7
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2203 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: TRK502X......SVT650X

Od opreme za nejked motore možeš odraditi...

 

Nosač telefona tipa quadlock ili kineska verzija...sasvim ok rade posao

Denali mini sound bomb...obavezan deo dodatne opreme za dva točka

Tank torba...da li na magnet ili tankklock videćeš u odnosu na rezervoar (plastika ili metal)

Neku vrstu crashbar sistema bi bilo ok uraditi kao zaštitu

Detalji poput nalepnica, retrovizora, ručica (imaš i one koje se ne preklapaju) i tih stvari po želji...

 

Ono što ti ne treba je proširenje ćopave jer se ono koristi kod motocikala koji se voze offroad, za ulični motor nema smisla to raditi.

 

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 171 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki sv650N

Super tekst! Sa zadovoljstvom pročitao.

 

Čestitam na "prinovi"! Nadam se brzoj realizaciji kredita i primopredaji motora!

 

Od predloga za dodatnu opremu, imaju one male bočne torbice koje idu na karoseriju, poput torbica za biciklu, imaju čak i čvrste, mislim da bi mu lepo stajalo. Karoserija kao da mu je namenjena za te torbice. Mislim da na aliju postoje one zaštitne folije ili staklo za ekran, to možda nije loše uzeti.

 

Sam po sebi je veoma atraktivan, ne znam prosto šta bih dodao. Sa aftermarket auspuhom imaju jako moćan zvuk.

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 623 postova
  • Lokacija: Skopje
  • Motocikl: SV650A

Kako je bas toplo napolju, ne izlazim i dremam na netu, pa da i ja napisem nesto :) .

Po meni, sto manje opreme, to bolje, ali opet ...

Evo sta koristim ili koristio:

- onaj steker za upaljac

Retko zatreba, posto nosim power bank kad odem na duze. Punjac za telefon pokazuje napon, sto moze biti korisno. Ipak, najvise zbog malog kompresora za dopumpavanje guma i koga sam ugurao nekako ispod sedista sa crvicima za leplenje.

- rucice za kvacilo i kocnicu, na preklop

Uzeo zbog toga sto nemam nikakvu zastitu na motoru, pa za one "ne dao Bog" situacije, valjda se nece slomiti. Na putu, uvek nosim i originalne. Evo vec vise od 5 godina ih koristim bez problema (imam obicaj da su dva prsta uvek na kvacilu i kocnici). Pre nekoliko dana je N.F.S. napisao kako je bio svedok lomljenja istih u voznji, pa me to prilicno zamislilo. Planiram da kupim set originalnih i da zamenim ove.

- nosac za top case sa plocom

Bez kofera (i pored svih pogodnosti koje ima "tvrdi" bagaz, koristim torbe). Kcer bila jednom sa mnom na putu i to sam uzeo kako bi zadnje sediste bilo slobodno. Naravno, ostalih nekoliko voznji je bilo po gradu, tako da se pokazalo da sam kupio to bez potrebe.   

- magnetna torba za rezervoar, 3/5 litara

Tank torbe sam oduvek koristio. Imam tri. Najmanja ima 3/5 litara i najcesce koristena. Druga je 8 litara i najveca je  (na max) 25 litara, ali nju koristim samo kao repnu ponekad. Neki ih ne vole pa koriste neki ranac. Sa manjim rancem i nekako, ali ja ne bi vozio sa rancem vecim, recimo, od 15 litara. 

- vizir

Dzaba uzeo. Radi mi kao neki posao na brzinama od 80 do 120 km/h. Realno, do 80 i mi ne treba, a iznad 120 sav onaj vazduh koji pokupi usmeri na kacigu, tako da na grudima nema pritiska, al zato je pritisak na glavu tri puta veci. Bez cepova za usi je nemoguce, cak i na malim brzinama. Za sve ovo vreme, ne znam dali sam ga koristio vise od pet puta. Ne montiram cak ni kada je autoput u planu, navikne se telo posle nekoliko dana. Za magistralne puteve... bas nikakve potrebe za tim.  

- nosac za telefon

Posle ne znam koliko varijacija, na kraju ostao na kineskom quad locku. Koristim samo kad sam na putu. Ako mogu da povezem telefon sa displejom na motoru, ja verovatno ne bih ni kupio. Pripazite na onaj lepak, to se odlepilo dok je stajao nosac u torbi. Obavezno zamenite sa necim jacim. Ljudi hvale 3m trake. 

- disc lock

Stalno na motoru. Torbicu u koju je smesten je ucvrscena na ramu motora, pa tako (da ga ne bi neko prisvojio :) ) moram da ga stavim na disk kad parkiram negde. 

 

To je moje iskustvo sa koriscenjem opreme na motoru. Zasad, nemam planove za kupovinu necega. 

PS

Potsetio me Luka, folija na displeju motora. Nju sam zalepio posle par ogrebotina :) .

     

Promenio član Petre
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 40 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK
pre 50 minuta, Luka9905 je napisao:

da bi mu lepo stajalo

Ovo je već analizirano 🤣 ali nikako da se odlučim jer se kači samo čičak trakama pa je prosto izazov ako se nekada parkiram u gradu. Inače je idealno da se tu drže na primer prva pomoć (ako stane 🤔) ili bar neki alat koji bi znao da upotrebi bajker koji uskoči da pomogne "dami u nevolji" 😂

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 171 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki sv650N
2 minutes ago, Peppermint said:

ali nikako da se odlučim jer se kači samo čičak trakama pa je prosto izazov ako se nekada parkiram u gradu. 

Da, može veoma lako da dobije noge. 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 40 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK
pre 17 minuta, Petre je napisao:

disc lock

Disc lock sam kupila za skuter i naravno da nije odgovarao tako da sad čeka da opravda svoju cenu. Naručila sam preko AliExpresa malu torbicu koja se kači na korman sa CFMoto natpisom, ima i prozorče za mobilni ali planiram da je koristim za "čukalicu" za ulazak u firmu i kao mesto za privremeno spuštanje naočara dok skidam kacigu, privezak za ključ, činijicu i četkicu za čišćenje lanca iako bih više volela da nadjem servis u kraju koji uslužno čisti lanac bar u početku, male katančiće ukoliko smislim kako da obezbedim bočne torbice koje se kače na ram. Sada obuzdavam želju da naručim još gomilu gluposti koje mi realno ne trebaju i znam da je te pare pametnije potrošiti na moto trening. Verujem da će mi zadnji kofer najviše nedostajati jer se čovek lako razmazi na skuteru kao što je Pep koji realno može da proguta i nameštaj jednosobnog stana 🙃

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1714 postova
  • Lokacija: Beograd-Borča
  • Motocikl: CFmoto 800MT

S’obzirom da je CF u pitanju onda prosirenje copave obavezno.

CF ostavi copavu namerno malo kracu pa kad se stavi prosirenje bude taman, a i to prositenje ne smeta nicemu moze samo da pomogne.

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 40 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK
pre 6 minuta, Sharky - Alex je napisao:

prosirenje copave obavezno

Ne mogu da nadjem nijedno koje piše da je za CFMoto 300NK 2024 (postoje za modele pre 2023) pa čekam da stigne motorče, premerim osnovu ćopave i krenem da gledam redom dok ne nadjem odgovarajuću

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 40 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK

Dužna sam vam nastavak sage ali prvo da se pohvalim - Džoli Džamper (verni konj Taličnog Toma) je stigla u petak. Doduše na mišiće i uz poprilično stresa koji se nastavio i za vikend (jer lanac nije bio dotegnut) ali osmeh ne silazi sa face. Slika sa asfalta još nema ali utisaka je pregršt. Oduševljena sam, za mojih 168cm je taman po meri (doduše još bar 2cm da sam višlja bilo bi idealno ali možda mi se noge produže kad prodju ove vrućine).

 

23_08_2024.thumb.jpg.e20a20f17036175870bd50c8860e83a8.jpg

 

Sva iskustva sa uzimanjem kredita, preuzimanjem motocikla, registracijom za beogradjane u hodniku strave na Novom Beogradu (privremeno preseljena Ljermontova), kasko osiguranjem zajedno sa prvim utiscima iz vožnje stižu tokom ove nedelje. Bili su ovo za mene stresni dani jer pored toga što je sve što je moglo da kasni u vezi motocikla - kasnilo, "obradovala" me i ozbiljna infekcija koju je pokupio moj labrador pa sam trenutno svake noći "dežurna" i dajem mu po malecku količinu hrane i svežu vodu da bi spavao sledeća tri sata. Čim malo dodjem do sna pišem sve jer mi se čini da bih se spasila mnogih odlaganja i stresova da sam znala unapred bar deo toga što može da krene naopako - uključujući i to da uz motor ne ide ram za tablicu tako da je valjda do kuće držiš u zubima ako ti nije full face kaciga (na kraju su me spasili divni majstori iz CFMoto servisa jer su iskopali negde neki stari ram).

  • Sviđa mi se 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 325 postova
  • Lokacija: Mali Pozarevac,Sopot
  • Motocikl: Suzuki GS 500

Neko je i kod mene na poslu kupio nov 300 NK nikako da savatam ko je,deluje ko pravi mali gradski nejked

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 40 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK

Ajmo redom, prvo kredit.

 

Bar kad su motocikli CFMoto u pitanju, pri čemu pretpostavljam da je priča slična i sa drugim markama, i kada pričamo o kreditu Raiffeisen banke postoje dve opcije: kredit bez učešća koji ima veću kamatu ali može da se uzme i kada nemate para (pod pretpostavkom da vam je kreditna sposobnost ok a istorija čista, ovo za istoriju se odnosi na kreditni biro a ne na život 🙃) i kredit sa učešćem od 30% koji može biti u dinarima ili u evrima a kamata je svakako fiksna. Malo je povoljniji kredit indeksiran u evrima jer mu je kamata manja ali treba preuzeti rizik da neće biti zvanične inflacije. Rok otplate možete sami birati, maksimalan je 84 meseci.

 

Pošto sam ja uzimala CFMoto 300NK koji je trenutno na akciji 3.990 evra izmedju dve opcije, obe na najduži vremenski period tj 84 meseci,

- kredit bez učešća - rata 67 e

- kredit sa učešćem 30 % tj 1.200 evra u dinarima i ratom od oko 42 evra

odlučila sam se za drugu. To je opcija u evrima jer mi je tako rata bila manja pri čemu treba uzeti u obzir da za dve godine, Bože zdravlja, idem u penziju pa ću od otpremnine isplatiti ceo kredit. Svako ima neku svoju priču, svoju računicu i najbolje je sve prilagoditi svojim potrebama. Jedini savet koji sam primenila, pri čemu sam ga pročitala ovde na forumu, je da planirana rata ne sme biti veća od polovine sume koju ste planirali da izdvajate mesečno za motocikl. Jer uvek nešto iskrsne, verovali ili ne.

 

Nakon izbora modela u CFMoto salonu oni kontaktiraju banku i već nakon dan, dva usledi prvi poziv. Odmah nakon toga kontaktiraju vas iz banke mejlom, pošalju spisak dokumentacije koju je potrebno prikupiti i srećom sve može da se radi za početak bez odlaska u banku. S obzirom da je u nedelji kada sam ja to počela da rešavam napolju bilo i preko 40 stepeni online opcija je delovala super. Deo na koji nisam računala je bila sezona godišnjih odmora koja je ove godine dovela do ogromnih kašnjenja u Raiffeisen banci. Ceo postupak se uobičajeno rešava u slučaju kredita bez učešća za tri dana dok ako izaberete kredit sa učešćem dve stvari utiču na brzinu postupka. Direktna uplata učešća u samom salonu omogućava vam trenutnu rezervaciju vašeg motocikla i početak njegovog sklapanja u servisu a ukoliko se odlučite za uplatu na račun potrebno je sačekati sledeće jutro da knjigovodstvo proknjiži uplatu. Svakako to je trenutak kada kreće postupak odobravanja kredita u banci. Do sada je bila praksa da završe za dan, dva ali ja sam upala u period kada im je za to trebalo (iako je dokumentacija bila potpuna) 9 radnih dana ili u mom slučaju ukupno 13 dana čekanja da jave da je kredit odobren. Kad odobre već sutradan možete otići u ekspozituru koju odaberete i nakon zamorne papirologije, čak i pre nego što iz banke stignete kući, zovu vas iz salona da vam čestitaju što ste postali ponosni vlasnik novog motocikla.

 

Kao savet, posle celokupnog izuzetno dugog iskustva čekanja, mogu vam reći da je brža verzija da izaberete da skupljenu dokumentaciju sami odnesete u ekspozituru jer je oni sve brže unesu u sistem. Bar u sezoni godišnjih odmora jer je tada sektor koji to radi elektronskim putem preopterećen pa će vam sigurno nekoliko dana propasti u čekanju da samo unesu vaš predmet u obradu. Ukoliko se odlučite za kupovinu u vreme bez praznika, godišnjih odmora i sezonskih bolesti postoji velika verovatnoća da ćete ceo postupak do prve vožnje završiti i za tri, četiri dana. Ja nisam bila te sreće.

 

Takodje, imate opciju životnog osiguranja kredita. Praktično to znači da ukoliko se desi da tokom kredita, daleko bilo, umrete iz bilo kojeg razloga naslednici nemaju nikakve obaveze otplaćivanja kredita do kraja već to preuzima osiguravajuća kuća. Mesečno ta opcija me je koštala manje od pet evra i odlučila sam se za nju jer mi je junior tek upisao četvrtu godinu srednje škole. Nekome će delovati morbidno ali ja pored ovog kredita imam i još jedan poprilično veliki kojim sam rešila stambeno pitanje i najmanje što bih volela je gomila briga bačenih na pleća naslednika. Dok sam tu pobrinuću se da sve funkcioniše ali nisam potpuni gospodar svog života. Svakako, suma je mala, ne osetim je mesečno a meni daje tupavi privid bezbedne budućnosti za klinca.

 

Za one koji ne vole da puno čitaju ovo je sigurno bilo predugo objašnjenje i izvinjavam se što ste se smorili, za one koji se lome da li uzeti motocikl na kredit ili ne može bar dati uvid sa čim će se suočiti ukoliko sebi kažu "da".

 

Uskoro sledi deo o preuzimanju motocikla sa svim zamkama koje vas čekaju. a verujte mi, ima ih poprilično.

  • Sviđa mi se 7
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 87 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: MT-07 , super soco ts1200r
On 8/26/2024 at 12:56 PM, Peppermint said:

Dužna sam vam nastavak sage ali prvo da se pohvalim - Džoli Džamper (verni konj Taličnog Toma) je stigla u petak. Doduše na mišiće i uz poprilično stresa koji se nastavio i za vikend (jer lanac nije bio dotegnut) ali osmeh ne silazi sa face. Slika sa asfalta još nema ali utisaka je pregršt. Oduševljena sam, za mojih 168cm je taman po meri (doduše još bar 2cm da sam višlja bilo bi idealno ali možda mi se noge produže kad prodju ove vrućine).

 

23_08_2024.thumb.jpg.e20a20f17036175870bd50c8860e83a8.jpg

 

Sva iskustva sa uzimanjem kredita, preuzimanjem motocikla, registracijom za beogradjane u hodniku strave na Novom Beogradu (privremeno preseljena Ljermontova), kasko osiguranjem zajedno sa prvim utiscima iz vožnje stižu tokom ove nedelje. Bili su ovo za mene stresni dani jer pored toga što je sve što je moglo da kasni u vezi motocikla - kasnilo, "obradovala" me i ozbiljna infekcija koju je pokupio moj labrador pa sam trenutno svake noći "dežurna" i dajem mu po malecku količinu hrane i svežu vodu da bi spavao sledeća tri sata. Čim malo dodjem do sna pišem sve jer mi se čini da bih se spasila mnogih odlaganja i stresova da sam znala unapred bar deo toga što može da krene naopako - uključujući i to da uz motor ne ide ram za tablicu tako da je valjda do kuće držiš u zubima ako ti nije full face kaciga (na kraju su me spasili divni majstori iz CFMoto servisa jer su iskopali negde neki stari ram).

Cestitam na prinovi 🥰 Nek ti je sa srecom! Sto se tice dodataka ja bih rekla da treba da vidis neke slajdere ili crash barove da mu nakacis kao prva i najbitnija stvar..Da ako se ne daj boze prevrne se ne  'povredi' :D Ostalo po potrebi

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 40 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK

Sledeće o čemu treba da pišem je preuzimanje. I hoću, časna reč. Pokušala sam za vikend da sednem i sročim nešto pametno ali je želja za vožnjom pobedila. Kako sam u sredu ujutru prvi put sela na manuelca bilo je tu malo muke, sada bih već rekla slatkih muka. Do petka smo već više-manje krstarili po kraju, subota ujutru sa malo saobraćaja i idealnim uslovima (pošto smo napolju bili već negde oko šest) omogućila je baš ono što mi je trebalo - prostora da shvatim da je lakše voziti manuelca od mučenog Pepa. I malo me grize savest jer Pep spava (čitaj čami) u garaži a gazdarica mu vitla okolo na Džoli. Ali ta lakoća upravljanja, prosto samostalni prolazak motocikla kroz svaku krivinu, prelazak preko rupa i ležećih, kočenje i ubrzanje - pa ako sam i mislila da postoji nešto kao zavisnost od "vetra u kosi" do srede sam bila u vrtiću a onda su me pustili u predškolsku grupu i ja bih odmah u prvi razred jer se tamo više vozi. Svakako, od četvrtka ću biti na odmoru jer me ubi ovo radno vreme od osam do četiri i tada svi putevi su moji. Dobro, kad odperjam juniora u školu jer ipak treba glumiti normalnost i bar napraviti ručak pre škole nasledniku. Znači, sad preko reda o prvim utiscima novajlije.

 

 

IMG_3170.thumb.JPEG.98a871ffc50b04b9c741605b29162a7f.JPEG

 

Bez obzira što ima 150kg motocikl je lagan kao pero. To je doduše uporedjivanje sa Hondom Pantheon koja ima samo 3kg više, rekli su mi mudri ljudi da je na 300NK bolje rasporedjena težina. Lepo ulazi u krivine ako pod krivinama podrazumevamo put od Banjice ka podnožju Avale (bez penjanja na vrh tog dana) pri brzini od 40-50 km/h, znam da je za većinu to samo krivudava stazica ali ja sam poznati štreber koji prolazi kroz sve faze upoznavanja temeljno i realno jako usporeno i dosadno. Za mene predivno koči ali i to uzmite sa rezervom, tj i to je info samo za novajlije a ne za one koji žele da iščačkaju dušu 300NK i dosegnu njene maksimalne kapacitete. Za te informacije vam treba neki pravi bajker 🙃. Ima lep odziv gasa, ubrzava super u gradskoj vožnji. Menjač (pošto mi je to prvi menjač na motociklu ko zna kakav je) je super, lako se šaltaju brzine, ima i proklizavajuće kvačilo pa je opuštencija na max. Još uvek smo u fazi upoznavanja kad i koliko gasa je potrebno za idelnu vožnju, pretpostavljam da je teže postići glatkost u prvoj i drugoj pri izuzetno usporenom kretanju ali to nam je na spisku uvežbavanja pa će sve doći vremenom. Sad malo o udobnosti sedišta. Prvi dan sam provela na motoru (iz delova tokom celog dana) oko četiri sata i uveče, da izvinu dame i fina gospoda, dupe nisam osećala. Sledeći dan se manje sedelo ali već u petak posle dva sata nikakav problem. Subota i nedelja po oko tri sata u kontinuitetu i osećaj kao i da nije bilo vožnje. Moj zaključak - sedište je udobno. Pa ako vam nekada budem kukala a vi se setite da mi kažete da sam tvrdila drugačije. Šalu na stranu, u svim recenzijama koje sam pogledala pre kupovine sedište uglavnom ima dobru četvorku za udobnost, čak i peticu za gradsku vožnju. Prelazak preko rupa, neravnina i ležećih se ne oseća iako je to verovatno zbog vešanja a ne sedišta. Ali bubrezi su ti koji donose odluku da li valja ili ne. Vetar se oseća, iskreno da vam kažem i ne znam gde najviše jer je jače bilo oduševljenje vožnjom od razmišljanja, kaciga malo huči ali moram priznati da nisam do kraja spuštala vizir jer nisam do sada ni imala potrebe za tim. Potrošnju nisam proveravala jer je ipak potrebno malo izaći na pravac da bi se stvorila prava slika. TFT displej je pregledan, ima sve informacije koje su mi bile potrebne tokom vožnje, lako sam uspela i da povežem telefon pa mi izlaze pozivi tj info ko me zove. Navigacija postoji preko CFMoto aplikacije ali je nisam probala jer nisam baš bila oduševljena prezentacijom toga na YouTube-u. Visina sedišta je ok za mene, noge su mi skoro skroz na zemlji, nedostaje pola cm da se peta skroz osloni, položaj na fuzasterima mi odgovara a jedino još uvežbavam prebacivanje vrhova prstiju ispod i iznad kvačila jer tu očigledno imam problem sa rotacijom stopala. Za sada povučem stopalo na fuzaster pa vratim prste ili ispod ili iznad, meni funkcioniše ali verovatno postoji razlog zašto se to tako ne uči u školi pa ću pokušati da se od toga odučim pre nego što mi postane navika. Ne znam da li imam kratke ruke ili je samo zbog drugačijeg položaja sedenja, u mom slučaju to je uspravno ali blago nagnuto unapred pa povremeno uhvatim sebe kako se naslanjam na korman što verovatno vrši i pritisak na njega i definitivno nije najbolje rešenje.  Verovatno postoji još stvari koje radim "pogrešno" ali se trudim da uočavam te neke nelogičnosti i da proverim šta se da popraviti. Toliko od mene za pet dana vožnje prvi put manuelca. Sebi za hrabrost dajem visoku četvorku; za odvažnost čistu peticu; upornost samo trojku ali tu je nažalost i previsoka ocena za preteranu obazrivost. Svakako sam ponosna na sebe koliko sam napredovala za pet dana ali ovog puta neću ponoviti grešku da pomislim "koji sam ja sebi kralj" jer sam prošli put u tom trenutku zveknula ko bundeva na zemlju. A deo o preuzimanju motora sledi ovih dana...

  • Sviđa mi se 7
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 40 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK

Preuzimanje motocikla u CFMoto servisu tj. centrali u Beogradu
Od trenutka uplate celog iznosa bez obzira da li ste keš kupac ili sve završavate sa bankom vaša želja da što pre uzmete svoje motorče raste progresivnom brzinom ili za one što ne vole matematiku želite to prvi dan jako, drugi dan cupkate, treći dan počinjete da sumnjate da je negde zapelo a četvrti dan ste već u svetu paranoje da nikada neće stići taj dan. A realno potrebno je vreme i vaše strpljenje. Svaka čast onome ko ga ima, ja baš i nisam bila od tih iako sam jako lepo glumila smirenost i ponavljala "polako, sve u svoje vreme". Onog dana kada mi je Aleksandar iz CFMoto centrale javio da ipak moramo prebaciti preuzimanje papira za sutradan srušio mi se svet. Do tada sam tri puta već uzimala slobodan dan na poslu i onda se ipak pojavljivala ujutru objašnjavajući kolegama da ni tog dana neće konjče da dogalopira. Iako su me ubedjivali da se sve završi u jednom danu bila sam ubedjena da ću ipak čekati i ceo taj vikend. U petak u 11h trebala sam da dodjem po papire, naravno da sam moju ideju da idem od Banjice preko Braće Jerković proklinjala jer je sam kraj ulice Pavle Savić zatvoren i na samo 20 metara od željenog Miloševog Kladenca morala sam da kružim i gubim se po kozjim stazama još 10 minuta. Sama papirologija u CFMoto se stvarno brzo završi. Na samo minut od servisa i centrale gde se i preuzima motocikl nalazi se agencija za registraciju vozila gde možete završiti sve pripreme za odlazak u MUP, uplatiti sve takse i sama usluga je oko 1000 dinara. Nekada su se nove tablice uzimale u Ljermontovoj a od kada su oni izmešteni zbog renoviranja zgrade sve se završava u SIV-u 3 na Novom Beogradu. U čuvenoj rupi na kraju svih hodnika gde su uvek kilometarski redovi. Prednost pozicije mesta gde je motor je ta što se nalazi na dva minuta od petlje Lasta i što autoputem jako brzo stižete do Novog Beograda, u mom slučaju podzemne garaže novog Merkatora. Kada sam stala u zajednički red za vozačke dozvole i registracije bila sam deveta. Za sledećih 15 minuta pomerili smo se za tri mesta a onda sledećih 15 minuta se ništa nije dogadjalo. Kada sam izgubila sve nade da ću stići sve da završim u tom danu pojavi se jedna gospodja da pita da li neko čeka za registraciju. Bila sam prva u redu kojoj je to trebalo i tako odmah stigla do jednog od tri stola u malom boksu gde se završavaju registracije. Predala sam papire, dodatno su mi tražili i uzeli i odštampani fiskalni račun koji su mi pripremili u CFMoto ali mi napomenuli da je to primerak za mene. Originalni račun i fiskalni isečak su mi ostali. Tablice i potvrdu sam dobila za manje od 6 minuta i rečeno mi je da će dozvola biti gotova za četiri radna dana. Parking u garaži je bio besplatan jer sam se kratko zadržala tako da vam definitivno preporučujem da ostavite automobil u hladu ukoliko vas nije neko drugi dovezao. Odatle sam morala po komšiju sa kojim sam se dogovorila da mi doveze motocikl kući u njegov autoservis na obilaznici blizu restorana 1000 ruža i odatle direktno po moj 300NK. Sve ukupno stigli smo na vreme za preuzimanje. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja o održavanju motocikla spremite se unapred jer brifing je kratak, vaše uzbudjenje ogromno i velike su šanse da ćete pola zaboraviti. Ako se to i dogodi uvek imate mogućnost da naknadno pozovete Aleksandra i on će vam odgovoriti na sva pitanja. Iako sam o tome ranije pisala i jedna napomena koja je mene lično potpuno zatekla - uz motocikl ne dobijate ram za tablicu. Na samom motoru postoji nosač tablice ali je pravljen prema veličini kineskih tablica koje su za nijansu veće i nijedna rupa ne odgovara čak i da se odlučite da vam na licu mesta probuše vašu tablicu što je inače i zabranjeno. Srećom iskopali su neki polovni ram i ušrafili mi tablicu pa smo mogli da krenemo kući. Sve u svemu, ceo posao se stvarno može završiti za jedan dan, naoružajte se strpljenjem i pozitivnom energijom i uskoro će vaš ljubimac biti kod vas. Da ne zaboravim, u rezervoaru inicijalno sipaju 5 litara da bi mogli da probaju motocikl, na kraju nama je to bilo dovoljno i do pumpe u Bulevaru Oslobodjenja na Banjici ali imate na autoputu bar dve pumpe gde možete sipati gorivo (ako idete nazad ka Beogradu). Nadam se da nisam ništa važno zaboravila. Eh, da. Registracija me je izašla oko 21.000 + usluga agencije za uplatu taksi i pripremu papira + gorivo za auto i za motor + ukoliko kupujete na vreme ram za tablicu i prvu pomoć. I jedan slobodan dan na poslu. Ali Džoli je bila kod kuće...

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 40 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK

Kasko osiguranje
Na samom početku odlučila sam se da kasko osiguram motocikl. Raspitala sam se i saznala da nove motocikle osigurava Grawe, kontaktirala ih, dobila tri ponude i odlučila se za onu koja mi je najviše odgovarala. Cena motocikla koji sam kupila je 3.990 evra ali su oni računali 4.000 i ovo je ono što sam dobila kao ponudu

 

skrinotkaskoponude2024.JPG.2ebdbc1d630da244b93b2114bc641afa.JPG

 

Objašnjeno mi je da kada im dostavim račun sa kompletnim podacima i ličnu kartu (očitanu ili fotografisanu sa obe strane) završićemo zaključenje ugovora. Kako sam račun dobila na dan kada sam i preuzela motocikl tj tokom prepodneva trčala u MUP i nazad nisam pre preuzimanja motocikla dostavila svu dokumentaciju. Verovali ili ne, ukoliko izvezete motocikl iz salona potrebno je fotografisati ga u Grawe osiguranju, Bulevar Mihajla Pupina 115D, Beograd. Tako da trenutno pokušavam da uklopim obaveze i odvezem se jedan dan do njih pa onda sledi i nastavak sage o kasko osiguranju. Ukoliko želite da preskočite fotografisanje pošaljite račun pre preuzimanja motocikla.

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 40 postova
  • Lokacija: Beograd, Voždovac
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK

DODATNA OPREMA tj kako bacati pare za ono što ne služi ničemu a uz to je i ružno

 

Evo sad malo o tome šta sam sve uzela (preko Temu i AliExpress-a) a veći deo se može svrstati u bačene pare.

 

1. Torbica za korman CFMoto

 

CFMototorbicazakorman.JPG.bccb641426ca102cc9b6d48e0fa465fd.JPG

 

Torbica je ok kvaliteta, ja sam je našla na akciji za oko 15$ sa poštarinom, moguće da na većim modelima lepo stoji ali je za 300NK prevelika. Jeste lako montiranje, doduše ako je ostavite svi su izgledi da će vam je neko "pozajmiti" jer se lakše skida nego stavlja. Zaklanja jedan deo kontrolne table i uništava kompletnu lepotu. Da, pokriva i potpuno ključ tako da ćete morati da podižete torbicu (bez skidanja) za svaki pristup ključu.

 

2. Dve bočne torbice za alat

 

bonetorbice.JPG.bcbd741918e211e2b9c60cf215f21c0c.JPG

 

Planirala sam da stoje stalno na motociklu i da u njima držim neki alat, sitnice koje retko koristim, zaključane malim katančićima čisto kao pokušaj odbijanja a ne prave zaštite. Torbicama ništa ne fali, jesu taman kao i na slici ali nema šanse da je montirate (bar ne na 300NK) da liči na nešto. Pored toga pričvršćene su čičak trakama koje je lako preseći i ode vaš alat. Naravno, prva pomoć ne staje ni u snovima. Cena im je oko 20$ sa poštarinom.

 

3. Zaštita za ključ

 

zatitazaklju.JPG.dedea8e5d1765faa176380942d61c8b1.JPG

 

To još i koristim, kvalitetan je taj "oklop", izabrala sam poprilično upadljivu boju i lako pronalazim ključeve. Trenutno je zakačen samo jedan privezak jer ne želim da mi sve leluja tokom vožnje. Komplet je bio malo više od 10$ sa poštarinom.

 

4. Par pokušaja proširenja ćopave

 

Pošto nema verzije baš za 300NK pokušala sam nekoliko puta i nijednom proširenje nije odgovaralo. Za sada sam odustala dok neko drugi ne pronadje od kog motocikla odgovara i za moju 300-ku

 

5. Komplet ranac + torbica za nogu

 

ranacitorbica.JPG.8f5cedd2c9652b9ef23a898a2d9db87d.JPG

 

Definitivno za sada najskuplja investicija ali i jedina koju koristim svakodnevno. Ranac je bolji nego što sam očekivala, nosim ga u smanjenim dimenzijama, uglavnom na ledjima. Kada se proširi u njega staje full face kaciga. Kačenje na mestu suvozača je jednostavno ali onda ostaju tračice kada ranac nije montiran. Torbica za nogu je dobrog kvaliteta, lepo leži, dovoljnog kapaciteta za ono što vam treba stalno uz sebe. Ranac ima navlaku za kišu ali je do sada nisam probala jer ga uglavnom nosim sa sobom. Ne preporučujem ostavljanje ranca montiranog na suvozačko sedište kada ne vidite svoj motor osim ako ga dodatno ne obezbedite sajlom sa šifrom. Komplet je koštao 36$ na popustu ali sam ga tražila danima jer je redovna cena preko 50$.

 

6. Sajla sa šifrom - nekoliko različitih modela

 

sajlasaifrom.JPG.cd3cecd7cfd0b249ddade764ee4b6321.JPG

 

Kupila sam nekoliko verzija, od klasične sajle sa šifrom (na slici, 14$) do jeftinih verzija samo alkica ili plastičnih sitnih mehanizama (raspon cena 2-5$, krš koji se verovatno otvara spajalicom). Ova crvena izgleda kvalitetno, sajla je na izvlačenje i može se koristiti od privremenog vezivanja kacige do obezbedjivanja ranca ukoliko ostaje na suvozačkom sedištu. Verovatno bi bilo pametnije da sam kupila dve takve sajle nego što sam, sve po par dolara, nakupovala pet krš verzija koje sad stoje. Ali to je ono "jeftinije je uvek na kraju skuplje".

 

7. Cerada

 

Kupila sam verziju sa Temu-a za samo par dolara i naravno da sam je pri prvom nameštanju pocepala na dva mesta. Definitivno bačene pare. Srećom Pep je trenutno u garaži pa mogu koristiti njegovu Oxford ceradu iako je verzija za skuter sa vizirom i zadnjim koferom. Dodatno što su mi retrovizori podignuti a ranac pozadi, taman se sve uklapa kada samo želim da zaštitim Džoli preko dana ukoliko postoji šansa da udari pljusak. Koliko dana ću imati strpljenja da je vadim, nameštam i vraćam pokazaće vreme.

 

Bilo je tu i još sitnica, stikera, nalepnica, malih katančića, uglavnom gluposti. Srećom pa mi je Džoli toliko lepa u originalu da je za sada sve to u posebnoj kutiji. Gomilu nepotrebnih stvari koje sam kupila a spadaju u moto opremu pokazaću vam u toj temi. Za sada ovoliko za ovaj post.

  • Sviđa mi se 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja