Jump to content

Moto Zajednica

Ja i moj konjić

Recommended Posts

• U prolazu, 0 postova

Dugo pratim forum, a eto red je i da se predstavim. Kao mlađi počeo sam automatikom pa apn i tomos kroj junior do honde transalp. Skuter uzeo zbog lakšeg dolaska na posao iz Pa u Bgd. Odlaskom u penziju na svom Peugeot Geopolis 250 ie 2011god uspeo da na ovom malom divu prođem Bosnu, Hrvatsku neka ostrva po Jadranu i evo me sad u Herceg Novom. Imam neki od onih gremlina koji se pojavio nakon toliko godina opuštenog vozikanja. Pitanje je imali preporuke za nekog majstora na ovom delu obale Herceg Novi-Budva.

Pozdrav svima od Pavlaviber_image_2024-07-17_22-46-13-638.thumb.jpg.2e803c41869504eb1147eba539a07556.jpg

• Sviđa mi se 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1699 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

Pozdrav i dobro nam došao! :zdravo:

Ima na forumu članova sa crnogorskog primorja pa će se neko javiti. Da si gore u BG, boljeg od Dareta @Satelis nema. 

• Hvala 1

• Integrisan, 9289 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Kakve gremline imaš, mozda se može preko žice rešiti?

• Podržavam 1

• U prolazu, 0 postova

Pa da probam pošire da objasnim šta se dešava. Konjića imam (kupljen polovan iz CH pre 5 god)pa preko 20000 u km, prošao skoro pa celu bivšu YU, i smeo u svakom trenutku ako treba na kraj sveta. Redovno sam menjao samo potrošne stvari i evo u Crnoj Gori nalazim se pred onim kvarom koji zbunjuje. Akumulator je ok, kontakti pritegnuti, pumpa radi, motor upali ali na jače spuštanje guzice na sic on se ugasi. Manifestovalo se i u vožnji, prekid kod prelaska ležećeg. Zamenjena svećica i kapa ali ne original 120 stepeni nego ona 90 stepeni, kablove čekam da stignu pa ću i njih. Pokušao sam da eleminišem prekudač ćopave, imobiliso sam ga-nisam prespojio i opet se gasi na cimanje. u mraku gledao da li negde probija i nisam video. Polako skidam plastike i čekam kapu i kablove iz srbije pa ću dalje da probam. Nezgoda je što ovde radim kao baštovan pa sad na ovoj vrućini satrah se od posla da održim vrt kako treba, tako da nešto i nisam vredan oko motora. Dal juriti servis sa kompom za očitavanje kvara i gde il ovako polako eliminisati jedno po jedno. Naravno šta dalje i gledati.

Pozdrav i izvinjenje ako malo kasnim sa odgovorom.

• Svrati ponekad, 144 postova
  • Motocikl: Yamaha MT-07 Tracer BMW R1200GS LC

Pozdrav i dobrodošao!

Prvo pitanje je kada se ugasi na ležećem? Kada ga pređe prednji ili zadnji točak, to će ti dati prvi pravac pretrage.
Ako je zadnji točak, onda kreni odatle i nazad poskidaš sve plastike koje možeš i pregledaš sve spojeve kablova, struje/kontakata, pogotovo one koji se "pomeraju" sa opterećenjem kada sedneš ili one koji mogu dodirivati metal. Ako ti se gasi na "opterećenje" onda ćeš to verovatno moći i da ponoviš dok je na centralnom štenderu tako što ćeš prodrmati sve spojeve (prvo nežnije a onda i grublje ako treba).
Ako je prednji točak, može biti kontakt brava ili Kill switch, može biti "hladan lem" ili neki loš kontakt, vremenom kontakti patiniraju od vlage iz vazduha a onda kod vibracija otkažu.

Treće, a verovatno je trebalo biti i prvo, uvek kreni od poslednje aktivnosti koja je vršena i iza koje se pojavljuju gremlini, uglavnom bude to. Ako si menjao kapu svećice koja ne stoji pod istim uglom, moguće je da sada kabl dodiruje metal i skraćuje varnicu tj. baci na metal umesto do svećice, jer je kraći put. Bez obzira i ako je nov kabl ne znači da je obavezno i dobrog kvaliteta. Ja sam imao takav slučaj na zastavi 128, novi silikonski kablovi, bili malo duži, i jedan je jedva dodirivao haubu kada se zatvori ali je uspešno skraćivao varnicu samo i isključivo u vožnji, tako da kada god je otvorena hauba rade sva 4 cilindra i ne može se izazvati greška a kada je zatvorena i pod vibracijama vožnje svako malo radio na 3 cilindra :)

Ako imaš staru kapu, vrati je i provozaj po ležećim :)

• U prolazu, 0 postova

Nije sic, pošto sa otvorenim sicem i izvađenim koritom za kacige se na nagli pritisak motora na dole gasi, al neka žica sigurno jeste. Počeću ko što reče sa onim poslednjim. Čekam iz SR kapu NGK 120 stepeni, ovde je nemaju, novi kabl pa dotle skidam plastike da imam pristup za dalje.

Hoće da oguli kabal na izlazu iz desne dekle (namotaj, pumpa vode)  gde ulazi u nosač, sec preko ležećeg i signal br obrtaja kratko se spoji sa masom što dovede do gasenja.

Takodje hoće da izgubi masu, vezu izmedju akumulatora i šasije.

Hoće kiselina da nagrize dzek od senzora br obrtaja ako nije crevo nakaceno na odušak.

Vidi kakav je džek dizne, vidi dal čvrsto stoji ili se.klati ko babin zub.

Vidi džek od kompa takodje.

Kapa, svećica nisu ti sigurno problem, instalacija tebe zeza negde.

• Hvala 1

On 22. 7. 2024. at 12:38, Pavle57 je napisao:

Pokušao sam da eleminišem prekudač ćopave, imobiliso sam ga-nisam prespojio

Šta znači imobilisao?

Prekidač se eleminise spajanjem i lemljenjem zica  pre njegovog dzeka.

• U prolazu, 0 postova

kad skinem plastike uradiću prespajanje al kako nemam unimer znaš li koje spajam. Naravno moraću da pregledam celu instalaciju. Do vikenda sam bez minuta vremena, javim posle.

• Drug član, 557 postova
  • Motocikl: HONDA Africa Twin CRF1000 DCT (2016), BMW C 400 GT (2020)

Добро нам дошао на форум добре вожње, дружења и забаве:BJB3:

• U prolazu, 0 postova

Malo ga osušio i probao da upalim. On mrtav. Ozbiljnije sušenje doduše duvaljkom za lišće i ostavio na suncu celo popodne. Očistio sve kontakte i proverio navedene kritične tačke. Nisam uočio ništa peroblematično ali evo sad radi... ko nekad😁. Hvala Satels i ostalima, lepo je što radi makina ali se nerviram jer nisam ustanovi sta je. Uostalom vozim dalje a kad stane vičem upomoć. 

Veliki pozdrav

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja